This page is a translated version of the page Copyright strategy and the translation is 97% complete.
Legal-teamet ved Wikimedia Foundation ønsker å lære mer om opphavsrettssaker på Wikimedia-prosjektene. La oss jobbe sammen for å ta opp opphavsrettsproblemer som er viktige for Wikimedia ved å:
 1. Føre opp problemer eller saker på Copyright strategy/Issues.
 2. Kommenter på de oppførte sakene.
  a) Hvor alvorlig er problemene som forårsakes av saken?
  b) Hvor viktige er disse problemene for Wikimedias oppdrag?
  c) Hva slags effekt vil vi få ved å løse disse problemene?
 3. Ved å prøve å løse problemene så langt vi kan.

Hvis du har kommentarer angående denne prosessen, legg dem på diskusjonssiden.

In addition to the discussions on-wiki, the Wikimedia Foundation legal team held an IRC office hour on the copyright strategy on September 15, 2016 at 14:00 UTC. The logs are available at Copyright strategy/IRC office hour.

En grundig forståelse av og et engasjement for opphavsrett er en sentral del av Wikimedia-prosjektene, og oppdraget vårt om å la folk verden over få tilgang til, lage, dele og ta bruk av fri kunnskap. Legal-teamet i Wikimedia Foundation har prøvd å få et helhetlig overblikk over arbeidet det har med opphavsrettsproblemer. Vi har utviklet denne strategien for å hjelpe med å identifisere og prioritere prosjektene som er viktigst for Wikimedia-sammfunnet. Den innebærer å dokumentere alle opphavsrettssakene som påvirker Wikimedia-prosjektene og Wikimedia Foundation, prioritere dem, og så prøve å løse dem.

For at denne strategien skal bli sukksessfull, trenger den tilbakemeldinger fra deg. Legal-teamet kan ikke vite alle måtene opphavsrett påvirker wikimedianere og bidragene til prosjektene, og heller ikke hvilke som påvirker prosjektene mest, uten å få tilbakemeldinger fra en stor og mangfoldig gruppe wikimedianere. Det er også viktig at Legal-teamet jobber tett sammen med samfunnet for å finne løsninger til disse opphavsrettsrelaterte problemene.

Følgende er en disposisjon for opphavsrettsstrategiens prosess, som består av tre trinn. Før vi begynner å implementere denne strategien, la oss bruke et par uker på å diskutere selve prosessen. Vennligst del kommentarer og spørsmål på diskusjonssiden innen 14. september 2016.

Trinn 1: Identifisere problemer

Et «problem» er enhver situasjon hvor opphavsrett hindrer wikimedianere fra å dele kunnskap på prosjektene. Dette inkluderer å finne opphavsrettsrelaterte deler av Wikimedias oppsett som fungerer klønete eller er forvirrende. Det inkluderer også å undersøke gjeldende opphavsrettsrelaterte retningslinjer og prosedyer på prosjektene, for å forsikre at de er skrevet og organisert på en riktig og nøyaktig forståelse av åndsverkslover.

Det er viktig å følge endringene i åndsverklover som kan påvirke Wikimedia. Hva er utviklingen når det gjelder opphavsrett verden over? I rettsaker og foreslått lovverk? Hvordan vil dette påvirke prosjektene?

Det er viktig at bruken av Wikimedias Creative Commons-lisensierte innhold er i overensstemmelse med vilkårene i lisensen. Hvor og hvem er de som bruker innholdet uten å kredittere, og hvor samsvarer ikke bruken innenfor prosjektene selv?

Hvis du finner slike problemer, vennligst før dem opp på Copyright strategy/Issues.

Trinn 2: Prioritere problemer

Siden alle har begrenset med tid og ressurser, burde vi legge fokuset vårt på å løse problemer som vil hjelpe samfunnet mest. For hver sak, så innebærer dette å spørre minst tre spørsmål:

 1. Hvor alvorlig er problemene denne saken skaper?
 2. Hvor viktige er disse problemene for Wikimedias oppdrag?
 3. Hva slags innvirkning vil det å løse disse problemene skape for wikimedianernes arbeid?

Hvis du kan bidra til å svare på disse spørsmålene, vennligst gjør det på Copyright strategy/Issues. Dine tilbakemeldinger vil hjelpe oss finne ut av hvor fokuset vårt burde være.

For å best mulig sløse bort krefter, er det best å vente med å avgjøre den relative prioriteringen av de diverse problemene før det er en betydningsfull liste over dem.

Trinn 3: Løse problemer

Etter å ha funnet ut av hva som er de viktigste sakene som skal løses, er det neste som må gjøres å faktisk løse dem. Legal-teamet kan håndtere noen av disse sakene, men det er noen saker Legal-teamet ikke kan løse selv. Vi inviterer deg til å vurdere om du kan bidra til å løse ting listet opp på Copyright strategy/Issues. Ved å samarbeide, kan vi komme til løsninger som gjør mer. Wikimedianere utenfor Wikimedia Foundation kan ha relevant kunnskap og erfaring, og kan ha det vi trenger for å løse ting på en best mulig måte. Å få tilgang til disse ressursene og engasjere interesserte wikimedianere er en viktig del av å løse saker. Legal-teamet ønsker å involvere de relevante interessentene i sakene vi håndterer. Vi vil nå ut til medlemmer av samfunnet, grupper og andre slik vi mener det passer, for eksempel gjennom e-postlister og på wikiene. Når noen andre tar ledelsen, vil vi støtte dem gjennom arbeidet de gjør.

Legal-teamet kommer til å trenge å håndtere noen saker internt, så vi kan ikke liste opp alle våre opphavsrettsrelaterte saker her. I tillegg, så kan vi ikke gi råd angående loven.

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor gjør dere dette akkurat nå?

Vi i Legal-teamet har ønsket å gjøre dette en stund, men andre ting har kommet i veien og blitt prioritert høyere. Nå har vi endelig kapasitet til å gjøre det, så vi griper muligheten. --CRoslof (WMF) (talk) 22:35, 18 August 2016 (UTC)[reply]

Kommer ting til å endre seg for bidragsytere på grunn av implementeringen av denne nye strategien?

Det kan hende. Det avhenger av hva slags problemer og løsninger bidragsytere finner. For eksempel, wikimedianere kan ta nytte av endringer i brukergrensesnittet. Det kan være at noen prosjekter har retningslinjer angående opphavsrett som er utdaterte og trenger oppdatering. Målet er ikke å forstyrre bidragsyteres arbeid, men det er viktig å vurdere hvordan vi kommer til å påvirke arbeidet før vi begynner å endre ting. --CRoslof (WMF) (talk) 22:35, 18 August 2016 (UTC)[reply]

Hva slags begrensninger har Wikimedia Foundation i å fremme endringer i lovverket?

Vår største begrensning er ressurser. Vi har bare så og så mange ansatte, som bare jobber så og så lenge. Vi har også en begrenset mengde penger. Siden Wikimedia Foundation er en «501(c)(3) nonprofit», en ideell organisasjon, så er det begrensninger på hva vi kan gjøre for å påvirke politikken i den retningen vi vil. --CRoslof (WMF) (talk) 22:35, 18 August 2016 (UTC)[reply]

Hvis denne strategien anbefaler forbedringer i programvaren, når kommer disse til å bli implementert?

Nøyaktig når de vil bli implementert og utviklet kommer an på hvor vanskelig løsningen er, hvor mange ansatte og frivillige med de nødvendige ferdighetene er tilgjengelige. Wikimedia Foundations Legal-team er dedikert til å bruke ressuersene sine til å implementere denne strategien, men vi blir nødt til å koordinere med ingeniør-teamene for å gjøre de nødvendige endringene. --CRoslof (WMF) (talk) 22:35, 18 August 2016 (UTC)[reply]