Template:Spam blacklist header/ms

This page is a translated version of the page Template:Spam blacklist header and the translation is 100% complete.

{{process header

| uselang  = ms
| title    = Senarai hitam spam
| section  =
| previous = ←Senarai hitam spam
| next     = Arkib (semasa)→
| shortcut = WM:SPAM
WM:SBL | notes =

halaman berkaitan digunakan oleh MediaWiki sambungan Senarai Hitam Spam dan menyenaraikan ungkapan biasa yang tidak boleh digunakan dalam URL dalam mana-mana halaman dalam projek Yayasan Wikimedia (serta banyak wiki luaran). Mana-mana Pentadbir meta boleh mengedit senarai hitam spam; sama ada secara manual atau dengan SBHandler. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang tujuan senarai hitam spam dan proses yang digunakan di sini, sila lihat senarai hitam spam/Perihal.

Cadangan tambahan
Sila berikan bukti spamming pada beberapa wiki. Spam yang hanya menjejaskan satu projek harus pergi ke senarai hitam tempatan projek itu. Pengecualian termasuk domain berniat jahat dan perkhidmatan pengarah semula/pemendekkan URL. Sila ikut format ini. Sila semak semula selepas menyerahkan laporan anda, mungkin terdapat soalan mengenai permintaan anda.
Cadangan penyingkiran
Sila semak senarai permintaan kami yang berulang kali ditolak. Biasanya, kami tidak mengalih keluar domain daripada senarai hitam spam sebagai tindak balas kepada permintaan pemilik tapak. Sebaliknya, kami menyahsenaraitamkan tapak apabila dipercayai, editor volum tinggi meminta penggunaan pautan disenaraihitamkan kerana nilainya untuk menyokong [[Special:MyLanguage/Wikimedia projects|projek] kami]. Sila pertimbangkan sama ada meminta penyenaraian putih pada wiki tertentu untuk kegunaan tertentu adalah lebih sesuai - itulah yang sering berlaku.
Perbincangan lain
Penyelesaian masalah dan masalah - Jika terdapat ralat dalam senarai hitam (iaitu ralat regex) yang menyebabkan masalah, sila bangkitkan isu di sini.
Perbincangan - Meta-perbincangan mengenai pengendalian senarai hitam dan halaman berkaitan, dan komunikasi antara pasukan senarai hitam spam.
#wikimedia-external-linkssambungkan - Sembang IRC masa nyata untuk penyelarasan aktiviti yang berkaitan dengan penyelenggaraan senarai hitam.
Whitelists
Tiada senarai putih global, jadi jika anda sedang mencari senarai putih url di wiki maka sila atasi perkara tersebut melalui penggunaan perbincangan Mediawiki masing-masing: Halaman senarai putih spam di wiki itu dan anda harus mempertimbangkan penggunaan templat {{edit protected}} atau yang setara dengannya setempat untuk mendapatkan perhatian kepada suntingan anda.

Sila tandatangani siaran anda dengan ~~~~ selepas ulasan anda. Ini meninggalkan tandatangan dan cap masa supaya perbualan lebih mudah diikuti.


Permintaan yang lengkap ditandakan sebagai {{ditambah}}/{{dialih keluar}} atau {{ditolak}}, dan biasanya diarkibkan dengan cepat. Penambahan dan penyingkiran adalah dilog · Template:Lebih kecil.

}}