Вики ги сака децата

This page is a translated version of the page Wiki Loves Children and the translation is 93% complete.


ПОЧЕТНА Корисничка група Новости 2021
Контекст
Според УНИЦЕФ, преку половина од децата на светот се предмет на жестоко насилство. Се проценува дека 64 отсто од нив живеат во Јужна Азија. Во истата статија истакнуваат дека не само за жртвите, туку и за секој што посведочил насилство, најдобар начин на борба е спречување на истото. Но забележливо е тоа што во рамките на енциклопедијата, досега немаше никаква иницијатива да им го предочиме злоставувањето и негрижата за децата на викизаедниците. Затоа, за првпат приредуваме „Вики ги сака децата“ на Википедија и Викикниги на бенгалски. Како и другите Викикниги, бенгалските имаат проект за деца наречен Викијуниор, но засега тој е неактивен. Затоа го вклучивме во проектот со цел да ја збогатиме и прошириме неговата употреба во семрежните учебни активности за помладите ученици. Ова е особено важно во периодот на пандемијата на Ковид-19, кога тој може да одигра клучна улога во семрежното учење, и ние ќе е обидеме да ги направиме Викикнигите (особено Викијуниор) алтернатива на Википедија погодна за деца.
Изданија
Вики ги сака децата 2021 Вики ги сака децата 2021 на бенгалската Википедија
Вики ги сака децата 2021 на бенгалските Викикниги
Wiki Loves Children 2022