Stel een vraag/Vaakgestelde vragen/Business

This page is a translated version of the page Ask a question/FAQ/Business and the translation is 100% complete.

Waar kan ik meer leren over adverteren op de Wikimedia Foundation projecten?

De Wikimedia Foundation accepteert geen advertenties.

De Foundation is niet tegen de wereld van online adverteren of tegen andere organisaties die advertenties hosten, maar gelooft niet dat adverteren thuishoort in een project dat gewijd is aan educatie, in het bijzonder een dat wordt vormgegeven door de waarden die behoren bij een evenwichtige, neutrale encyclopedie. De wereldwijde vrijwilligersgemeenschap is altijd van mening geweest dat adverteren een enorme invloed zou hebben op ons vermogen om neutraal te blijven en dat advertenties uiteindelijk het algehele vertrouwen van de lezers in de artikelen zouden schaden. Zelfs als adverteerders geen druk op ons uitoefenen om de balans in de artikelen in hun voordeel te doen overhellen, kunnen lezers mogelijk vrezen dat adverteerders, al dan niet bewust, enige invloed hebben.

Daarnaast heeft de Foundation uitgesproken opvattingen over de privacy van lezers. De huidige modellen voor webreclame zijn hier niet mee in overeenstemming, met name contextuele reclame, waarbij de inhoud die u bekijkt wordt gelezen. De Foundation vindt het ook opdringerig om advertenties aan lezers te leveren op basis van hun geografie.

Als u meer wilt lezen over de geschiedenis van discussies over reclame voor Wikipedia - inclusief zowel voor- als nadelen - heeft de vrijwilligersgemeenschap er een pagina over geschreven.

Hoe kan ik Wikimedia-steun aanvragen voor mijn liefdadigheidsinstelling?

Zoals u misschien al weet, is de Wikimedia Foundation een non-profit liefdadigheidsinstelling met een zeer specifiek doel, dat is om onze reeks online open-content educatieve middelen in alle talen van de wereld te ontwikkelen en te onderhouden, die vrij aan het publiek worden verspreid. Omdat wij een non-profit organisatie zijn die in Florida, Verenigde Staten, is opgericht, verbieden lokale en nationale wetten ons om ons geld voor iets anders dan dit doel te gebruiken.

Als uw verzoek verband houdt met onze missie, kunt u deze pagina raadplegen voor meer informatie over het aanvragen van ondersteuning.

Hoe kan ik een nieuw project voorstellen of een nieuwe manier om dingen te doen op een bestaand project?

We waarderen het dat u tijd doorbrengt aan het nadenken over manieren om Wikimedia te verbeteren.

Omdat de Wikimedia Foundation de inhoud van Wikipedia of de andere sites die we beheren niet creëert of beheert - dit werk wordt gedaan door een enorme gemeenschap van vrijwilligers - zijn we niet in staat om de meeste suggesties rechtstreeks per e-mail te implementeren. Wijzigingen in bestaande projecten, zoals Wikipedia, en nieuwe projectgoedkeuringen (zoals nieuwe talen voor bestaande projecten of geheel nieuwe concepten voor sites) komen van deze gemeenschap van vrijwilligers.

Als u een geheel nieuw project wilt voorstellen, ga dan naar Projectvoorstellen. Als u ons wilt voorstellen om een nieuwe taalversie van een bestaand project te maken, ga dan naar de pagina Verzoeken om nieuwe talen op Meta. Als u een nieuwe functie wilt voorstellen voor een van onze bestaande projecten, deel dan uw mening met de vrijwilligers van dat project. Er zijn communityforums voor ideeën en suggesties. De meeste van onze projecten hebben aan de rechterkant een link naar discussiepunten in de gemeenschap, soms met titels als 'Kroeg'. De Engelstalige Wikipedia bespreekt bijvoorbeeld hier ideeën en voorstellen.

Net zoals artikelpagina's door iedereen kunnen worden bewerkt, kunnen deze discussiepagina's dat ook. Als u nog niet bekend bent met het bewerken van onze pagina's, kan de MediaWiki gids over bewerken nuttig zijn. Als u meer hulp nodig heeft, hetzij bij het redigeren of bij het vinden van een goede plek voor uw discussie, onderhoudt de gemeenschap een vrijwillig e-mailresponsteam dat u zou moeten kunnen helpen. Ze zijn te bereiken op info wikimedia org. Zorg ervoor dat u hen specifiek vertelt aan welk project en in welke taal u werkt; als u zich meer op uw gemak voelt bij het corresponderen in andere talen dan het Engels, kunnen zij in veel gevallen met u communiceren in uw moedertaal.

We hopen dat de gemeenschap ontvankelijk zal zijn voor uw idee.

Als u een zakelijk voorstel heeft dat niet een nieuw project, een nieuwe taalversie van een bestaand project of een wijziging van de praktijken op een bestaand project is, neem dan contact op met business wikimedia org.

Mag ik jullie logo's of handelsmerk gebruiken?

Om meer te weten te komen over het gebruik van de handelsmerken van Wikimedia, inclusief of uw beoogde gebruik is toegestaan, zie ons Handelsmerkenbeleid.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen via trademarks wikimedia org als u niet zeker weet of uw gebruik in overeenstemming is met dat beleid of met de lokale handelsmerkenwetgeving.

Mag ik jullie software op mijn eigen site gebruiken?

Wij heten u van harte welkom en moedigen u aan om dit te doen! MediaWiki is vrije server-gebaseerde software die is gelicenseerd onder de GNU General Public License (GPL). MediaWiki is extreem krachtige, schaalbare software en een functie-rijke wiki-implementatie die gebruik maakt van PHP om gegevens te verwerken en weer te geven die zijn opgeslagen in een database, zoals MySQL.

De MediaWiki hoofdpagina zou alle informatie moeten bevatten die u nodig heeft om de software te installeren en te gebruiken voor uw eigen doeleinden. Hoewel de Wikimedia Foundation mensen aanmoedigt om de software voor hun eigen doeleinden te gebruiken, zijn we niet in staat om training te geven in het gebruik van de software of er vragen over te beantwoorden, maar de vrijwilligersgemeenschap is vaak in staat om te helpen. Als u het antwoord dat u zoekt over het gebruik van MediaWiki software niet kunt vinden op de helppagina op de website, is er een support-desk waar u specifieke gebruiksvragen kunt stellen op de SupportDesk. U kunt ook hulp krijgen via IRC of e-mail op pagina's met namen als "Communicatie".

Mag ik tekst of afbeeldingen van jullie sites hergebruiken?

NB: Als u geïnteresseerd bent in het hosten van een mirror of het downloaden van aanzienlijke inhoud van een of meer van onze projecten, raadpleeg dan "Mag ik jullie sites kopiëren of als mirror gebruiken?"

De Wikimedia Foundation bezit eigenlijk geen auteursrecht op het grootste deel van de inhoud op Wikipedia. Dit materiaal is over het algemeen eigendom van de vrijwilligers die inhoud op de site maken, die het royaal in licentie geven, zodat het op onze sites en elders kan worden gebruikt. In principe is het grootste deel van de tekst op onze sites onderworpen aan de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen Licentie (CC-By-SA) en kan gratis worden gebruikt voor elk doel. Een specifieke toestemming voor gebruik is niet nodig, zolang de licentievoorwaarden in acht worden genomen. Een deel van de tekst is ook beschikbaar onder de GNU Free Documentation License (GFDL).

De afbeeldingen zijn onderworpen aan een van de licenties. Daarom is het aan te raden om de bron- en/of licentieinformatie in de pagina met beeldinformatie te controleren als u een afbeelding wilt gebruiken. Als u op de afbeelding klikt, gaat u naar de pagina met informatie over de afbeelding. De meeste afbeeldingen zijn vrij te gebruiken zolang u de juiste credits geeft en de voorwaarden van de licentie volgt die op de pagina met de afbeeldingsbeschrijving wordt aangegeven.

Zie voor meer informatie onze Gebruiksvoorwaarden -- Licentieverlening voor inhoud, sectie 7(g). Er is nog een andere pagina op onze websites die ook van ons kan zijn. Hoewel geschreven door de vrijwilligers die inhoud op onze sites maken en beheren, de paragraaf Mag ik tekst of afbeeldingen van jullie sites hergebruiken? kan meer informatie bieden die specifiek betrekking heeft op media.

Let op: noch de Wikimedia Foundation noch de bijdragers van inhoud aan Wikimedia-sites kunnen juridisch advies geven. Wij willen u graag een specifieke feedback geven over de inhoud die u wilt gebruiken, maar - tenzij het een van onze logo's of zeldzame inhoud is die door ons personeel wordt gegenereerd - kunnen wij dat niet. Het is uw verantwoordelijkheid, als u inhoud van Wikimedia-sites wilt hergebruiken, om te bepalen hoe de licenties van de inhoud die wij hosten van toepassing zijn op uw beoogde gebruik. Indien u twijfelt, kunt u contact opnemen met een advocaat die in uw jurisdictie is toegelaten en die kennis heeft van het intellectueel eigendomsrecht.

Mag ik jullie sites kopiëren of als mirror gebruiken?

NB: Als u slechts een kleine hoeveelheid content van één of meer van onze projecten wilt gebruiken, zie dan in plaats daarvan "Mag ik tekst of afbeeldingen van uw sites hergebruiken?"

Aangezien het delen van informatie een belangrijk onderdeel van onze missie is, verwelkomen we de verspreiding van onze inhoud en proberen we deze te vergemakkelijken. U bent natuurlijk van harte welkom om naar onze website te linken in de traditionele zin dat u uw lezers informeert over het bestaan ervan en hen de mogelijkheid biedt om onze website te bezoeken voor meer informatie. We ondersteunen echter geen live mirroring (laden op afstand of hotlinking) van onze websites. Gezien onze unieke auteursrechtelijke situatie, is het eigenlijk beter voor u om een tekstdump van eerdere versies of lokaal gehoste kopieën van onze artikelen te hosten (zie deze sectie). Voor downloadbare dumps van de database van Wikipedia-artikelen, zie de downloadpagina van de database. Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in de Mediawiki API.

Let op: Noch de Wikimedia Foundation, noch de bijdragers van inhoud aan Wikimedia-sites zijn in staat om juridisch advies te geven. We zouden willen dat we u specifieke feedback konden geven over de inhoud die u zou willen gebruiken, maar - tenzij het een van onze logo's is of zeldzame inhoud die door onze medewerkers is gegenereerd - kunnen we dat niet. Het is uw verantwoordelijkheid, als u van plan bent om inhoud van Wikimedia-sites te hergebruiken, om te bepalen hoe de licenties van de inhoud die wij hosten van toepassing zijn op het beoogde gebruik van u. Als u twijfelt, kunt u contact opnemen met een advocaat die een vergunning heeft om in uw rechtsgebied te werken en die bekend is met intellectueel eigendomsrecht.