The Wikipedia Library/1Lib1Ref/Katıl
Vikipedi maddeleri tüm araştırmacıların çalışma sürecinin çok değerli bir parçasıdır. Daha fazla kaynaklandırılmış olması Vikipedi'yi daha iyi bir araç yapar. Katılımınız için teşekkürler. Bugünkü hedefiniz, Vikipedi'ye bir kaynak eklemek!
"Doğrulanabilirlik" varsayımı ile hareket eder. Bir maddedeki her cümle dipnot kaynağı ile "doğrulanabilir" nitelikte olmalıdır. Bir Vikipedi maddesine güvenilir bir kaynaktan bir dipnot ekleyerek, tüm dünyadaki Vikipedi okurlarına yardım etmiş olursunuz.
Bir kaynak eklerken lütfen açıklama özetine #1Lib1Ref etiketini ekleyin ki katılımı takip edebilelim.
Bir kaynak, hangi özellikleri taşıyorsa Vikipedi'de kaynakça bölümüne eklemek için uygundur?
- Yayımlanmış olmak : Editöryel kalitesi yüksek olarak bilinen bir mecrada ve mümkünse hakemli bir dergide.
- Güvenilir olmak : Daha fazla bilgi edinmek isteyen bir okuyucuyu yönlendirebileceğiniz bir kaynak olması.
- Metni destekler nitelikte olmak : Kaynak, maddede belirtilen şeyi destekliyor olmalıdır. Eğer desteklemiyorsa, konu ile ilgili bir genel kaynak olarak eklemek uygun olabilir; o kaynağı "ileri okuma" bölümüne eklemeyi düşünebilirsiniz.
Vikipedi açık erişimli veya kamuya açık kaynakları tercih eder ama bu zorunlu değildir: çevrimdışı, nadir bulunan, erişimi güç uygun kaynaklar bazen en iyi seçenek olabilir.
Bir iddia için hiçbir destekleyici kaynak bulamazsanız, o iddiayı maddeden kaldırın ve maddenin Tartışma sayfasına neyi kaldırdığınıza ve yaptığınıza araştırmaya dair bir açıklama ekleyin. Burada Tartışma Sayfaları hakkında bilgi bulabilirsiniz..
Madde düzenlemek istiyorum
Niye Katılmalıyım?
Vikipedi'de herkes düzenleme yapabildiği için, Vikipedi topluluğu maddelerdeki bilginin kaliteli olmasını sağlamak üzere bir temel strateji belirledi: Güvenilir kaynaklara dipnotlar ekleyerek Vikipedi okurlarının bilgiyi "doğrulayabilmesini" sağlamak. Vikipedi'ye katkının en basit yolu, tercih ettiğiniz bir dil sürümündeki kaynaklandırılmamış ifadeler üzerinde çalışmaktır. Bunları Türkçe veya 57 diğer dilde" bulabilirsiniz.
Bir maddedeki bir bilgi parçasının doğruluğuna güvenmeyen okuyucular ya da editörler, o cümlenin yanına "kaynak gerekli" etiketi ekleyebilir. Bu etiketler referans sorularına benzer: Halktan kimseler, okudukları bilginin güvenilir araştırma ile desteklenmesini talep ediyor. Sadece İngilizce Vikipedi'de "kaynak gerekli" etiketi ile işaretlenmiş 509,480 ifade mevcut. Türkçe Vikipedi'de de binlerce kaynak gerekli etiketi ile işaretlenmiş ifade var.
Binlerce maddenin daha fazla kaynağa ihtiyacı var; örneğin İngilizce Vikipedi'de 15binden fazla maddenin hiç kaynağı yok.[1] Dünyadaki her kütüphanecinin 15 dakikasını bu eksik kaynakları giderme talebi için ayırdığını düşünün! Vikipedi, bu eksikleri büyük ölçüde giderirdi.
Kaynaksız bir anlatımı kaynaklandır
Bir maddedeki kaynaklandırılmamış bir ifade için uygun kaynak mı buldunuz? Aşağıdaki videoyu izleyerek Vikipedi'ye nasıl kaynak ekleyeceğinizi öğrenebilirsiniz.
-
Nasıl kaynak eklenir? (Video)
Kaynaksız olarak etiketlenmiş bir ifadeyi nasıl bulacağımı bilmiyorum
Kaynaksız bir ifade mi arıyorsunuz? Aşağıdaki videoları izleyerek Vikipedi'de kaynak eklenmesi gerekli bir maddeyi Citation Hunt adlı aracı (kullanıcılarına rastgele "kaynaksız" ifade öneren oyun benzeri bir araç) kullanarak nasıl bulacağınızı öğrenin (Dikkat:Türkçe Vikipedi maddeleri için şu anda arama yapılamıyor)
HızlıAdımlar
- Araç size kaynağı eksik madde önersin ya da uzmanlık alanınızdaki bir kategori (Vikipedi'deki etiketleme şekli) seçmek için altındaki arama menüsünü kullanın (örneğin, İngiliz romanları veya Afghanistan'ın idari birimleri)
- Maddeye git, kaynaksız ifadeyi bul.
- Sayfanın üstündeki Değiştir sekmesine tıkla.
- Şuradaki yönergeyi kullanarak kaynağı ekle
- "Kaynak gerekli" şablonunu kaldır (Görsel Düzenleyici'de seçip sil veya o etiketi içeren şablonu kaldır ({{citation needed}}))
- Add the hashtag #1lib1ref to your edit summary
- Save the page.
Ek kaynaklar
-
Vikipedi'ye Citation Hunt aracı ile nasıl kaynak eklenir (GIF)
-
Vikipedi'ye Citation Hunt aracı ile nasıl kaynak eklenir (Video)
Kaynak sorunu olan bir madde bulun
Vikipedi maddelerine sıklıkla maddedeki bilgiyi destekleyecek kaynağı olmadığına dair etiket eklenir. Bu tür maddelere, otomatik olarak oluşturulan listelerden ulaşılır: Türkçe Vikipedi'de kaynakları olmayan madde listeleri
İngilizce Vikipedi'de belli bir konudaki maddeler üzerinde çalışmak isterseniz, bu konular için bir çalışma indeksi mevcuttur. Şu şekilde yararlanabilirsiniz:
- Vikipedi'deki temizlik gereken maddeler indeksini kontrol edin.
- İlgi alanınıza giren bir konu seçip "by cat" bağlantısına tıklayın.
- "Sources lacking" (Kaynağı eksik olanlar) kısmına bakın.
- Üzerinde çalışmak istediğiniz maddeye tıklayn.
- Maddeye kaynak ekleyin (Yönergeler için buraya bakın).
Daha da fazlasını mı yapmak istiyorsunuz?
İleri okuma için bir dış bağlantı ekleyin
İleri okuma için bir dış bağlantı eklemek, madde için çok faydalı olabilir. Bu konuda bilgi için şuradaki sayfamızı ziyaret edin dış bağlantılar ve ek okumalar.
Creating new articles on Wikipedia
Do you have access to source material and would like to create new articles on Wikipedia based on them? If this is the first time you are creating a new article on Wikipedia, you can check out this page on Wikipedia: Help:Your first article. Additionally, you can use the Article Wizard to help you through this process.
Creating Wikidata items related to works on Wikisource
Does your Wikisource have an existing integration with Wikidata? If not, you can reach out to an interface admin on your local wiki and ask them to import the integration modules available on MediaWiki.
All you need to do is find an index page on your local Wikisource without a Wikidata item and create a Wikidata item about the same. You might need to create two items, one for the work as an abstract entity (if it doesn’t exist already) and one for that specific edition. For example, the play Julius Caesar by William Shakespeare has a wikidata item for the literary work and multiple edition items for that work, be it the 1908 English edition edited by Arthur D. Innes or the 1978 Punjabi translation by Hardilbagh Singh Gill. Read more at Wikidata:WikiProject Books.
We are running this activity as a pilot. Let us know your thoughts about the same on the talk page.
Adding references to decrease gender bias
Do you want to help decrease gender bias on Wikipedia? You can contribute in two ways:
1. Adding references written by people who identify as women
The goal of this activity is to decrease the gender bias in references used on Wikipedia. Just like we have the gender gap in the content, in which articles about women or women's-related topics are less created, female authors are less cited and less used in the references of Wikipedia articles. That's a problem because the knowledge produced by women is not being seen, read, and used on Wikipedia.
You can participate in this activity just by choosing to add a reference written by a female author to a Wikipedia article or by organizing an event with your local library and Wikimedia community to add the female writers part of the institution's collection.
2. Adding references to a customized Citation Hunt list
The Citation Hunt tool allows users to create customized lists of articles to add references in the paragraphs without sources. The goal of this second activity is to help improve the quality and verifiability of content in articles related to gender discussions.
Suggested lists:
- Women's biographies (Spanish, French, and Portuguese)
- Gender and Feminism (English, Spanish, French, and Portuguese)
- Women's culture (English, Spanish, and Portuguese)
- Women's rights (English, Spanish, French, and Portuguese)
- Women in history (English, Spanish, and Portuguese)
- Add your suggestion!
Feel free to participate by adding your own list here or converting the current lists to your language!
We are running this activity as a pilot. Let us know your thoughts about the same on the talk page.
Etkinlik düzenlemek istiyorum
Kendi topluluğunuzda bir #1lib1ref etkinliği mi düzenlemek istiyorsunuz?
#1LIB1REF has been used by many communities to recruit new members as well as onboard new librarians into the Wikimedia space. The campaign approach is to have a big impact with little efforts by providing basic steps to add references to improve articles of your interest on Wikipedia. Leveraging the organization of the campaign can be a unique opportunity to improve thematic topics of concern from your country or region. #1LIB1REF is a powerful way to also solve the gaps that exist on Wikipedia by improving the reliability and sources to information that exist on uncovered or underrepresented communities. Below are some resources that share general guidelines as well as highlighted experiences of how the campaign has been organised in different parts of the movement.
I want to share
You can also participate in the campaign by extending the reach of the campaign through sharing of the campaign resources within your circles, on social media, with your institution or neighbouring institution. Let's get the word out!
- Share the campaign video on
- Share a 1 pager version of how to add a citation (JPEG) on
- Share the GIF of how to add a citation on
- Share the video on how to add a citation on
- Share the GIF of how to add a citation using citation hunt on
- Share the video on how to add a citation using citation hunt on
- Pre-created posts (yes, you can just copy a post and share!)
Don't forget to use the hashtag #1Lib1Ref!