Fundraising 2011/Kaldari Letter/nl

Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Het internet was vroeger fantastisch.

In de jaren 90 was er een zeer uiteenlopende groep mensen actief op het internet, die toch samen een gemeenschap vormden. Het internet was toen geen eenrichtingsverkeer - zoals televisie dat is - maar een groep geïnteresseerden onder elkaar. Tegenwoordig is dat niet meer zo.

Ik ben een van de vrijwilligers die meewerkt aan Wikipedia. In het begin hebben we al besloten dat het delen van informatie en mensen iets bijbrengen belangrijker is dan geld verdienen. Daarom wordt Wikipedia nu ook gehost door een non-profitorganisatie en zullen wij nooit advertenties plaatsen.

Het kost wel geld om de servers draaiend te houden en om het kleine personeelsbestand te betalen. Om geen advertenties te plaatsen en vrij te blijven van commerciële belangen vragen wij ieder jaar simpelweg aan onze lezers om met geld een stem uit te brengen op een gemeenschappelijk project dat een meerwaarde op het internet wil bieden. Doe alstublieft mee, en draag 5 of 10 euro bij of wat u over heeft.

Na jaren te hebben meegewerkt aan Wikipedia ben ik uiteindelijk in dienst getreden als softwareontwikkelaar. Ik kan u verzekeren dat de infrastructuur die Wikipedia gebruikt zo klein mogelijk gehouden is. Vergelijk maar met de andere top 5-websites:

  • Google: 1.000.000 servers, 24.000 werknemers.
  • Facebook: 60.000 servers, 2.000 werknemers.
  • Microsoft: 220.000 servers, 90.000 werknemers.
  • Yahoo: 50.000 servers, 13.900 werknemers.
  • Wikipedia: 679 servers, 95 werknemers.

En Wikipedia bereikt iedere maand 470 miljoen mensen. Opgeteld wordt Wikipedia miljarden keren bekeken!

Het beste van een donatie aan Wikipedia is dat het geld zo goed gebruikt wordt. Als er 10 euro naar het salaris van een ontwikkelaar gaat, die software ontwikkelt waarmee 1000 vrijwilligers aan de slag kunnen op Wikipedia, dan heeft die 10 euro een veel groter effect dan bij welke andere site ook.

Uw donatie helpt ons Wikipedia steeds te blijven verbeteren en draagt er aan bij dat in ieder geval dit deel van het internet fantastisch blijft.

Dank u wel,

Ryan Kaldari
Programmeur voor Wikipedia