Декларация за поверителност/Предложени преработени издания

This page is a translated version of the page Privacy policy/Proposed Revisions and the translation is 99% complete.
Outdated translations are marked like this.

(Note: This started off as an exact copy of the current policy as of 2014-05-20T12:13:26.)

Това е чернова за обратна връзка на планирана Декларация за поверителност. Настоящата Декларация може да видите тук.
Contents

Въведение

Добре дошли!

Движението Уикимедия се основава на прост, но силен принцип: заедно можем да направим повече, отколкото всеки от нас може да направи сам. Ние не можем да работим заедно, без да събираме, споделяме и анализираме информация за потребителите ни, докато търсим нови начини да направим сайтовете на Уикимедия по-използваеми, по-безопасни и по-полезни.

Ние вярваме, че събирането и употребата на информация трябва да върви ръка за ръка с прозрачността. Тази Декларация за поверителност обяснява как Фондация Уикимедия, организация с нестопанска цел, която хоства сайтовете на Уикимедия като Уикипедия; събира, използва и споделя информацияте, която получаваме от Вас чрез Вашето използване на сайтовете на Уикимедия. Важно е да се разбере, че с употребата на някой от сайтовете на Уикимедия, Вие се съгласявате със събирането, пренасянето, обработката, съхранението, разкриването и използването на Вашата информация, както е описано в тази Декларация за поверителност. Това означава, че внимателното прочитане на тази Декларация е особено важно.

Ние вярваме, че не е нужно да предоставяте лична информация за да участвате в свободното движение на знания. Вие не трябва да предоставяте неща като истинското си име, адрес или дата на раждане, за да си регистрирате стандартна сметка или да обогатявате съдържанието на сайтовете на Уикимедия.

Ние не продаваме Вашата лична информация, не я отдаваме под наем, нито пък я даваме на други, за да Ви продават нещо. Използваме я, за да разберем как да направим сайтовете на Уикимедия по-привлекателни и по-достъпни, да видим кои идеи работят и да направим процеса на учене и допринасяне по-забавен. Или казано по-просто: използваме информацията, за да направим сайтовете на Уикимедия по-добри за Вас.

В крайна сметка, точно хората като Вас, радетелите на свободното знание, не само правят възможни сайтовете на Уикимедия, но и допринасят за техния растеж и успех.

Дефиниции

Понеже всички (не само юристите) трябва да са в състояние лесно да разбират как и защо се събира и използва тяхната лична информация, в настоящата Декларация вместо специални термини ние използваме разбираем език. За да подпомогнем разбирането на някои ключови термини, предоставяме таблица със значенията им:

Даваме си сметка, че малцина са запознати с технически термини като "пикселен маркер", и "бисквитка", които използваме в Декларацията за поверителност. Независимо дали за първи път се сблъсквате с терминологията или пък сте експерт, който иска да освежи паметта си, вероятно нашият Речник на основните термини ще Ви бъде от полза.

Какво покрива и какво не покрива тази Декларация за поверителност

Освен както е обяснено по-долу, тази Декларация за поверителност касае събирането и обработката на информация за Вас, получена в резултат на Вашето използване на сайтовете на Уикимедия. Тази Декларация касае също така и информация, която получаваме от наши партньори или от трети страни. Ето някои примери за полето на приложимост.

Примери за приложното поле на тази Декларация за поверителност

За по-голяма яснота тази Декларация за поверителност важи за, независимо от езика:

 • Всички наши основни сайтове (от списъка с главните ни проекти) като Уикипедия, включително потребителските страници, беседите и таблата за съобщения.
 • Нашите блогове и приложно-програмни интерфейси (APIs) (освен ако за тях не сме предвидили отделни политики за защита на личните данни).
 • Нашите мобилни сайтове и приложения, които могат да бъдат намерени в официалния ни списък.
 • Електронна поща, SMS и уведомления, изпратени от нас към Вас или обратно.

Тази Декларация за поверителност обаче не касае всички случаи, в които можем да събираме или обработваме информация. Например, понякога това може да е обект на други политики за защита на личните данни (подобно на тази в Уикимедия Магазин), или да касае сайтове и услуги на трети страни (например проекти на разработчици като Уикимедия Лабс). За да узнаете повече за незасегнатите от Декларацията за поверителност случаи, вижте по-долу.

Там, където е в сила политика на дадена общност за обработка на информацията, каквато например е политиката за чекюзърите, е възможно членовете на съответната общност да добавят права и задължения към тези, дефинирани в настоящата Декларация. Въпреки това, те нямат право да създават нови изключения или по друг начин да ограничават защитните клаузи, включени в настоящата Декларация.

Използване на информацията

Каква информация получаваме от Вас, как я получаваме и как я използваме

Вашите публични приноси

Сайтовете на Уикимедия са създадени преди всичко за да Ви помагат да споделяте знанията си със света и затова ние споделяме приносите Ви, така както сте пожелали.

Когато допринасяте към който и да е сайт на Уикимедия, включително на потребителските страници или беседите, всичко добавено, премахнато или променено от Вас се записва трайно и става общественодостъпно. Историята на страницата показва кога е направена промяната, както и потребителското Ви име (ако сте влезли в сметката си) или Вашия IP адрес (ако не сте влезли). Ние можем да използваме Вашите публични приноси, индивидуално или в съчетание с нечии други, за да създаваме нови функционалности или информационни продукти за Вас или за да научим повече за това как се използват сайтовете на Уикимедия.

Освен ако в тази Декларация не е изрично посочено друго, приемете, че всяка активно допринесена от Вас информация в сайтовете на Уикимедия, включително лични данни, ще е публично видима и може да бъде открита от търсачките. Както повечето неща в Интернет, всичко, което споделяте, може да бъде копирано и разпространявано в Интернет от други хора. Затова моля в приносите си не споделяйте информация, за която не сте напълно сигурни, че искате да стане трайно публично достояние, като например да разкривате истинското си име или местонахождение.

Трябва да сте наясно, че определени данни, публикувани от Вас, или пък обобщени данни, публикувани от нас, могат да бъдат използвани от всеки - например за анализ или извличане на информация за потребителите, като например от коя страна е потребителят, политическите му пристрастия или полът му.

Информация за потребителската сметка и регистрация

Искате да си създадете потребителска сметка? Чудесно! Не желаете да се регистрирате? Няма проблем!

За да четете или допринасяте към сайтовете на Уикимедия, не е задължително да създавате потребителска сметка, освен в редки случаи. Решите ли обаче да допринасяте без да сте се регистрирали, Вашият принос ще бъде отбелязан с IP-адреса, присвоен на Вашето устройство.

За да създадете обикновена сметка, в повечето случаи са необходими само потребителско име и парола. Потребителското Ви име ще бъде видимо публично, за това моля обмислете внимателно дали да използвате истинското си име. Парола е нужна единствено за удостоверяване, че профилът е Ваш. Вашият IP адрес също автоматично се изпраща до нас, и ние го записваме временно с цел предотвратяване на злоупотреби. Не се изисква никаква друга лична информация: нито име, нито имейл адрес, нито дата на раждане или информация на кредитна карта.

Веднъж създадена, потребителската Ви сметка не може да бъде заличена напълно (макар че може да скриете цялата информация от потребителската си страница, ако решите). Това ограничение се налага, защото публичните Ви редакции трябва да сочат кой е авторът им (Вие!). Така че внимателно изберете потребителско име, с което да се чувствате комфортно за години напред.

За по-добра оценка на демографските характеристики на нашите потребители, за локализация на услугите ни и за да разберем как да ги подобрим, може да поискаме от Вас допълнителна демографска информация като например Вашият пол или възраст. Ще Ви уведомим дали тази информация ще бъде публична или поверителна, за да можете да вземете информирано решение дали желаете да ни я предоставяте. Предоставянето на данни е винаги напълно доброволно. Ако не желаете, просто не го правите.

Информация за Вашето ползване на сайтовете на Уикимедия

Ние искаме да подобрим сайтовете на Уикимедия за Вас като научим повече за това как ги използвате. Примери за това са: колко често посещавате сайтовете, какво Ви харесва, какво намирате за полезно, как сте достигнали до сайтовете на Уикимедия и дали използвате някоя помощна функционалност повече, ако сме я обяснили по различен начин. Освен това се стремим тази Декларация и нашите практики да съответстват на ценностите на нашата общност. Ето защо, ние пазим поверителна информацията, свързана с Вашата употреба на сайтовете на Уикимедия, освен ако в настоящата Декларация не е посочено друго.

Информация, която получаваме автоматично

Поради специфичния режим на работа на браузърите и подобно на други големи уебсайтове, ние получаваме известна част от информацията автоматично,когато посещавате сайт на Уикимедия. Тя включва типа на използваното устройство, (възможно е да включва и някои уникални идентификационни номера при мобилните ни приложения), вида и версията на браузър, предпочитанията Ви за език, вида и версията на операционната система на устройството, и в някои случаи името на Вашия интернет доставчик или мобилен оператор; уебсайта, пренасочил Ви към сайтовете на Уикимедия; кои точно страници посещавате и датата и часа на всяка заявка, която отправяте към сайтовете на Уикимедия.

Казано просто, ние използваме тази информация, за да подобрим сайтовете на Уикимедия за Вас. Например, можем да я използваме за администриране на сайтовете, за постигане на по-голяма сигурност и за борба с вандализмите, за оптимизация на мобилните приложения, за персонализиране на съдържанието и на езиковите предпочитания, за тестване на нови елементи, за да ги проверим как работят и с цел подобряване на работата; да разберем как потребителите взаимодействат със сайтовете на Уикимедия, за да проследим и изучим използването на различните функционалности, да задълбочим разбирането си за демографските характеристики в различните сайтовете на Уикимедия и да анализираме тенденциите.

Информация, която събираме

Ние активно събираме някои видове информация чрез различни често използвани технологии. Сред тях са пикселни маркери, Джава Скрипт и набор от технологии за локално съхранение на данни, като бисквитки и локални записи. Даваме си сметка, че някои от тези техники нямат добра репутация сред хората и могат да бъдат използвани и за не съвсем благородни цели. Затова искаме да сме максимално искрени относно това защо използваме тези методи и каква информация събираме с тях.

В зависимост от това коя технология ползваме, локалните записи могат да съдържат всичко - от текст, снимки и цели статии (както ще обясним по-подробно по-долу) до лична информация (като Вашия IP адрес) и информация, касаеща ползването Ви на сайтовете на Уикимедия (като потребителското Ви име или времето на посещение).

Ние използваме тази информация, за да направим Вашето ползване на сайтовете на Уикимедия по-безопасно и по-удовлетворяващо, да разберем по-добре предпочитанията на потребителите и как те взаимодействат със сайтовете на Уикимедия и да подобрим най-общо услугите си. Ние никога няма да използваме бисквитки на трети страни, освен ако не получим Вашето съгласие за това. Ако попаднете някога на инструмент за събиране на данни на трета страна, който не е бил изрично разрешен от Вас (например такъв, който по погрешка е бил поставен от друг потребител или администратор), моля съобщете ни за него с имейл на privacy@wikimedia.org.

Локалните записи, Джава скрипт и пикселните маркери ни помагат да правим неща като например:

 • да Ви осигуряваме персонални удобства, например като се съобразяваме с предпочитания Ви език чрез бисквитки, да запомняме предпочитанията, които сте избрали, за да Ви осигурим индивидуалния изглед, който желаете и да Ви съобщаваме за интересни публикации и събития на Уикимедия във Вашия район.
 • по-бързо да Ви доставяме повече съдържание, интересно за Вас. Например, ние може да използваме локално хранилище директно на Вашето устройство, за да съхраняваме последно прочетените от Вас статии, така че да могат да се зареждат отново по-бързо. Също така може да използваме и "бисквитки", за да разберем търсените от Вас теми, и благодарение на това да оптимизираме резултатите, които Ви предоставяме.
 • да разберем как използвате сайтовете на Уикимедия, така че да знаем кое работи добре и кое е полезно. Например, можем да използваме бисквитки, за да разберем кои са статиите в списъка Ви за наблюдение, и така можем да Ви препоръчаме подобни статии, които да Ви заинтересуват.
 • да разберем как използвате сайтовете на Уикимедия с помощта на различни устройства, така че да можем да направим различните ни сайтове по-ефективни за Вас.
 • да правим сайтовете на Уикимедия по-удобни за ползване, например чрез използване на бисквитки при поддържане на сесията ви, когато влезете в сметката си, или за да запомним потребителското Ви име в полето за влизане.

Искате ли да научите още? Можете да прочетете за някои от специфичните бисквитки, които използваме, кога изтича действието им и за какво ги използваме в нашите Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Вярваме, че това събиране на данни помага да се подобри Вашият потребителски опит, но Вие имате възможност да премахнете или деактивирате някои или всички от локално записваните данни чрез браузърните си настройки, в зависимост от браузъра си. Можете да научите повече за тези възможности на нашата страница ЧЗВ. Макар употребата на локалните записи да не е необходима за ползването на нашите сайтове, при деактивирането им има вероятност някои функционалности да не работят нормално.

Докато горните примери касаят информация за Вас, събирана чрез определени инструменти, която се счита за конфиденциална съгласно тази Декларация за поверителност, моля имайте предвид, че известна част от информацията за всички действия, предприети с Вашето потребителско име, е обществено достъпна чрез публичните дневници, също както и за действията на другите потребители. Например, публичният дневник може да съдържа запис за датата на създаване на сметката Ви в сайт на Уикимедия, заедно с датите на други създадени сметки. Информацията в публичните дневници не включва Ваши лични данни.

Имейли

Когато се регистрирате или при по-късно взаимодействие със сайтовете на Уикимедия, имате възможност да предоставите имейл адрес. Ако го направите, то имейл адресът Ви ще се счита за поверителен, освен в случаите, предвидени в тази Декларация. Ние няма да го продаваме, отдаваме под наем или го използваме за да Ви рекламираме стоки или услуги на трети лица.

Ние използваме имейл адреса Ви, за да Ви информираме за нещата, които се случват във Фондацията, сайтовете на Уикимедия или в движението Уикимедия, като например Ви съобщаваме важна информация за потребителската Ви сметка, уведомяваме Ви за промени в сайтовете или политиките на Уикимедия и за промени в статии, които сте избрали да следите. Моля имайте предвид, че ако ни пишете по имейл, ние можем да запазим съобщението, адреса и всяка друга информация, която ни предоставите, за да можем да я обработим и да отговорим на Вашето искане.

Можете да ограничите някои от тези известия, като например съобщенията за промени в статиите. От други, например от съдържащите критично важна информация, която е необходимо да знаят всички потребители, за да могат да участвуват в сайтовете на Уикимедия, може да нямате възможност да се откажете. Можете да настроите това какви уведомления да получавате и колко често, чрез Вашите настройки за известия. Можете да научите повече за имейлите и уведомленията и как да променяте настройките си на ЧЗВ.

Ние никога няма да попитаме за паролата Ви по имейл (но може да Ви изпратим временна парола, ако поискате смяна на паролата). Ако някога получите подобен имейл, моля да ни уведомите с писмо на privacy@wikimedia.org, така че да можем да разследваме източника му.

Директната комуникация между потребителите (като съобщения, изпратени чрез линка "Писмо до потребителя"), доколкото такава комуникация е непублична и се съхранява или преминава през системите на фондация Уикимедия, се счита от наша страна за конфиденциална, освен в случаите, посочени в тази Декларация,.

Анкети и обратна връзка

Участието в анкети по желание или отговор в искане на обратна връзка ни помагат да подобрим сайтовете на Уикимедия. Тъй като всяка анкета или запитване могат да бъдат използвани за различна цел, едновременно с искането ни ние ще съобщим как планираме да използваме отговорите Ви и всяка предоставена ни лична информация. Ако не сте съгласни с това как планираме да използваме резултатите, не сте длъжни да участвате в анкетата или да дадете обратна връзка.

Информация за местоположението

GPS и други технологии за местоположение

Някои от предлаганите от нас функции работят значително по-добре, ако ни е известно местоположението на потребителя. Но е изцяло Ваше решение, дали да ни разрешите да използваме инструменти за установяване на местоположението, за да Ви предоставим тази допълнителна функция. Ако сте съгласни, можем да използваме GPS (и други често използвани технологии за определяне на местоположението), за да Ви показваме по-конкретно съдържание. Информацията, получена по този път, е поверителна, освен в случаите, описани в тази Декларация. Можете да научите повече, ако погледнете примерите за това как използваме подобни технологии на ЧЗВ.

Метаданни

В някои случаи, ние можем автоматично да получим сведения за местоположението от използваното от Вас устройство. Например, ако искате да качите снимка с мобилното приложение на Общомедия, ние можем да получим метаданни, като например мястото и времето на снимката, автоматично от устройството Ви. Моля имайте предвид, че за разлика от информацията за местоположението, получена с GPS, настройките на Вашето устройство по подразбиране обикновено включват метаданните на Вашата снимка или видео при качването им в сайтовете на Уикимедия. Ако не желаете те да бъдат изпращани и да бъдат публични, моля променете настройките на устройството си.

IP адреси

Накрая, когато посещавате всеки сайт на Уикимедия, ние автоматично получаваме IP адреса на Вашето устройство (или на прокси сървъра), което използвате за достъп до Интернет, и това може да бъде използвано за установяване на географското Ви местоположение. Ние считаме IP адресите за поверителни, освен в случаите, предвидени в тази Декларация. Например, ако направите принос без да сте влезли в сметката си, Вашият IP адрес ще бъде записан и ще бъде обществено достъпен завинаги. Ако посещавате сайт на Уикимедия с мобилното си устройство, ние можем да използваме Вашия IP адрес, за да разкриваме на доставчиците на услуги анонимна или обобщена информация по отношение на обема на ползване в определени региони. Ние използваме IP адресите за проучвания и анализ; за да персонализираме по-добре съдържанието, съобщенията и настройките; за да се борим със спам, да разкриваме кражби, зловреден софтуер и други видове злоупотреби, както и да подобряваме мобилните и други приложения.

Споделяне (разкриване на информация)

Кога можем да разкриваме Вашата информация?

С Ваше позволение

Можем да разкрием информацията Ви за определена цел, ако сте съгласни. Може да намерите повече информация в списъка с примери при нашите ЧЗВ.

По юридически причини

Можем да извлечем, запазим или разкрием Ваши лични данни, ако обосновано смятаме, че това е необходимо за изпълнение на валидна и законна заповед, призовка, съдебно решение, закон или подзаконов акт, или друго съдебно или административно разпореждане. Въпреки това, ако сметнем че дадено искане за разкриване на лична информация е невалидно или че злоупотребява със законовите норми и засегнатият потребител няма намерение да му се възпротиви сам, ние ще направим всичко възможно да го оспорим. В случай, че получим законно искане за разкриване на Ваши лични данни, ние се ангажираме да Ви уведомим с имейл в срок от поне десет работни дни преди да изпълним искането. Това обаче е възможно при условие, че не сме ограничени по закон от контакт с Вас, или че с факта на оповестяване на искането няма да възникне или няма да се увеличи някоя реална заплаха за живота или здравето, и при условие, че сте предоставили имейл адрес за връзка.

Нищо в тази Декларация за поверителност няма за цел да ограничи всевъзможните правни възражения или защитата, които можете да предприемете спрямо евентуално искане да разкрием личните Ви данни, отправено от трета страна (независимо дали тя е гражданска, наказателна, или държавна). Препоръчваме Ви да потърсите незабавно съвет от адвокат, ако към Вас е отправено такова искане.

За повече информация, вижте ЧЗВ при призовка.

Ако собствеността на организацията бъде сменена (много малко вероятно!)

В изключително малко вероятния случай на прехвърляне на собствеността на цялата или съществена част от Фондацията или ако претърпим реорганизация (като сливане, консолидация или придобиване) ние ще продължаваме да считаме Вашата лична информация за поверителна, освен в случаите, предвидени в тази Декларация и ще Ви уведомим чрез сайтовете на Уикимедия и със съобщение на WikimediaAnnounce-L или подобен пощенски списък най-малко тридесет (30) календарни дни преди да прехвърлим всякакви лични данни или преди влизането в сила на друга Декларация за поверителност.

За да защитим Вас, нас и други лица

Може да се наложи ние, или потребители с определени административни права, да споделим личните Ви данни в случай, че имаме основание да приложим нашите Условия за ползване или да разследваме тяхно нарушение, както и нарушение на тази Декларация за поверителност или на друга политика на Фондацията или на общността. Може да се наложи да извлечем и споделим информация и с оглед на нашата защита при опасност от юридически или съдебни действия.

Сайтовете на Уикимедия са съвместно дело, като потребителите пишат като по-голямата част от политиките и избират помежду си хора с определени административни права. Тези права може да включват достъп до ограничено количество лична информация, която касае скорошните приноси и дейността на други потребители. Те използват този достъп за защита от вандализъм и злоупотреби, за прекратяване на тормоз над други потребители и най-общо за намаляване на разрушителното поведение на отделни потребители в сайтовете на Уикимедия. Тези избрани от потребителите различни административни групи имат свои собствени правила за поверителност и конфиденциалност, но се подразбира, че всички те спазват нашата Политика за достъп до непублична информация. Административните групи се отчитат пред останалите потребители чрез проверки и баланс: членовете им се избират по инициатива на общността и подлежат на контрол от нея, като всичките им действия се записват. Истинските имена на тези потребители обаче не са достояние на фондация Уикимедия.

Надяваме се това никога да не се наложи, но ние имаме право да разкрием личните Ви данни, ако сме убедени, че това е основателно необходимо за предотвратяване на риск за нечий живот и здраве, или за да защитим нашата организация, служители, подизпълнители, потребители или обществото. Имаме право също така да разкрием личните Ви данни, ако сме убедени, че това е основателно необходимо за откриване, предотвратяване или третиране по друг начин на потенциален спам, зловреден софтуер, измама, злоупотреба, незаконни действия и риск за сигурността или заплаха от техническо естество (за повече информация вижте списъка с примери на ЧЗВ).

На нашите доставчици на услуги

Колкото и да се стараем, ние не можем да свършим всичко сами. Затова понякога използваме трети страни, доставчици или подизпълнители, които ни помагат да поддържаме и подобряваме сайтовете на Уикимедия за Вас и другите потребители. Ние може да им дадем достъп до личните Ви данни, доколкото това е необходимо за изпълнение на задълженията им към нас или за да можем да използваме техните инструменти и услуги. Ние поставяме пред тях изисквания, като например споразумения за конфиденциалност, за да гарантираме, че те ще се отнасят с Вашата информация и ще я защитават поне в същата степен, но не и по-малка, отколкото според принципите на тази Декларация (вижте списък с примери на нашите ЧЗВ.)

За да разучаваме и експериментираме

Софтуерът с отворен код, който е в основата на сайтовете на Уикимедия, зависи от приносите на доброволни софтуерни разработчици, които отделят време за писане и тестване на програмите, за да могат те да се усъвършенстват и развиват успоредно с нуждите на нашите потребители. За да улесним работата им, ние можем да дадем на някои от разработчиците ограничен достъп до системите, които съдържат Ваши лични данни, но само когато това е разумно необходимо за работата им по разработване на сайтовете на Уикимедия.

По подобен начин, ние можем да споделяме нелична и обобщена информация с изследователи, учени и други заинтересовани трети страни, които желаят да изучат сайтовете на Уикимедия. Тя им помага да разучат процеса на тяхното ползване и разглеждане, както и демографските статистики и моделите на ползване. След това те може да споделят изводите си с нас и с нашите потребители, така че всички да можем да разберем по-добре работата на сайтовете на Уикимедия и да ги подобрим.

Когато предоставяме достъп до лични данни на разработчици или изследователи от трети страни, ние се стараем да изискваме прилагането на разумни технически или правни мерки, за да гарантираме, че тези трети страни ще се отнасят с Вашата информация съгласно принципите на тази Декларация и според нашите инструкции. Ние изискваме от тях да не разкриват Вашата лична информация, ако тези разработчици или изследователи по-късно публикуват работата или констатациите си. Моля имайте предвид, че въпреки задълженията, които поемат тези разработчици и изследователи, ние не можем да гарантираме, че те ще спазят договора, нито пък можем да гарантираме, че редовно ще преглеждаме и контролираме техните проекти (можете да научите повече за повторната идентификация на ЧЗВ.)

Защото Вие сте я направили публична

Всяка информация, която публикувате на сайтовете на Уикимедия, е публична. Например, ако публикувате имейла си на беседата си, той е публичен и не попада под защитата на тази Декларация за поверителност. И ако редактирате, без да се регистрирате или да сте влезли в сметката си, вашият IP адрес ще се вижда публично. Моля внимателно обмисляйте степента на анонимност, която целите, преди да разкривате лична информация на потребителската си страница или на друго място.

Защита

Как опазваме Вашите данни?

Стараем се да защитим личните Ви данни от неоторизиран достъп, употреба или разкриване. Прилагаме разнообразие от физически и технически мерки, политики и процедури (като процедури по контрол на достъпа, защитни мрежови стени и физическа сигурност), предназначени да защитават нашите системи и Вашите лични данни. За съжаление, не съществува такова нещо като напълно сигурен пренос или съхранение на данни, затова не можем да гарантираме, че мерките ни за сигурност няма да бъдат нарушени (с технически средства или с нарушение на нашите политики и процедури).

Колко дълго ще пазим Вашите данни?

Когато получим Ваши лични данни, ще ги съхраняваме възможно най-кратко време, в съответствие с нуждата от поддръжка, разбиране и подобрение на сайтовете на Уикимедия и с нашите задължения по приложимото законодателство на САЩ. Неличната информация може да бъде задържана неограничено време. (проверете списъка с примери на нашите ЧЗВ.)

Моля помнете, че определена информация се запазва и показва безсрочно, като например Вашият IP адрес (ако редактирате, без да сте влезли) и всички публични приноси към сайтовете на Уикимедия.

Важно

С оглед защитата на Фондация Уикимедия и на другите потребители, ако Вие не сте съгласни с условията в тази Декларация за поверителност, то нямате право да използвате уебсайтовете на Уикимедия.

Къде се намира Фондацията и какво значение има това за мен?

Фондация Уикимедия е организация с нестопанска цел, със седалище в Сан Франциско, Калифорния и със сървъри и информационни центрове в САЩ. Ако решите да използвате сайтовете на Уикимедия, независимо дали от или извън САЩ, Вие давате съгласие събирането, прехвърлянето, съхраняването, обработката, разкриването и другите начини на използване на Вашата информация в САЩ да става по начин, описан в тази Декларация за поверителност. Вие също така давате съгласие, във връзка с обслужването Ви, ние да прехвърляме Вашата информация от САЩ към други страни, където може да има различни или не толкова стриктни закони за защита на данни, каквито са във Вашата страна.

Нашата реакция на сигнали Не проследявай (Do Not Track, DNT)

Ние сме силно ангажирани да не споделяме събраната от Вас лична информация с трети страни. В частност, ние не разрешаваме проследяване от уебсайтове на трети страни, които не сте посещавали (включително аналитични услуги, рекламни мрежи и социални платформи), нито споделяме Вашата информация с трети страни за маркетингови цели. Според настоящата Декларация, ние можем да споделим Вашата информация само в строго определени случаи, изложени в раздел „Кога можем да разкриваме Вашата информация“ на тази декларация.

Тъй като по този начин защитаваме всички потребители, ние не реагираме на сигнала "Не проследявай" в уеб браузъра.

За повече информация относно сигналите Не проследявай и как ги обработваме, моля посетете ЧЗВ.

Промени в тази Декларация за поверителност

Понеже нещата се променят с времето, а ние искаме да сме сигурни, че нашата Декларация за поверителност точно отразява практиките ни и закона, може да се наложи да я променяме от време на време. Ние си запазваме това право по следния начин:

 • В случай на съществени промени, ние ще ги предоставим на нашите потребители най-малко на три (3) езика по наш избор за коментари за срок от поне тридесет (30) календарни дни. Преди започването на периода за консултации, ще уведомим за промените и за възможността за коментари чрез сайтовете на Уикимедия и със съобщение на WikimediaAnnounce-L или подобен пощенски списък.
 • При малки промени, например граматични поправки, административни или правни промени, или корекция на неточни твърдения, ние ще публикуваме промените, и когато е възможно, ще уведомяваме поне три (3) календарни дни предварително чрез WikimediaAnnounce-L или подобен пощенски списък.

Молим Ви да се запознаете с актуалната версия на нашата Декларацията за поверителност. Използването на сайтовете на Уикимедия от Вас след влизането в сила на тази Декларация за поверителност е равносилно на приемането й от Ваша страна. Ако продължите да използвате сайтовете на Уикимедия след влизането в сила на всяка последваща версия на тази Декларация за поверителност, след съответно уведомление, както е посочено по-горе, това ще представлява приемане от Ваша страна на тази версия на Декларацията за поверителност.

Свържете се с нас

Ако имате въпроси и предложения за тази Декларация за поверителност или относно събираната според нея информация, моля свържете се с нас на имейл privacy@wikimedia.org или директно.

Благодарим Ви!

Благодарим Ви, че прочетохте нашата Декларация за поверителност. Надяваме се да Ви е приятно да използвате сайтовете на Уикимедия и ценим участието Ви в създаването, поддръжката и постоянното подобряване на най-голямото хранилище на свободни знания в света.

Моля имайте предвид, че в случай на разлики в значението или интрепретацията между оригиналната английска версия на тази Декларация за поверителност и преведената на български версия, валидна е английската версия.

Свързани страници