Interwikidoorverwijzing

This page is a translated version of the page Soft redirect and the translation is 100% complete.

Dit artikel is een vertaalde bewerking Wikipedia:Soft redirect en Help:Redirect op de Engelstalige Wikipedia. Overweeg bij het bewerken of vertalen van deze pagina te verwijzen naar/te synchroniseren met de huidige versies die op Wikidata worden vermeld: Soft redirect en Redirect.

Een interwikiredirect (Engels: soft redirect) vervangt een automatische of harde doorverwijzing wanneer het doel een andere webstek — inbegrepen zusterprojecten. Interwikidoorverwijzingen verschillen van gewone in de zin dat de lezer niet vanzelf goed terechtkomt, doch eerst dient door te klikken naar een speciale doorverwijspagina.

In tegenstelling tot gewone redirects, is een interwikidoorverwijzing niet in de wikiprogrammatuur ingebakken, maar puur een pagina die bezoekers informeert dat ze naar een andere website geleid gaan worden indien ze op de getoonde koppeling klikken.

De techniek is in het bijzonder geschikt om gebruikers naar overige Wikimedia zusterprojecten om te leiden. Gewone redirects zijn in die gevallen ongewenst en harde zijn buiten gebruik gesteld en wel hierom: ze konden niet simpel bewerkt worden zonder de URL handmatig te corrigeren, omdat op een koppeling naar de doorverwezen pagina klikken geen melding zou zijn "doorverwezen van ...", waarbij naar de pagina zelf teruggegaan kan worden; tevens mogelijk een onveilige oneindige lus.

Voorbeeld:

Interwikilinks tussen verschillende talen kan men beter vermijden, omdat ze in zijn algemeenheid lezers die de doeltaal niet machtig zijn, niet verder helpen.

Zachte doorverwijzingen zijn meestal bedoeld om te verwijzen naar externe websites, waar harde doorverwijzingen niet werken. Voor intern gebruik in het algemeen moeten harde doorverwijzingen worden gebruikt.

Een andere situatie waarin zachte doorverwijzingen worden gebruikt, is wanneer het beoogde doel een speciale pagina is en het systeem automatisch probeert harde doorverwijzing naar speciale pagina's te "verzachten". en:Wikipedia:List of tags verwijst bijvoorbeeld door naar en:Special:Tags.

Categorie interwikidoorverwijzingen

In sommige projecten, zoals de Engelse Wikipedia, wordt een begrip dat vergelijkbaar is met de oorspronkelijke interwiki zachte doorverwijzing (soft redirect) toegepast op categorieën, en ze worden ook wel zo genoemd. Zie voorbeeld.

Sjablonen

See also: d:Q4844001 and d:Q13156670