Стратегия/Уикимедианско движение/2017/Хора/Основен екип

This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/People/Core team and the translation is 100% complete.
Информация за екипа за стратегията на движението.

Основният екип е съставен от хора от Фондация Уикимедия и williamsworks:

 • Уитни Уилямс, williamsworks
 • Ед Бланд, williamsworks
 • Шанън Кийт, williamsworks
 • Гийом Помие, старши анализатор на Фондация Уикимедия
 • Сузи Насъл, организационен стратегически консултант на Фондация Уикимедия

Този екип ще се грижи за цялостния процес и ще поддържа участието и ангажимента на всички групи. Заедно, архитектите (Уитни, Ед, Гийом) ще оформят и проектират разговорите в рамките на общностите ни и извън тях, и ще трансформират резултатите в значима, стратегическа посока за движението, основана на знанието. Те ще работят в тясно сътрудничество с и ще търсят съвет от ръководители на пътеки, работни групи и доброволни съветници. Мениджърите на проекта/ заинтересованите страни (Сузи и Шанън) ще работят с ръководителите на пътеките по стимулиране на ангажираността, координиране на пътеките и тяхната подкрепа, когато е необходимо, и ще управляват задачите, сроковете и бюджетите на цялостния процес.

Архитекти
Уитни Уилямс, Ед Бланд и Гийом Помие
Управление на проекти/ заинтересовани страни
Шанън Кийт и Сузи Насъл

Уитни Уилямс

Уитни е родом от Монтана и е основател и Главен изпълнителен директор на williamsworks.

Като директор на програмата на пътуванията на Първата дама Хилъри Клинтън, Уитни усъвършенства вродения си опит в събирането заедно на интелигентни хора с добри идеи, партньори и инициативи, за създаването на положителна промяна. По време на престоя си в Белия дом, тя организира и ръководи повече от 200 посещения на десетки страни за Първата дама на Съединените щати, ставайки свидетел от първа ръка на някои от най-големите предизвикателства пред това поколение, и култивирайки мрежа от изключителни хора, които работят неуморно за решаването им. От подобен опит Уитни създаде williamsworks, консултантска агенция, ориентирана към действия и водена от желанието да помогне на хората да постигнат принципно нови резултати.

През последното десетилетие, Уитни е работила с някои от водещите неправителствени организации в света, най-влиятелните филантропи и успешни предприятия за справяне с проблемите в глобален и локален мащаб. Широката мрежа от контакти на Уитни, заедно с повече от десетилетния глобален опит - на терен и на най-високо ниво, образуват способността на williamsworks да прави големите неща се да случват по интелигентен, устойчив и скромен начин.

В допълнение към ръководенето й на williamsworks, Уитни е съосновател и заместник-председател на Управителния съвет на Инициативата за Източно Конго, първата американска застъпническа и предоставяща грантове организация, чиято единствена цел е работата с и за хората от източната част на Конго. В тази си роля Уитни борави с милиони долари субсидии за местните конгоански организации, както и с обширна застъпническа програма в САЩ и по света, за провеждане на политики, необходими за трайна промяна в Демократична република Конго.

Уитни също така е в Съвета на настоятелите на фонда за Национален парк Глетчер и в борда на директорите за City Year/Seattle and New Futures. Тя е член на Съвета за международни отношения.

Отговорности:

 • ръководи проекти. Предлага отделни съвети и идеи на ключови играчи.
 • играе ролята на мисловен партньор на водещите архитекти.
 • докладва на Катрин/ Управителния съвет

Ед Бланд

 
Ед Бланд

След като Гийом прекара един ден с Ед, той каза: "Ед е Уикипедия. Той просто не го знае все още." След като работи в света на организацииите с нестопанска цел почти 20 години; в областта на финансите; в издаването на списание; след това в потребителските технологии, завършвайки с видеоигри; Ед решава да прецени как би могъл да използва таланта си по-добре. През последните 10 години той прави следното - най-вече в арената на инвестирането на организации с нестопанска цел и социално въздействие . В света на микрофинансирането, той спомага за създаването и експлоатацията на социално инвестиционен фонд със 100 милиона щатски долара, наречен "Microbuild", партньорство между Подслон за човечеството и институциите за микрофинансиране в 24 развиващи се страни. Той извършва много интересни проекти в социалния сектор, но когато говорите с Ед, това, което ще забележите, е, че той често се вслушва и задава много различни видове въпроси.

Отговорности:

 • определяне на отворените въпроси относно тематичната посока, към която да се стреми движението,
 • определяне на това как трябва да се организира входящата информация,
 • сътрудничество, конструкция и дизайн на цялостния процес със заинтересованите страни
 • сътрудничество, подбиране на входящата информация за процеса (Какво ще прочетете? Какво ще гледате и слушате? Защо?)
 • трансформиране на входящата информация в ясно значение
 • изграждане на тематична посока до Уикимания/ организиране на ролите и конфигурацията от ресурси след Уикимания
 • организиране и подпомагане на екипите на пътеките за заинтересованите страни.
 • Докладва на Уитни Уилямс.

Гийом Помие

 
Гийом Помие

Гийом Помие [Username: guillom] е позната фигура в уикимедианското движение. Той се включва за първи път като доброволец през 2005 г. и работи в уикитата в различни роли, включително и като ко-водещ на екипа от доброволци за имейл отговори, в общия проект за стюарди и администриране на Уикимедия Франция. Той се присъединява към Фондация Уикимедия през 2009 г., като се фокусира през годините върху UploadWizard, технически доклади, Технически новини, и проучванията за разбиране на общностите на Уикимедия. Гийом има страст към движението, което вдъхновява повече от десетилетие дълбоката му привързаност. Като взема предвид възможността да помогне на движението да се премести към по-широка основа, той бе повече от щастлив да участва. Родом от Франция, Гийом завършва докторска степен в микроелектрониката през 2008 г. В момента живее в района на залива на Сан Франциско и не обича изненадите.

Отговорности:

 • определяне на отворените въпроси относно тематичната посока, към която да се стреми движението,
 • определяне на това как трябва да се организира входящата информация,
 • сътрудничество, конструкция и дизайн на цялостния процес със заинтересованите страни
 • сътрудничество, подбиране на входящата информация за процеса (Какво ще прочетете? Какво ще гледате и слушате? Защо?)
 • трансформиране на входящата информация в ясно значение
 • изграждане на тематична посока до Уикимания/ организиране на ролите и конфигурацията от ресурси след Уикимания
 • ръководи екипите на пътеките за заинтересованите страни.

Шанън Кейт

 
Шанън Кейт

Шанън идва в williamworks като стажант изследовател след колежа. Сега тя казва "тези момчета не биха могли да се отърват от мен, дори и да се опитват." Като ръководител на проекта, Шанън работи с различни лица, фирми и организации, които искат да извършат положителна промяна. По-рано, Шанън, проведе изследване на място в Северна Индия за Групата за действие за Централнохималайските селски райони (CHIRAG), интервюирайки местни фермери и собственици на бизнес, за да се оцени въздействието на програмата за техните микропредприятия. Шанън също така прекарва известно време в селските райони на Сиера Леоне, провеждайки интервюта с учители, ученици и родители, за да оцени възможностите за увеличаване на достъпа до образование. Шанън завършва с отличие Университета на Вашингтон с бакалавърска степен по международни изследвания. Нейното отличена дисертация изследва въпросите на правата върху земята, които засягат жените в Руанда след международно аплодираните усилия на държавата за поземлена реформа.

Отговорности:

 • улесняване на проекта и заинтересованите страни
 • управление на работния поток
 • осигуряване на комуникация и координация
 • докладва на: Ед

Сюзи Насъл

 
Сюзи Насъл

Мнозина познават Сузи от шестмесечния й ангажимент тук за развитието на двегодишна организационна стратегия и управление на годишното планиране за (FY2016-17). Тя организира служителите и ключови доброволци да открият приоритетни предизвикателства, генерират потенциални решения и да проучат стратегически подходи с мрежа от уикимедиански доброволци чрез два отделни едномесечни ангажимента на общността. Тя се стреми да е сигурна, че работата ще бъде свършена.

Сузи има 20-годишен опит в помощта за организациите да изграждат и да стартират нови програми, услуги и продукти. През последните 5 години тя изгражда опита си за да помогне на организации с нестопанска цел да движат своите мисии напред. Нейната работа е най-вече в K-12 сектора на технологиите, образованието и медиите. Тя получава опит от много сложни проекти в продължение на 7 години в AOL, където работи в ролите на директор на партньорския маркетинг и на брандовете, стартирайки нови цифрови услуги. Тя е в Съвета на настоятелите на Фондацията на съзидателно образование и прогламен координатор и инструктор на Института за съзидателно решаване на проблеми.

Отговорности:

 • улесняване на проекта и заинтересованите страни
 • управление на работния поток
 • осигуряване на комуникация и координация
 • докладва на: Катрин


Сара Джонсън

Ролята на Сара в williamsworks е да разбере цялата входяща информация от общността в опит да спомогне за създаване на последователна стратегия. Предишният опит на Сара е свързан със социалното въздействие и благотворителната филантропия, с фокус върху подпомагането на фондации и инвеститори да разгърнат ефективно капиталите си, и съвети към социалните дружества как да увеличат максимално въздействието си. Преди да започне работа в williamsworks, Сара работи в селскостопанско социално сдружение в Замбия, семейна фондация в Сан Франциско и акселератор за социални сдружения. Сара завършва университета в Сан Диего с бакалавърска степен по политически науки (2011 г.) и магистърска степен по икономическо развитие (2012 г.).