התוכנית השנתית של קרן ויקימדיה/2023-2024
סיכום
קרן ויקימדיה נמצאת בתקופת מעבר. בשנה שעברה היא קידמה בברכה הנהגה חדשה, שכללה מנהלת כללית ומנהלת מוצר וטכנולוגיה חדשות. נוסף על כך ניהלה הקרן שיחות עם הקהילות העולמיות שלנו על שורה של נושאים חשובים, החל באמנה עתידית שתגדיר תפקידים ותחומי אחריות וכלה באופן גיוס משאבים משותפים באמצעות שימוש בבאנרים. התוכנית השנתית לשנה זו אמורה להבהיר בצורה טובה יותר סוגיות אסטרטגיות רב-שנתיות שאין להן פתרונות מהירים, ולספק מידע מפורט יותר לגבי אופן הפעולה של הקרן. משוב מהשותפים הרבים שלנו יתקבל בברכה ובהערכה.
איפה אנחנו נמצאים כרגע
בשנה שעברה החלטנו בקרן ויקימדיה לרכז את מאמצינו בשינוי שורשי של אופן העבודה שלנו. השינוי כלל ארגון של עבודתנו לפי אזורים כדי לתת מענה לצרכים המגוונים של הקהילות ברחבי העולם, ולרענון הערכים שלנו בתוך הקרן כדי לשפר את רמות שיתוף הפעולה שלנו עצמנו. השינוי הציב אותנו בעמדה טובה יותר כדי להזיז בצורה משמעותית את ה"מה", כלומר את דברים שאנו עושים, בפרט לאור השינויים הבלתי-צפויים שעובר העולם מסביבנו, וניסיונותינו להעריך איך להשיג השפעה יותר משותפת על המטרות המשותפות לקראת הכיוון האסטרטגי של 2030.
פעם נוספת, אנחנו מוכרחים לתת את הדעת תחילה לעולם המשתנה סביבנו, מה הוא צריך מאיתנו ואיך עלינו להתאים את עצמנו אליו. אנחנו משתיתים את התוכנית השנתית הזאת על תכנון אסטרטגי רב-שנתי, כדי להתחשב בשינויים ארוכי-טווח בהכנסה של תנועת ויקימדיה, במוצר ובטכנולוגיה, בתפקידים ובתחומי האחריות. מגמות חיצוניות מראות שפלטפורמות חברתיות ממשיכות לתפוס את מקומם של מנועי החיפוש המסורתיים, ושהבינה המלאכותית מאיימת לשבש עוד יותר את העולם הדיגיטלי. נוסף על כך, הנוף המשפטי שעליו נסמכת התנועה העולמית שלנו משתנה במידה רבה אחרי עשרות שנים של יציבות יחסית. בתגובה לאיומים מתמשכים, כגון מידע מטעה ודיסאינפורמציה, המחוקקים מנסים להסדיר פלטפורמות אינטרנטיות בדרכים שעלולות לסכן באופן יסודי את החזון שלנו. האיומים האלה והקיטוב הגובר יוצרים סיכונים חדשים לשמם הטוב של המיזמים ושל העבודה שלנו. לבסוף, אי-ודאות מתמשכת בכלכלה העולמית מגבירה את הצורך להעריך את נתיבי זרם ההכנסה שלנו, ולהשקיע עכשיו באופן שיתמוך בגידול המשאבים כדי לממן את עבודתנו ואת שאיפותינו המשותפות.
הגישה שלנו לעתיד
זו השנה השנייה ברציפות, קרן ויקימדיה מעגנת את תוכניתה השנתית באסטרטגיה של התנועה לקידום ההוגנות. כוונתנו היא לקשור את עבודת הקרן באופן עוד יותר עמוק להמלצות האסטרטגיה של התנועה כדי להביא להתקדמות עמוקה יותר אל עבר הכיוון האסטרטגי לשנת 2030. אנחנו עדיין שואפים לעשות זאת באמצעות תכנון שיתופי עם גורמים אחרים בתנועה שמיישמים גם הם את ההמלצות. האפשרות לפעול באופן הזה מתחזקת בעקבות ההתמקדות היתרה שלנו ברמה האזורית, כך שהתמיכה של הקרן עונה טוב יותר על הצרכים של הקהילות המגוונות בכל חלקי העולם. זאת ועוד, אמנת התנועה העתידית אמורה להבהיר טוב יותר את התפקידים ואת תחומי האחריות, אולי באמצעות מבנים חדשים לשיתוף פעולה, כגון צמתים ומועצה עולמית. אנחנו מתכוונים להמשיך את שיתוף הפעולה שלנו עם תהליך האמנה כדי לקדם הוגנות בקבלת ההחלטות של התנועה שלנו.
הגישה לתכנון שנתי:
עיגון באסטרטגיית התנועה. לקשר להוגנות בידע ולידע כְּשֵירות. להתאים טוב יותר להמלצות האסטרטגיה של התנועה.
אימוץ פרספקטיבה חיצונית. להתחיל ב"מה קורה בעולם סביבנו". להביט כלפי חוץ. לזהות את מגמות המפתח חיצוניות המשפיעות על עבודתנו.
התמקדות במוצר ובטכנולוגיה. למקד מחדש את התמיכה בקהילות ובמתנדבים באמצעות תפקידנו הייחודי בהנגשת המוצר והטכנולוגיה בקנה מידה גדול.
אימוץ השקפה רב-שנתית ארוכה יותר. להשתית את התוכנית השנתית שלנו על תכנון רב-שנתי. להביא בחשבון מגמות ארוכות-טווח במודל ההכנסה ובאסטרטגיה הטכנולוגיתשלנו, ובתפקידים ותחומי אחריות של התנועה.
- גישה אזורית. להמשיך לאמץ גישה יותר אזורית לתמיכה בקהילות העולמיות.
בשנה הזאת, הקרן ממקדת מחדש את תוכניתה במוצר וטכנולוגיה, ומדגישה את תפקידנו הייחודי כפלטפורמה לקהילות ולאנשים המשתפים פעולה בקנה מידה גדול. חלק הארי של העבודה הזאת, המכונה "חוויות ויקי", מכיר בכך שמתנדבים נמצאים בלב התהליך הוויקימדי של הבנה ויצירה של ידע. לפיכך, השנה אנחנו נותנים עדיפות לעורכים מבוססים (כולל עורכים עם זכויות מיוחדות, כגון מפעילי מערכת, דיילים, בודקים ובוררים מכל הסוגים, הידועים גם כבעלי תפקידים) על-פני עורכים חדשים, כדי להבטיח שיש להם הכלים הנכונים לעבודה הביקורתית שהם עושים בכל יום לשם הרחבה ושיפור של תוכן איכותי ולשם ניהול תהליכים קהילתיים. ניהול יעיל של הפלטפורמה דורש מהקרן גם לתת מענה לתשתיות בקנה מידה גדול ולצורכי הנתונים שעשויים להתרחב מעבר לחוויית הוויקי הספציפית של המיזמים. העבודה הזאת מתוארת להלן כ"אותות ושירותי נתונים". לבסוף, בקטגוריה המכונה "קהלים עתידיים", אנחנו מוכרחים להאיץ פיתוח של אמצעים חדשניים המביאים קהלים מגוונים להצטרף כעורכים או כתורמי תוכן.
פשרות ובחירות
המודל הפיננסי שעליו נסמכה תנועת ויקימדיה במשך רוב תקופת הגדילה שלה (גיוס תרומות באמצעות באנרים) מתחילה להגיע אל גבולות היכולת שלה. שיטות מימון משלימות חדשות, בכללן יוזמת ויקימדיה ו-תרומה מיוחדת לוויקימדיה, מתפתחות לאט. יש להניח שהן לא יצליחו לממן את אותן רמות גידול בשנים הקרובות, כפי שראינו בגיוסי התרומות באמצעות באנרים בעשור האחרון, בפרט כשלפנינו אי-ודאות כלכלית עולמית לפי התחזיות.
כמענה למגמות האלה, הקרן האטה את הגידול בשנה שעברה בהשוואה לשלוש השנים שקדמו לה. אנחנו עובדים כעת על קיצוצים פנימיים בתקציב של הוצאות הקשורות בסגל, כמו גם הוצאות שאינן קשורות בו, כדי להבטיח שמסלול ההוצאות שלנו לקראת השנים הקרובות בר-קיימא. על אף הלחצים התקציביים האלה, נגדיל את המימון הכולל לשותפים בתנועה, ונגדיל את המענקים כדי לכסות עליית הוצאות בשל האינפלציה העולמית, כדי לתמוך במצטרפים חדשים לתנועה וכדי לממן כינוסים ואירועים של התנועה. התוכנית הזאת כוללת מימון מוגדל בכל האזורים, תוך מתן עדיפות לצמיחה גדולה יותר באופן יחסי באזורים שאינם מיוצגים כראוי. כדי לאפשר את הגידול הזה לשותפים ולמצטרפים חדשים יצטרכו תוכניות מסוימות התלויות במענקים (למשל המימון ל"מחקר והתקשרויות") להצטמצם. זאת ועוד, ככל שאנחנו מעריכים את יכולות הליבה של הקרן, אנחנו מכירים בכך שלגורמים אחרים בתנועה יכול להיות מקום גדול יותר בפעילויות מסוימות כדי להשיג השפעה משמעותית, ואנחנו בוחנים דרכים מעשיות כדי להתקדם בכיוון הזה בשנה הקרובה.
כדי להיות שקופים וגלויים יותר, התוכנית השנתית הזאת כוללת מידע פיננסי מפורט, בפרט על המבנה של תקציב הקרן, כמו גם על האופן שבו מאורגנות המחלקות של הקרן, וכן קווים מנחים גלובליים ועקרונות שכר.
מטרות
לקרן ויקימדיה יש ארבע מטרות עיקריות ב-2023-2024. הם נוסחו כך שיתאימו לכיוון האסטרטגי ולהמלצות האסטרטגיה של תנועת ויקימדיה, והן ממשיכות במידה רבה את העבודה שזוהתה בתוכנית של השנה שעברה. אלה הן:
- הוגנות: תמיכה בהוגנות בידע. לחזק הוגנות בקבלת ההחלטות באמצעות המשילות בתנועה ואמנת התנועה. העצמת התנועה והגברת המעורבות שלה, תמיכה באסטרטגיות אזוריות ועזרה בצמצום פערי ידע.
- תשתית: קידום ידע כשירות. שיפור חוויית המשתמש במערכות ויקי, בפרט עורכים מבוססים. חיזוק אמצעי מדידה ודיווח.
- בטיחות והכלה: הגנה מפני האיומים החיצוניים הגוברים. הגנה על האנשים ועל המיזמים שלנו מפני דיסאינפורמציה ומפני אסדרה ממשלתית מזיקה. עבודה בכל רחבי התנועה כדי להבטיח את בטיחות המתנדבים.
- יעילות: חיזוק כלל הביצועים שלנו. הערכה, חזרה והתאמה של התהליכים שלנו עד לקבלת השפעה מרבית באמצעים מוגבלים יותר.
יחד בחזון הזה
בחלקים שלהלן תוכלו למצוא פרטים מדויקים יותר על העבודה של צוותים שונים בקרן הפועלים למען ארבע המטרות האלה. לאחר סקירה קצרה של היסטוריית התכנון בקרן, אנחנו מפנים את מבטנו כלפי חוץ אל מה שמשתנה סביבנו, ושואלים מה המשמעות של כל זה מבחינת סדרי העדיפויות של ויקימדיה ושל הקרן. מה עוד עלינו להביא בחשבון? האם אנחנו כקבוצה צועדים בכיוון שמקרב אותנו לחזון התנועה ל-2030? מה העולם צריך מאיתנו כעת?
ברענון הערכים של קרן ויקימדיה קידם הצוות שלנו את עקרון השותפות בביצוע המשימה שלנו. אנחנו מקווים שהתוכן להלן יביא אתכם להבנה עמוקה יותר לגבי האופן שבו עבודתה של הקרן אמור לקיים את ההבטחה הזאת למען כולנו.