Wikimedia Blog/Drafts/Launching a Privacy Policy Built the Wiki Way/nl

This page is a translated version of the page Wikimedia Blog/Drafts/Launching a Privacy Policy Built the Wiki Way and the translation is 100% complete.

Titel

Een Privacybeleid lanceren, op z'n Wikipediaans

Kern

Met enthousiasme melden wij aan dat op 25 April 2014, de Wikimedia Stichting een nieuw privacybeleid heeft goedgekeurd. Het nieuwe privacybeleid legt uit hoe we informatie verzamelen en beheren over de twintig miljoen geregistreerde Wikepedianen en over de 490 miljoen maandelijkse unieke bezoekers van [projecten].

Maar het beleid zou niet mogelijk zijn geweest zonder steun van gebruikers zoals u. Het nieuwe beleid is een resultaat van het overleggen en praten op de discussie pagina over het nieuwe privacybeleid, dat gedurende de afgelopen 8 maanden plaatsvond.

Een behoefte aan verandering

Begin 2013, zagen we in dat het huidige privacybeleid, dat onaangepast gebleven was sinds 2008, een aantal nieuwe technologieën buiten beschouwing liet, en niet genoeg details aan de gebruikers duidelijk maakte, over hoe hun informatie gehanteerd werd. De Wikimedia-methode daarentegen is uniek -- we wisten immers dat we geen nieuw privacybeleid konden ontwikkelen, zonder de steun van dezelfde gebruiker die door het privacybeleid beschermt zou moeten worden. Om die reden, lanceerden we een open oproep voor de Wikipedia gemeenschap op 18 juni, 2013, om uit te vinden welke problemen ertoe deden volgens u en wat u terug wilde zien in een nieuw beleid.

Gewapend met die input en met het oog op netelige situaties die rond massale onderzoeksprogramma's van de overheid waren ontstaan, creëerden we een eerste ontwerp van het nieuwe privacy beleid, en begonnen we een 5,5-maanden lange online discussie.

 
Wikipedia: het bouwen door samen te werken.

Het perfectioneren van het privacy beleid door overleg

Ons eerste ontwerp van het nieuwe privacybeleid onderging onderging een grondige controle door de Wikimedia gemeenschap, en gaf aanleiding tot enkele levendige debatten. Sterker nog, de discussie rond het nieuwe privacybeleid telt meer dan 195,000 woorden en resulteerde in wel 250 aanpassingen van de documenten. Wat eruit kwam, was een ijzersterk beleid dat de normen en waarden van de globale Wikimedia gemeenschap reflecteerde.

Voor meer informatie over het overleg zelf, en op welke punten het nieuwe beleid verschilt van het oude beleid, zie: vorige post.

Wat gaat er nu gebeuren?

Met goedkeuring van het bestuur, zullen we iedereen nog enkele maanden de kan geven om het nieuwe beleid door te lezen en een opinie erover te geven. Aan het eind van deze periode zal het beleid officieel uitgevoerd worden.

We willen onze dank betuigen aan iedereen die in dit openbare en samenwerkingsproces hebben deelgenomen, dat resulteerde in een privacybeleid dat werkelijk ontwikkeld was in een 'Wiki-stijl'. Het nieuwe privacybeleid valt onder een vrije licentie zodat iedereen het kan hergebruiken en erop kan terugvallen bij het maken van een eigen privacybeleid.

Michelle Paulson, Legal Counsel* Geoff Brigham, General Counsel

* Wij bedanken iedereen die aan dit project om beleid aan te maken heeft meegewerkt, dit project was zonder een echte samenwerking tussen de afdelingen en de waardevolle deelname en terugkoppelingen van de Wikimedia wereldwijde gemeenschap niet mogelijk geweest. Wij bedanken in het bijzonder James Alexander, Heather Walls, Luis Villa, Roshni Patel, Toby Negrin, Megumi Yukie, Dario Taraborelli, Jorge Vargas en Tiffany Li voor hun geweldige bijdragen en ondersteuningen.

● Copyright: Wikipedia van Giulia Forsythe beschikbaar onder CC BY-SA 3.0 Unported van Wikimedia Commons.

Opmerkingen