Wikimedia Vakfı Yıllık Planı/2022-2023/tasarı/Hedefler

This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Annual Plan/2022-2023/draft/Goals and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.


Wikimedia Vakfı 2022-2023 Yıllık Planı

2022-2023 Wikimedia Vakfı Hedefleri

  1. Kolektif çalışmamıza daha güçlü bölgesel odaklanma sağlayarak Bilgi Eşitliğini Geliştirmek.
  2. Wikimedia Commons ve Vikiveri'den başlayarak, 740'tan fazla Wikimedia projesini nasıl önceliklendirdiğimizi ve bunlara nasıl ürün ve teknolojik destek sağladığımızı güçlendirerek Bir Hizmet Olarak Bilgiye olan bağlılığımızı derinleştirmek.
  3. Hareket Tüzüğü, Evrensel Davranış Kuralları ve hareket stratejisi uygulamaları gibi anahtar önceliklerimizi destekleyerek hareket yönetimi ve sağlığını güçlendirmek.
  4. Çeviri/tercüme desteğimizi artırarak, etkimizi değerlendirmek için daha anlamlı ölçütler geliştirerek ve gerçekten küresel bir çalışma ortamını desteklemek üzere ortak hizmetler tasarlayarak Vakfın performansı ve etkinliğini geliştirmek.

1. Hedef: Daha Güçlü Bir Bölgesel Odak Yoluyla Bilgi Eşitliğini Geliştirmek

Sosyal bir hareket olarak, çabalarımızı iktidar ve ayrıcalıklı yapıların geride bıraktığı bilgi ve topluluklara odaklayacağız. Güçlü ve çeşitli topluluklar oluşturmak için her kökenden insanları ağırlayacağız. İnsanların özgür bilgiye erişmelerini ve bunlara katkıda bulunmalarını engelleyen sosyal, politik ve teknik engelleri yıkacağız. -Stratejik Yönergemizdeki Bilgi Eşitliği tanımından

Wikimedia Vakfı'nın bilgi eşitliğini geliştirmeye yönelik bir hedefi de küreselleşmiş bir harekete olan desteğimizi yerelleştirmeyi ilerletmek. Yetki paylaşımı ve yerelleşmeye dair yakın zamanlı çağrılar bazı programatik yapıların (ör. bağış yapma) ve ağlar konsepti gibi daha bölgesel yapılı başka modellerin ortaya çıkmasına neden oldu. Daha fazla yerel ihtiyacı ve farklı şartları destekleyebilmek için eşitlik gözetildi. Bu hedefleri desteklemek için Vakfın çalışma yöntemlerini nasıl daha da fazla nasıl geliştirebiliriz?

Başlangıç olarak çalışmalarımızın çoğunluğunu 8 bölge etrafında düzenleyeceğiz. Bölgesel tanımlamalar ihtiyaç olduğunda gelecek planlama döngüleri içerisinde geliştirilebilir ve değiştirilebilir, ancak şimdilik esas olarak mevcut Topluluk Kaynakları bölgesel yapısına dayanıyor:

  1. Doğu, Güney Doğu Asya ve Pasifik (ESEAP)
  2. Güney Asya
  3. Aşağı Sahra Afrikası[1]
  4. Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA)
  5. Orta ve Doğu Avrupa (CEE) ile Orta Asya
  6. Kuzey ve Batı Avrupa
  7. Latin Amerika ve Karayipler
  8. Kuzey Amerika (Birleşik Devletler ve Kanada)

Haziran'da başlayarak, Vakfın ekipleri daha çok dünyanın farklı yerlerini bir araya getirmemizi mümkün hale getirecek etkileri tanımlama çerçevesi içerisinde toplanmaya başlayacaklar. Geçmişten öğrenilen dersler üzerinde tarihsel bir bakış açısı ile başlayacak ve ardından şu anda özgür bilgi ekosistemi ve ötesindeki topluluklar, bireysel gönüllüler, şubeler, kullanıcı grupları, tematik organizasyonlar, ortak organizasyonları tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri üç ayda bir incelemeye başlayacağız. Akabinde, odaklanılan sonuçlar ve etkili ortaklıklar için kaynakları önceliklendirmek ve sıralamak için Vakıf bünyesindeki farklı ekiplerin planlı çalışmalarına bakacağız. Üç ayda bir gelişeceğiz ve öğrendiklerimizi Diff üzerinden paylaşacağız.

Önümüzdeki yıl boyunca, Wikimedia Vakfı'nın bu hedeflere işbirliği içinde ulaşmak için en uygun rolü oynamasıyla, hareketimizin ve özgür bilgi ortaklarımızın dünyanın farklı bölgelerinde ortak etki için nasıl çalıştıkları daha belirgin hale gelecektir.

2. Hedef: Wikimedia Commons ve Vikiveri'den başlayarak, Bir Hizmet Olarak Bilgiye Bağlılığımızı Güçlendirme

Kullanıcılarımıza hizmet etmek için, arayüzler ve topluluklar arasında dünyaya açık bilgi sunan bir platform olacağız. İttifaklar ve ortaklar için Wikimedia'nın da ötesinde özgür bilgiyi organize eden ve sunan araçlar geliştireceğiz. Altyapımız bizim ve diğerlerinin özgür ve güvenilir bilginin değişik formlarını derlememizi ve kullanmamızı sağlayacak. -Stratejik Yönergemizdeki Bir Hizmet Olarak Bilgi tanımı

Birçok dilde mevcut 740'ten fazla (ve daha da büyüyen) proje ile, bir taraftan mevcut kaynakların yeniden tahsisi ve/veya yeni teknoloji ihtiyaçlarımız yeni fonlamaları muhafaza etmek suretiyle kapasitemizi artırmayı kabul ederken diğer yandan da Vakfın mevcut desteğini nasıl önceliklendireceğimize dair daha zor sorular sormamız gerekiyor. (Kusurlu, yinelemeli) Bir anket, mevcut Vakıf kaynaklarının çeşitli Wikimedia projelerine nasıl tahsis edildiğini anlamaya çalıştı. Ankete göre, kaynaklarımızın çoğunluğu Vikipedi'nin çok dilli sürümlerine aktarıldığı kanıtlandı.

Wikimedia Deutschland (WMDE) ile yapılan işbirlikçi bir anlaşma ile, Vakıf Vikiveri'ye desteğini artırmaya devam ediyor. Bu proje hareketimizin ve özgür bilginin geleceği için çok kritik bir proje. İlerleyen yıllarda Vakfın, Vikiveri'nin amaç ve hedeflerinin desteklenmesi noktasında WMDE ile olan ortaklığını güçlendireceğini temin ederiz.

Wikimedia Commons/Multimedya ekibi Yapılandırılmış Veri ekibine dönüştürüldüğünden, Commons'ın umutsuzca onarıma ihtiyaç duyan çekirdek multimedya altyapısı için resmi bir sorumlu bulunmuyor. Bu durum önümüzdeki yıl için de belirleyeceğimiz bir öncelik.

Her bir Wikimedia projemiz, projenin ihtiyaç duyduğu ürün ve teknolojileri geliştirmek için fikirleri ve planları olan gönüllüler ve başka ilgililerden oluşan bir topluluğa sahiptir. Çoğu durumda Vakıf, her zaman bir hedef doğrultusunda olmasa destek ve kaynak temini sağlar. İlerleyen yıllarda, Vakıf'ta hesap verilebilirlik ve sahiplik hususlarında nasıl daha şeffaf olunabileceği, önceliklerimizin nasıl daha görünür kılınabileceği ve önümüzdeki yıl ele alınacak çalışmaların nasıl belirginleştirilebileceği ile artık devam edilmeyecek çalışmalar üzerine odaklanacağız.

Şu anda dünyanın bizden neye ihtiyaç duyduğuna dair bir not

Wikimedia, çevrimiçi ve çevrimdışı birçok disiplini birbirine bağlayan çok tabakalı sosyoteknolojik ekosistemin bir parçasıdır. Hem dünyamızı tanımlayan karmaşık trendleri şekillendiriyor hem de bu trendler tarafından şekillendiriliyor. Kolektif çalışmamızı etkileyen konuların bir sıkıntısı olmadığı gibi ayrıca hangilerinin en önemli olduğu konusunda net bir fikir birliği bulunmuyor.

Hem bilgi eşitliğini hem de bir hizmet olarak bilgiyi ilerletmek için, önümüzdeki yıl daha yakından izlememiz gereken (diğerlerinin yanı sıra) iki eğilim, dezenformasyonla nasıl mücadele edileceğine dair artan küresel endişenin yanı sıra hükümet düzenlemelerinin yükselişini içeriyor. Bunların her ikisi de Wikimedia'nın söyleyecek bir şeyleri olduğu ve statükoya çözüm ve alternatif arayanlara sunacağı farklı modeller olduğu kritik bilgi alanlarıdır. Vakıf, iştirakler ve gönüllüler tarafından bu alanların her ikisinde de devam eden araştırma katkıları ve programatik faaliyetlerin halihazırda devam ettiğini görüyoruz.

Farklı bağlamları desteklemek için dünyanın çeşitli bölgelerindeki topluluk görevlileri, iştirakler ve ortaklarla çabalarımızı uyumlu hale getirmek için yıla daha bilinçli bir şekilde dinleyerek başlayacağız. Wikimedia'nın ötesindeki dünya üzerinde daha büyük bir etki yaratmak için bu alanlarda nasıl daha fazla tutarlılık ve uyum bulacağımızı soracağız.

3. Hedef: Hareketimizin Yönetimini ve Sağlığını Güçlendirme

Çeşitli hareket stratejisi çalışma grupları tarafından dile getirilen ve tavsiyelerinde açıklanan ihtiyaçları değerlendirerek hareketimizin yönetimini desteklemeye devam etmeliyiz.[2] Önerilerin yayınlanmasından bu yana, yüzlerce gönüllü de bu çabaları ilerletmek için önceliklendirme tartışmalarına katkıda bulundu. Bu çabaların süregelen desteği, Vakfın ileriye dönük çalışmalarını nasıl planlayacağı konusunda ayrılmaz bir unsurdur çünkü bu girişimler bir hareket olarak nasıl karar verdiğimiz üzerinde derin bir etkiye sahip olacaktır.

Bu bağlılık, özellikle önümüzdeki yıl iki öncelik aracılığıyla görünür olacaktır: (1) Hareket Tüzüğü'nün ve Evrensel Davranış Kuralları'nın (EDK) desteklenmesi. EDK, Wikimedia topluluklarına güvenlik ve katılım sağlamanın ayrılmaz bir parçasıdır,[3] ve Hareket Tüzüğü, hareket genelinde ilgili rollerimizi, sorumluluklarımızı ve hesap verebilirliğimizi netleştirecektir.[4] Bu, diğer strateji tavsiyelerinde ilerleme kaydetmemizi sağlayacaktır.

Bu, topluluk seçimleri ve güven & güvenlik gibi devam eden faaliyetlerin yanı sıra, toplulukları yönetim konuşmalarına ve beceri geliştirmeye dahil etmek ve karar vermede ademi merkeziyetçiliği ve eşitliği ilerletmeye devam etmek için ağ geliştirmeye destek ile birlikte gerçekleşecek.

4. Hedef: Vakfın Performansını ve Etkinliğini Artırmak

Hızla büyüyen organizasyonların depolar oluşturması ve işlerin nasıl yapıldığı ve ölçüldüğü konusunda yapay ayrımlar yaratması alışıldık bir durum değildir. Bu durum Wikimedia Vakfı için kesinlikle doğruydu. Vakfın birçok departmanı aynı problemi tekrar tekrar, bazen benzer ama yetersiz bazen de kendine özgü yollarla çözüyor. Bu dağınık yaklaşım organizasyon çapında etki oluşturmayı ve deneyimlerden ders çıkarmayı zorlaştırıyor.

Önümüzdeki yılın çoğunu, etkinliği artırmaya ve daha koordineli yaklaşımların zorunlu olarak daha fazla kaynak olmadan daha fazla etki sağlayabileceği içerik alanlarını belirlemeye odaklanarak "noktaları birleştirmeye" yönelik dahili girişimlere harcayacağız. Çok dillilik ve veriye dayalı karar verme konusundaki taahhütlerimizi destekleyen birkaç başlangıç noktası seçeceğiz:[5]

  1. Vakıf çapında çeviri/tercüme hizmetleri: Wikimedia Vakfı'ndaki mevcut kaynakların dağıtımına ilişkin bir anket dikkate değer ölçüde dil desteğinin birçok ekip tarafından sağlandığını gösteriyor. Ancak bu, bir dizi harici satıcı, yüklenici ve gönüllü aracılığıyla gerçekleşir. Zaman dilimleri, diller ve teknik uzmanlık, herkese uyan tek bir modele izin vermeyecek ancak daha bağlantılı bir yaklaşım, küresel bir topluluğun değerleri doğrultusunda dil desteğimizi genişletmenin daha iyi yollarını belirlememizi sağlayacaktır.
  2. Önemli olan temel düzey ölçütler: Tüketicileri, katkıda bulunanları ve içeriği ölçmek için daha bağlantılı bir yaklaşım, kararlarımıza daha iyi rehberlik edebilecek temel kurumsal ölçütleri tanımlamayı mümkün kılacaktır. Bu, bazılarını etkin bir şekilde kullanmadığımız verilere odaklanan, çok çeşitli insanlara, araçlara ve sistemlere yapılan yatırımları iyileştirmemize de yardımcı olacaktır.
  3. Vakfın küresel bir ortamda faaliyet göstermesini geliştirmek üzere, ortak hizmetlere daha birleşik bir yaklaşım: bu, bir organizasyon olarak kendi dahili 'temel operasyonel altyapımıza' ve hareketin altyapısının ihtiyaçlarına odaklanacaktır.

Vakıf için benzer bir zihniyet ve yaklaşım gerektiren ek 'noktaları birleştir' girişimlerini belirlemek için önümüzdeki aylarda zaman harcayacağız. Ayrıca, kutlama ve değişim alanlarını belirlemek için çalışanlarımızın, yönetim kurulumuzun ve topluluklarımızın Vakfın performansını değerlendirmesine yardımcı olabilecek mevcut ve yeni kriterler var. Bu kriterlerden bazıları harici en iyi uygulamaları temsil eder (örneğin, Charity Navigator ABD'deki kar amacı gütmeyen kuruluşları değerlendirir) ve diğerlerinin Wikimedia'nın benzersizliği için geliştirilmesi gerekebilir. Ne tür emsal kuruluşlar, karşılaştırmanın hangi boyutlarında dikkate almamız için ilgili ölçütleri sağlar?

Yıllık planlama sürecinin yanında, Vakfın daha fazla tahsis edilmiş kaynak gerektirebilecek uzun vadeli, çok yıllı girişimleri belirlemek ve uygun şekilde kaynak sağlamak için daha iyi mekanizmalar geliştirmesi gerekmektedir. Önümüzdeki yılı, Vakfın misyonu ve hareket stratejisi ile uyumlarını göz önünde bulundurarak, büyük fikirleri açıkça ortaya koyan teklifleri değerlendirmek için bir yaklaşım tasarlayarak geçireceğiz; belirtilen soruna önerilen çözüm; ve Vakfın projeyi üstlenmek için en uygun yer olmasının nedeni. Bu, yıllık planlama döngüsünde mümkün olmayan çok yıllı yatırımları taahhüt edip etmeyeceğimizi belirlememize yardımcı olacak.

NASIL planladığımız için en önemlisi, Hareket Stratejisi 10. Tavsiyesi tarafından büyük ölçüde yönlendirilen uyarlanabilir bir yaklaşımdır. Bu tavsiye, bizi “uygulamayı değerlendirmeye ve yinelemeye, uyum sağlamak için dış koşulları değerlendirmeye, değişim süreçlerini yinelemeye ve değerlendirmelere dayalı politika ve prosedürleri benimsemeye, sonuçları geniş çapta paylaşmaya, ortak analiz, değerlendirme ve öğrenmeye teşvik eder.” Bu, hızlı bir şekilde öğrenmek, denemek, hızlı bir şekilde başaramamak ve tekrar denemek için daha "yalın" yöntemleri aktif olarak kullanmak anlamına gelir ve bu, birçok projemizin de temel direğidir. Pratik olarak konuşursak, bu, hacimli bir yıllık süreç yerine Wikimedia Vakfı'nda daha yapılandırılmış üç aylık planlama ve bütçeleme döngüleri şeklini alacaktır.

Kaynakça