Wikimedia-hovedpunkter, januar 2013

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, January 2013 and the translation is 94% complete.
Outdated translations are marked like this.

Hovedpunkter fra Wikimedia Foundations månedsrapport for januar 2013 og Wikimedias tekniske rapport for januar 2013 med et udvalg af andre betydningsfulde hændelser i Wikimedia-bevægelsen

Wikimediafondens hovedpunkter

 
Logo for IdeaLab

Et nyt program giver finansiel støtte til individuelle wikipedianeres projekter

Fondens program for bidrag til individuelle engagementer blev igangsat den 15. januar. Mens de fleste bidrag indtil nu er gået til organisationer som f.eks. afdelingerne, vil det nye program komme til at finansiere initiativer til forbedring af Wikimediaprojekter fra enkelte wikipedianere eller små grupper. Den første, virksomme periode varer indtil den 15. februar. I løbet af de første to uger blev der fremlagt 31 idéer, udkast og forslag. Et "IdeaLab" er blevet oprattet, sådan at forslag kan diskuteres, og ansøgere kan få hjælp til at omdanne deres idéer til fuldstændige forslag

 
Wikimedia fondens servere

Vellykket overførsel til et nyt datacenter

Den 22. januar blev Wikipedia og alle andre Wikimedianetsteder overført ("migrated") til Fondens nye, centrale datacenter i Ashburn, Virginia (US). Det tidligere datacenter i Tampa, Florida havde været det centrale værtsted fra 2004; det vil forblive aktivt, så det kan overtage netstederne, hvis det nye datacenter kommer ud for et udfald. Skiftet foregik næsten helt uden problemer. Holdet bag iværksættelsen tilskriver denne succes en omhyggelig forberedelse siden 2011. Den omfattede kontrol, forbedring og dokumentation af servernes (for øjeblikket 885) konfiguration på en måde, som allerede har forbedret stabiliteten i 2012, og som vil gøre det muligt at opstille nye datacentre meget hurtigere.

Nyt partnerskab øger rækkevidden af Wikipedia Zero til 330 millioner mobilbrugere

VimpelCom, den sjettestørste, mobilvirksomhed i verden, tilsluttede sig Wikipedia Zero programmet i januar, sådan at antallet af mobilbrugere, der kan få adgang til Wikipedia uden at skulle betale datatakst, blev forøget med 100 til 330 millioner på verdensplan. Blandt de lande, som er betjent af VimpelCom, er Rusland, Ukraine, Armenien og andre lande i det tidligere Sovjetunionen.

 
Wikivoyage logo

Wikivoyage bliver det seneste Wikimediaprojekt

Den 15. januar, Wikipedias 12-års fødselsdag, blev Wikivoyage officielt igangsat som det seneste projekt i Wikimediafonden. Den gratis rejseguide, som alle og enhver kan rette i, findes allerede på ni sprog - engelsk, fransk, italiensk, nederlandsk, portugisisk, russisk, spansk, svensk og tysk - med flere på vej. Der er mere end 50.000 artikler, som bliver rettet og forbedret af en kernegruppe på ca. 200 frivillige.

Data og tendenser

Individuelle besøgende på globalt plan i løbet af december:

472,6 millioner (-2.46% sammenlignet med november; +3.39% sammenlignet med det foregående år)
(comScore data for alle Wikimediafondens projekter; comScore frigiver januartallene senere i februar)

Søgninger i januar:

22,2 milliarder (+10.3% sammenlignet med december; +23.4% sammenlignet med det foregående år)
(Server log data, for alle Wikimediafondens projekter inklusive mobiladgang)

Aktive registrerede forfattere i december 2012 (>= 5 redigeringer/måned, eksklusive bots):

78.536 (-1.04% sammenlignet med november / +0.09% sammenlignet med det foregående år)
(Database data for alle Wikimediafondens projekter. Note: For nylig har vi forbedret denne målemetode for at tage Wikimedia Commons og aktivitet på tværs af flere projekter med i betragtning.)

Rapportoversigt (der samler forskellige statistiske data og tendenser vedrørende WMFs projekter) for december 2012: :http://reportcard.wmflabs.org/(Definitions)

Økonomi

 
Wikimediafondens indtægter og udgifter i løbende år til dato i forhold til planen pr. 31. december 2012
 
Wikimediafondens udgifter i forhold til arbejdsområder løbende år til dato, opgjort pr. 30. september 2012

(Regnskabsoplysninger er ved denne rapports udgivelse kun til rådighed for december 2012.)

Alle de regnskabsmæssige informationer, der fremlægges, gælder for løbende måned til dato og løbende år til dato, opgjort den 31. december 2012.

Indtægter $30,916,665
Udgifter:
Teknologigruppen $6,289,609
Pengeindsamlingsgruppen $2,039,275
Bidrags- og programgruppen $2,390,621
Ledelsesgruppen $364,699
Jura-/Fællesskabsfortaler-/Kommunikationsgruppen $1,557,154
Regnskabs-/Personale-/Administrationsgruppen $2,820,212
Samlede udgifter $15,461,570
Samlet overskud/(underskud) $15,455,095

Indtægterne for december 2012 er $14,30 millioner sat i forhold til de planlagte $14,41 millioner, ca. $109.000 eller 1% under det planlagte.

  • Indtægterne for løbende år til dato er på $30,92 millioner i forhold til de planlagte $29,91 millioner, ca. $1,01 millioner eller 3% over det planlagte.
  • Udgifterne for december er på $2,70 millioner i forhold til de planlagte $3,14 millioner, ca. $433.000 eller 14% under det planlagte, først og fremmest på grund af lavere personaleomkostninger, renteomkostninger og rejseudgifter, delvist modsvaret af højere omkostninger til advokatbistand, bankgebyrer og fremmede ydelser.
  • Udgifterne for løbende år til dato er på $15,46 millioner i forhold til de planlagte $17,78 millioner eller 13% under det planlagte, først og fremmest på grund af lavere personaleomkostninger, omkostninger til internethotel, rejseudgifter og renteomkostninger, delvist modsvaret af højere omkostninger til advokatbistand og præmier og ydelser.

Likviditeten er på $41,17 millioner pr. 31. december 2012.

En video om Wikimediafondens møde om statistik og aktiviteter for januar (7. februar 2013)

Andre hovedpunkter fra bevægelsen

 
274301 Wikipedias kredsløb

En asteroid er blevet opkaldt efter Wikipedia

En komité af astronomer har besluttet at give en nyopdaget asteroide navnet 274301 Wikipedia. Navnet blev foreslået af Andriy Makukha, som er bestyrelsesmedlem i Wikimedia Ukraine. Wikipedia omkredser solen i løbet af 3,68 år, og dens diameter anslås til ca. 1-2 km (omtrent 1 mile).

 
Screenshot af "Article Statistics and Quality Monitor"-værktøjet på Wikipedia Tyskland

Et EUstøttet RENDERprojekt frigiver værktøjer til støtte for forfattere

RENDER (REflecting kNowledge DivERsity) er et treårigt forskningsprojekt, der blev indledt i 2010, og som blev støttet af den Europæiske Union. Wikimedia Tyskland er én af partnerne på projektet. Ved udgangen af januar frigav RENDER to værktøjer til støtte for Wikipedias forfattere: Task List Generator (TLG), som laver en liste over artikler i en given kategori, som er mærket med en oprydningsskabelon, eller som har andre svagheder, så som manglende billede. Article Statistics and Quality Monitor (ASQM) "giver en kort oversigt over kvaliteten og den øjeblikkelige status for enhver Wikipediaartikel". Den integrerer data så som antallet af henvisninger i artiklen, dens oversigt, og den giver en sammenligning med andre sprogs versioner af artiklen, og på den måde kan den påvise informationer, der mangler i et sprogs version af Wikipedia, mens de findes på et andet sprog.

 
Wiki Loves Monuments plakater i ankomsthallen på Warszawas hovedbanegård.

Wiki Loves Monuments udstilling på en polsk banegård

De vindende billeder fra fotokonkurrencen Wiki Loves Monuments 2012 blev vist på en tre uger lang udstilling på Warszawas hovedbanegård, som er Polens største. Udstillingen var arrangeret af Wikimedia Polen i samarbejde med et initiativ fra de polske statsbaner, som viser kulturelle begivenheder på udvalgte togstationer i Polen.

Kontrol af ledelse og interessekonflikter på Wikimedia UK

I januar fremkom at arbejde om ledelsen i Wikimedia UK og dens håndtering af interessekonflikter. Det var medtaget i en rapport fra Compass Partnership, en gruppe af konsulentfirmaer i UK, der undersøger gratis ledelse. Rapporten var bestilt i oktober 2012 af Fonden og Wikimedia UK i fællesskab som følge af diskussioner om mulige interessekonflikter, opstået på grundlag af en række afledte projekter, bl.a. Gibraltarpedia og Monmouthpedia. Rapporten giver flere anbefalinger om, hvordan man kan forbedre politikker og procedurer.