Ask a question/Submitted questions/Financial/ro

This page is a translated version of the page Ask a question/Submitted questions/Financial and the translation is 100% complete.

De unde vin donațiile?

The Huffington Post a scris pe 6 februarie că donatorii Wikipedia sunt cel mai probabil să fie din India: [1]. E adevarat? Unde locuiesc majoritatea donatorilor? De unde vin cei mai mulți bani?

Wikipedia și celelalte proiecte se bazează pe generozitatea donatorilor din întreaga lume. În 2011, au fost donați bani din peste 200 de țări diferite. Donatorii din India au fost cu siguranță generoși în sprijinul lor, cu 39.000 de oameni investind în misiune. Cu toate acestea, India nu este țara care produce cei mai mulți donatori pentru a sprijini Wikipedia și proiectele sale surori.

Se pare că această neînțelegere poate apărea din cauza unei confuzii cu privire la a recent sondaj. Fundația Wikimedia a chestionat cititorii, nu donatorii, iar cititorii care au răspuns au fost întrebați despre disponibilitatea lor de a dona. În their responses, cititorii din India (42%) și-au exprimat cel mai puternic interes de a dona pentru Wikipedia. Totuși, aceasta nu reflectă distribuția demografică reală a donatorilor mișcării.

În 2011, majoritatea donatorilor care au sprijinit mișcarea au fost localizați în Statele Unite ale Americii, cu 535.666 de persoane care au donat. Alte țări cu un număr mare de donatori - peste 39.000 - includ Germania (peste 160.000), Italia (77.200), Canada (58.141) , Australia (43.857), Regatul Unit (mai mult de 45.000) și Rusia (42.693). Statele Unite ale Americii sunt, de asemenea, țara care donează cea mai mare sumă de bani, cu donații totalizând 14.398.721 USD în 2011. Germania a fost a doua ca sumă de dolari. Deși toate cifrele s-ar putea să nu fie încă înregistrate pentru strângerea de fonduri care a avut loc la sfârșitul anului, în momentul în care scriem acest articol, suma lor totală pentru 2011 este de 5.430.724 USD. De asemenea, au completat primele cinci Regatul Unit, Franța și Canada, unde donațiile au totalizat 1.682.151 USD, 1.345.933 USD și, respectiv, 1.334.899 USD.

(Mulțumim șefului Strângerii de fonduri anuale Megan Hernandez pentru asistența acordată cu acest răspuns. Sumele în dolari sunt preluate din graficul încă în evoluție „Strângerea de fonduri 2010-2011 pe țară”. Cifrele sunt preliminare și se pot schimba, deoarece nu toate transferurile bancare și cecurile au Cifre precise pentru numărul de donatori de-a lungul anului nu sunt disponibile în prezent pentru unele zone în care capitolele locale au desfășurat strângeri de fonduri, dar în Germania și Regatul Unit numerele cunoscute depășesc 39.000.)

În timp ce anumite țări pot avea un număr mai mare de donatori și pot colecta sume mai mari, Fundația Wikimedia recunoaște și apreciază contribuțiile persoanelor de pretutindeni. Misiunea sa este globală, iar susținătorii săi sunt de asemenea globali; indiferent dacă un donator în Djibouti sau 6.500 în Polonia, 5 USD în Tonga sau 748.258 USD în Japonia, fiecare donator și fiecare dolar reprezintă angajamentul față de visul nostru comun al unei lumi în care fiecare ființă umană poate împărtăși în mod liber suma tuturor cunoștințelor.

Finanțe: diferența dintre taxa pentru servicii și cererea de donații

Care este diferența dintre a vinde Wikipedia și a cere donații? Sunt proiectele cu adevărat „gratuite” dacă ceri bani de la cei care le citesc?

Misiunea de bază a Fundației Wikimedia este de a încuraja creșterea, dezvoltarea și distribuirea de materiale educaționale și de a le oferi publicului gratuit. Fundația nu dorește să limiteze accesul la aceste resurse educaționale la cei care își permit să plătească și, de fapt, caută mereu mai multe modalități de a obține informațiile acolo, chiar și la persoanele care nu au acces la internet. Diferența dintre a cere donații și a percepe taxe pentru Wikipedia și pentru celelalte proiecte este că modelul de donator permite Fundației să adune venituri suficiente pentru a continua să ofere proiectele fără a „solicita” plăți. Oamenii pot contribui financiar dacă su

Fundația: Unde se poziționează Fundația cu privire la „Legea de încetare a pirateriei online”?

Deoarece Fundația Wikimedia are sediul în Statele Unite, este supusă legii SUA, iar propunerea Stop Online Piracy Act a provocat multe conversații între voluntarii care ne susțin proiectele. Fundația a fost rugată de mai mulți să-și clarifice poziția cu privire la proiectul de lege, iar consilierul general Geoff Brigham a lansat o declarație pe blogul Fundației Wikimedia în care detaliază câteva dintre gândurile sale despre acesta și impactul său potențial.

Finanțe: De ce nu faci publicitate?

Fundația Wikimedia este întrebată ocazional de ce nu apelează la publicitate pentru a strânge banii de care are nevoie.

Fundația nu este împotriva lumii publicității online sau împotriva altor organizații care găzduiesc reclame, dar nu crede că publicitatea aparține unui proiect dedicat educației, în special unul care este condus de valorile în concordanță cu o enciclopedie echilibrată, neutră. Comunitatea globală de voluntari a simțit întotdeauna că publicitatea ar avea un efect major asupra capacității noastre de a rămâne neutre și că în cele din urmă reclamele ar slăbi încrederea generală a cititorilor în articolele pe care le citesc. Chiar dacă agenții de publicitate nu ne exercită nicio presiune pentru a înclina articolele în favoarea lor, cititorii se pot teme că exercită o influență, conștient sau altfel.

În plus, Fundația are opinii puternice despre confidențialitatea cititorilor. Modelele actuale de publicitate web sunt incompatibile cu acestea, în special publicitatea contextuală, care citește conținutul pe care îl vizualizați. De asemenea, Fundația consideră că este intruziv să livreze reclame cititorilor în funcție de localizarea lor.

Dacă doriți să citiți mai multe despre istoria discuțiilor despre reclamele Wikipedia - inclusiv avantaje și contra - comunitatea de voluntari a scris o pagină despre aceasta la Wikipedia:Publicitate.