Ask a question/Submitted questions/Financial/nl

This page is a translated version of the page Ask a question/Submitted questions/Financial and the translation is 100% complete.

Waar komen donaties vandaan?

The Huffington Post schreef op 6 februari dat Wikipedia-donoren het meest waarschijnlijk uit India komen: [1]. Is dat waar? Waar wonen de meeste donoren? Waar komt het meeste geld vandaan?

Wikipedia en de andere projecten zijn afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs van over de hele wereld. In 2011 werd geld gedoneerd uit meer dan 200 verschillende landen. Donateurs uit India zijn zeker genereus geweest in hun steun, met 39.000 mensen die in de missie hebben geïnvesteerd. India is echter niet het land dat de meeste donateurs voortbrengt om Wikipedia en zijn zusterprojecten te ondersteunen.

Het lijkt erop dat deze misverstand kan voortvloeien uit verwarring over een recente enquête. De Wikimedia Foundation heeft lezers ondervraagd, niet donoren, en de lezers die reageerden werden gevraagd of ze bereid waren om te doneren. In hun reacties hebben lezers uit India (42%) de grootste interesse uitgesproken in een donatie aan Wikipedia. Dit weerspiegelt echter niet de feitelijke demografische verdeling van donoren aan de beweging.

In 2011 bevonden de meeste donoren om de beweging te steunen zich in de VS, met 535.666 mensen die doneren. Andere landen met een groot aantal donoren (meer dan 39.000) zijn onder meer Duitsland (meer dan 160.000), Italië (77.200), Canada (58.141), Australië (43.857), het Verenigd Koninkrijk (meer dan 45.000) en Rusland (42.693). De Verenigde Staten zijn ook het land dat het hoogste bedrag doneert, met donaties van in totaal $ 14.398.721 USD in 2011. Duitsland stond op de tweede plaats in dollars. Hoewel nog niet alle cijfers binnen zijn voor de inzamelingsactie die aan het einde van het jaar werd gehouden, is hun totale telling voor 2011 op het moment van schrijven $ 5.430.724 USD. Ook het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Canada, waar de donaties respectievelijk $ 1.682.151 USD, $ 1.345.933 USD en $ 1.334.899 bedroegen.

(Dank aan de hoofd van de jaarlijkse fondsenwerving Megan Hernandez voor haar hulp met deze reactie. De dollarbedragen zijn genomen uit de nog steeds ontwikkelende grafiek "2010-2011 fondsenwerver per land". De cijfers zijn voorlopig en kunnen veranderen, omdat niet alle bankoverschrijvingen en cheques zijn geteld. Precieze cijfers over het aantal donoren gedurende het hele jaar zijn nu niet beschikbaar voor sommige gebieden waar lokale verenigingen fondsenwervingen hebben gedaan, maar in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de bekende cijfers meer dan 39.000.)

Hoewel bepaalde landen een groter aantal donateurs kunnen hebben en hogere bedragen kunnen inzamelen, erkent en waardeert de Wikimedia Foundation de bijdragen van individuen overal ter wereld. Haar missie is wereldwijd, en haar aanhangers zijn ook wereldwijd; of één donor in Djibouti of 6.500 in Polen, $ 5 USD in Tonga of $ 748,258 USD in Japan, elke donor en elke dollar vertegenwoordigt toewijding aan onze gedeelde droom van een wereld waarin elk mens vrijelijk kan delen in de som van alle kennis.

Financiën: het verschil tussen het in rekening brengen van diensten en het vragen om donaties

Wat is het verschil tussen het verkopen van Wikipedia en het vragen om donaties? Zijn de projecten echt "gratis" als men geld vraagt van mensen die het lezen?

De kerntaak van de Wikimedia Foundation is het stimuleren van de groei, ontwikkeling en distributie van educatief materiaal en het vrij beschikbaar stellen van dit materiaal aan het publiek. De Stichting wil de toegang tot deze leermiddelen niet beperken tot degenen die het zich kunnen veroorloven om te betalen en zijn in feite altijd op zoek naar meer manieren om de informatie naar buiten te brengen, zelfs voor mensen die geen toegang hebben tot internet. Het verschil tussen het vragen om donaties en het in rekening brengen van kosten voor Wikipedia en de andere projecten is dat het donormodel de Foundation in staat stelt voldoende inkomsten te verzamelen om de projecten te blijven aanbieden zonder dat er betaald hoeft te worden. Mensen kunnen financieel bijdragen als ze daartoe in staat zijn en daartoe geneigd zijn, maar als ze niet in staat zijn om te betalen, kunnen ze gratis toegang blijven krijgen tot de middelen.

Foundation: Wat is de stand van de Stichting op het gebied van de "Stop Online Piracy Act"?

Omdat de Wikimedia Foundation in de Verenigde Staten is gevestigd, is het onderworpen aan de Amerikaanse wetgeving en de voorgestelde Stop Online Piracy Act heeft veel stof doen opwaaien onder de vrijwilligers die onze projecten ondersteunen. De Foundation is door verschillende mensen gevraagd om haar standpunt over het wetsvoorstel te verduidelijken, en General Counsel Geoff Brigham heeft een verklaring vrijgegeven op de blog van de Wikimedia Foundation waarin hij enkele van zijn gedachten erover en de mogelijke impact ervan uiteenzet.

Financiën: Waarom adverteren jullie niet?

De Wikimedia Foundation wordt af en toe gevraagd waarom ze zich niet richt op reclame om het geld te verzamelen dat ze nodig heeft.

De Foundation is niet tegen het online adverteren of tegen andere organisaties die advertenties hosten, maar gelooft niet dat adverteren thuishoort in een project dat gewijd is aan educatie, in het bijzonder een dat wordt vormgegeven door de waarden die behoren bij een evenwichtige, neutrale encyclopedie. De wereldwijde vrijwilligersgemeenschap is altijd van mening geweest dat adverteren een enorme invloed zou hebben op ons vermogen om neutraal te blijven en dat advertenties uiteindelijk het algehele vertrouwen van de lezers in de artikelen zouden schaden. Zelfs als adverteerders geen druk op ons uitoefenen om de balans in de artikelen in hun voordeel te doen overhellen, kunnen lezers mogelijk vrezen dat adverteerders, al dan niet bewust, enige invloed hebben.

Daarnaast heeft de Foundation uitgesproken opvattingen over de privacy van lezers. De huidige modellen voor webreclame zijn hier niet mee in overeenstemming, met name contextuele reclame, die de inhoud leest die u bekijkt. De Foundation vindt het ook opdringerig om advertenties aan lezers te leveren op basis van hun geografie.

Als u meer wilt lezen over de geschiedenis van discussies over reclame voor Wikipedia - inclusief zowel voor- als nadelen, de vrijwilligersgemeenschap heeft er deze pagina over geschreven.