Porttikiellon saaneet käyttäjät

This page is a translated version of the page Banned user and the translation is 100% complete.

Porttikiellon saaneet käyttäjät ovat henkilöitä, joita on virallisesti kielletty muokkaamasta jotain Wikimedia-wikiä.

Wikeillä on eri käytäntöjä porttikieltojen antamiseen liittyen. Yleisiä perusteita porttikiellon antamiseen ovat henkilökohtaiset hyökkäykset, roskaviestitys, oikeustoimilla uhkailu, krooninen vandalismi ja muunlainen häiritsevä toiminta.

Porttikiellon ylläpitämiseksi asetetaan joskus muokkausesto, joka on tekninen toimenpide jolla estetään tiettyä käyttäjää, IP-osoitetta tai IP-osoitealuetta muokkaamasta sivuja. Porttikielto ja muokkausesto eivät ole sama asia: porttikielto on virallisen päätöksen tai vahvan yhteisökonsensuksen tulos ja langetetaan yleensä jatkuvan häiriökäyttäytymisen seurauksena, kun taas muokkauseston voi asettaa kuka tahansa ylläpitäjä tavalisen vandalismin tai muun selkeän rikkomuksen vuoksi.

Porttikiellon saaneiden käyttäjien jotka haluavat liittyä uudelleen yhteisön jäseniksi tulee seurata päätöksessä mainittuja muutoksenhakutapoja. Mikäli näitä ei ole, Wikimedian wikeissä asian voi yleensä nostaa esille postituslistalla, ottamalla yhteyden itse Jimbo Walesiin tai mahdollisesti IRC:n kautta.

Porttikiellon saaneiden käyttäjien muokkaukset

Eri wikeillä on eri käytäntöjä porttikiellon saaneiden käyttäjien tekemien muokkauksien suhteen. Englanninkielisellä Wikilähteistöllä on käytäntö, joka sallii sellaisen aineiston poistamisen, "jonka loi ja jota muokkasi ainoastaan porttikiellon saanut käyttäjä ja jonka kohdalla on syytä epäillä pahantahtoisuutta. Porttikiellon saaneiden käyttäjien hyvät muokkaukset on syytä säilyttää, mutta silloin kun pahantahtoisuuden mahdollisuus on olemassa, se tulee olettaa." Englanninkielisellä Wikipedialla on käytäntö, joka sallii sellaisten sivujen poistamisen, "jotka on luonut porttikiellon saanut tai muokkausestetty käyttäjä kiellon sääntöjen vastaisesti ja joita muut käyttäjät eivät ole merkittävästi muokanneet. G5-sääntöä ei tule soveltaa transclusion-ominaisuutta käyttäviin mallineisiin." Englanninkielisillä Wikisitaateilla, Wikikirjastolla ja Wikisanakirjalla ei ole tällaisia käytäntöjä.

Katso myös