Fundraising 2011/Kaldari Letter/ro

Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Internetul este ceva foarte special.

Era așa de multă diversitate pe Internet în anii ‘90 că părea a fi mai degrabă o comunitate de oameni interesanți decât o televiziune glorificată, ceea ce în mod fundamental pare a fi acum.

Am fost unul din voluntarii care au creat Wikipedia. Și noi am decis cu mult timp în urmă că a pune la dispoziție informație și a educa oamenii este mai important decât a face bani. De aceea, acum, Wikipedia este găzduită de o organizație non-profit și niciodată nu va afișa mesaje publicitare. Banii sunt necesari menținerii serverelor în funcțiune și plății unei echipe restrânse. Dar în loc de a avea consilieri și influențe financiare care să denatureze ceea ce facem, în fiecare an noi pur și simplu cerem cititorilor noștri să voteze cu dolarii lor pentru a oferi sprijin unei comunități adevărate de oameni care împreună reprezintă ceva diferit pe internet. Vă rugăm să donați 5 dolari, 10 dolari sau orice altă sumă vă permiteți.

După ani de contribuții la Wikipedia, într-un final am ajuns să fac parte din echipă ca dezvoltator de software. Și vă pot spune că infrastructura care susține Wikipedia este cât se poate de „subțire”.

Este posibil ca Google să aibă aproape un milion de servere. Yahoo! are aproximativ 13 000 de angajați. Noi avem 679 de servere și 95 de angajați.

Wikipedia este al cincilea site pe internet, servind 470 de milioane de oameni diferiți în fiecare lună — cu miliarde de vizualizări ale paginilor.

Cel mai bun lucru la donații este că atunci când contribui cu 10 dolari la Wikipedia, această contribuție se multiplică de mai multe ori. Dacă 10 dolari vor ajuta la plata salariului unui dezvoltator, care dezvoltă un program ce permite unui număr de 1000 de voluntari să facă ceva grozav pe Wikipedia, atunci dintr-o dată cei 10 dolari ai dumneavoastră au ajutat mult mai mult decât ar putea pe oricare alt website.

Donația dumneavoastră ne va ajuta să facem Wikipedia mai bună — și să ne asigurăm că măcar această parte a internetului rămâne specială.

Mulțumesc,

Ryan Kaldari
Programator la Wikipedia