2019-es közösségi kívánságlista

This page is a translated version of the page Community Wishlist Survey 2019 and the translation is 100% complete.


A 2019-es közösségi kívánságlista felmérése véget ért…

Összesen: 212 javaslat, 1387 közreműködő, 7282 támogató szavazat

Véletlen javaslat megnyitása

 

A kívánságlista összes szakasza magyar (téli) idő szerint este 7-kor (18:00 UTC) kezdődik és végződik.

 • Javaslatok készítése, megbeszélése és átdolgozása: 2018. október 29. – november 11.
 • A Community Tech átnézi és rendezi a javaslatokat: 2018. november 13–15.
 • Szavazás a javaslatokról: 2018. november 16–30.
 • Eredmények közzététele: 2018. december 3.
 

The Community Tech team is a Wikimedia Foundation team focused on the needs of active Wikimedia contributors for improved curation and moderation tools. The projects that we primarily work on are decided by the Wikimedia community, through the annual Community Wishlist Survey.

Once a year active Wikimedia contributors can submit proposals for features and fixes that you'd like our team to work on. After two weeks, you can vote on the ideas that you're most interested in.

This survey process was developed by Wikimedia Deutschland's Technical Wishes team, who run a wishlist survey on German Wikipedia. The international wishlist process is supported by the Community Relations Specialists team.

Ez a negyedik éves közösségi kívánságlistánk. Így állunk a tavalyi kérésekkel.

 

Minden kívánságlista év végén van, és a kívánságokon a következő évben, néha még a rákövetkező évben is dolgozunk. Összezavarhatja az embereket, amikor azt hallják, hogy a 2016-os vagy 2017-es kívánságlista kívánságain dolgozunk, mikor már bőven benne járunk a 2018-ban. Hogy megszüntessük a kavarodást, és jobban érezzük magunkat azáltal, hogy idei feladatokon dolgozunk, úgy döntöttünk, hogy átnevezzük a kívánságlistát, így mostantól az az év szerepel a címében, amelyikben a kívánságok megvalósítását tervezzük, nem az, amikor a felmérést tartjuk.

 
A Community Tech kabalája: egy Mikulás-sapkás kutya

A javaslati szakasz a felmérés első két hete.

A javaslati szakaszban minden projekt és nyelv közreműködői beküldhetnek javaslatokat új funkciókra és javításokra, amiket 2019-ben szeretnének látni. A javaslatokat bármilyen nyelven meg lehet tenni; a nem angolul beküldött javaslatokat igyekszünk lefordítani, hogy könnyebben olvashassa el és szavazhasson róla mindenki.

A javaslatoknak önálló, jól definiált feladatoknak kell lenniük, amikből közvetlenül profitálnak az aktív Wikimédia-közreműködők. A javaslatoknak meg kell válaszolniuk a következő kérdéseket:

 • Milyen problémát szeretnél megoldani?
 • Kik érintettek? (szerkesztők, adminok, Wikiforrás-szerkesztők stb.)
 • Milyen megoldás van jelenleg a problémára?
 • Mik a javasolt megoldások? (ha van bármi ötleted)

A javaslatnak a lehető legpontosabbnak kell lennie, különösen a problémafelvetésnél. Az nem elég, hogy „(X funkció) elavult”, „fejleszteni kell” vagy „sok hibája van” – ebből nem lehet kitalálni, hogy pontosan mit kell csinálni. Egy jó javaslat pontosan elmagyarázza, hogy mi a probléma, és kit érint. Az viszont teljesen rendben van, ha nincs konkrét megoldási ötleted, vagy több lehetőség közül nem tudod kiválasztani a legjobbat.

Egy javaslat beküldése csak a folyamat első lépcsőfoka. A két hetes javaslati szakasz arra is idő, hogy a közösség együtt dolgozzon egy olyan javaslaton, ami úgy mutatja be az ötletet, hogy az a legnagyobb eséllyel legyen sikeres a szavazási szakaszban. Egy javaslat beküldése után mindenkit szívesen látunk, aki jobbító szándékú megjegyzéseket fűz hozzá – kérdéseket tesz fel vagy változtatásokat javasol. A hasonló javaslatokat lehet kombinálni, a túl nagyokat pedig fel kell osztani több fókuszáltabbra. A cél a lehető legjobb javaslat összerakása a szavazási szakaszra.

A javaslat beküldőjének számolnia kell a megbeszélésben való aktív részvétellel, és segítenie kell a menet közbeni módosításokban. Éppen ezért fiókonként legfeljebb három javaslatot lehet beküldeni. Ha háromnál több javaslatot küldesz be, meg fogunk kérni, hogy szűkítsd le háromra. A legjobb ötleteidet hozd!

Hasonlóan csak regisztrált szerkesztők tehetnek javaslatot, hogy biztosítsuk a lehetőséget a megbeszélés figyelőlistára tételére és a kérdések megválaszolására. A javaslati szakaszhoz hasonlóan aktív szerkesztőnek kell lenned legalább egy Wikimédia-projektben. Ha nem felelsz meg ezeknek a feltételeknek, vagy már beküldtél három javaslatot, de van egy negyedik is, megkérhetsz másokat, hogy „fogadják örökbe” az ötletedet.

One more note: Proposals that call for removing or disabling a feature that a WMF product team has worked on are outside of Community Tech's possible scope. They won't be in the voting phase.

 

Igen, beküldhetsz korábban még egyszer olyan javaslatot, ami a korábbi években nem kapott elég szavazatot, és megérdemel egy második próbát.

Ha úgy döntesz, hogy bemásolsz egy javaslatot egy korábbi felmérésből, elvárjuk, hogy „örökbe fogadd” azt – vagyis aktívan vegyél részt az ötletről szóló megbeszélésben, és legyél kész módosítani rajta, hogy még erősebb ötlet legyen, mire a szavazásra kerül a sor. Amint fentebb említettük, mindenki legfeljebb három javaslatot küldhet be, és ebbe a korábbi évek javaslatainak felidézése is beleszámít.

Hasznos, ha hivatkozol az előző megbeszélésre, de arra kérünk, hogy ne másold át a tavalyi megbeszélést és szavazatokat. Ha vannak jó meglátások a korábbi megbeszélésben, fogalmazd bele az új javaslatba az ötleteket és gyenge pontokat.

 

A javaslati szakasz után tartunk egy kis szünetet, amíg átnézzük a javaslatokat a szavazási szakasz előtt.

Az összes aktív szerkesztő átnézheti a javaslatokat, és szavazhat azokra, amiket támogatni szeretne. Annyi javaslatra szavazhatsz, amennyire csak akarsz. A tisztességes szavazás érdekében csak regisztrált szerkesztők szavazhatnak, és a nagyon új fiókokból leadott szavazatokat eltávolíthatjuk.

Csak a támogató szavazatok számítanak. A kívánságok végleges listája a támogató szavazatok szerint lesz csökkenően rendezve. Ha te javasoltad az ötletet, egy támogató szavazatot automatikusan beszámítunk.

Azonban biztatunk az élénk megbeszélésre a szavazási szakasz alatt. Ha szeretnél ellenző vagy semleges szavazatot leadni indoklással, nyugodtan tedd meg. Ezek a megbeszélések segíthetnek másoknak eldönteni, hogy szavazzanak-e egy javaslatra. Értékes véleményt is jelentenek az év során végzendő munka során.

A reasonable amount of canvassing is acceptable. You've got an opportunity to sell your idea to as many people as you can reach. Feel free to reach out to other people in your project, WikiProject or user group. Obviously, this shouldn't involve sockpuppets, or badgering people to vote or to change their vote. But a good-faith "get out the vote" campaign is absolutely okay.

 

Gyakori, hogy a top 10-be kerülő javaslatok mind a legnagyobb projektekről szólnak – a nagy Wikipédiákról és a Commonsról. Számos kisebb csoportnak és projektnek egyszerűen nincs elég „szavazóereje” ahhoz, hogy a róla szóló javaslatok a top 10-be kerüljenek, miközben ezek is fontos munkát végeznek a mozgalomban.

A csapatunk elkötelezett, hogy kisebb csoportok projektjein is dolgozzon, beleértve a kampány- és programszervezőkéit, GLAM-résztvevőkéit, a kisebb projektekéit, mint a Wikiforrás és a Wikiszótár, valamint az intézőkéit és IP-ellenőrökéit.

A kisebb projektek javaslatai is fontosak a kívánságlistában – segítenek a csapatunknak és a Wikimédia Alapítványnak abban, hogy legyen elképzelésünk a kisebb csoportok igényeiről. Úgyhogy igen, gyertek, és küldjétek be a javaslataitokat még akkor is, ha esélytelennek tűnik bekerülni a top 10-be!

 

Az összes javaslatnak meg kell felelnie az alábbi feltételeknek:

 • A javaslat technikai változtatásról szól, nem irányelv- vagy közösségi módosításról
 • A javaslat a problémára fókuszál, nem feltétlenül kell konkrét megoldást tartalmaznia
 • A javaslat egy jól definiált problémát ír le, nem különböző, független problémák keveréke
 • The proposal is not already in another team's roadmap or has not been declined by other teams in the past
 • A javaslatot nem utasította el a Community Tech vagy más csapat a múltban
 • The proposal is within the team's scope

A Community Tech csapat elutasíthatja azokat a javaslatokat, amik nem felelnek meg a fenti feltételeknek.

 

The Support-vote rankings create a prioritized backlog of wishes, and the Community Tech team is responsible for evaluating and addressing the popular wishes. To do that, Community Tech investigates all of the top wishes, and look at both the technical and social/policy risk factors.

The Oppose and Neutral votes are very helpful in raising potential downsides. For controversial wishes, Community Tech balances the voting with a more consensus-based review.

As an example, this worked in the 2015 survey: The wish to "add a user watchlist" received a lot of votes but also some heartfelt Oppose votes. Community Tech listened to all sides, and made a decision on whether to pursue the project or not.

 
Minden Mikulás-sapkát viselő kutya a Community Technek dolgozik

…ahelyett, hogy a korábbi évek megvalósítatlan ötletein dolgoznánk?

Elsősorban azért, mert még több embert be akarunk vonni! Most már többen tudnak a felmérésről, és egy olyan év után, amikor számos nagy támogatottságú kívánság megvalósult, arra számítunk, hogy az emberek még érdeklődőbbek és izgatottabbak lesznek a részvétellel kapcsolatban. Azt szeretnénk, hogy mindenkinek legyen lehetősége új ötleteket bedobni.

Abban is biztosra szeretnénk menni, hogy a régebbi ötletekre még mindig van igény. Ahogy a szoftver fejlődik, változnak a felhasználók igényei is. Néha egy nagyon jó tavalyi kívánság már egyáltalán nem olyan fontos, vagy a leírás egyszerűen elavult. A felmérés évenkénti lefolytatása segít megerősíteni a közösség igényeit.

Ha van olyan tavalyi kívánság, ami szerinted megér egy második próbát, lásd a „Beküldhetek újra egy javaslatot a korábbi felmérésekből?” szakaszt fentebb.