A Wikimédia Alapítvány kuratóriumának üzenőfala/2016. november – állásfoglalás az egészséges közösségi kultúráról, a befogadásról és a biztonságos terekről

Outdated translations are marked like this.

A Wikimédia alapítvány kuratóriuma 2016. november 13-án az aláábi állásfoglalást fogadta el az egészséges közösségi kultúráról, befogadásról és a biztonságos terekről:


A november 13-i kuratóriumi ülésen, és előtte a szeptemberi és júniusi üléseken, részletesen megvitattuk, milyen problémákat okoz a zaklatás és az ellenségesség, mind általában az interneten, mind konkrétan a Wikimédia projektekben.

Ez egy fontos kérdés. Az internetezők körülbelül 40%-a, nők esetében a 70%-a mondja azt, hogy személyesen is tapasztalt zaklatást. [1] Azok közül, akik jelezték, hogy zaklatást tapasztaltak egy Wikimédia-projektben, több mint 50% mondta azt, hogy csökkentette ezután az aktivitását.[2] Ezekre és további tanulmányokra alapozva úgy látjuk, hogy a zaklatás és a toxikus viselkedés akadályozza a Wikimédia-projekteket a szabad tudás gyűjtésének, megosztásának és terjesztésének képességében. Az ilyen viselkedés ellentétes a víziónkkal és a küldetésünkkel.

A közösségeink megérdemlik, hogy legyenek olyan biztonságos terek, ahol produktívan közreműködhetnek és konstruktívan vitázhatnak. Úgy gondoljuk, hogy a Wikimédia Alapítványnak kezdeményező szerepet kell vállalnia a zaklatás felszámolásában, a projektek befogadóbbá tételében, egy egészségesebb vitakultúra biztosításában, és a Wikimédia-projektek közösségi tereinek biztonságosabbá tételében. Arra kérjük az alapítvány vezetését, hogy biztosítsa a szükséges támogatást ennek a célnak az eléréséhez.

Arra kérjük a Wikimédia-közösségek minden tagját, hogy a másokkal való együttműködésben tartsa szem előtt a Wikimédia-mozgalom értékeit: a nyíltságot és a diverzitást. Ne hagyja szó nélkül az ellenséges és toxikus viselkedést, támogassa azokat, akik ilyen viselkedés célpontjává váltak, és segítsen világos elvárásokat kitűzni minden közreműködő számára.

Hivatkozások

  1. [$url A Pew Research Center 2014-es tanulmánya]
  2. A Wikimédia Alapítvány 2015-ös felmérése a zaklatásról