Уикипедия на Луната/ЧЗВ

This page is a translated version of the page Wikipedia to the Moon/FAQ and the translation is 86% complete.
Outdated translations are marked like this.

Любопитното при ЧЗВ е, че те често се публикуват още преди хората да са започнали да задават въпроси. Затова не богат а се нарекат "често задавани". Може би трябва да са "предполагаеми"? Както и да е, тук ще намерите въпроси относно Уикипедия на Луната. Те са в уики формат, затова сте свободни да добавяте още въпроси. Екипът на германското сдружение Wikimedia Deutschland редовно ще ги проверява. Ето ги:

Начална страница Фаза 1: сценарии Фаза 2: гласуване Фаза 3: работа Фаза 4: завършване Относно ЧЗВ
  готово готово готово готово    

Това шега ли е?

Не. Напълно сериозно е.

Кой стои зад това?

Групата Part-Time Scientists работятнад свояпроект за Луната от 2008. Те участват в състезанието Lunar XPRIZE challenge, организирано от Google. Както личи от името, групата отначало е от любители. В момента обаче работят в Берлин, разработвайки самоходен лунен апарат с модул за прилуняване, изчисляват траекторията и милион други детайли. Групата нарасна до около дузина членове, сега към финала на проекта на пълно работно време. Водещият им спонсор е Audi. Подкрепя ги и мрежа от ентусиазирани доброволци като например Джак Креншоу, изчислявал траекторията на космическата програма Аполо. Групата Part-Time Scientists се обърна към Wikimedia Deutschland с въпроса дали сдружението може да подготви съдържание от Уикипедия за запис на един диск от 20 GB. Основните контакти на Wikimedia Deutschland за предизвикателството (Wikipedia challenge) са Michael Jahn и Jan Apel, вижте на страницата Относно.

Защо Part-Time Scientists искат да изпратят Уикипедия на Луната?

Те са големи фенове на Уикипедия! Това е главната причина. Освен това, да излезеш в Космоса е не само трудно, но е необходима работа в екип и ефективност. Затова мисиите приемат т.нар. полезен товар, което означава да се комбинират ресурсите оптимално, така че да се вземат максимум неща, преди всичко научна апаратура за провеждане на експерименти. Самоходният апарат на Part-Time Scientists ще проведе няколко експеримента, но освен това има и допълнителен капацитет за данни. Когато започнали да мислят какви даднни биха качили на Луната, Уикипедия е кандидат за първото място. Това е същото като Златната плоча на Вояджър от 1977, но с повече знания, повече културни оттенъци, повече участие на общността. Според тях Уикипедия прилича на цифров Розетски камък, който дава ключ за разбиране на човечеството в началото на третото му хилядолетие.

Карстен Бекер от Part-Time Scientists казва: “Смятам, че Уикипедия е събрала най-важното човешко знание по един подреден начин. Тя е еквивалентна на съвременен документ. Ако вземем с нас копие от човешкото знание, ще архивираме един точен момент от времето. Ако погледнете Уикипедия след 10, 50 или 100 години, тя ще изглежда съвсем различно. Според нас е добра идея да запазим едно децентрализирано архивно копие,което никой няма да е в състояние да промени лесно. И, разбира се, ще го оставим там, за да може инопланетяните да имат нещо хубаво за четене, когато дойдат.”

Как точно Уикипедия ще излети в Космоса?

Мисията на Part-Time Scientists вкючва много повече от построяването на лунохода и придвижването му на Луната. Най-напред ще трябва да се извърши търговски космически полет, например изстрелване с ракета до околоземна орбита. От там вече техният лунен модул ще отпътува към Луната със задача да се прилуни безопасно и да освободи лунохода. Всъщност луноходите са два, за всеки случай.

Защо не можем да изпратим цялата Уикипедия на Луната?

Уикипедия съществува в почти 300 езикови версии и съдържа общо почти 40 милиона статии. Само английската Уикипедия е с доста по-голям обем от наличното място на керамичния диск.

Не може ли да се използва друг носител на данни с повече място?

Условията в Космоса са неблагоприятни за материалите на носителите на данни. Традиционните CD или DVD ще се повредят, защото те съдържат слоеве от различни материали. Ситуацията е различна при керамичния носител. Освен това трябва да се отчетат размерите и теглото. Керамичният диск е достатъчно лек и устойчив.

Кой би намерил диска? Извънземните?

Вероятно не… но, от друга страна, кой знае? Не, Lunar challenge цели основно поддържането на пионерски дух, любопитство и мечти у човечеството. Затова, с този символичен акт на оставяне на "снимка" на човешката история върху повърхността на Луната, мислим повече за бъдните поколения, отколкото за извънземните. Може и никой никога да не намери диска, да не говорим да го дешифрира. Но частните пътувания в Космоса едва започват и може би бъдещите поколения ще стъпят отново на Луната, независимо дали като туристи, учени, бизнесмени или други. Нашата времева капсула на Уикипедия ще ги чака като исторически документ. И ще бъде единствена по рода си, защото посланията към бъдещето никога досега не са били дело на толкова много хора, представители на толкова много култури и перспективи към знанието.

Как да допринеса? Как да сатана част от проекта?

Моля, редактирайте! По принцип, имате възможност да допринасяте в уики формат към всички фази на проекта Уикипедия на Луната, начиная с обсъждане на сценариите

Необходима ли ми е сметка (регистрация) в Уикипедия, за да участвам в проекта?

Както и във всички проекти на Уикимедия, препоръчително е да имате лична сметка, защото с нея имате много предимства при комуникацията. Въпреки това не е необходимо да имате сметка, за да участвате в дискусиите. Ако решите да не се регистрирате, при запис на редакцията ще се изпише Вашият IP адрес.

Какви са стадиите на проекта?

Ако трябва да решава общността, трява първо да го обсъдим. Какво означава това? Как да се движми напред? Това е фаза 1 и приноси се приемат от първия ден. Моля обсъждайте тук. Общо ще има четири фази, а щом се започне дискусия, тя винаги трябва да стигне до решение, което смятаме да направим като в Уикипедия, т.е. с гласуване. След това през юли 2016 ще започне официалният подбор на съдържание за Уикипедия на Луната. По-късно, в четвъртата и последна фаза ще имаме време да разрешаваме въпроси или изненади, които междувременно могат да възникнат или не. Целта ни е да отбележим Международния ден на доброволците на 5 декември с готова времева капсула. Самото изстрелване на ракетата е планирано за последното тримесечие на 2017, но полезният товар трябва да е готов доста преди това. За подробен график вижте страницата Относно.

Трябва ли да одобря един от предложените сценарии?

Не е задължително, можете да предложите свой. Проектът се движи от общността. Не всички сценарии ще са убедителни за всеки. Затова приветстваме дискусията, както и редакциите на предложените сценарии.

Кои езици ще бъдат включени в съдържанието за Луната?

Това ще зависи в крайна сметка от сценария, който ще приеме общността на Уикипедия. Не можем да отговорим преди да протече дискусията и последващото гласуване да приключи. Все пак, с познание,изразено на почти 300 езика, разнообразието в сърцето на проекта Уикипедия. Нейното глобално използване е част от нейната уникалност. Щом ще изпращаме послание до бъдещите поколения, е много разумно да се стремим към широка представителност, нали?

Защо езикът по подразбиране на този сайт е английски?

Meta-Wiki дава възможност на уикипедианците да допринасят с тяхната единна сметка. Тъй като проектът е замислен отначало да се обсъдят основните идеи и да се получат отзиви, Meta-Wiki е по-добро място от езиковите версии на Уикипедия. При глобалните дискусии езиковите умения винаги са проблем, защото който и език да изберете, някои потребители ще са в по-добра позиция за участие от други. Езикът по подразбиране на Meta-Wiki е английски, но има инструмент за превод, който позволява на всеки да добавя преводи на страниците. Моля не се колебайте да превеждате! Все пак, ще е невъзможно да се превеждат текущи дискусии, защото в тях има възможност да участва всеки уикипедианец по света и обемът на репликите не би могъл да бъде превеждан симултанно на много езици.

Какво ще стане с диска с данни, след като луноходът вече е на лунната повърхност?

Дискът може да остане в лунохода, защото е необходимо той да е здраво закрепен за процеса на прилуняване, а може и да бъде спуснат на повърхността. Все още няма окончателно решение, защото трябва да се съобразят техническите подробности.

Какво е включено в мисията освен Уикипедия?

Основната задача на Part-Time Scientists е да прилунят лунохода успешно, да го придвижат поне на 500 m и да изпратят снимки на Земята. Полезният товар включва няколко научни експеримента, сред които малка кутия за изследване растежа на растенията в Космоса. Освен това се планира да се повтори експеримент от мисията Аполо, като се проверят резултатите от анализите на почвата.

Каква е ролята на Audi и Google в проекта?

Съществуват няколко състезания X Prize, като Google стои зад Lunar challenge и на практика е домакин на състезанието. От компанията обаче не вземат участие в проектите. Audi, от друга страна, е основен спонсор на Part-Time Scientists. Те работят заедно от години върху проектирането на лунохода и техническите детайли. Можете да посетите техния убесайт. Двете компании обаче нямат никаква връзка с нашето собствено Уикипедия предизвикателство. Екипът на Part-Time Scientists ни предложи един диск място, защото те обичат Уикипедия. Нито Google, нито Audi имат някакво отношение към това как организираме нашето състезание.

Определена ли е дата за изстрелване?

Да, вероятно през четвъртото тримесечие на 2017. Екипът на проекта е в процес на уточняване на точната дата. Юбилейната година на Уикипедия обаче приключва през декември 2016, а целият полезен товар трябва да е готов и потвърден много време предварително.

Трябва ли да заплатим за поставянето на Уикипедия на борда?

Не. Това е подарък, без никакви задължения.

Какво ще стане, ако луноходът на PT Scientists по някаква причина не достигне Луната?

Нека се надяваме всичко да протече по план! Но нещо може да се обърка, има много причини. Все пак това е ракетна наука! Дори и след успешно изстрелване на ракетата има милиони възможности за възникване на проблем. Това е риск и можем само да се надяваме на благополучен край. В най-лошия случай мисията до Луната няма да се осъществи изобщо или ще се провали. Все пак, ако ние, като глобална общност на Уикипедия, успеем да постигнем целта си и да изготвим времевата капсула на познанието, тя при всички случаи ще бъде достъпна свободно. Съдържанието на Уикипедия е под свободен лиценз и нашето произведение ще е налично за бъдещи пътници в Космоса. А може би Луната е само началото. Както казва Карстен Бекер от Part-Time Scientists: “Винаги съм искала да отида на Марс. Но и Луната е добро място за първи старт в космическите пътувания”.

What kind of data disk is it, technically? How long will the disk last on the moon before the solar wind destroys it?

The disc that will be sent to the moon will be made out of a special ceramic which will last in space for 1000 years. Unlike CD’s and Blue Rays, which are composed of plastic layers which unglue in space, the composition of the ceramic disc makes it much more resistant to the conditions beyond earth's atmosphere.