Fundraising 2010/Waldir/mk


Валдир edit

  • Прочитајте:
  • Лично обраќање
  • на Валдир - уредник на Википедија
  • на Валдир - претседател на Викимедија Португалија
  • Порака од Валдир - уредник на Википедија
  • Порака од Валдир - претседател на Викимедија Португалија

Википедија ми е секогаш на располагање кога ми треба. Како можам да не ѝ возвратам?

На Википедија обично ѝ возвраќаме уредувајќи содржини. Не сум баш некој стручњак, туку повеќе сум гик: секогаш жеден за сознанија и очаен перфекционист. Се сеќавам кога прет пет години за прв пат плашливо решив да почнам да уредувам. Потоа почнав да менувам статии: тука запирка, таму датум. Како и сите нас, почнав со мали чекори, но сега веќе имам илјадници уредувања.

Овие мали придоенси се собираат еден врз друг – Википедија е производ на трудот на илјадници луѓе, малку по малку. Така оди и нејзиното финансирање. Јас сум обичен човек, не сум богат – но сепак можам да одвојам некој долар, сè со цел Википедија да остане силна, без реклами и бесплатна за сите нас.

Без разлика дали надодавате на Википедија со сознанија, се надевам дека денес ќе дадете прилог, макар тоа да е $25, $50 или $100. Ваквите мали придонеси се собираат и претвораат во значајни суми – а нели сите ние сакаме да возвратиме?

Валдир Пимента

Брага, Португалија