Hieronder staat een tutorial voor het hulpmiddel Special:UserRights waar bureaucraten toegang tot hebben. Bureaucraten kunnen gebruikers beheerdersrechten ("sysop") of bureaucraatrechten ("bureaucrat") geven met behulp van Special:UserRights.

Logboek met bureaucratenhandelingen voor een bepaalde gebruiker.
Merk op dat de regels voor beheerder/sysop en bureaucraat/bureaucrat inactief zijn. Bureaucraten kunnen deze twee rechten meestal niet intrekken. Voor het intrekken van de rechten van beheerders en bureaucraten, kunt u een verzoek op Steward requests/Permissions#Removal of access maken.


Beheerdersrechten instellen edit

 
Door het vinkvakje naast "Sysop" (Beheerder) aan te vinken, een reden op te geven en te klikken op "Save user groups" worden beheerdersrechten gegeven. Bureaucraten kunnen beheerdersrechten meestal niet meer afnemen. Het teken * naast het vinkvakje geeft aan dat als het recht aan uzelf toekent, u niet de mogelijkheid hebt dit weer in te trekken. Voor het intrekken van de rechten van beheerders, kunt u een verzoek doen op Steward requests/Permissions#Removal of access.


Bureaucraatrechten instellen edit

 
Door het vinkvakje naast "Bureaucrat" (Bureaucraat) aan te vinken, een reden op te geven en te klikken op "Save user groups" worden bureaucraatrechten gegeven. Bureaucraten kunnen bureaucraatrechten meestal niet meer afnemen. Het teken * naast het vinkvakje geeft aan dat als het recht aan uzelf toekent, u niet de mogelijkheid hebt dit weer in te trekken. Voor het intrekken van de rechten van bureaucraten, kunt u een verzoek doen op Steward requests/Permissions#Removal of access.