Wikimedia-hovedpunkter, november 2011

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, November 2011 and the translation is 100% complete.

'Hovedpunkter fra Wikimedia Foundations månedsrapport og Wikimedias tekniske rapport for november 2011 med et udvalg af andre betydningsfulde hændelser i Wikimedia-bevægelsen'

Hovedpunkter fra Wikimedia Foundation

WikiKonference og Hackathon i Mumbai, Indien

 
Deltagere i Hackathon i Mumbai

Fra 19. til 20. november mødtes Wikimedia-medarbejdere og frivillige i Mumbai til Indiens Hackathon 2011, med fokus på mobil adgang, sprogunderstøttelse og offline udbredelse. Hackathon-begivenheden blev holdt samtidig med WikiKonference Indien 2011, som var en begivenhed organiseret af Wikimedia India. WikiKonferencen havde næsten 700 deltagere, hvilket gør den til en af de største Wikimediabegivenheder nogensinde, og helt sikkert den hidtil største i Indien. Mere end 50 sessioner gav indblik i fællesskabsopbygning, forbedring af projektkvalitet, indgåelse af samarbejdaftaler, bedste fremgangsmåde omkring outreach og muligheder for deling af erfaringer i almindelighed.

Et nyt værktøj til hjælp for nye skribenter

 

Fra august har den eksperimentellle “Moodbar”-funktion givet nye brugere på den engelske Wikipedia mulighed for hurtigt og let at give feedback på deres oplevelse af at redigere ved at skrive en kommentar på op til 140 tegn. Alle disse kommentarer udgives som en offentlig public "feed" på Feedback Dashboard. I november, tøjede vi en ny funktionalitet til, som gør det let for erfarne skribenter at svare på denne feedback uden at forlade dashboardet. Wikimedia Foundation Community Organizer'ne Steven Walling og Maryana Pinchuk har etableret et svarteam af erfarne skribenter, som er villige til at hjælpe nye brugere på denne måde.

Vi fortsætter med at forbedre dette system og bedømme dets virkning; særligt om nye brugere læser de meddelelser, som de modtager, og om deres redigeringsaktivitet stiger som følge af den aktive hjælp.

Indsamling

Den årlige Wikimediaindsamling blev indledt den 16. november, og der indkom over 1 million $ i bidrag den første dag. Ved månedens slutning var der indkommet ialt 10,433,402.89 $ fra et samlet antal bidragsydere på 545.362. Den betydelige stigning i bidragsydere fra flere egne af verden kan stort set forklares med det større antal valutaer, som Wikimedia kan modtage i år - mere end 80.

Foruden den årlige personlige appel fra Jimmy Wales, optræder der ved dette års indsamlingskampagne nye stemmer, herunder skribenter fra fællesskabet og ansatte i Wikimedia Foundation.

Sammenlignet med foregående år har fire gange så mange frivillige medvirket til oversættelse af bannere og appeller, herunde over 700 uden at være logget ind (læsere?). Værktøjet til feedback på artikler giver enhvr mulighed for at bedømme kvaliteten af oversættelserne.

 
Diskussion af billedfilter i Hannover

Sue Gardner besøger europæiske Wikimediaafdelinger

 
Prisuddeling for Wiki Loves Monuments og Heritage Day. 17. november 2011 i kontorerne hos Wiens statslige Monumentmyndighed, Hofburg

I november sendte Wikimedia Foundation en delegation til Europa, hvor administrerende direktør Sue Gardner, hendes assistent James Owen, juridisk chef Geoff Brigham og Community Organizer Maryana Pinchuk besøgte syv byer i løbet af tre uger. Hovedformalet med rejsen var at bruge tid sammen med lokalafdelinger for at høre om deres håb og bekymringer, især omkring indsamling og tildeling af midler. Et andet formål var at bruge tid sammen med det tyske fællesskab for at forbedre den gensidige forståelse, især omkring den pågående kontrovers omkring den mulige implementering af et personligt billedfilter.

Turen omfattede også en række andre aktiviteter som møder, samtaler og interviews med medier. Delegationen besøgte Paris, Utrecht, London, Wien, Hannover og Berlin. Der var møder og/eller middage med fem lokalafdelingsbestyrelser samt fire wikipedianertræf og en række andre små uformelle sammenkomster med lokalafdelingsmedlemmer og/eller skribenter. Gruppen besøgte de britiske nationalarkiver (National Archives) sammen med medlemmer af bestyrelsen for Wikimedia UK og var også med til at uddele præmier til vinderne af Wiki Loves Monuments-konkurrencen i Wien. Sue Gardner gav tre præsentationer: Til bestyrelsen for Wikimedia UK, til den tyske lokalafdeling og Imperial College i London. Desuden gav hun seks interviews til medier i London og Berlin.

Wikimedia Foundation takker bestyrelserne for Wikimédia France, Wikimedia Nederland, Wikimedia UK, Wikimedia Österreich og Wikimedia Deutschland for deres gæstfrihed, åbenhed og oprigtighed. Vor særlige tak til følgende enkeltpersoner: Christophe Henner, Rémi Mathis, Adrienne Alix, Ziko van Dijk, Jan-Bart de Vreede, Roger Bamkin, Andrew Turvey, Andy Mabbett, Jon Davies, Fiona Apps, Marek69, Kurt Kulac, Manuel Schneider, Barbara Neubauer, Jo Pugh, Pavel Richter, Sebastian Moleski, Julia Kloppenburg og Catrin Schoneville.

Globalt antal enkeltbesøg for oktober:

477 millioner (+4,9% sammenlignet med september; +16,7% sammenlignet med foregående år)
(data fra comScore for alle Wikimedia Foundations projekter; comScore vil frigive data for november senere i december)

Sidevisninger for oktober:

16.1 milliarder (-0,1% sammenlignet med oktober; +12,3% sammenlignet med foregående år)
(Data fra serverloggen, alle Wikimedia Foundations projekter inklusive mobil adgang)

Aktive registrerede skribenter for oktober 2011 (>= 5 redigeringer/måned):

84,426 (+1,4% sammenlignet med september; +0,8% sammenlignet med foregående år)
(Database data, alle Wikimedia Foundations projekter undtagen Wikimedia Commons)
"Report Card" for oktober 2011: http://stats.wikimedia.org/reportcard/

"Report card" omlægges i øjeblikket til et dashboard med mere fuldstændig funktionalitet (opstilling af forskellige samlede statistiske oplysninger og trends for WMF-projekter).

Regnskaber

(Regnskabsoplysninger er ved denne rapports udgivelse kun til rådighed for oktober 2011. Alle anførte regnskabsoplysninger dækker perioden 1. juli - 31. oktober 2011)

Indtægter: $ 4.253.486

Udgifter:

  • Teknologigruppen: $ 3.021.534
  • Fællesskabs-/indsamlingsgruppen: $ 1.066.080
  • Global Development gruppen: $ 1.116.890
  • Ledergruppen: $ 336.150
  • Regnskabs-/jura-/personale-/administrationsgruppen: $ 1.989.659

Udgifter i alt $ 7.530.312

Samlet overskud/(tab): ($ 3.276.826)

Indtægterne oversteg det planlagte som følge af donationer på $ 2,8 millioner og yderligere donationer ud over det budgetterede på $ 385.254.

Udgifterne var mindre end budgetteret, $ 7.5 millioner mod budgetteret $ 9,1 millioner på grund af lavere kapitaludgifter samt mindre bidrag til chapters, rekrutteringsudgifter og andre aktiviteter.

Likvide midler udgør $ 14,9 millioner, hvilket ved det nuværende udgiftsniveau svarer til seks måneders drift.

Andre hovedpunkter fra bevægelsen

  • Wikimania-videoer er klar: Organisatorerne af Wikimania 2011, som fandt sted i august i Haifa, Israel, har meddelt, at alle videooptagelser fra konferencen er blevet uploaded. Der er også linket til dem fra konferencetidsplanen. Videoerne er allerede blevet set mere end 16.000 gange.
  • Wikimedia France udfører lobbyaktiviteter for panoramafrihed: Den 23. november debatterede det franske parlament en tilføjelse til den franske lov om intelllektuelle ejenomsrettigheder, som ville indføre panoramafriheds-undtagelser i lighed med dem, som findes i mange andre lande. Det ville for eksempel tillade wikimedianer at uploade fotos af franske bygninger og skulpturer, som findes permanent på offentlige steder. Tilføjelsen støttedes af den franske Wikimedialokalafdeling, men opnåede ikke det nødvendige flertal.
  • Al Jazeera frigiver billeder: Efter henvendelser fra Wikimedia Foundation fellow Liam Wyatt og Mathias Schindler fra Wikimedia Germany, besluttede den Qatar-baserede nyhedskanal Al Jazeera English at frigive sine fotos fra deres Flickr-stream under CC-BY-SA 2.0 licensen. De bliver uploadet til Commons. Mange af dem dokumentere de politiske opstande under den Arabiske Forår.
  • Første Wikimedia-hackathon i UK: En to-dages begivenhed i Brighton bragte udviklere fra Wikimedia Foundation sammen men andre nye og erfarne kodere. Se noter for dagen 1, noter for dagen 2.