Translation requests/WMF/English Wikipedia anti-SOPA blackout/da
- bg/български (published)
- bn/বাংলা (closed)
- bs/bosanski (closed)
- ca/català (published)
- cs/čeština (published)
- da/dansk (published)
- de/Deutsch (published)
- en/English (published)
- es/español (closed)
- fa/فارسی (published)
- fi/suomi (published)
- fr/français (closed)
- he/עברית (published)
- hi/हिन्दी (closed)
- hr/hrvatski (published)
- hu/magyar (published)
- id/Bahasa Indonesia (published)
- it/italiano (published)
- ja/日本語 (published)
- ka/ქართული (closed)
- kn/ಕನ್ನಡ (closed)
- ko/한국어 (published)
- ms/Bahasa Melayu (closed)
- ne/नेपाली (closed)
- nl/Nederlands (published)
- pl/polski (published)
- pt/português (published)
- ru/русский (published)
- sh/srpskohrvatski / српскохрватски (closed)
- sq/shqip (closed)
- sr/српски / srpski (closed)
- uk/українська (closed)
- vi/Tiếng Việt (published)
- zh-hans/中文(简体) (published)
- zh-hant/中文(繁體) (published)
Til: Den engelske Wikipedias læsere og fællesskab
Fra: Sue Gardner, Wikimedia Foundations administrerende direktør
Dato: 16. januar, 2012
I dag bekendtgjorde Wikipedia-fællesskabet sin beslutning om at lukke den engelsksprogede Wikipedia ned i 24 timer over hele verden, fra kl. 05:00 UTC onsdag d. 18. januar (du kan læse meddelelsen fra Wikimedia Foundation her). Nedlukningen er en protest mod en foreslået lovgivning i USA—nemlig Stop Online Piracy Act (SOPA) i USA's Repræsentanternes Hus og PROTECT IP Act (PIPA) i USA'S Senat—som, hvis den vedtages, alvorligt vil skade det frie og åbne internet, herunder Wikipedia.
Dette er første gang, den engelske Wikipedia har iværksat en offentlig protest af denne art, og det er en beslutning, som er truffet efter grundige overvejelser. De tre Wikipedia-administratorer, som formelt modererede fællesskabets diskussion, har beskrevet det i deres offentlige erklæring, underskrevet af brugerne NuclearWarfare, Risker og Billinghurst (gengivet her i uddrag):
- Det er opfattelsen i det engelske Wikipediafællesskab, at begge disse lovforslag, hvis de bliver vedtaget, vil være ødelæggende for det frie og åbne internet.
- I løbet af de sidste 72 timer har over 1800 wikipedianere sammen diskuteret forslag til handlinger, som fællesskabet kunne ønske at gennemføre imod SOPA og PIPA. Det er langt den største deltagelse i en fællesskabsdiskussion, som nogen sinde er set på Wikipedia, hviket illustrerer, hvor betænkelige wikipedianere er over denne foreslåede lovgivning. Det overvældende flertal af deltagerne støtter en fællesskabsaktion for at opmuntre til større offentlig modstand mod disse to lovforslag. Af de forslag, som er blevet overvejet af wikipedianere, var der størst tilslutning til dem, som ville medføre en “mørklægning” af den engelske Wikipedia, i overensstemmelse med lignende mørklægninger af andre hjemmesider, som er imod SOPA og PIPA.
- Efter omhyggeligt at have gennemgået denne diskussion noterer de modererende administratorer sig den bredt baserede støtte til handling fra wikipedianere over hele verden, ikke kun fra USA. Den vigtigste indvending mod en global mørklægning kom fra dem, som foretrak, at mørklægningen blev begrænset til læsere fra USA, mens resten af verden i stedet skulle se en tekst på et forenklet banner. Vi bemærkede også, at omkring 55% af dem, som støttede en mørklægning, foretrak at den var global, og mange henviste til betænkeligheder omkring lignende lovgivning i andre lande.
Ved at træffe denne beslutning vil wikipedianere blive kritiseret for tilsyneladende at opgive deres neutralitet til fordel for en politisk stillingtagen. Det er en reel og legitim bekymring. Vi ønsker, at folk stoler på Wikipedia og ikke er betænkelige ved, at den forsøger at propagandere på deres vegne.
Men selv om Wikipedias artikler er neutrale, er selve dens eksistens det ikke. Som bestyrelsesmedlemmet i Wikimedia Foundation, Kat Walsh, skrev på en af vore postlister for nylig:
- Vi er afhængige af en juridisk infrastruktur, som gør det muligt for os at operere. Og vi er afhængige af en juridisk infrastruktur, som også tillader andre internetsider at indeholde materiale, som er tilvejebragt af deres brugere, både af informativ og holdningsmæssig art. For det meste organiserer og summerer og samler Wikimediaprojekterne verdens viden. Vi sætter den ind i en sammenhæng og viser folk, hvordan de kan få mening ud af den.
- Men den viden er nødt til at blive offentliggjort et sted for at det er muligt for nogen af finde den og bruge den. Hvis den kan blive censureret uden en gyldig retsproces, skader det både taleren, offentligheden og Wikimedia. Hvor du kun kan tale, hvis du har tilstrækkelige ressourcer til at afværge sagsanlæg, eller hvis dine synspunkter forud er godkendt af en anden med disse ressourcer, så vil det samme snævre idekompleks, som allerede er blevet populært, fortsætte med at blive det eneste, som nogen har meningsfuld adgang til.
Beslutningen om at lukke den engelske Wikipedia ned blev ikke truffet af mig. Den blev truffet af skribenter efter en konsensussøgende beslutningsproces. Men jeg støtter den.
Som Kat og resten af Wikimedia Foundations bestyrelse er jeg stadig mere begyndt af tænke på Wikipedias offentlige stemme og den goodwill, Wikipedia har hos folk, som en ressource, der bør anvendes til gavn for offentligheden. Læserne stoler på Wikipedia, fordi de ved, at den til trods for sine fejl har Wikipedia hjertet på rette sted. Den forsøger ikke at slå mønt af dem eller få dem til at tro på noget bestemt eller sælge dem en vare. Wikipedia har ingen skjult dagsorden: Den ønsker kun at være til hjælp.
Dette er mindre sandt, når det gælder andre internetsider. De fleste er kommercielt motiveret: Deres formål er at tjene penge. Det betyder ikke, at de mangler ønske om at gøre verden til et bedre sted - mange gør! - men det betyder, at deres stillingtagen og handlinger må forstås i lyset af modstridende interesser.
Mit håb er, at når Wikipedia lukker ned den 18. januar, så vil folk forstå, at vi gør det for vore læsere. Vi støtter alles ret til at tænke og udtrykke sig frit. Vi mener, at alle bør have adgang til oplysende materiale om et et bredt spektrum af emner, også selv om de ikke kan betale for det. Vi tror på et frit og åbent internet, hvor information kan deles uden hindringer. Vi mener, at nye lovforslag som SOPA — og PIPA - og andre lignende love, som er til diskussion inden for og uden for USA - ikke fremmer den almene offentligheds interesser. Du kan læse en meget god liste over grunde til at opponere mod SOPA og PIPA her, fremlagt af Electronic Frontier Foundation.
Hvorfor er dette en global aktion, frem for kun at omfatte USA? Og hvorfor nu, hvor nogle amerikanske lovgivere ser ud til at være på taktisk tilbagetog fra SOPA?
Realiteten er, at vi ikke tror SOPA vil forsvinde, og PIPA er stadig meget aktiv. Desuden er SOPA og PIPA kun tegn på et endnu bredere problem. Over hele verden, ser vi fremkomst af lovgivning til bekæmpelse af online piratkopiering og til regulering af internettet på andre måder, som skader friheden online. Vores betænkeligheder går videre end til SOPA og PIPA: De er kun en del af problemet. Vi ønsker, at internettet forbliver frit og åbent, overalt og for alle. Template:SOPABlogShare Den 18. januar håber vi, at du vil være enig med os og vil gøre, hvad du kan for at give din egen mening til kende.
Sue Gardner,
Administrerende direktør, Wikimedia Foundation