This page is a translated version of the page Social media/Best practices and the translation is 100% complete.
Home Best practices Article of the week Friendly space policy

Aan Wikimedia Foundation of Wikipedia gekoppelde accounts

 • Onderschrijf geen enkel product
 • Onderschrijf geen enkele politieke kandidaten
 • Hou u niet bezig met elk geschil met andere accounts
 • Evalueer of probeer geen klachten van beroemdheden of hun fans op te lossen over bewerkingen aan een Wikimedia-projectartikel. Stuur ze naar de FAQ voor artikelonderwerpen.
 • Post geen sarcasme
 • Post niks dat een onvriendelijke ondertoon heeft
 • Hertweet of herpost niks dat iets bevat van hierboven
 • Als u hatelijke opmerkingen van de ene gebruiker naar de andere ziet, noteer deze dan, neem contact op met het ondersteuning- en veiligheidsteam of een ander lid van het communicatieteam en verberg de opmerkingen. Neem contact op met de persoon die is aangevallen en bied u excuses aan voor zijn of haar ervaring. Geef e-mailadressen op aan Support en Safety en Comms, indien beschikbaar.
 • Post geen media die niet in eigendom (of deels eigendom) is van de Wikimedia Foundation (bijvoorbeeld foto's die wij nemen) in het publieke domein of gelicentieerd onder CC0
 • Hou de "vijf zuilen" van Wikimedia's fundamentele principes in het achterhoofd, vooral neutraliteit en beleefdheid.
 • Neem een kijkje bij het sociale mediateam voordat u iets post als u twijfelt over een post
 • Om een buitenlandstalige tweet van een ander Wikipedia of Wikimedia-account te delen, citeer het met een Engelse vertaling geverifieerd door een moedertaalspreker. Om een maandelijkse bloghoogtepunten in buitenlandse talen, al richtend op de desbetreffende landen zoals hier.

Als u werkt met Wikimedia Foundation en Wikipedia sociale media-accounts

Post niets op uw persoonlijke accounts die kunnen worden verward met Wikimedia Foundation en Wikipedia officieel berichtenverkeer. Uw persoonlijke accounts spreken niet voor de Wikimedia Foundation of Wikipedia. Om verwarring te helpen voorkomen zou u beter een herinnering toevoegen op uw sociale media-accounts dat u iets post namens u en niet als vertegenwoordiger van Wikimedia Foundation.

Post niets op onze wiki accounts dat persoonlijk is gemotiveerd, bijvoorbeeld shout-out naar een organisatie die u leuk vindt.

Wikimedia Foundation-werknemers op hun persoonlijke sociale media-accounts

De sociale media-accounts van werknemers van de Wikimedia Foundation zijn hun zaak, tenzij ze worden gebruikt op een manier die hun vermogen om hun werk te doen belemmert. Fondsenwervers mogen bijvoorbeeld niets onaardigs over donateurs posten; Advocaten mogen niets controversieels posten over lopende zaken; Leden van het communicatieteam mogen geen strijdlustige berichten plaatsen over leden van de pers, enz. U bent een ambassadeur voor de Wikimedia-beweging en Wikimedia-projecten op sociale media.

Neem a.u.b. geen boze kritische reacties aan of voer geen gesprekken met leden van de pers over de Wikimedia Foundation op sociale media of de commentaarsecties van websites. U heeft misschien de beste bedoelingen, maar als medewerker van de Wikimedia Foundation kunt u zich vergissen als een woordvoerder voor de Foundation. Hoe dringender de criticus of verslaggever is, hoe gevaarlijker de situatie kan zijn. Alsjeblieft excuseer uzelf voor de situatie en stuur een e-mail met een link.

Veel discussies over politiek en andere verdeeldheid brengende onderwerpen laaiden de laatste tijd op de sociale media op. Als u politieke meningen op sociale media plaatst, noem dan nooit de Foundation of Wikimedia-projecten. Als non-profitorganisatie met de status 501 (c) (3) moeten we als organisatie altijd apolitiek blijven (in ons officiële werk steunen of verzetten we ons nooit tegen politieke kandidaten). Als u vaak over politiek een mening geeft, is het misschien goed om in een Twitter-profiel te vermelden: "Deze opvattingen zijn van mij, niet van mijn werkgevers", of iets dergelijks. Zet a.u.b. niet iets over politiek op sociale media als u op een Wikimedia Foundation computer werkt. Als u in een sociale mediaconfrontatie zit over politiek en iemand de Wikimedia-projecten of de Foundation noemt, is het waarschijnlijk het beste om helemaal niet te reageren. Geef nooit antwoord namens de Foundation, Wikimedia-projecten of de beweging. Voel u vrij om contact op te nemen met het blog- en sociale team via digitalmedia wikimedia.org als u twijfelt over wat er gebeurt. Wat u persoonlijk op sociale media doet, is uw zaak en het is belangrijk om u vrij te voelen om te pleiten voor wat u gelooft. Maar het kan ook goed zijn om in gedachten te houden dat experts zeggen dat 'ruzie maken' over politiek op sociale media extreem stressvol is. Een nieuwe Harris peiling namens de American Psychological Association peilde dat bijna 4 op de 10 volwassenen (38 procent) zeggen dat politieke en culturele discussies op sociale media bij hen stress veroorzaken. Een geestige comeback kunt u op het moment goed doen, maar u kunt in langdurig, destructief conflict terecht komen. Het is gewoon niet de moeite waard.

Vraag uw leidinggevende en het communicatieteam voordat u blogt over uw werk met de Foundation op een extern platform. Persoonlijke overwegingen kunnen prima zijn, maar uitspraken als "Op de Wikimedia Foundation, we... " moeten worden afgewerkt met het communicatieteam. We willen liever dat u met ons blogt en dan een commentaar post op ons geverifieerde Medium account. We kunnen u helpen met betrokkenheid en daarmee het meeste uit uw berichten halen.

Contracterende bedrijven en agentschappen die samenwerken met de Wikimedia Foundation

We vragen hen om zich te onthouden van het plaatsen van alles op hun accounts dat lijkt onderdeel van hun werk met de Wikimedia Foundation te zijn zonder eerst de Wikimedia Foundation te raadplegen.

Gemeenschap accounts die de merken van de Wikimedia Foundation of Wikimedia-projecten gebruiken

De leden van de gemeenschap en het personeel van de Wikimedia Foundation worden aangemoedigd om eerst af te stemmen met het team Sociale Media voordat ze een social media account starten dat het publiek kan verwarren doordat het officieel overkomt als Wikimedia Foundation. Een mogelijke bron van verwarring kan zijn het gebruik van het woord "Wikipedia", andere Wikimedia-projecten, de puzzelwereldbol of andere Wikimedia-handelsmerken in de naam of profielfoto van het sociale media-account. We moedigen het gebruik van de Logo van de Wikimedia-gemeenschap als een middel aan om de Movement te vertegenwoordigen op gemeenschapsaccounts. Maak op het account duidelijk dat het wordt beheerd door een vrijwilliger, lid van de gemeenschap of staflid en dus een niet-officieel account is. Dat gezegd hebbende, we zijn een open beweging en het is niet onze missie om naar handelsmerkenovertredingen of misdragingen op sociale media te zoeken. We vertrouwen op vrijwilligers van de gemeenschap om de identiteit van Wikimedia te beschermen door het misbruik van handelsmerken te melden. Als u iets op sociale media ziet dat u wilt melden als misbruik van onze merken, stuur dan een e-mail legal-tm-vio wikimedia.org. Meer informatie over het gebruik van Wikimedia-handelsmerken op sociale media is beschikbaar in het handelsmerkenbeleid van de Wikimedia Foundation.

Hoewel we gemeenschapsaccounts aanzetten om onze beste aanpak te gebruiken om geen producten of andere onderwerpen buiten de Wikimedia-missie te plaatsen, bewaken we geen communitypagina's of bekritiseren ze. We geven graag feedback, ondersteuning en advies wanneer gevraagd.

Handleiding voor medewerkers die de belangrijkste Wikimedia-projecten en Wikimedia-accounts gebruiken

Houd u bij het plaatsen van een bericht aan deze stappen of raadpleeg een lid van het team als u hiervan afwijkt:

 • Verzoeken op sociale media om in overweging te worden genomen op Wikimedia Foundation- en Wikipedia-accounts kunnen worden ingediend via dit Google-formulier. We zullen deze verzoeken in overweging nemen op basis van de vraag of ze relevant en aantrekkelijk zijn voor een breed publiek, en hun vermogen om onze strategische doelen te bereiken. We verwelkomen boeiende verhalen en beelden die de beweging en onze prioriteiten, door leiderschap van het personeel, onze belangenbehartiging en vrijwilligerskampioenen benadrukken, evenals initiatieven die lokale en nieuwswaardige kwesties onder de aandacht brengen.
 • Maak een verkorte link op het social media dashboard website Buffer zodat we verkeersstatistieken opslaan. (Dit proces zal snel veranderen, hopen we.)
 • Voor degenen met directe toegang tot onze kanalen, post via Buffer of op de interne platforms. (Facebook, Twitter, enz.) Buffer is handig bij het van tevoren plannen van berichten die andere gebruikers moeten zien, omdat we allemaal het Buffer-dashboard delen. Anders hebben de platforms zelf de voorkeur.
 • Controleer het bericht onmiddellijk na het plaatsen en periodiek nadat het omhoog is gegaan om te zien of er een belangrijke reactie is, positief of negatief. Reageer adequaat en neem contact op met het team over eventuele problemen.
 • Als u een bericht plant via Buffer of de interne platforms, stel dan meldingen in zodat u of een ander teamlid een bericht onmiddellijk kan bekijken nadat het is gepubliceerd. Stel geen geplande post in en vergeet het dan. Daar komen ongelukken van.
 • Meten en volgen van uw bericht met het oog op alle opmerkelijke metingen of reacties.
 • Mini-case studies met links, schermafdrukken en metingen zijn belangrijk.
 • Alle gegevens of communicatie over onze sociale accounts buiten het communicatieteam moeten door het Blog & Social-team worden geëvalueerd voordat ze extern worden gedeeld. Anders zouden we een belangrijke gelegenheid kunnen missen om onze strategie en aanpak uit te leggen.
 • Het cultiveren van goede relaties met andere afdelingen in de Wikimedia Foundation, gelijkgestemde organisaties en beïnvloeders van sociale media wordt sterk aangemoedigd.
 • Denk er bij het opstellen van berichten aan om feitelijk te zijn (we zijn een encyclopedie) en vriendelijk (we zijn ambassadeurs). Andere delen van de Wikimedia-projecten en de Wikimedia-gemeenschap kunnen enorm complex zijn; Op social media houden we het simpel.

Handleiding voor andere Wikimedia-projecten en Wikimedia-accounts die worden beheerd door medewerkers van de Wikimedia Foundation

 • Stuur een e-mail naar Aubrie Johnson, de social media-medewerker bij ajohnson wikimedia.org, om haar de naam van het account te vertellen, wie er toegang toe heeft en wat het doel ervan is.
 • Geef aanmeldingsgegevens (e-mailadres en wachtwoord) op om het account op de fileserver te bewaren met andere accountgegevens.
 • Neem nooit deel aan boze uitwisselingen op sociale media op een account van de Wikimedia Foundation of een Wikimedia-project.
 • Plaats geen sarcastische of onjuiste informatie.
 • Promoot geen bedrijf of merk.
 • Plaats niet herhaaldelijk berichten om een project te promoten dat niet wordt vertegenwoordigd door de Wikimedia Foundation.
 • Bekritiseer of beledig in berichten de Wikimedia Foundation of Wikimedianen niet.
 • Plaats geen politieke of privé opvattingen.
 • Concurreer niet met andere sociale media-accounts van de Wikimedia Foundation of Wikimedia-projecten om nieuws als eerste te plaatsen.
 • Neem regelmatig contact op met leden van het Blog & Social-team over twijfelachtige berichten.
 • Als u twijfelt, vraag het dan aan een teamlid. Neem geen eenzijdige beslissingen over social media berichten.

Likes, retweets en reposts

We moeten snel met likes, antwoorden en opmerkingen van onze merkaccounts komen, zolang ze constructief en nuttig zijn. Ze vereisen weinig meer dan inspanning. Retweets en reposts zijn een beetje lastiger. Wij RT Wikimedians met grote nieuws, onze eigen accounts (@wikipedia retweeting @wikicommons, bijvoorbeeld) of gelijkgestemde organisaties die nieuws delen dat ons betrekt op een manier die we ondersteunen. We willen graag meer over het retweeten het opnieuw plaatsen van content, maar dat moet gebeuren in gesprek met het team.

Bijhouden van accounts

Er zijn pagina's op Meta-Wiki voor het vermelden van Facebook-pagina's en microblogging beheerd door de Wikimedia Foundation, Wikimedia-affiliaties en Wikimedia-gemeenschappen. Wanneer u een social media-account aanmaakt heeft, voeg deze dan toe aan de relevante lijst. Als het account niet wordt beheerd door de Wikimedia Foundation of een gelieerde onderneming, vermeld dan een gebruikersnaam of andere contactgegevens van de beheerder van het account.