Wikimedia thematic organizations/Creation guide/ca

This page is a translated version of the page Wikimedia thematic organizations/Creation guide and the translation is 0% complete.

This is an easy-to-read introduction into the process of creating a Wikimedia thematic organization. While it is not exhaustive and does not take into account differences between jurisdictions, it is the first stop for anyone thinking of forming a thematic organization.


What are Wikimedia thematic organizations?

Les organitzacions temàtiques de Wikimedia són organitzacions independents sense ànim de lucre fundades per donar suport i promoure els projectes de Wikimedia en una àrea específica específica. Igual que la Fundació Wikimedia, tenen com a objectiu "capacitar i involucrar persones de tot el món per recopilar i desenvolupar contingut educatiu sota una llicència lliure o de domini públic, i difondre'l de manera eficaç i global". Les organitzacions temàtiques fan servir un nom que les relaciona clarament amb Wikimedia i se'ls permet l'ús de marques comercials de Wikimedia per al seu treball, publicitat i recaptació de fons. Actualment, existeixen 2 organitzacions temàtiques.

El reconeixement del Comitè d'Afiliacions permet a un grup sol·licitar l'ús de marques comercials de Wikimedia, l'accés a beques exclusives i suport addicional per als afiliats; no obstant això, el reconeixement no és necessari per fer qualsevol obra com a grup d'usuaris de Wikimedia, i es recomana als grups que considerin aquest model si encara no compleixen els requisits d'una organització temàtica.


Why should we apply?

El reconeixement del Comitè d'Afiliacions permet a un grup sol·licitar l'ús de marques comercials de Wikimedia i obtenir brques; no obstant això, el reconeixement no és necessari per fer cap de les tasques que fan o podrien fer els grups d'usuaris, és un pas addicional opcional amb avantatges associats i alguns requisits.

Els avantatges de convertir-se en una organització temàtica reconeguda de Wikimedia inclouen:

 • Utilitzar els logotips de Wikimedia compatibles amb la política de marques de la Fundació Wikimedia sense cap aprovació addicional. Les organitzacions temàtiques poden utilitzar altres logotips que no formen part de la política de marques comercials (com el logotip de la Fundació Wikimedia) segons una llicència de marca comercial amb la Fundació Wikimedia i l'aprovació de l'equip jurídic de la Fundació Wikimedia.
 • Rebre grans quantitats de productes de Wikimedia per utilitzar en activitats i esforços de divulgació.
 • Reconeixement públic de l’afiliació del grup a la Fundació Wikimedia.
 • Suport de la persona d'enllaç del Comitè d'Afiliacions durant i després del procés d'aprovació.
 • Sol·licitar Beques del Pla Anual després de completar amb èxit altres dues beques de la Fundació Wikimedia i complir altres requisits d'elegibilitat.
 • Un nom curt que vincula clarament el grup amb Wikimedia.
 • Ús exclusiu per part d'una organització temàtica del nom i la marca Wikimedia dins de l'àrea d'enfocament temàtic del grup.
 • Comunicacions i suport de política pública de la Fundació Wikimedia.
 • Dues beques per assistir a la Wikimedia Conference, que se celebra anualment a Berlín per als afiliats del moviment Wikimedia.

Sense reconeixement, els grups encara poden:


What are the eligibility requirements?

Els requisits per establir una organització temàtica reconeguda oficialment per Wikimedia estan dissenyats perquè els grups de suport compleixin les expectatives del moviment un cop siguin reconeguts.

 1. Una missió alineada amb Wikimedia
  La missió de l'organització ha d'estar en línia amb la missió i la visió de la Fundació Wikimedia, així com els principis rectors de la Fundació Wikimedia i els principis dels afiliats del moviment. Independentment de la forma jurídica o mètode d'incorporació escollit, l'organització temàtica ha de tenir objectius similars als de la Fundació Wikimedia i les seves activitats no s'han d'allunyar-ne.
 2. Interès temàtic
  L'organització temàtica té un clar enfocament cultural, lingüístic o temàtic. Les organitzacions temàtiques necessiten un abast clar i definit. Wikimedia és un moviment internacional, per tant, a l'hora d'establir una organització temàtica cal determinar qüestions lingüístiques, d'àrea geogràfica d'operació i criteris de pertinença. Tot i que hi pot haver diversos grups d'usuaris que serveixin una àrea d'enfocament similar o única, només hi pot haver una organització temàtica que cobreixi l'àrea d'enfocament temàtic designada.
 3. Estructura legal
  L'organització temàtica ha de tenir una estructura/corporació legal que sigui jurídicament independent de la Fundació Wikimedia. Les organitzacions temàtiques estan destinades a proporcionar una estructura a la vida real dels projectes que puguin sorgir de col·laboradors o de parts externes d'acord amb els objectius de la Fundació Wikimedia. Tanmateix, les organitzacions temàtiques no estan destinades a operar els projectes de Wikimedia ni a ser legalment responsables del contingut dels projectes. Per aconseguir-ho, és necessari que l'estructura legal escollida per a la creació d'una organització temàtica sigui clarament independent de la Fundació Wikimedia. Els documents de governança de l'organització, generalment els estatuts, han de ser revisats i aprovats pel Comitè d'Afiliacions.
 4. Massa crítica de la participació activa de col·laboradors de Wikimedia
  L'organització temàtica ha d'implicar com a mínim deu, preferiblement vint, col·laboradors actius dels projectes de Wikimedia. Un col·laborador actiu es defineix com a membres amb 300 contribucions o més a un projecte de Wikimedia en un compte registrat que ha existit durant més de sis mesos en bona comunitat (és a dir, que actualment no està suspès ni se li impedeix la participació). Tot i que les organitzacions temàtiques haurien de donar la benvinguda a les aportacions de persones que no col·laboren activament als projectes de Wikimedia, no s'han d'allunyar massa de la comunitat. La participació activa dels col·laboradors dels projectes de Wikimedia és necessària perquè una organització temàtica pugui donar vida a iniciatives a la vida real lligades als projectes de Wikimedia. La pertinença inicial hauria de reflectir àmpliament l'abast previst, l'àrea d’activitat temàtica i geogràfica i els idiomes de funcionament escollits de l'organització.
 5. Almenys dos anys d'activitats
  Els grups han de tenir dos anys de resultats programàtics demostrables abans de sol·licitar el reconeixement com a organització temàtica. L'ideal seria que aquestes activitats s'hagin fet com un grup d'usuaris reconegut de Wikimedia. Aquestes activitats i els seus resultats s'han de documentar a la wiki, idealment a la pàgina Meta-Wiki del grup. Són necessaris amplis esforços divulgatius per fomentar la participació i la implicació en la creació i configuració de l'organització. Les activitats haurien de ser una barreja d'activitats en línia i presencials dissenyades per fomentar la participació en els projectes Wikimedia. El grup ha d'estar al corrent dels seus informes d'activitat i financers abans de ser considerat per al seu reconeixement.
 6. Capacitat o capacitat prevista, per satisfer les expectatives futures
  Alguna cosa que fa que les organitzacions i els capítols temàtics siguin únics dels grups d'usuaris són les expectatives augmentades. El vostre grup té la capacitat de complir les expectatives d'una organització temàtica un cop rebeu el reconeixement? Això serà una qüestió que tant el Comitè d'Afiliacions com la Junta Directiva consideraran en revisar la vostra sol·licitud. Si el vostre grup no té un historial d'activitats que indiquin que podreu complir amb èxit aquestes expectatives, això pot provocar la denegació de la vostra sol·licitud. Es tindran en compte les circumstàncies financeres del grup, les demandes realistes a l'àrea d'enfocament del grup i els plans per aconseguir finançament futur per complir aquestes expectatives.


How do we create a Wikimedia thematic organization?

Step 1: Gather the people

Al nivell més fonamental, les organitzacions temàtiques es refereixen a les persones: un grup, vinculat temàticament, que vol contribuir i donar suport als projectes Wikimedia en el seu conjunt de maneres diferents a l'edició.

Per a la sostenibilitat a llarg termini de l'organització temàtica, el Comitè d'Afiliacions us recomana reunir una comunitat d'almenys 20-25 persones que estigui interessada en crear o unir-se a l'organització temàtica. Si teniu previst crear una organització internacional, assegureu-vos de reunir els participants a nivell internacional. Assegureu-vos que el vostre grup tingui el nombre requerit de persones abans de continuar.

(Durant els passos 3 o 8, és possible que descobriu que les lleis del vostre país, o del país que trieu per incorporar-vos, requereixin un major nombre de persones per participar en la creació de l'organització.)

Step 2: Decide what is the best way forward

Abans de seguir endavant, discutiu entre vosaltres els avantatges i inconvenients de crear una organització; les organitzacions requereixen molt de temps, esforç i recursos un cop creades. És necessari crear una organització temàtica per assolir els vostres objectius? Com ajudarà la creació d'una organització a assolir aquests objectius? Podeu assolir aquests objectius com a grup d'usuaris de Wikimedia?

Un cop tingueu un grup de persones interessades a assolir els objectius, determineu si hi ha organitzacions afins a la zona (per exemple, capítols o grups d'usuaris) que puguin ser capaços d'acollir els vostres projectes o proporcionar ajuda inicial en la configuració. Ja hi ha una organització amb la qual pugueu connectar-vos en lloc de començar la vostra?

Aleshores podeu pensar quina és la missió de l’organització que voleu començar. Aquesta missió és àmplia i el vostre grup està centrat principalment geogràficament o està definit més estretament? Intenteu redactar la vostra missió conjuntament amb tot el grup i assegureu-vos que tothom hi estigui d'acord.

Un cop esteu segurs que una organització temàtica és el camí correcte, poseu-vos en contacte amb el Comitè d'Afiliacions i qualsevol altra organització de Wikimedia que pugui estar activa a la zona (ja sigui al mateix espai geogràfic o amb el mateix enfocament temàtic o similar) i feu-los saber sobre els vostres plans.

Step 3: Develop your goals and structure

Quan tingueu el grup mínim de persones, inicieu una conversa sobre els objectius i l'estructura de la vostra organització temàtica futura. Proveu aquestes preguntes:

 • Què voleu aconseguir com a organització temàtica? Quina és la vostra missió?
 • Quin tipus d'activitats voleu realitzar (per exemple, divulgació, recaptació de fons, relacions públiques, publicació)?
 • Quin tipus d'estructura seria la millor per a l'organització? Una junta i una estructura de membres serien el model adequat?
 • Quines serien les funcions i les responsabilitats de la junta i de la vostra assemblea? Qui decidiria què, a la pràctica?
 • On seria el millor lloc per incorporar la vostra organització?
 • Com us imagineu la vostra organització d'aquí a dos anys? D'aquí a cinc anys?

Per determinar els vostres objectius i estructura, us recomanem que us poseu en contacte amb organitzacions temàtiques existents per obtenir consells i idees.

Step 4: Select your user group name

When you set up your pages on the wiki, you'll need to give a name to your thematic organization.

Les organitzacions temàtiques haurien d'adoptar noms únics i descriptius que indiquin clarament la seva relació amb el moviment. Es poden usar subtítols per associar clarament els grups al moviment Wikimedia.

El nom comercial pot ser diferent del vostre nom legal, però tenint en compte que la incorporació ha de seguir després de la finalització del procés de reconeixement, el vostre grup podrà registrar-se amb un nom legal que correspongui al nom comercial.

Exemples de noms acceptables:

 • Editors de Viquitexts per les ciències naturals
 • Viquipedistes del Bastó d'Esculapi
 • Amics de les llengües indígenes a la Viquipèdia

No acceptables:

 • Editors de la Fundació Wikimedia sobre ciències naturals
 • Viquipèdia Ciències Naturals
 • Defensors de Wikimedia

In all cases the Affiliations Committee is tasked with ensuring that the name matches the four criteria suggested by the Wikimedia Foundation's legal department, to protect the movement and the members of the user groups. In case of doubt, please contact the Affiliations Committee if you need help finding a good name.

Step 5: Set up a wiki page for your group

Un cop tingueu un grup de persones interessades, és hora de documentar qui sou i establir alguns mitjans de comunicació. Per al món extern, cal designar dues persones de contacte que puguin ser identificades a la Fundació Wikimedia; dins del grup, penseu a configurar una pàgina wiki on la gent pugui unir-s'hi; potser podeu configurar una llista de correu o una pàgina de discussió o un altre fòrum per discutir els vostres projectes.

Step 6: Receive recognition as a Wikimedia user group (Optional step)

Tot i que no són obligatoris, els grups interessats a convertir-se en organitzacions temàtiques estan encoratjats a començar primer com a grup d'usuaris de Wikimedia. Els requisits i expectatives dels grups d'usuaris estan dissenyats intencionadament per permetre un funcionament menys intensiu en recursos d'un grup. Es requereix un historial de dos anys per a tots els sol·licitants d'organitzacions temàtiques i és més probable que tant el Comitè d'Afiliacions com la Junta Directiva tinguin confiança en la idoneïtat del vostre grup per convertir-se en el representant formal del moviment Wikimedia a la vostra àrea temàtica si el vostre grup té un historial com a grup d'usuaris reconegut en bon estat.

Step 7: Conduct online and offline activities for at least two years

Per tant, teniu alguns wikimedistes interessats i teniu una idea bàsica sobre el tipus d'activitats que el grup voldria fer com a organització temàtica de Wikimedia reconeguda oficialment.

Aquest és un moment perfecte per començar a executar programes, que donaran al vostre grup una experiència concreta amb la realització d'activitats/esdeveniments wikimedistes, enfortiran la cohesió interna del grup, augmentaran la motivació i, potencialment, atrauran activistes addicionals.

Aquí hi ha un petit secret: gairebé totes les activitats i programes realitzats per organitzacions temàtiques poden ser realitzats per organitzacions no temàtiques. A part de la recaptació de fons i certs tipus de divulgació governamental, qualsevol grup de wikimedistes amb voluntat i dedicació a executar un programa ho pot fer, i el moviment Wikimedia disposa de recursos per ajudar-vos a fer-ho:

La Fundació Wikimedia us pot concedir permís ad hoc per utilitzar les marques comercials de Wikimedia (per exemple, el logotip de la Viquipèdia o el logotip de Wikimedia) per a esdeveniments o activitats específiques; la Fundació pot proporcionar finançament per al vostre programa mitjançant el procés competitiu anomenat Programa de Beques de Wikimedia; altres organitzacions Wikimedia poden oferir finançament, assessorament i altres recursos.

Els sol·licitants han d'haver desenvolupat i realitzat activitats presencials i en línia durant almenys dos anys abans de buscar el reconeixement com a organització temàtica.

Per tant, seleccioneu un programa que vulgueu executar a la vostra comunitat o territori, assegurant-vos que l'abast sigui manejable i assolible per al vostre grup i els vostres recursos (especialment recursos humans, és a dir, temps i habilitats), abans de continuar amb els aspectes legals de la creació de l'organització temàtica.

Step 8: Draft your thematic organization's fundamental documents

Els estatuts de la vostra organització temàtica haurien de definir els objectius de la vostra associació en temps i espai. Han de ser precisos i concrets. Eviteu definicions massa vagues o restrictives.

Quan redacteu els documents, heu de tenir en compte diversos factors (en l'ordre que es mostra a continuació):

 1. les lleis del país/estat escollit per establir-vos-hi
 2. els requisits de la Fundació Wikimedia per a la creació d'organitzacions temàtiques
  • els objectius principals de la vostra organització haurien d'estar en línia amb els de la Fundació Wikimedia, és a dir, promoure contingut lliure i donar suport als projectes de Wikimedia.
  • quan sigui possible, un estatus sense ànim de lucre (o un estatus que us permeti tendir cap a la no-lucre)
  • eviteu els vincles amb declaracions/grups polítics que no entren dins de l'abast dels projectes Wikimedia

Per assegurar-vos que es tinguin en compte aquests factors, hem creat una pàgina de recursos de les directrius dels estatuts per ajudar-vos-hi. Us recomanem que llegiu aquestes directrius així com els estatuts d'altres organitzacions del vostre país i després els adapteu als requisits i directrius de Wikimedia. No intenteu traduir els estatuts de les organitzacions temàtiques de Wikimedia, ja que el llenguatge jurídic difereix d'un país a un altre i el que sembla evident en un país pot no tenir sentit en un altre.

Si teniu un advocat al vostre grup, assegureu-vos que formi part del procés de redacció; recordeu que és l'últim responsable del compliment legal de la vostra organització sota les lleis locals.

En totes les parts d'aquest procés, no dubteu a demanar consell al Comitè d'Afiliacions.

Step 9: Apply for recognition

Un cop hàgiu reunit el grup, la pàgina wiki, els documents legals i les grans idees sobre què voleu fer, seguiu els passos següents per sol·licitar el reconeixement de l'organització temàtica.

1. Crear una subpàgina a la vostra pàgina de Meta del grup d'usuaris utilitzant l'etiqueta d'espai “/Application for ThOrg Status” per a les candidatures de capítol. Allà hauríeu de:

1.1 Utilitzar la plantilla Template:Chapter or Thematic Org Application copiant tot el codi de la vista o pestanya "Edita la font" i enganxant-lo a la vostra nova subpàgina.
1.2 A continuació, cal seguir les instruccions de la plantilla de la vostra subpàgina per substituir les instruccions en vermell, amb la vostra evidència de complir els criteris. Assegureu-vos d'incloure text descriptiu juntament amb els enllaços compartits.

2 A continuació, cal crear una subpàgina a la pàgina de Meta del vostre grup d'usuaris per als vostres estatuts utilitzant l'etiqueta d'espai "/Bylaws". Allà hauríeu de:

2.1 Utilitzeu les Directrius sobre els estatuts per redactar els de la vostra organització que regiran com dirigireu la vostra organització.
2.2 Els estatuts són documents legalment vinculants necessaris per establir persones jurídiques al vostre país. És possible que hàgiu de contractar el servei d'un advocat per assegurar-vos que els vostres estatuts compleixen altres requisits legals locals específics.

3 Finalment, utilitzeu el Formulari de sol·licitud de capítol/organització temàtica per enviar oficialment la vostra pàgina de candidatura i els vostres estatuts al Comitè d'Afiliacions.

El comitè començarà el seu període de revisió i comentaris dels estatuts a mesura que continueu completant la vostra sol·licitud. Un cop el comitè enviï comentaris sobre els vostres estatuts, assegureu-vos de revisar els estatuts segons correspongui, basant-vos en els comentaris del comitè.

El Comitè d'Afiliacions revisarà la vostra sol·licitud i els documents de governança, i després els presentarà a la Junta de la Fundació Wikimedia perquè aprovi la creació de la vostra entitat com a organització temàtica de Wikimedia. Normalment, abans de l'aprovació final, el Comitè d'Afiliacions farà una sèrie de preguntes i possiblement suggerirà canvis basats en l'experiència adquirida d'altres organitzacions Wikimedia i sense ànim de lucre. En aquest cas, l'aprovació final es donarà quan el vostre grup hagi tingut l'oportunitat de revisar i respondre els suggeriments i de fer qualsevol canvi que el vostre grup hagi trobat útil.

Keep reading below for help on applying for recognition.

Step 9b: Submit your bylaws for review

Quan s'acordin els objectius i l'organització de la vostra organització temàtica i els vostres documents estiguin preparats (però abans de fer qualsevol cosa que faci oficial l'associació, com ara obrir un compte bancari, celebrar una assemblea fundadora o registrar-vos a les autoritats del vostre país), els haureu de traduir a l'anglès i enviar-los al Comitè d'Afiliacions perquè els aprovi.

El Comitè d'Afiliacions pot sol·licitar una traducció jurada dels estatuts, i en aquest cas proporcionarà el pressupost necessari per traduir els estatuts.

Step 10: Register with the authorities

Un cop hàgiu rebut l’aprovació de la Junta de la Fundació, podeu registrar la vostra associació pels mitjans estàndards del vostre país. Haureu de signar un acord d'organització temàtica amb la Fundació. En aquesta etapa, potser caldrà signar altres acords entre la Fundació i l'organització temàtica.


How do we apply for recognition?

Un cop hàgiu reunit el grup, la pàgina wiki, els documents legals i les grans idees sobre què voleu fer, contacteu amb el Comitè d'Afiliacions i sol·liciteu el reconeixement com a organització temàtica. El Comitè d’Afiliacions us farà algunes preguntes, revisarà la vostra sol·licitud i, si s'escau, us recomanarà que la Junta Directiva de la Fundació Wikimedia reconegui el vostre grup com a organització temàtica oficial de Wikimedia. A continuació, la Junta Directiva votarà per aprovar o concedir el reconeixement en funció de la sol·licitud, els debats amb el Comitè d'Afiliacions i la seva recomanació. El reconeixement es renova automàticament cada any. El reconeixement es pot suspendre o eliminar si cal, si un grup queda inactiu o ja no compleix el seu acord.

Els retards durant el procés d'aprovació de sol·licituds, solen derivar-se sol·licituds incompletes o sol·licituds que cal modificar abans d'aprovar-les. Per evitar que això passi i ajudar a accelerar el procés d'aprovació del vostre grup, comproveu aquesta llista abans d'enviar la vostra sol·licitud:

 1. El vostre nom compleix els requisits de denominació dels afiliats? Els debats en grup sobre el vostre nom poden trigar molt de temps i, en general, voleu evitar haver de tornar a participar en aquesta conversa després d'haver enviat la vostra sol·licitud. Podeu posar-vos en contacte amb el Comitè d'Afiliacions per demanar informació sobre el vostre nom abans d'enviar la vostra sol·licitud.
 2. El vostre grup té un abast i un propòsit clars que s'expliquen de manera coherent i clara? Si la vostra pàgina de Meta explica la vostra organització temàtica d'una manera diferent de la vostra sol·licitud, i si difereixen de les activitats que realitza el vostre grup, això pot endarrerir l'aprovació de la sol·licitud, ja que es requereix un abast i un propòsit clars per a la resolució per aprovar l'organització temàtica i l'acord d'organització temàtica que signaran els dos contactes principals amb la Fundació Wikimedia. La vostra declaració d'abast i finalitat hauria d'explicar de manera clara i concisa el que el vostre grup espera aconseguir i qui estaria interessat a formar part. Reconeixem que això pot evolucionar amb el pas del temps, però hauríeu de tenir un compromís clar amb una declaració específica en el moment de presentar la vostra sol·licitud.
 3. Els vostres dos contactes principals estan disposats a identificar-se amb la Fundació Wikimedia? De vegades, els problemes de privadesa poden fer que algú canviï d'opinió, cosa que pot endarrerir els passos finals del procés de reconeixement del grup d'usuaris.
 4. El vostre grup està preparat per acceptar nous membres i ja inclou almenys deu col·laboradors actius de Wikimedia en bon estat? Els grups que tinguin un model de pertinença tancat o limitat poden requerir més discussió i revisió. No s'aprovaran els grups que no tinguin almenys deu membres actius que també siguin col·laboradors actius de Wikimedia.


We have been approved, what should we do next?

Ara podeu centrar-vos en el vostre dia a dia i promoure projectes de Wikimedia segons la vostra missió. En els propers dies, se us posarà en contacte amb Wikimedia Legal i se us demanarà que signeu l'acord d'organització temàtica de Wikimedia. Tot i que esteu obligat a signar aquest acord, no cal que espereu fins que se signi l'acord per continuar planificant i implementant activitats i idees.

Si voleu alguns consells sobre possibles projectes, sempre podeu mirar el que altres organitzacions han aconseguit o estan fent actualment.

En aquest moment probablement necessiteu diners o altres recursos; per exemple, és possible que hàgiu de pagar les taxes de registre i configurar un compte bancari. La primera font de fons hauria de ser la comunitat que hi ha darrere de la vostra organització (per exemple, si heu creat una organització membre, ara és el moment de cobrar les quotes dels membres).

Si necessiteu més diners dels que raonablement podeu esperar de reunir del vostre grup, podeu demanar al Comitè d'Afiliacions que us proporcioni finançament addicional per aconseguir el vostre camí. La Fundació Wikimedia també atorga beques a organitzacions temàtiques, i no necessàriament es limiten als diners.

Els diners (o el vostre temps) són necessaris encara que l'organització temàtica registrada no faci res. Normalment, després de registrar l'entitat jurídica, haureu de preparar i proporcionar informes periòdics a les autoritats fiscals i a alguns altres organismes estatals, fins i tot si només hi ha zeros als informes.

Recordeu, sempre podeu demanar ajuda al Comitè d'Afiliacions i a altres afiliats, i és possible que els grups d'usuaris de Wikimedia sol·licitin a la Fundació molts tipus de beques. D’altra banda, el Comitè d’Afiliacions i la comunitat també voldrien escoltar de tant en tant sobre les vostres activitats; podeu publicar informes públics o contactar amb el vostre enllaç d'afiliat.

Bona sort!