Ask a question/Submitted questions/Governance/ro

This page is a translated version of the page Ask a question/Submitted questions/Governance and the translation is 100% complete.

Cum susține Fundația Wikimedia diversitatea?

Care este politica Fundației Wikimedia cu privire la „affirmative action”, atât în practicile de angajare, cât și de editare? Cum promovează diversitatea?

Fundația Wikimedia este dedicată egalității. Politica de nediscriminare interzice discriminarea împotriva potențialilor utilizatori sau angajați pe baza rasei, culorii, sexului, religiei, originii naționale, vârstă, dizabilități, orientare sexuală sau orice alte caracteristici protejate prin lege. În conformitate cu politica sa privind pluralism, internationalism, and diversity, solicită angajați și contractori din întreaga lume și ia măsuri proactive pentru a crea din comunitatea diversă rezultată. de angajați și antreprenori o echipă coerentă și funcțională.

În ceea ce privește contribuțiile voluntare, acea politică de nediscriminare este inclusă în modul în care funcționează site-ul nostru. Citirea și editarea proiectelor noastre este deschisă oamenilor fără a ține cont de rasă, culoare, sex, religie sau alți factori personali; deoarece nu avem nevoie de informații demografice de la colaboratorii voluntari, nu cunoaștem aceste informații despre persoanele care aleg să editeze. Asta nu înseamnă că Fundația Wikimedia nu este interesată de aceste informații. Realizăm sondaje ale editorilor care explorează parțial diversitatea comunității de editare. Primul astfel de studiu a fost realizat în aprilie 2011; rezultatele pot fi citite aici. Informațiile demografice încep la pagina 18. Un al doilea sondaj a fost realizat mai târziu în 2011, cu rezultate aici. Datele demografice încep de la pagina 5. Raportarea privind sondajul editorului din 2012 este în prezent în desfășurare; Vom avea o idee mai bună despre tendințele demografice ale colaboratorilor noștri voluntari după ce aceasta va fi finalizată. (Puteți citi mai multe despre acest lucru și, de asemenea, puteți vedea rezultatele când sunt postate, aici.)

Una dintre modalitățile prin care lucrăm pentru a încuraja diversitatea este să ne creștem profilul în întreaga lume, asigurându-ne că cât mai mulți oameni sunt conștienți și au acces la proiectele noastre. De exemplu, cu Wikipedia Zero căutăm să reducem barierele în calea accesului și contribuției la cunoștințe gratuite în țările în curs de dezvoltare, ajutând la coordonarea accesului mobil la Wikipedia fără taxe de date. . Pentru mulți cititori din țările în curs de dezvoltare, accesul lor principal (și adesea singurul) la internet se face prin mobil. Puteți citi mai multe informații despre acest program la Parteneriate mobile.

Susține în mod activ Fundația Wikimedia un internet liber și deschis? Cum?

Da, Fundația Wikimedia sprijină în mod activ un deschis internet și gratuit . Începem să ne demonstrăm angajamentul față de acest ideal trăind-l – software-ul nostru și conținutul generat de utilizatori sunt open source, licențiate sub licențe liberale copyleft pentru a le permite modificare și reutilizare, chiar și comercial, atâta timp cât materialul și orice derivați rezultați rămân libere. (Consultați Termenii de utilizare și Misiunea pentru mai multe informații). Pe lângă aceasta, ocazional oferim sprijin mișcărilor care ne susțin misiunea sau vorbesc împotriva măsurilor care o amenință, de exemplu cu întreruperea noastră din 2011 susținută de comunitate pentru a protesta SOPA (puteți vedea mai multe la discuția Wikipedia în limba engleză) sau care participă la Consultarea UE privind drepturile de autor pentru a încuraja coerența internațională și limite rezonabile de termen. Puteți obține mai multe informații despre unele dintre acțiunile de advocacy întreprinse de Wikimedia și Fundația Wikimedia la Advocacy și pe orientările Fundației Wikimedia pentru advocacy.