FindingGLAMs/Brev till delegationerna
Wikimedia Sverige och Wikimediagemenskaper över hela världen skapar en karta över världens alla kulturarvsinstitutioner genom Wikipedia, inom projektet FindingGLAMs. Vi har identifierat och inkluderat en stor mängd data och har ökat antalet kulturarvsinstitutioner på Wikipedia från 50 000 stycken till 85 000. Vi behöver nu hjälp med att hitta institutioner i era länder som kan dela med sig av ytterligare dataset över kulturarvsinstitutioner. Databasen kommer att vara tillgänglig helt gratis på över 300 språk för användare i hela världen och under en öppen licens. Tack vare detta kommer informationen att kunna nå största möjliga antal människor. Genom att göra denna information synlig och enkel att utforska kommer vi att hjälpa fler människor att lära sig om kulturarv från många olika kulturer.
Vi har skapat en prototyp av en interaktiv karta med dessa data. Varje punkt är en länk till institutionens sida i Wikipedias databas Wikidata. På Wikidata har varje institution en egen sida som innehåller fakta om institutionerna på 300 språk samt länkar till Wikipedia och externa databaser.
Blåa punkter är kulturarvsinstitutioner som redan fanns på Wikipedia i juni 2019, gula är nya institutioner som lades till mellan juni 2019 och februari 2020, de flesta av vilka har lagts till som en del av projektet. Som ni ser är täckning i många områden i världen mycket dålig. Därför behöver vi er hjälp.
Du kan utforska den interaktiva kartan här där varje punkt länkar till Wikidata, Wikipedias databas.
Hur du kan bidra
Du kan bidra till projektet genom att:
- Dela den data som finns i ditt land. Relevanta dataset hanteras ofta av olika ministerier, av regionala och lokala myndigheter i olika länder samt av universitet och icke-statliga organisationer. De är inte alltid offentligt tillgängliga eller online. Vi kanske har några av dataset från ditt land, men saknar andra. Berätta därför om all befintlig data du kan identifiera. Det är också mycket relevant för oss att veta om du inte har några befintliga dataset.
- Introducera oss till personer i regeringen med tillgång till och förståelse för dataseten.
- Presentera oss för andra organisationer som arbetar med relevanta data.
- Dela information om projektet via era kommunikationskanaler.
Kontakt
För mer information och för att dela data från ditt land, vänligen mejla John Andersson, verksamhetschef för Wikimedia Sverige: john.andersson wikimedia.se