Támogatások:A barátságos hely irányelvei

This page is a translated version of the page Grants:Friendly Space Policies and the translation is 100% complete.

A barátságos hely irányelvei

Áttekintés

A barátságos hely irányelvei (más néven „biztonságos hely irányelvei” vagy „zaklatásellenes irányelvek”) fontosak a zaklatások megbeszéléseken és találkozókon való megelőzéséhez. Ezek az irányelvek leírják a viselkedési elvárásokat és támogatják a résztvevők sokszínűségét. A leírás a szervezőknek is segít abban, hogyan tudják gyorsan kezelni a zaklatás legkisebb előfordulását is.

A Wikimédia Alapítvány támogatottjai az események megrendezésével kapcsolatban kötelesek rendelkezni a barátságos helyre vonatkozó irányelvekkel.

Megértjük, hogy más kultúrákban más szokások uralkodnak, így nem kötelező pont ugyanezen irányelv alkalmazása. Az alábbiakban néhány példát találsz, amelyek szükség szabadon alkalmazhatóak, lefordíthatóak és keverhetőek.

Irányelvminták

 1. A kódex más irányelvek híveitől sok kritikát kapott, így a többi példánál kevésbé használható mintaként.

A zaklatás kezelése

A Wikimédia-közösség eseményein előforduló zaklatás megakadályozásában mindannyian felelősek vagyunk. A támogatottak több méretben is rendeznek eseményeket; a barátságos hely irányelvei az általunk támogatott találkozó méretétől is függ. Az alábbiakban a szervezőknek és résztvevőknek ajánlott praktikák olvashatóak. A felsorolt lépések nem fedik le a zaklatás összes formáját; a kezelés módja végső soron a szervezőcsapaton múlik. Az alábbiak követésének elmulasztása nem jelentenek szankciókat a támogatottal, a résztvevőkkel, vagy a szervezőcsapattal (EOT) szemben, azonban utóbbinak erősen ajánlott az események tervezésénél figyelembe venni ezeket.

A barátságos hely irányelve betartásának alapvető lépései

Előkészítés

 1. A rendezvény kezdete előtt tedd közzé a honlapon az irányelvet, és az összes kommunikációs csatornán tedd közzé azt.
 2. Jelöld ki az EOT két tagját az irányelv-sértések kezelésére. Az adott személyeknek szükség esetén fel kell tudnia venni a kapcsolatot a segélyhívó szervekkel, a Wikimédia Alapítvány munkatársaival és egyéb hatóságokkal. Számukra az alábbi útmutató követése javasolt:
 3. A megnyitó során emlékeztesd a résztvevőket az irányelvre, akik nyilatkozzanak annak követéséről. Mutasd be a közönségnek az irányelv betartására kijelölt személyek.
 4. Győződj meg róla, hogy a szervezők könnyen felismerhetőek (például kitűzőkkel), ezáltal egyszerűen elérhetőek az esemény során.

A résztvevők támogatása

 1. A biztonságot fenyegető veszély esetén azonnal értesítsd a biztonsági szolgálatot vagy a rendőrséget.
 2. Az eset során legyen két szervező is a helyszínen, az áldozattal pedig vonulj egy elkülönített helyre; a neki nyújtott támogatás nagyon fontos.
 3. Kérj szóbeli (és írásbeli) nyilatkozatot a történtekről; ezt a lehető legbizalmasabban őrizd.
 4. Szóbeli értesítés esetén a lehető leghamarabb jegyezd le az információkat.
 5. Próbáld meg kideríteni a következőket: az elkövető személye; a káros viselkedés; az incidens körülbelüli ideje; a tett körülményei; valamint más, érintett személyek.

Panaszok kezelése

 1. Adj döntési lehetőséget az áldozatnak, mielőtt bármi lépést teszel: „Rendben, ez az irányelvünk megsértése. Ha elfogadod, összehívok egy kisebb megbeszélést, ahol döntünk a továbbiakról.”
 2. Biztosítsd a résztvevőt, hogy a panaszát rögzítetted, és (kevésbé súlyos esetekben) 24 órán belül intézkedsz. A következményekről az áldozatnak nem kell tudnia.
 3. Kevésbé súlyos incidenseknél elég lehet egy udvarias, de határozott figyelmeztetés az elkövető számára, valamint figyelmeztesd, hogy további problémák esetén az eseményről kizárásra kerülhet és viselkedésének további következményei lehetnek.
 4. A résztvevőket zaklató vagy fenyegető, illetve az esemény rendjét zavaró személyeket a biztonsági szolgálat távozásra kérheti.
 5. Ha a jelentett, vagy látott eset súlyos (erőszakkal való fenyegetés, erőszakos-, illetve szexuális cselekmény), azonnal értesítsd a rendőrséget; ha szükséges, az áldozatot kísérd orvoshoz. Értesítsd a szervezőcsapatot, valamint jelezd az esetet a Wikimédia Alapítványnak; ez utóbbi a Megbízhatóság és Biztonság (T&S) csapat rendezvényen megjelenő tagja (ha van ilyen) felé tehető meg. Alternatívaként az emergency@wikimedia.org címre is írhatsz.


Az irányelvvel kapcsolatos részleteket először a szervezőcsapattal kell tisztázni. A Wikimédia Alapítvány egy rendezvénnyel vagy incidenssel kapcsolatban tanácsokat adhat.


Útmutató résztvevőknek

 1. Gondolkodj. A tűréshatár minden embernél más; egyesek ezt más módon fogják fel, és ennek megsértésére agresszívabban reagálhatnak. Az egyik kultúrában sértő cselekedet a másikban lehet, hogy nem az. Korlátaid figyelembevételével határozd meg saját határod és ne sértsd meg másokét.
 2. Tudd, kihez fordulhatsz. Ismerd fel a szervezőket az esemény kezdete előtt.

Ha fenyegetve érzed magad:

 1. Kommunikálj. A zaklatásnak tekintett viselkedés nem mindig szándékos; jelezd a másik félnek, hogy kerülje annak folytatását. A szemtől-szembe kapcsolatfelvétel nem mindig lehetséges, azonban néha ez is elég lehet.
 2. Kérj segítséget. Nem kell problémáddal egyedül maradnod. Ha nem tudod az incidenst magad kezelni, keress egy barátot vagy szervezőt a további segítségért. Egyértelműen mondd el, mi történt, és a jóhiszeműség jegyében adj meg minden szükséges részletet. Ezáltal lehetővé válik a szituáció értékelése és a probléma megoldása.

Ha zaklatásnak vagy tanúja:

 1. Ajánld fel támogatásod. Néha magad is segíthetsz; ha képes vagy erre, tedd meg, azonban erre nem vagy köteles. Tartsd észben, hogy néha a segítő is a zaklató áldozatává válik. Mielőtt további személyekkel vennéd fel a kapcsolatot, győződj meg róla, hogy te magad biztonságban vagy.
 2. Jelezd az esetet. Keress fel egy szervezőt és kérd segítségét. Az áldozatnak is segíthetsz, hogy a megfelelő csatornákon jelezze az incidenst.

Ha további kételyeid vannak, azonnal vedd fel a kapcsolatot a szervezőkkel.

További erőforrások