Grants:Inlärningsmönster/Förbättra din byggnadsfotografering

This page is a translated version of the page Learning patterns/Improving your building photography and the translation is 88% complete.
Outdated translations are marked like this.
A learning pattern forphoto events
Improving your building photography
problemYour photos of buildings don't seem to come out as well as you'd hoped.
solutionA few simple tips can make all the difference in the quality of your photos: keep your camera straight and steady with two hands, avoid obstructions, think about how the elements are arranged, and be aware of exposure and focus.
creatorMichaelMaggs
endorse
created on4 July 2014


Vilket problem löser detta?

Dina fotografier av byggnader verkar inte bli så bra som du hoppas.Är det din kamera? Är det sättet på vilket du tar bilderna?

Vad är lösningen?

Här är den goda nyheten: kvaliteten på de bilderna kan förbättras drastiskt om du har några få tips i bakhuvudet. Du behöver inte en dyr kamera för att ta bra bilder – bara lite kunskap samt omsorg när du tar bilderna.

Vanliga fel – kamerahantering

Sneda bilder

 
Kameran på sned

Se till att hålla kameran rakt. Att lägg tio sekunder på bildkomposition (hur de visuella beståndsdelarna är arrangerade i bilden) och objektspositionering kan kraftigt förbättra din bildkvalité. Och trots vad du kan se andra göra, håll alltid din kamera eller mobiltelefon med båda händerna när du komponerar och tar bilden.

Sneda bilder är det i särklass största problemet med uppladdningar från mobiltelefoner, och det är värt att repetera: håll alltid din kamera med båda händer när du komponerar och tar bilden.

Även om det "finns" program för att i efterhand redigera bilder genom att rotera dem är det betydligt bättre att få det rätt från början.

Byggnaden delvis skymd

 
Byggnaden skymd

Försök att undvika objekt som skymmer vyn för ditt fotoobjekt. Välj en annan vinkel, eller (om det skymmande objektet – speciellt parkerade bilar – kanske försvinner) kom tillbaka senare. Om du absolut inte kan undvika bilar, bör du av integritetsskäl försäkra dig om att registreringsskyltarna inte är synliga (registreringsskylten gjordes suddig för att kunna visa denna bilden).

Inga datumstämplat!

 
Inga vattenstämplar tack

Om din kamera skapar vattenstämplar med datum, stäng då av den funktionen i förväg.

Toppen av byggnaden kapad

 
Toppen kapad

Kapa inte toppen av byggnaden, eller som vissa personer gillar att säga: "se till att få med kyrktuppen på kyrktornet". Det kan förstöra en bra bild om åskådaren förväntar sig att senågot som har kapats.

Tänk på hur långt det är mellan byggnaden och bildrutans kanter. Om hela byggnaden inte får plats i bildrutan, backa bort från byggnaden om möjligt eller pröva en annan vinkel. Om det inte finns någon plats från vilken du kan ta en bra bild, fokusera på något annat istället, exempelvis någon av de mindre arkitektoniska detaljerna.

Basen av byggnaden kapad

 
Basen kapad

Kapa inte basen av byggnaden om det inte är omöjligt att undvika. Det är lätt att glömma basen när du riktar din kamera för att få med toppen av byggnaden.

Om hela byggnaden inte får plats i bildrutan, backa bort från byggnaden om möjligt eller pröva en annan vinkel. Om det inte finns någon plats från vilken du kan ta en bra bild, fokusera på något annat istället, exempelvis någon av de mindre arkitektoniska detaljerna.

Reflexer

 
Reflexer

Undvik att rikta kameran för nära solen. Mängden reflexer i detta foto gör bilden obrukbar, även om solen själv ligger utanför bilden.

Kameraskakningar

 
Kameraskakningar

För att undvika kamerarörelser, speciellt inuti mörka kyrkor, använd en pelare eller annat som stöd. Suddiga bilder som denna är inte till stor nytta. Även utomhus är vi ibland tursamma nog att ha något solitt som en bänk eller ett staket lägligt placerat; om så är fallet, försök att vila din kamera på den för ökad stabilitet, och se om kompositionen fungerar från den vinkeln.

Denna bild verkar ha tagits med en hand; kommer du ihåg regeln om att alltid hålla kameran med båda händerna? Ser du hur ljusstaken till vänster har kapats på ett störande sätt? Återigen, tänk på vart objekt i relation till kanterna av ditt foto.

Vanliga fel – automatiska inställningar

Underexponerat

 
Underexponering

Kameran har automatiskt exponerat himmelen korrekt, men detta lämnar byggnaden allt för mörk. Om din kamera tillåter justering av exponering, öka exponeringen ett steg och försök igen. Om detta inte löser problemet, ta bilden från en annan vinkel och försök minimera mängden himmel.

Överexponerat

 
Överexponering

Överexponering som denna är inte speciellt vanlig i moderna kameror. Om du ser det, kontrollera dina kamerainställningar: "exponerings kompensation" kan ha ställts in inkorrekt.

Kontrollera vad din kamera är fokuserat på

 
Fel fokus

Här har kamerans autofokus valt lampan till vänster, snarare än byggnaden.

Vanliga fel – motiv

Ta inte foton av skyltar

 
Fotografera inte skyltar!

Ladda inte upp fotografier av affischer, anslagstavlor, skyltar, moderna väggmålningar eller annat som innehåller text eller tvådimensionella bilder som kan vara upphovsrättsligt skyddade. Detta gäller även text och bilder på offentliga platser – även om alla andra tar bilder av dem. Tillräckligt gamla väggmålningar i t.ex. kyrkor är ok: dessa är inte upphovsrättsligt skyddade.

Här har den upphovsrättsligt skyddade texten och bilderna gjorts suddig. Detta är ok om ditt foto av en byggnad oavsiktligt innehåller en diskret skylt som enbart utgör en liten del av den slutliga bilden. Om skylten istället är stor eller framträdande, ta en bild från en annan vinkel.

Ingen posering

 
Posering är ok för privata samlingar, men Commonsuppladdningar är väldigt publika

Ladda inte upp bilder av personer som poserar, även om det är en vacker byggnad i bakgrunden!

Det ser mycket bättre ut

 
St Peter's Parish Church, Berkhamsted, Hertfordshire

Skyltarna är små i kompositionen och orsakar inga upphovsrättsliga problem. Kanske du kan ta än ännu bättre bild än denna?

När används den

  • Individuellt uppladdade fotografier av lokala byggnader
  • Wiki Loves Monuments, 'Wiki Takes ...'-evenemang och fotosafaris

Endorsements

Se även

Relaterade mönster

Externa länkar

  • Kompositionstekniker, på engelskspråkiga Wikipedia.
  • "Bild komposition" på danskspråkiga Wikipedia (Google-översatt till engelska).
  • "Komposition" på finskspråkiga Wikipedia, som går in i större detalj om stödlinjer vinklar (Google-översatt till engelska).

Referenser