Movement Strategy/Recommendations/Innovate in Free Knowledge/ca

This page is a translated version of the page Movement Strategy/Recommendations/Innovate in Free Knowledge and the translation is 100% complete.
Innovar en coneixement lliure

Què

Un breu vídeo sobre aquesta recomanació (en anglès).

Nosaltres explorarem i ampliarem contínuament la gamma de projectes de coneixement lliure per seguir sent rellevants i per servir a la visió del nostre Moviment de donar accés a la suma el coneixement humà. Encoratjarem a la gent a experimentar i crear nous projectes o polítiques per abordar les llacunes en l'equitat del coneixement.

Innovarem en diferents formats de contingut, desenvoluparem noves funcionalitats de programari per als projectes de Wikimedia, integrarem millor diverses eines a l'experiència d'edició, establirem associacions amb altres projectes de coneixement lliure i millorarem les nostres polítiques per incloure dominis de coneixement més diversos i per oferir el coneixement com un servei per a tothom.

Canvis i accions

  • Consultar amb les comunitats i els experts per identificar les polítiques en els projectes de Wikimedia que actuen com a obstacles d'accés al contingut relacionat amb les comunitats infrarepresentades (p. ex., la notorietat).
  • Crear vies per a nous projectes, crear noves funcionalitats o encoratjar les comunitats a crear noves polítiques que abordin aquestes barreres. L'objectiu és permetre la inclusió i preservació de totes les formes de coneixement humà en tots els contextos socioculturals (per exemple, encoratjar el perfeccionament dels criteris de fiabilitat per proporcionar directrius que permetin identificar fonts fiables de recursos de coneixements orals o no occidentals i encoratjar la garantia que els criteris de notorietat siguin pertinents en tots els contextos).
  • Crear la tecnologia necessària perquè el contingut de coneixement lliure sigui accessible en diversos formats. Donar suport a modes de consum més diversos i contribuir als nostres projectes (per exemple, text, àudio, visual, vídeo, geoespacial, etc.).
  • Crear eines i associacions per facilitar la incorporació de continguts d'altres bases de dades i coneixements als nostres projectes.

Justificació

Les característiques de la Viquipèdia han produït un reeixit cos de coneixement escrit enciclopèdic, descriptiu i basat en fets, però també han limitat el contingut que pot incloure. Per exemple, a causa de la incapacitat de complir amb les polítiques de notorietat i referencialitat, es deixen de banda alguns temes relatius a les comunitats infrarepresentades i no representades, com els pobles indígenes que no han ocupat històricament posicions de poder i no han pogut crear la infraestructura per documentar-se pels mateixos mètodes.

El contingut dels mitjans de comunicació complexos, com els recursos audiovisuals, no s'utilitza en els projectes de Wikimedia tan àmpliament com en altres plataformes. També hi ha molts tipus importants de coneixement que no són de naturalesa enciclopèdica, però que són valuosos (per exemple, articles de revistes, tutorials o genealogies). Per tant, ens cal trobar formes innovadores de superar les limitacions dels projectes Wikimedia existents en els nostres objectius de servir més coneixement lliure i incloure formes de coneixement de comunitats que actualment estan absents.

Perquè els nostres projectes s'adaptin tecnològicament per tal d'incloure formats de coneixement més diversos, és necessari facilitar la reutilització del nostre contingut en plataformes més enllà de projectes. Paral·lelament, també necessitem portar recursos d'altres plataformes de confiança amb dades i coneixement als projectes de Wikimedia. Aquests semblen ser inevitables en l'ecosistema tecnològic actual i futur en el qual vivim, que requereixen canvi, flexibilitat i experimentació per seguir sent rellevants.