El referèndum va finalitzar el 30 d'agost del 2011. No s'accepta cap més vot.
Els resultats són públics des de l'1 de setembre del 2011.

Referèndum per al filtre d'imatges

Organització

La Fundació Wikimedia farà un referèndum per tal de reunir més aportacions en el desenvolupament i l'ús de la funció personal d'ocultació d'imatges, cosa que permetrà als lectors mostrar o amagar voluntàriament determinats tipus d'imatges exclusivament per als seus propis comptes. Aquesta característica va ser sol.licitada per la Junta de Síndics el juny del 2011.

Més detalls i materials educatius són disponibles en aquestes pàgines. El referèndum durarà del 15 al 30 d'agost del 2011, i serà conduït a servidors allotjats per Software in the Public Interest.

Després de llegir la informació de votació, fes clic aquí per instruccions i elegibilitat.

Rerefons

edit

El Consell d'Administració ha dirigit la Fundació Wikimedia a desenvolupar i implementar una característica d'ocultació personal d'imatge.

El seu propòsit és permetre als lectors d'ocultar fàcilment les imatges als projectes de Wikimedia que no desitgen veure, ja siga la primera vegada veient la imatge o després a través de la configuració de preferències individuals. La característica està dissenyada per beneficiar als lectors, oferint més opcions, i per això es farà tan fàcil i simple com siga possible. També ho anem a fer el més fàcil possible per als editors.

La funció serà desenvolupada i implementada per a tots els projectes. Aquesta no eliminarà permanentment cap imatge: només les ocultarà a petició. Per al seu desenvolupament hem creat una sèrie de principis rectors, però s'hauran d'anar fent canvis durant el procés. A fi i efecte d'ajudar els creadors en aquests canvis, us demanem que ens ajudeu a valorar la importància de cadascun d'aquests canvis participant en aquest referèndum.

Per què és això tan important?

edit

En el Harris report del 2010 (en), dues de les recomanacions (7 i 9) eren la creació d'una opció perquè els lectors poguessin ocultar imatges que no volguessin veure; i que hi hagués una opció perquè els usuaris ocultessin tot el contingut possiblement controvertit.

Hi ha diverses raons per a aquesta característica. Les imatges de sexualitat i violència són components necessaris dels projectes Wikimedia si han de complir els seus principis de ser oberts, lliures i educatius. Tanmateix, aquestes imatges - de genitals i pràctiques sexuals d'una banda, i de fosses comunes i cossos mutilats de l'altra - poden pertorbar alguns usuaris, especialment els nens, o si algú hi arriba de manera inesperada. L'objectiu de la funció personal d'ocultació d'imatges és ajudar a alleujar aquesta sorpresa i aquest horror donant la possibilitat d'impedir que es vegin aquestes imatges sense haver executat una segona ordre. Això s'anomena sovint dins el món de la Wikimedia el principi de la mínima estupefacció o sorpresa.

No obstant creiem que aquesta segona ordre només hauria de retardar la presentació d'aquestes imatges i en cap cas impedir-la. L'accés a la informació en els llocs de la WMF s'ha de comprometre el mínim possible per a satisfer la responsabilitat de respectar i servir a tots els nostres públics. Una imatge tapada, més que una imatge totalment oculta, satisfà aquesta responsabilitat.

Què es preguntarà?

edit

En una escala del 0 al 10, si 0 és un desacord total, 5 és neutral i 10 és completament a favor, s'us demanarà que doneu la vostra opinió sobre els següents temes:

  • És important per Wikimedia oferir aquesta característica als lectors.
  • És important que la característica sigui útil tant per les persones registrades com per les no ho estan.
  • És important que el fet sigui reversible: els lectors han de ser recolzats si decideixen canviar d'opinió.
  • És important que els individus siguin capaços d'informar o bandejar imatges que veuen com a polèmica, que encara no hagin estat classificades com a tals.
  • És important que la funció de permetre als lectors a triar ràpida i fàcilment els tipus d'imatges que vulguin amagar (per exemple, entre 5-10 categories), de manera que la gent pogués triar, per exemple, amagar les imatges sexuals, però no les imatges violentes.
  • És important que la característica de ser culturalment neutral, en la mesura del possible, s'ha de tractar de reflectir en una visió global i multicultural de l'imaginari que pugui ser potencialment controvertit.

També podeu seleccionar una opció diferent si creieu que no teniu prou informació per respondre.

Quin aspecte tindrà el dispositiu d'ocultació d'imatges?

edit

Com que la funció d'ocultació d'imatges encara no s'ha començat a desenvolupar només s'en poden veure imatges prèvies o esborranys del disseny. Encara s'hi podran fer canvis en funció dels resultats del referèndum i de les possibilitats tècniques que es presentin durant el desenvolupament, però és probable que el producte final sigui ben semblant a aquests esborranys. En la seva realització s'ha tingut en compte que els usuaris tindran principalment tres formes de canviar aquestes preferències: des de la navegació, des d'una pàgina concreta, o des d'una imatge oculta. Les següents captures de pantalla mostren una possible visualització de la funció d'ocultació per a un usuari anònim.

Regles

edit

Eligibilitat

edit
Editors

Pots votar des d'un compte registrat a una wiki de Wikimedia (només pots votar un cop, independentment de quants comptes tens). Es consideraran comptes que compleixin que:

  • no han sigut bloquejats a més d'un projecte
  • no han sigut bloquejats al projecte en què estàs votant
  • no són un bot
  • han fet almenys 10 edicions abans de l'1 d'Agost de 2011 en qualsevol de les wikis de wikimedia (les edicions a la majoria de wikis es poden unificar si estan agrupades en un sol compte)
Desenvolupadors

Els desenvolupadors de MediaWiki poder votar si:

  • són administradors del servidor Wikimedia amb accés "shell"; o
  • s'han compromès l'accés a SVN de Wikimedia i haver realitzat almenys un compromís.
Personal i els contractistes

El personal i contractista de Wikimedia Foundation tenen els requisits per votar si estan emprats per la Fundació en la data del seu vot, i van ser empleats abans l'1 d'agost de 2011.

Membres de la Junta i els membres de la junta assessora

Membres i ex membres de la Junta de Síndics i el Consell Consultiu estan habilitats per votar.

Com votar

edit

Si tens dret de vot:

  1. Llegeix les preguntes i forma-te'n una opinió.
  2. Vés a la pàgina wiki "Special:SecurePoll" de la Viquipèdia en què ets més actiu. Per exemple, si ets més actiu en la viquipèdia catalana, vés a ca.wikipedia.org/wiki/Special:SecurePoll.
  3. Segueix les instruccions de la pàgina.

Has de tenir les cookies de wikimedia.amellus.net activades per a poder ser reconegut per la interfície de vot, en cas contrari veuràs un missatge d'error. Si veus el missatge d'error "Sorry, you are not in the predetermined list of users authorised to vote in this election.", és perquè no et trobes a la wiki correcta: intenta accedir "Special:SecurePoll" des de la teva wiki principal.

Organització

edit

Calendari

edit
  • 30-06-2011: aparició de l'anunci; comença la fase de traducció inicial.
  • 25-07-2011: publicació dels detalls del referèndum i de les PMF; comença la fase de traducció principal.
  • 08-08-2011: idealment totes les traduccions estan completes.
  • 15-08-2011: inici del referèndum.
  • 17-08-2011: s'envien missatges de correu no sol·licitats.
  • 30-08-2011: fi del referèndum; es comença a comprovar i recomptar els vots.
  • 01-09-2011: s'anuncien els resultats.

Traduccions

edit

Per assegurar-nos que una porció representativa de la comunitat Wikimedia participi en aquest referèndum, és important traduïr els anuncis i la informació sobre el referèndum a la màxima quantitat de llengües possible. Per ajudar en la traducció, aneu siusplau a la pàgina de traducció. Si parleu altres llengües agraïrem la vostra ajuda.