Translation requests/WMF/English Wikipedia anti-SOPA blackout/ca
- bg/български (published)
- bn/বাংলা (closed)
- bs/bosanski (closed)
- ca/català (published)
- cs/čeština (published)
- da/dansk (published)
- de/Deutsch (published)
- en/English (published)
- es/español (closed)
- fa/فارسی (published)
- fi/suomi (published)
- fr/français (closed)
- he/עברית (published)
- hi/हिन्दी (closed)
- hr/hrvatski (published)
- hu/magyar (published)
- id/Bahasa Indonesia (published)
- it/italiano (published)
- ja/日本語 (published)
- ka/ქართული (closed)
- kn/ಕನ್ನಡ (closed)
- ko/한국어 (published)
- ms/Bahasa Melayu (closed)
- ne/नेपाली (closed)
- nl/Nederlands (published)
- pl/polski (published)
- pt/português (published)
- ru/русский (published)
- sh/srpskohrvatski / српскохрватски (closed)
- sq/shqip (closed)
- sr/српски / srpski (closed)
- uk/українська (closed)
- vi/Tiếng Việt (published)
- zh-hans/中文(简体) (published)
- zh-hant/中文(繁體) (published)
Per a: Lectors de la Wikipedia en anglès i la Comunitat en general
De: Sue Gardner, directora executiva de la Fundació Wikimedia
Data: 16 de gener de 2012
La comunitat Wikipedia ha anunciat avui la seva decisió de tancar la Viquipèdia en anglès durant 24 hores a tot el món, començant dimecres 18 de gener a les 5:00 (UTC) (es pot llegir el comunicat de la Fundació Wikimedia aquí). El tancament és fa en protesta contra dos projectes de llei dels Estats Units d'Amèrica —la llei contra la pirateria informàtica (coneguda per les seves sigles en anglès, SOPA), presentada al Congrés, i la llei PROTECT IP (PIPA), presentada al Senat. En cas de ser aprovada, danyaran seriosament el caràcter lliure i obert d'Internet, inclosa la Wikipedia.
Aquesta serà la primera vegada que la Viquipèdia en anglès organitza una protesta pública d'aquesta naturalesa i és una decisió que no es va prendre a la lleugera. Els tres administradors de la Viquipèdia, que van facilitar el debat a la comunitat, ho descriuen així. De la declaració pública, signada pels usuaris NuclearWarfare, Risker i Billinghurst:
- És l'opinió de la comunitat de la Viquipèdia en anglès que aquests dos projectes de llei, en cas de ser aprovats, serien devastadors per a una xarxa lliure i oberta.
- En el transcurs de les últimes 72 hores, més de 1800 viquipedistes s'han unit per a debatre les accions que la comunitat podria adoptar contra les lleis SOPA i PIPA. Aquest és de llarg el major nivell de participació en una discussió de la comunitat que mai s'ha vist a la Wikipedia, la qual cosa demostra la preocupació que senten els viquipedistes davant d'aquests projectes de llei. La immensa majoria dels participants donen suport a actuacions de la comunitat que impulsin una major intervenció pública en resposta a aquests dos projectes de llei. Entre les propostes que els wikipedistes van considerar, les que abocarien a una apagada de la Wikipedia en anglès, de manera coordinada amb desconnexions similars d'altres llocs web que també s'oposen a les lleis SOPA i PIPA, van ser les que van tenir més suport.
- En el curs de l'anàlisi d'aquesta qüestió, els administradors sotasignants fan notar l'ampli suport a l'acció per part dels wikipedistes de tot el món, no només des dels Estats Units. La principal acció alternativa a una apagada mundial va ser la dels que preferien que l'apagada es limites als lectors dels Estats Units, i que per a la resta del món es mostres simplement un avís. També assenyalem que aproximadament el 55% dels qui donen suport a una apagada prefereix que tingui caràcter global, molts d'ells preocupats per eventuals legislacions similars en altres països.
En prendre aquesta decisió, els viquipedistas seran criticats per semblar que abandonen la neutralitat en prendre una posició política. Això és un problema real i legítim. Volem que la gent confiï en la Viquipèdia, no que es preocupi que estem tractant de fer propaganda.
Però, si bé els articles de la Viquipèdia són neutrals, la seva existència no ho és. No fa pas gaire Kat Walsh, com a membre del consell de la Fundació Wikimedia, va escriure en una de les nostres llistes de correu:
- Depenem d'una infraestructura jurídica que fa possible que puguem funcionar i que permet també que altres llocs pugin hostatjar el material aportat pels usuaris, tant d'informació com d'expressió. La major part de projectes de Wikimedia consisteixen a organitzar, recopilar i resumir el coneixement de tot el món. Ho estem portant a la pràctica, i estem mostrant a la gent com fer-ho per a aprofitar-ho.
- Però aquest coneixement ha de ser publicat en algun lloc si algú altre ha de trobar-lo i fer-lo servir. Allà on es pot censurar sense restriccions legals, perjudica a l'orador, al públic i Wikimedia. Allà on només pots parlar si tens prou recursos per a emprendre batalles legals o si els teus punts de vista els ha de revisar prèviament algú que els té, només hi haurà accés massiu a les estretes idees de sempre.
La decisió de tancar la Viquipèdia en anglès no la vaig prendre jo, sinó els editors, mitjançant un procés de consens. Però jo hi dono suport.
Igual que en Kat i la resta de la Junta de la Fundació Wikimedia, cada vegada penso més en la veu pública de la Viquipèdia, i la bona opinió que la gent té de la Viquipèdia, com un recurs a ser utilitzat per al benefici del públic. Els lectors confien en la Viquipèdia perquè saben que malgrat els seus defectes, el cor de la Viquipèdia és al lloc correcte. No té com a objectiu aprofitar econòmicament el seu ressò, ni influir en llurs opinions, ni vendre'ls un producte. La Viquipèdia no té una intenció amagada, només vol ser útil.
Això no és així en altres llocs web. Molts tenen motivacions comercials: llur objectiu és fer diners. Això no vol dir que no tinguin el desig de fer un món millor (n’hi ha molts així!), però sí que cal entendre llurs posicions i accions en el context d'interessos contraposats.
La meva esperança és que, quan la Wikipedia es tanqui el 18 de gener, la gent entengui que ho fem per als nostres lectors. Donem suport al dret de tots a la llibertat de pensament i a la llibertat d'expressió. Creiem que tothom ha de tenir accés a material educatiu sobre una àmplia varietat de temes, encara que no pugin pagar-ho. Creiem en un Internet lliure i obert on la informació pot ser compartida sense impediments. Creiem que les noves propostes de lleis com SOPA i PIPA, i altres lleis similars en discussió dins i fora dels Estats Units no afavoreixen els interessos del públic en general. Hi ha una llarga llista de raons per a oposar-se a SOPA i PIPA aquí, a la web de l'Electronic Frontier Foundation.
Per què aquesta acció és d’abast global, en lloc de restringir-la només als Estats Units? I per què ara, quan sembla que la llei SOPA està perdent el suport d’alguns legisladors nord-americans?
La realitat és que no creiem que la llei SOPA s'abandoni; i, d’altra banda, el projecte de llei PIPA és en plena activitat. És més, aquestes dues lleis són indicadors d'un problema molt més ampli. Estem veient com arreu del món es desenvolupa legislació destinada a combatre la pirateria en línia i a regular Internet de diverses maneres, que perjudiquen les llibertats dels internautes. La nostra preocupació va més enllà de les lleis SOPA i PIPA, que són només una part del problema. Volem que Internet segueixi sent lliure i obert, arreu i per a tothom. Template:SOPABlogShare El 18 de gener esperem que estareu d'acord amb nosaltres i que fareu el possible per a fer sentir la vostra veu.
Sue Gardner,
Directora executiva de la Fundació Wikimedia