User talk:Geertivp
Talk page archive:
Geologie van België
editBeste Geertivp,
Enige jaren geleden heb ik veel van de geologische eenheden van België van een artikel voorzien op de Nederlandse Wikipedia. Deze coverage is nog lang niet compleet, maar de meerderheid van de Belgische formaties heeft inmiddels een artikel(tje) met degelijke bronvermelding. Deze informatie zou een stuk beter tot zijn recht komen als er afbeeldingen van gesteentelagen, groeves, fossielen en ontsluitingen bij stonden.
Omdat ik me in een ander werelddeel bevind, is het helaas voor mij ondoenlijk locaties in België af te gaan om foto's te maken. Wat ik wel kan doen is helpen de beste locaties te identificeren (om te beginnen beschrijft de Geologische Dienst veel locaties in haar toelichting-boekjes bij kaartbladen - deze zijn vrij te lezen op hun website, in PDF-formaat).
Ik benader u omdat ik zag dat u actief bent bij Wikimedia België en bovendien aangemeld bent voor de 6th Wikipedia Pages Wanting Photos Campaign (2025). Kunt u helpen beschikbare fotografen te vinden voor het verkrijgen van nieuw fotomateriaal?
Vriendelijke groeten, Woodwalkertalk 07:36, 19 May 2025 (UTC)
- Dat lijkt mij een interessant project. Misschien moeten we eerst op Wikidata een inventaris maken? --Geert Van Pamel (WMBE) 07:37, 20 May 2025 (UTC)
- Is er een plek voor zo'n inventarislijst? Hoe kan ik helpen? Woodwalkertalk 15:00, 20 May 2025 (UTC)
- Wat ik kan doen is een lijst opstellen van onderwerpen die een afbeelding kunnen gebruiken. Die lijst kan ook door de Geologische Dienst genoemde locaties bevatten, en links naar beschrijvingen in de toelichting-boekjes. Wat ik niet weet is waar die lijst het beste geplaatst kan worden en hoe eventuele fotografen erop geattendeerd worden. Woodwalkertalk 03:55, 2 June 2025 (UTC)
- Ik heb een aanzet gegeven:
- Geologische plaatsen in België (WikiProject)
- Wikidata statements (voorbeeld)
- Geolocations (klik ook op Table of Image grid)
- --Geert Van Pamel (WMBE) 11:25, 3 June 2025 (UTC)
- Dank voor de links! De onderwerpen komen niet altijd overeen met een bepaalde locatie. Soms zijn meerdere locaties mogelijk. Ik denk dat sommige onderwerpen ook het beste in musea en collecties worden gefotografeerd. Ik heb wat tijd nodig wat voorbeelden te bekijken. Al doende vielen me wat puntjes op:
- Misschien is het voor de vrijwilliger met camera wel handig wat uitleg te hebben voor fotograferen van geologische objecten en gesteente. De juiste lichtval is bijvoorbeeld van belang. Wellicht ook een tip op het gebied van schaal: fotografeert men de gehele ontsluiting of alleen een detail?
- De illustratieve waarde zal afhangen van hoeveel karakteristieke facetten op de foto staan. Als bv. een bepaalde zandlaag typisch fossiele schelpen bevat, is het handig als de foto die ook laat zien. Dus het is voor de fotograaf behulpzaam de details door te geven die voor de foto van belang zijn.
- Niet alle beschrijvingen van locaties door de Geologische Dienst zijn erg gedetailleerd. Sommige locaties zijn mogelijk sinds publicatie van de toelichting van de Geologische Dienst overgroeid, bedekt geraakt met zand, of door verwering onherkenbaar geworden. De fotograaf kan dus tegen een teleurstelling aanlopen. Dat is wel anders dan bij het fotograferen van kunst of monumenten...
- Harder gesteente is minder snel weg verweerd. Vermoedelijk zijn oudere gesteentes makkelijker te vinden dan jongere. Maar die komen vaker voor in Wallonië dan in Vlaanderen (verder weg bij Nederlandstalige vrijwilligers?).
- Een willekeurig voorbeeld: het artikel nl:Formatie van Aalter heeft nog geen afbeelding. Dat zijn gewoon wat zandlagen, geen tot de verbeelding sprekend voorbeeld... Ze komen in de toelichtingen van kaartbladen 13 (Brugge), 21 (Tielt) en waarschijnlijk 14 (Lokeren) aan bod. Hier is bv. het toelichtingsboekje voor Brugge te vinden. De Formatie van Aalter wordt op p. 23 beschreven. Helaas zie ik daarbij alleen de "heuvel van Aalter" als typische locatie genoemd. Op de heuvel zouden dan inderdaad ergens zandige lagen zichtbaar moeten zijn. De toelichting noemt o.a. als typische details: een licht olijfgroenige kleur, schelpenlaagjes ertussen (bij soort genoemd - als de fotograaf die zou weten te herkennen), en een 50 cm dikke zandsteenbank. Een foto die duidelijk een of liever twee van die kenmerken toont zou het artikel goed kunnen aanvullen!
- Hoe kan ik al deze informatie goed presenteren? De locatie, waar het onderwerp aan herkend wordt, de kenmerken die in de foto horen voor te komen, de link naar het boekje van de GD. Misschien kun je dit voorbeeld voor me uitwerken? Dan kan ik waarschijnlijk aan de hand van het voorbeeld andere onderwerpen van gelijke aard toevoegen.
- Vr. groet, Woodwalkertalk 09:42, 15 June 2025 (UTC)
- Ik heb een aanzet gegeven:
Request for Support: Translating the WPWP 2025 Campaign Page
editDear Geertivp,
I hope this message finds you well.
To ensure this year’s campaign is as inclusive and accessible as possible, we kindly request your support in translating the WPWP 2025 campaign page into your local language(s). This will help participants from your community better understand the campaign and actively contribute to the campaign.
You can find the current version of the 2025 campaign page here.
Your help in this regard will go a long way in making WPWP 2025 a truly global and multilingual campaign. Please let us know if you need any support or guidance during the translation process.
Thank you once again for your leadership and continued support. Best, Reading Beans (talk) 21:13, 3 June 2025 (UTC)
- I have translated the page to Dutch --Geert Van Pamel (WMBE) 14:29, 9 June 2025 (UTC)