Уикимедия ЦИЕ Пролет 2017

This page is a translated version of the page Wikimedia CEE Spring 2017 and the translation is 93% complete.
Outdated translations are marked like this.

Уикимедия ЦИE Пролет 2017 е ежегодно събитие, организирано от уикимедианците и уикипедианците от региона на Централна и Източна Европа, с цел да се подпомогне създаването на статии за всяка страна и всяка уикипедия в региона.

В днешно време регионът на ЦИЕ преживя няколко злощастни събития, които доведоха до недоразумения, конфликти и разочарование (например смяната на Дубчек през април 1969 г. и края на Пражката пролет, ескалацията на конфликтите в региона на Нагорни Карабах през пролетта на 1988 г., задълбочаването на конфликта в Приднестровието през март 1992 г., началото на обсадата на Сараево през април 1992 г. и пролетта на 2014 г., която отбеляза началото на войната в Донбас).

Уикимедия ЦИЕ Пролет има за цел да се присъедини към местните сили на свободното познание, за да натрупа и разпространи информация за историята, културата, традициите и хората във всяко кътче на региона, с което да подкрепи взаимно признание и разбиране и да увеличи количеството и качеството на достъпното свободното познание относно региона на Централна и Източна Европа в световен мащаб.

Самото събитие традиционно се провежда от 21 март до 31 май. По време на този период ще има индивидуални състезания за писане на статии, надяваме се във всички Уикипедии в региона и много други извън него, съсредоточени върху създаването и редактирането на статии за историята, културата и бележити хора от всяка участваща страна от региона. За повече информация относно темите на статиите, моля разгледайте страниците и списъците със статии.

Местните състезания се организират от местни екипи и във всяка общност от конкурса състезанието ще има различна форма, като се взима предвид местния контекст. Данните за контакт на местните координатори могат да бъдат намерени на страницата за контакти. По време на миналогодишното издание бе доказано, че доброволните организатори от различните общности, извършват задачите по конкурса до неговия край. Местните екипи представят списъци със статии за страната им, които те биха искали да видят на всички други възможни езици от региона или редактори от други страни да създадат и разширяват тези статии, при което участниците могат да пишат и за всяка тема, свързани с другите страни-участнички от региона.

Колкото повече участници, толкова по-весело. Ако през пролетта се присъединят нови държави, местните организатори трябва да работят върху списъка със задачи. Забавлявайте се!

Международни организатори

Име Потребителско име Страна Сдружение
Nikola Kalchev Лорд Бъмбъри Bulgaria Wikimedians of Bulgaria User Group
Алиса Селезньова Bulgaria Wikimedians of Bulgaria User Group
Mārtiņš Bruņenieks Papuass Latvia Wikimedians of Latvia User Group
Philip Kopetzky Philip Kopetzky Austria Wikimedia Österreich
Natalia Szafran-Kozakowska Magalia Poland Wikimedia Polska
Vira Motorko Ата Ukraine Wikimedia Ukraine
Bohdan Melnychuk Base Ukraine Wikimedia Ukraine
Liam Wyatt Wittylama Australia Europeana Liaison

Блог и социални медии