Høydepunkter fra Wikimedia, februar 2016

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, February 2016 and the translation is 82% complete.
Outdated translations are marked like this.


"Wasei_Dúo_en_MR_02.jpg" by Rubén Ojeda, freely licensed under CC BY-SA 4.0; "THE_BATTLE_OF_COPYRIGHT.jpg" by Christopher Dombres, freely licensed under CC BY-SA 2.0; "BlackLifeMatters_Wikipedia_Edit-a-thon_in_Harlem,_New_York_City,_February_6,_2016.webm" by Victor Grigas, freely licensed under CC BY-SA 3.0; Collage by Andrew Sherman.

Her er høydepunktene fra Wikimedia-bloggen i februar 2016.

 
Bilde tatt av Rubén Ojeda, gitt ut under den frie lisensen CC BY-SA 4.0.

Wikimedia Spania samarbeidet med landets romanistiske museum for å putte en serie med klassiske musikkverk på Wikimedia Commons. Resultatene fra deres arbeid er nå tilgjengelig, helt fritt for alle å bruke. De inviterer alle musikere til å samarbeide med Wikimedia prosjektene for å spre fri kunst og kultur.

 

Bilde tatt av Christopher Dombres, gitt ut under den frie lisensen CC BY-SA 2.0.

Wikipedia og dens evne til å skape og dele fri kunnskap er drevet av et sterkt og sunt allemannseie. Dessverre vil TPP forlenge tiden et åndsverk har opphavsrett, slik at det vil alltid være forfatterens levetid pluss 70 år. Dette vil ta vekk biter av allemannseiet, slik at det ikke lenger vil være mulig å bruke for Wikipedia. Dette vil også legge et mer solid grunnlag for så lange perioder for opphavsrett i land som allerde har det, som Australia, USA og Chile.

TPP er en problematisk traktat siden den skader allemannseiet og vår evne til å skape og spre fri kunnskap. Det er på tide for land å samarbeide om være til fordel for prosjekter som Wikipedia, og være til fordel for allemannseiet, og bli kvitt lange perioder med opphavsrett.

Dusinvis med artikler om svarte menneskers historie ble lagd og forbedret under #AfroCROWD Wikipedia edit-a-thonen i Harlem. Du kan se videoen her, på YouTube, eller Vimeo. Video lagd av Victor Grigas, gitt ut under den frie lisensen CC BY-SA 3.0.

Dusinvis med artikler om svarte menneskers historie ble lagd og forbedret under #AfroCROWD Wikipedia edit-a-thonen i Harlem i New York City. De tok inspirasjon for lignende events i år og i fjor. Eventen hjalp med å fylle inn hull i den engelske Wikipedias dekkelse av slike temaer, blant annet på artikkelen om Edward Augustine Savoy.

Kort sagt

  • Appeal filed in Wikimedia v. NSA (Klage fremsatt i saken Wikimedia versus NSA (National Security Agency)): Saken ble avvist med begrunnelse om "standing" (her: forhold). Dette er et viktig juridisk begrep for om noen her eller ikke har rett til å bringe en sak til retten. Anken som WMF fremfører begrunner i detalj hvordan og hvorfor WMF og de tilknyttede medklagerne har vist grundig at de har "standing" i forhold til denne saken
  • Wiki Loves Africa viser hele verden Afrikas mote: Konkurransen ble holdt i oktober og november i fjor, og fokuserte på kontinentets varierte motetradisjoner fra nord, sør, vest og øst. Vinnerne av konkurransen kom fra hele kontinentet; Kenya, Senegal, Ghana og Algerie. Totalt ble 7453 bilder sendt inn fra 734 bidragsytere fra 51 land.
  • Flere utrolige bilder fra European Science Photo Competition: European Science Photo Competition i 2015 har lastet opp 9793 filer fra 2201 forskjellige bidragsytere fra 40 land. Mange av dem nådde ikke finalen, men mange var fantastiske bilder, spesielt de 384 bildene som nådde finalen om førsteplass.


Andrew Sherman, Digital Communications Intern, Wikimedia Foundation

Social Media
  • Mer enn 9000 vitenskaplige bilder og fulle musikkonserter ble lastet opp på Wikimedia Commons forrige måned.