Wikimedia overskrifter, september 2015

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, September 2015 and the translation is 100% complete."Drone_Photography_of_Versailles_-_Lionel_Allorge.webm" by Victor Grigas and Reetta Kemppi, freely licensed under CC BY-SA 3.0.; "Chiesa dio padre misericordioso 02.jpg" by Federico Di Iorio, freely licensed under CC BY-SA 3.0; "Highly active editor graph.png" by Joe Sutherland, in the public domain.; "Antidorcas marsupialis, female (Etosha, 2012).jpg" by Yathin S Krishnappa, freely licensed under CC BY-SA 3.0; "Editatón en el Museo del Bicentenario 3.jpg" by Giselle Bordoy WMAR, freely licensed under CC BY-SA 4.0.; Collage by Andrew Sherman.

Her er overskrifterne fra Wikimedia blog i september 2015.

“Når man ser haverne ovenfra… afsløres klart hele kompleksiteten, alle detaljerne i arbejdet.” Video by Victor Grigas and Reetta Kemppi, freely licensed under CC BY-SA 3.0.

Lionel Allorge, en fotograf og programmør fra Frankrig, blev frustreret af den besværloge proces med at få tilladelse til at bruge de fotografier, han havde fundet på nettet. Derfor begyndte han at frigive sine egne fotografier under den gratis Wikimedia Commons-licens. Et af hans foretrukne projekter drejede sig om at tage fotografier af Versaillesslottet fra luften. Der findes allerede luftfotografier af slottet, men disse billeder er ikke gratis tilgængelige.

 
Det fremhævede billede da den svenske Wikipedia nåede to millioner artikler — en springbuk. Image by Yathin S Krishnappa, freely licensed under CC BY-SA 3.0.

Wikimediaprojekter, der har nået nogle milepæle i september, omfatter:

  • Den svenske wikipedia nåede 2.000.000 artikler den 5. september. Den tomillionte artikel på den svenske wikipedia var én blandt mange bot-skabte artikler. Jan Ainali fra Wikimedia Sverige siger, at fællesskabet er klar over den rolle, som robotforfattere har spillet for at nå denne milepæl, men at det alligevel bør fejres.
  • Den urdusprogede wikipedia nåede 80.000 artikler den 9. september.
  • Den armenske wiktionary har nået 90.000 opslag den 19. september.
  • Den swahilisprogede wikipedia nåede 30.000 artikler den 22. september.

 
Brobygning mellem digital, akademisk og åben kultur: Uddannelses-editathon hos Museo del Bicentenario. Image by Giselle Bordoy, freely licensed under CC BY-SA 4.0.

Delia Vazquez, en seminarie- og gymnasielærer, har længe tænkt over, at hun manglede et teoretisk grundlag, som kunne sætte hende i stand til at forsvare og begrunde brugen af wikipedia i klasseværelset - noget der kunne gøre det muligt for hende at “komme væk fra de fordomme, der er udbredt blandt mine kolleger”. Med tanke på denne tilbagemelding og en forestilling om det publikum, vi gerne ville henvende os til, blev der skabt et uddannelsesprogram til Wikimedia Argentina. Det sigtede mod at ændre synet på wikipedia i uddannelsessammenhænge og at understrege den nøglerolle, som åben kultur har i undervisning.

Hver måned vil vi gøre en ny historie tilgængelig om fordelt læring hos et nyt fællesskab. Hvis du vil fremhæve en time, som du har lært noget i, så reach out!.

 
Jubilee Kirken i Tor Tre Teste, Rom, det vindende billede fra konkurrencen "2014 Wiki Loves Monuments" i Italien. Photo by Federico Di Iorio, freely licensed under CC BY-SA 3.0.

Den sjette udgave af "Wiki Loves Monuments", verdens største fotokonkurrence, blev afholdt i september 2015. Tusinvis af wikipedialæsere og bidragydere fra flere end 30 lande kloden rundt deltog i konkurrencen i håbet om at dokumentere deres stedlige arvegods, bidrage til wikipedia, og måske vinde en lille præmie.

Se vinderne fra 2015 fra hele verden!

 
Deltagelse fra mere end 200 medlemmer af fællesskaber i rådspørgningen om gentænkning af WMF uddelingerne førte til planlagte ændringer i WMFs tildelingsprogrammer, som det er illustreret ved grafikken ovenfor. Image by Chris Schilling, freely licensed under CC-BY-SA-4.0.

Holdet bag Wikimedia Community Resources har for nylig afsluttet en succesrig rådspørgning for at kunne ændre på strukturen i WMFuddelingerne. Der blev fremlagt mange vigtige opdagelser i løbet af den seneste måned, som f.eks. et behov for små, letopnåelige tildelinger, et behov for at forenkle tildelingstyperne, og ønsker om ekstra støtte i forbindelse med ansøgning og tilbagemelding om tildelinger. Deltagernes feedback har medført mange væsentlige forbedringer i den gentænkte struktur for WMFs tildelingsprogrammer.

 
Antallet af meget aktive bidragydere (>100 redigeringer pr. måned) siden søsætningen af den engelske wikipedia i 2001. Den kraftige, røde linje viser et glidende, femmåneders gennemsnit. Graph by Joe Sutherland, in the public domain.

Den engelske wikipedias skare af meget aktive skribenter - registrerede bidragydere med flere end 100 redigeringer pr. måned - ser ud til at være stabiliseret efter en periode med nedgang. Vi ser nogle af de samme tendenser på globalt plan i andre sprogs wikipediaer.

Vi har udsendt en ny dataset (dokumentation) for at indbyde fælleskabets medlemmer og forskere til at arbejde sammen med os om at analysere denne tendens. Nogle af de mulige retninger i undersøgelsen omfatter:

  • De nuværende skribenter kan muligvis redigere mere
  • Der kan være færre skribenter, der holder op
  • der kan være flere skribenter, der vender tilbage
  • Fællesskabet kan være ved at nå sin nye holdbare kapacitet
  • En følge af forbedringerne i december 2014 (“How we made editing Wikipedia twice as fast“) kan være ved at bidrage til flere redigeringer
  • En midlertidig opblussen

 
Der er præcise regler for, hvornår man kan redigere i den engelske wikipedia mod betaling. Image by Erik Zachte, freely licensed under CC-by-3.0.

Denne tekst i spørgsmål-og-svar-stil beskriver i detaljer, hvad enkeltpersoner kan og bør vide om betalt redigering på wikipedia. Fondens brugsbetingelser, der dækker wikipedia og alle de andre projekter, som støttes af fonden, kræver, at al betalt redigering skal være åbenlys, og at man aldrig bør ansætte en skribent, der er lønnet i hemmelighed. Det kan være fristende at ønske sig en wikipediaartikel om en selv eller ens firma, men wikipedia er først og fremmest en encyklopædi. Det er ikke enhver person eller ethvert firma på kloden, der kan eller bør være beskrevet i en encyklopædi.

Disse retningslinjer gælder kun på den engelske wikipedia og afspejler ikke nødvendigvis fondens sysnspunkter.

Andrew Sherman, Digital Communications Intern, Wikimedia Foundation