Fundraising 2008/Questions/el

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

edit

Τι είναι το Ίδρυμα Wikimedia;

edit

Το Wikimedia Foundation Inc. είναι ο μητρικός οργανισμός διάφορων εγχειρημάτων ελεύθερου περιεχομένου, με πιο αξιοσημείωτη την Wikipedia, τη βραβευμένη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Προσπαθούμε να φέρουμε το εκπαιδευτικό υλικό από αυτά τα εγχειρήματα σε ανθρώπους σε όσες μορφές μπορέσουμε. Ιδιαίτερα, θέλουμε να βοηθήσουμε μη προνομιούχες κοινότητες με περιορισμένη σύνδεση στο Διαδίκτυο να έχουν πρόσβαση σε ελεύθερο περιεχόμενο και να συνεισφέρουν σε αυτό. Έχουμε περισσότερους από 300 διακομιστές που φιλοξενούν τα εγχειρήματά μας, καθώς και όλα τα συσχετικά ονόματα περιοχής (domain names) και εμπορικά σήματα. Τα εγχειρήματά μας είναι χωρίς χρέωση και χωρίς διαφημίσεις. Υποστηρίζουμε τη στρατηγική ανάπτυξη του λογισμικού MediaWiki και των συσχετισμένων εργαλείων που επιτρέπουν τη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων, ή που επιτρέπουν την υπάρχουσα κοινότητα εθελοντών να δουλεύει πιο αποτελεσματικά. Αυτό συμπεριλαμβάνει εργαλεία που έχουν σχέση ειδικά με τη διασφάλιση ποιότητας. Αναπτύσσουμε εκπαιδευτικούς πόρους, υποστηρίζουμε εκπαιδευτικά εργαστήρια, και πασχίζουμε να σκεφτόμαστε ευφυώς άλλους τρόπους για να προσελκύουμε καινούργιους συνεισφέροντες, και να μεγαλώσουμε το Wikimedia σαν διεθνές κίνημα για ελεύθερη γνώση.

Σε όλα αυτά, υποστηριζόμαστε από τοπικά παραρτήματα οργανωμένα σε πολλές διάφορες χώρες.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για τις πρόσφατες δραστηριότητές σας;

edit

Για το οικονομικό έτος 2007-08, σας παρακαλούμε να συμβουλευτείτε τον Ετήσιο ισολογισμό μας.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Είστε φιλανθρωπικό ίδρυμα;

edit

Ναι. Το Wikimedia είναι ένα μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό νομικό πρόσωπο συγκροτημένο σύμφωνα με τους νόμους της Φλόριντα των ΗΠΑ και φυσικά εντοπισμένο στο Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια (ΗΠΑ). Με πλήρη λογιστικό έλεγχο, το Ίδρυμα Wikimedia τώρα είναι καταχωρημένο ως φιλανθρωπικός οργανισμός στο Guidestar και τους ιστοτόπους με τους οποίους συνεργάζεται. Το Ίδρυμα Wikimedia έχει καθεστώς εξαίρεσης φόρων 501(c)(3) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ύπαρξη του Ιδρύματος Wikimedia ανακοινώθηκε επίσημα από τον ιδρυτή της Βικιπαίδειας Jimmy Wales στις 20 Ιουνίου 2003. Το καταστατικό του Wikimedia Foundation Inc. είναι διαθέσιμο διαδικτυακά.

Πολλά παραρτήματα επίσης είναι φιλανθρωπικά σύμφωνα με τους νόμους της χώρας τους, δείτε εδώ για λεπτομέρειες.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Γιατί θα έπρεπε να κάνω δωρεά στο Ίδρυμα Wikimedia;

edit

Η δουλειά του Ιδρύματος Wikimedia είναι να παρέχει εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες, για ανθρώπους από όλο τον κόσμο - δωρεάν, και χωρίς διαφημίσεις. Σαν μη κερδοσκοπικός οργανισμός, εξαρτάται από τη βοήθειά σας για να το κάνει αυτό. Οι δωρεές σας υποστηρίζουν άμεσα μερικά από τα πιο δημοφιλή συλλογικά επεξεργασμένα εγχειρήματα αναφοράς στον κόσμο, στα οποία συμπεριλαμβάνεται κι η Wikipedia, ένας από τους δέκα πιο δημοφιλείς ιστοτόπους στον κόσμο και η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια που έχει συνταχθεί σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Ποια εγχειρήματα υποστηρίζετε;

edit

Το Ίδρυμα Wikimedia υποστηρίζει την Wikipedia, μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια και έναν από τους δέκα πιο δημοφιλείς ιστοτόπους παγκοσμίως. Από την ίδρυση της Wikipedia τον Ιανουάριο του 2001, και την συγκρότηση του Ιδρύματος Wikimedia τον Ιούνιο του 2003, η ανάπτυξή μας είναι συγκλονιστική. Η αγγλόφωνη Wikipedia, το πρώτο μας εγχείρημα, έχει επεκταθεί σε περισσότερα από 6,000,000 άρθρα στις μέρες μας. Οι εκδόσεις της Wikipedia σε όλες τις γλώσσες μαζί περιλαμβάνουν 47,000,000 άρθρα.

Εκτός από την Wikipedia, το Ίδρυμα Wikimedia υποστηρίζει επίσης:

τα Κοινά (Commons), μια συλλογή πολυμέσων που περιέχει περισσότερες από 43,000,000 εικόνες, βίντεο και αρχεία ήχων ελεύθερης χρήσης
τα Βικιβιβλία (Wikibooks), ένα εγχείρημα για τη δημιουργία δωρεάν διδακτικών εγχειριδίων
το Βικιλεξικό (Wiktionary), ένα πολύγλωσσο λεξικό και θησαυρό
τη Βικιθήκη (Wikisource), μια βιβλιοθήκη πρωτογενών κειμένων
τα Βικινέα (Wikinews), έναν ιστότοπο δημοσιογραφίας των πολιτών
το Βικιεπιστήμιο (Wikiversity), μια αλληλεπιδραστική παιδαγωγική πλατφόρμα
τα Βικιφθέγματα (Wikiquote), μια συλλογή από αποφθέγματα
τα Βικιείδη (Wikispecies), έναν κατάλογο της ζωής

Πρωτοστατούμε και υποστηρίζουμε την ανάπτυξη του MediaWiki, του λογισμικού ανοικτού κώδικα για wiki , που βρίσκεται πίσω από σχεδόν όλα τα δημόσιά μας wiki. Βοηθάμε στην οργάνωση ενημερωτικών και κοινοτικών εκδηλώσεων, για να ενθαρρύνουμε ανθρώπους να συνεισφέρουν στα εγχειρήματά μας, και παρέχουμε διαθέσιμα για κατέβασμα αντίγραφα και αρχεία της βάσης δεδομένων του περιεχομένου της Wikipedia.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στη σελίδα για τα εγχειρήματά μας.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Πως λειτουργεί το Ίδρυμα;

edit

Το Ίδρυμα Wikimedia έχει προσωπικό 302 ατόμων, που καθοδηγείται από την Εκτελεστική Διευθύντρια, Sue Gardner. Το προσωπικό υποστηρίζει την εργασία των εκατοντάδων χιλιάδων εθελοντών που συνεισφέρουν υλικό στις κοινότητες Wikimedia. Υποστηρίζεται επίσης από αμέτρητους εθελοντές που συμμετέχουν μέσω επιτροπών, σαν ειδικευόμενοι, ή σε ειδική βάση.

To Διοικητικό Συμβούλιο διατυπώνει την αποστολή και το όραμα του Ιδρύματος Wikimedia, επιβλέπει και βοηθάει να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμα σχέδια, παρέχει εποπτεία, και υποστηρίζει τις προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων του Ιδρύματος Wikimedia. Είναι η ύστατη οργανωτική αρχή του Ιδρύματος Wikimedia όπως ορίζεται στο καταστατικό του. Δείτε τις Συνεδρίες για δημοσιευμένα πρακτικά του Συμβουλίου και τις Αποφάσεις για δημοσιευμένες αποφάσεις του Συμβουλίου. Το Συμβούλιο εκλέγεται μερικώς από την κοινότητα των συνεισφερόντων στα εγχειρήματα Wikimedia. Το Συμβούλιο υποστηρίζεται από ένα Συμβουλευτικό Συμβούλιο, του οποίου πρόεδρος είναι η Angela Beesley.

Έχουμε ένα γραφείο, που βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια (ΗΠΑ), στο οποίο δουλεύουν οι περισσότεροι εργαζόμενοί μας. Όλα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό εργάζονται εξ αποστάσεως.

Επιδιώκουμε να λειτουργούμε με υψηλή διαφάνεια, και έχουμε δημοσιεύσει σημαντικές πολιτικές καθώς και οικονομικές ενημερώσεις.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Πώς ξοδεύονται τα εισοδήματα;

edit

[[Αρχείο:Annual Report Cover Big.jpg|thumb|right|200px|link=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/foundation/2/2a/WMF_20072008_Annual_report.pdf%7CΗ Ετήσια Έκθεση Μας είναι το πλέον σημαντικό εργαλείο για την οικονομική ενημέρωση των δωρητών μας. Επεξηγεί τα προγράμματά μας και συμπεριλαμβάνει μια σύνοψη των σημαντικών οικονομικών μας στοιχείων. Μπορείτε να κατεβάστε ένα αντίγραφο υψηλής ευκρίνειας της Ετήσιας Έκθεσης 07-08(3.7 MB PDF).]]

Με τους απλούστερους δυνατόν όρους:

 1. Για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης λειτουργίας της Βικιπαίδειας και των υπολοίπων ελεύθερης γνώσης έργων μας (για την πληρωμή των κεντρικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, την φιλοξενία, το δίκτυο, και το προσωπικό λειτουργίας).
 2. Για την συνέχιση της ανάπτυξης του λογισμικού ανοικτού κώδικα που υποστηρίζει τα υπό ανάπτυξη έργα μας.
 3. Για την ανταπόκριση σε αιτήσεις από την κοινώτητα των εθελοντών μας.
 4. Για την υποστήριξη της ανάπτυξης και του αντίκτυπου της διεθνούς κοινότητας των εθελοντών μας και του περιεχομένου των έργων μας με σημαντικές εκδηλώσεις όπως Wikimania και Ακαδημίες Βικιπαίδειας, μέσω στρατηγικών συνεργασιών, και με την καλλιέργεια τοπικών local chapters ανα τον κόσμο.
 5. Για την πληρωμή οικονομικών, διαχειρηστικών, και νομικών εξόδων και την συγκέντρωση χρημάτων.

The primary instrument of accountability that we use to report our activities to our supporters is our Annual Report: Download a high resolution copy of the 07-08 Annual Report (3.7 MB PDF). If you donate online, we will send you our next Annual Report by e-mail when it is released. The Annual Report includes explanations of our core program activities, and it also summarizes the data from our 2007-2008 audited financial statements.

If you want to study our numbers in greater detail, we provide you with access to financial reporting and planning. To understand better how your donation is used, you can see a detailed explanation of our spending in the Annual Plan Presentation to the Board of Trustees (PDF). This includes:

 • Summary of strategic spending priorities
 • Comparison of the 07-08 actuals vs. the 08-09 plan
 • 08-09 departmental budget breakdown
 • Summary of top spending increases in 08-09
 • Organizational chart
 • Hiring plan for 2008-09

We've also written a Questions and Answers page related to the plan.

Additional financial information, including copies of our audited financial statements up to the most recent fiscal year (2007-2008), can be found on the financial reports page.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Πώς χρηματοδοτείται το Ίδρυμα Wikimedia;

edit

Το Wikimedia χρηματοδοτείται κυρίως μέσω δωρεών από δεκάδες χιλιάδες άτομα, αλλά και από μερικές χορηγήσεις και δωρεές διακομιστών και παραχωρήσεις (δείτε ευεργέτες).

Το Ίδρυμα Wikimedia λαμβάνει δωρεές από περισσότερες από 50 χώρες από όλον τον κόσμο. Αν και οι ατομικές δωρεές είναι σχετικά μικρές, ο αριθμός τους και μόνο έχει διασφαλίσει την επιτυχία μας.

Προς το παρόν δεν σκεφτόμαστε τις διαφημίσεις ως πόρο εισοδήματος.

Το Ίδρυμα Wikimedia έχει καθεστώς εξαίρεσης φόρων 501(c)(3) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δωρεές από άλλες χώρες μπορεί επίσης να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα. Δείτε αφαίρεση δωρεών για λεπτομέρειες. Παρακαλούμε δείτε τη σελίδα οικονομικής υποστήριξής μας για λεπτομέρειες για δωρεές μέσω του PayPal, του MoneyBookers ή με ταχυδρομείο. Για όλα τα άλλα είδη δωρεών, παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας στη διεύθυνση donate wikimedia.org.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Πόσα χρήματα ελπίζετε να συγκεντρώσετε;

edit

Για το οικονομικό έτος που αρχίζει στις 1 Ιουλίου 2008 και τελειώνει στις 30 Ιουνίου 2009, έχουμε προϋπολογισμό $5.9 εκατομμυρίων σε έξοδα, και ένα ετήσιο λειτουργικό απόθεμα $1,36 εκατομμυρίων. Ελπίζουμε να συγκεντρώσουμε $6 εκατομμύρια μέσω της ετήσιας εκστρατείας μας. Ελπίζουμε να συγκεντρώσουμε το υπόλοιπο εισόδημα από τις άλλες μας δραστηριότητες για οικονομική υποστήριξη στη διάρκεια του οικονομικού έτους, και με επιχειρηματική ανάπτυξη (όπως η άδεια χρήσης του ονόματος και του λογοτύπου της Wikipedia για εμπορικές χρήσεις. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα οικονομικά μας βρίσκονται στον οικονομικό ισολογισμό, ιδιαίτερα, στην παρουσίαση του ετήσιου ισολογισμού 2008-09.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Ποιος άλλος σας υποστηρίζει σε αυτό το στόχο;

edit

Δωρητές και χρήστες σαν εσάς συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών μας. Μερικά άτομα, ιδιωτικά ιδρύματα και ανώνυμες εταιρίες έχουν δώσει γενναιόδωρα μεγάλες δωρεές. Φαίνονται στη σελίδα μας, Donate/Benefactors/el.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Ποιοί είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι που θέλετε να επιτύχετε σε αυτό το οικονομικό έτος;

edit

Ο πρώτος και σημαντικότερος προγραμματικός μας στόχος είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη Βικιπαίδεια και τα άλλα εγχειρήματά μας στο διαδίκτυο, χωρίς χρέωση και χωρίς διαφημίσεις. Η κίνηση στους ιστοτόπους μας συνεχίζει να αυξάνει γοργά κάθε χρόνο: σήμερα, περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι μας επισκέπτονται κάθε μήνα. Ελπίζουμε ότι θα είναι πολλοί περισσότεροι την ίδια εποχή της επόμενης χρονιάς. Η δωρεά σας θα μας βοηθήσει να πληρώσουμε για εξυπηρετητές, προσωπικό λειτουργίας, εύρος ζώνης, και τα σχετικά. Αυτή τη χρονιά, ελπίζουμε επίσης να μεγαλώσουμε την αποθηκευτική μας ικανότητα έτσι ώστε να επιτραπεί η ευρύτερη χρήση βίντεο και ήχου στη Wikipedia.

Απασχολούμε επίσης πολλούς προγραμματιστές έτσι ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η εμπειρία της Wikipedia για τους αναγνώστες, και να μπορεί η παγκόσμια κοινότητα εθελοντών μας, που αριθμεί περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, να συνεισφέρει πιο αποτελεσματικά. Αυτό συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη εργαλείων για την επισήμανση της ποιότητας του περιεχομένου, απλοποιήσεις της διεπαφής επεξεργασίας, βελτιώσεις στη διαδικασία επιφόρτωσης πολυμέσων, καλύτερο χειρισμό εμπλουτισμένων μέσων, αναλυτικά στατιστικά κλπ.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό μας με κάποια μορφή. Γνωρίζατε ότι μπορείτε να "κατεβάσετε" ολόκληρη τη Wikipedia και να τη χρησιμοποιήσετε για οποιονδήποτε σκοπό; Παρέχουμε αυτή την υπηρεσία δωρεάν έτσι ώστε να βοηθήσουμε άλλους οργανισμούς, όπως το εγχείρημα One Laptop Per Child, να δημιουργήσουν μη διαδικτυακές εκδόσεις. Βελτιώνουμε επίσης την πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου, προσθέτουμε την εξαγωγή περιεχομένου σε μορφή PDF, και οικοδομούμε στρατηγικές σχέσεις έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με καθόλου ή περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τέλος, αλλά όχι και λιγότερο σημαντικό, το Ίδρυμα Wikimedia υπάρχει για να υποστηρίζει μια παγκόσμια κοινότητα εθελοντών που προωθεί το σκοπό της ελεύθερης γνώσης. Ο οργανισμός υποστηρίζεται τώρα από 37 διεθνή παραρτήματα - τα δυο πιο πρόσφατα δημιουργημένα είναι αυτά της Βραζιλίας και της Ινδονησίας. Αυτοί οι οργανισμοί, που διευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά από εθελοντές, αντιπροσωπεύουν μια παγκόσμια "επί τόπου" παρουσία. Το Ίδρυμα Wikimedia υποστηρίζει τα παραρτήματα επιθεωρώντας τα οργανωτικά καταστατικά και διαδικασίες τους, παρέχοντας συμβουλές πάνω στη συγκέντρωση χρημάτων και την επιχειρηματική ανάπτυξη, διαμοιράζοντας πόρους δημοσίων σχέσεων, δημιουργώντας πρότυπα για εκδηλώσεις και άλλα προγράμματα δραστηριοτήτων, και ούτω καθ' εξής.

Τα παραρτήματα είναι το κλειδί στο να προσκαλούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι να συμμετάσχουν στο έργο μας. Για παράδειγμα, βοηθούμε τα παραρτήματα Αργεντινής και Σουηδίας να οργανώσουν εκδηλώσεις "Wikipedia Academy" το Νοέμβρη: συνέδρια wiki όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να συνεισφέρουν στη Wikipedia. Το αργεντίνικο παράρτημα θα οργανώσει επίσης στο Μπουένος Άιρες την Wikimania 2009, ένα ετήσιο συνέδριο που φέρνει πιο κοντά εκατοντάδες ανθρώπους που συζητούν για το μέλλον της ελεύθερης γνώσης. Και δουλεύουμε με το παράρτημα της Γερμανίας στα πιλοτικά εργαστήρια "Wikipedia Trainer", όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν πως να διδάξουν σε άλλους τον τρόπο συνεισφοράς στη Wikipedia.

Η δέσμευσή μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη δωρεά σας με τρόπους που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το συνολικό όραμά μας: έναν κόσμο όπου κάθε ανθρώπινο ον μπορεί να μοιραστεί ελεύθερα το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης.

Οργανωτικά, αυτοί οι στόχοι εκφράζονται ως εξής:

 1. Επίτευξη οργανωτικής ωριμότητας
 2. Επίτευξη οικονομικής αειφορίας
 3. Ενθάρρυνση και διεύρυνση της συμμετοχής
 4. Αύξηση της ποιότητας και της αντίληψης της ποιότητας
 5. Αύξηση της διανομής πέρα από τη Wikipedia.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Τι θα συμβεί αν δεν πετύχετε το στόχο σας;

edit

Θα αξιολογήσουμε άλλες ευκαιρίες οικονομικής υποστήριξης μετά τον Ιανουάριο. Με το προσωπικό οικονομικής ενίσχυσης που πρόσφατα προσλάβαμε στο Ίδρυμα, έχουμε περισσότερες επιλογές και περισσότερες διόδους να εξερευνήσουμε προκειμένου να καλύψουμε τυχόν έλειμμα στο εισόδημά μας. Μια δεύτερη, μικρότερη οικονομική καμπάνια μπορεί να προγραμματιστεί το Μάρτιο.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Πως θα επηρεαστούν τα σχέδιά σας από την παγκόσμια οικονομική κρίση;

edit

Είναι κοινή γνώση πως το υποσύνολο των δωρεών που επηρεάζεται ευκολότερα σε μια προβληματική οικονομία είναι οι μεγάλες δωρεές που γίνονται για πρώτη φορά. Αυτό συμβαίνει επειδή αν, χρονιά τη χρονιά, ένας δωρητής δίνει σε έναν οργανισμό ένα εκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο, είναι δύσκολο να μικρύνει αυτή τη δωρεά ξαφνικά. Αλλά αν ένας δωρητής σκοπεύει να δωρίσει για πρώτη φορά, και σε κανονικές συνθήκες θα σκεφτόταν μια δωρεά του ενός εκατομμυρίου, είναι σχετικά ευκολότερο να δώσει λιγότερα, επειδή δεν έχει δημιουργήσει ακόμα προσδοκίες.

Αυτή η ευκολία επηρεασμού αποτελεί κακά νέα για μας, καθώς διαθέτουμε μια πολύ μικρή ομάδα μεγάλων δωρητών, την οποία καλείται να επεκτείνει η Rebecca Handler, που προσλάβαμε πρόσφατα για αυτό το σκοπό. Δεν είναι εύκολη εποχή για να προσπαθεί κανείς κάτι τέτοιο.

Είναι επίσης κοινή γνώση ότι οι "μικρές δωρεές" (που αποτελούν τον κύριο όγκο των αποδοχών μας κατά τις οικονομικές εκστρατείες) μένουν σχετικά αδιάφορες σε μια οικονομική αναταραχή, εκτός αν η αναταραχή γίνει πολύ μεγάλη, και διαφανεί ότι θα διαρκέσει πολύ καιρό. Οι χορηγήσεις του Ιδρύματος θεωρούνται σχετικά απρόσβλητες από μια οικονομική ύφεση. Τα προγράμματα χορηγήσεων από εταιρίες θεωρούνται ημιευαίσθητα, γιατί οι προϋπολογισμοί μερικών από αυτά εξαρτώνται από την οικονομική επίδοση του ίδιου του οργανισμού. Σε οικονομικά δύσκολους καιρούς επίσης, οι φιλανθρωπικές δωρεές χρημάτων ανακατευθύνονται κάπως από φιλανθρωπίες όπως μουσεία και σχολεία, προς αυτές που φροντίζουν για πιο βασικές ανάγκες, όπως η στέγη και η σίτιση.

Ποια θα είναι λοιπόν η αντίδρασή μας, στην περίπτωση που οι δωρεές μειωθούν; Βασικά, μπορούν να γίνουν μόνο δυο πράγματα: να μειωθούν τα έξοδα, και να αναζητηθούν νέοι τρόποι αύξησης της χρηματοδότησης.

Η μείωση των εξόδων αφορά συγκεκριμένα πράγματα: αν κρινόταν αναγκαίο, η Εκτελεστική Διευθύντρια θα επέβαλε πάγωμα στις μη αναγκαίες δαπάνες. Το πάγωμα μπορεί να είναι "μαλακό" -π.χ. αναστολή της χρήσης συμβούλων και άλλων μη αναγκαίων δαπανών, περιορισμό των ταξιδιών και αναβολή των νέων προσλήψεων όπως του Γενικού Διοικητή Προγραμμάτων, έως "αυστηρό", π.χ. αναβολή αγορών τεχνολογικού υλικού, ακύρωση δαπανών για εξώστρεφες δραστηριότητες κλπ. Θα βλέπαμε τι θα ήταν αναγκαίο.

Θα δουλεύαμε επίσης πάνω στην εύρεση νέων τρόπων να αυξήσουμε το εισόδημα, για παράδειγμα εστιάζοντας περισσότερο σε ιδρύματα χορηγήσεων τα οποία, όπως σημειώθηκε, θεωρούνται λιγότερο επηρεαζόμενα από την ύφεση. Εδώ θα μας βοηθούσαν περισσότερες πληροφορίες: για παράδειγμα, αν οι μεγάλες δωρεές φανεί ότι είναι απρόσβλητες από την ύφεση, ενώ οι μικρές δωρεές μειώνονται, θα στρέφαμε την προσοχή μας στις μεγάλες δωρεές.

Σε αυτό το σημείο, ολόκληρος ο οργανισμός αυξάνει την προτεραιότητα του να "βγάλουμε λεφτά". Αν αμφιταλαντευόμαστε για το αν θα βάλουμε δυνάμεις στην Πρωτοβουλία Α ή την Πρωτοβουλία Β, και η Πρωτοβουλία Α θα φέρει λεφτά ενώ η Β όχι, η Α είναι λίγο ψηλότερα στη λίστα προτεραιοτήτων μας απ' ότι θα ήταν δυο μήνες πριν.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Πώς δωρίζω?

edit

Για να δωρίσετε, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα οικονομικής υποστήριξής μας. Μπορείτε να δωρίσετε με κάθε μεγάλη πιστωτική κάρτα (συμπεριλαμβανομένων των VISA, Mastercard, Discover ή American Express), PayPal, Moneybookers, τραπεζικό έμβασμα, ή στέλνοντας επιταγή στο Ίδρυμα. Οι επιλογές μας για δωρεές υποστηρίζουν τα περισσότερα νομίσματα (αν και όχι όλα).

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Πού στέλνω επιταγές;

edit

Στείλτε επιταγές στην:

Wikimedia Foundation, Inc.
P.O. Box 98204
Washington, DC 20090-8204
USA
Note: donations by check are processed directly at our centralized lockbox location which is in Washington, DC.

Η προτίμησή μας είναι για επιταγές σε αμερικάνικα δολάρια, από τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ. Επιταγές σε νομίσματα εκτός από αμερικάνικα δολάρια, ή από τραπεζικούς λογαριασμούς έξω από τις ΗΠΑ, μπορεί να είναι πολύ ακριβές για να τις διεκπεραιώσουμε, κάτι που μειώνει την αξία του δώρου σας. Αν δεν έχετε τραπεζικό λογαριασμό στις ΗΠΑ, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την αξία της δωρεάς σας με το να δώσετε μέσω Paypal ή εμβάσματος.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Μπορώ να κάνω δωρεά μετοχών στο Ίδρυμα Wikimedia;

edit

Το Ίδρυμα Wikimedia δέχεται δωρεές μετοχών. Μπορείτε να κάνετε δωρεά μεταφέροντας μετοχές από τη δική σας χρηματιστική εταιρία στη δική μας με το να δώσετε στο χρηματομεσίτη σας το όνομά μας, τον αριθμό του λογαριασμού επένδυσης και τον αριθμό του λογαριασμού εκκαθάρισης στο DTCC.

Wikimedia Foundation, Inc.
Suntrust Bank
Αριθμός λογαριασμού επένδυσης FER137812
Αριθμός λογαριασμού εκκαθάρισης στο DTCC 0226

Επίσης δεχόμαστε πιστοποιητικά μετοχών οπισθογραφημένα με εγγύηση της υπογραφής. Παρακαλούμε, στείλτε πιστοποιητικά στον:

Marc S. Sanders
401 E. Jackson Street, 19th Floor
Tampa, FL 33602

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Εκπίπτουν από την φορολογία οι δωρεές μου;

edit

Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον κατάλογο χωρών για λεπτομέρειες σχετικά με την έκπτωση φόρου.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Αν κάνω δωρεά, πως παίρνω την φορολογική μου απόδειξη;

edit

Οποιοσδήποτε δωρίζει μέσω paypal ή πιστωτικής κάρτας θα λάβει απόδειξη μέσω e-mail εφόσον η διεύθυνση e-mail συμπεριλήφθηκε με την δωρεά. Δωρεές μέσω επιταγής άνω των $50 θα λάβουν απόδειξη μέσω ταχυδρομείου αν είναι γνωστή μια διεύθυνση του δωρητή. Μπορείτε επίσης να μας ζητήσετε απόδειξη για την δωρεά σας γράφοντάς μας στο giving wikimedia.org (παρακαλούμε συμπεριλάβετε τις πληροφορίες επαφής σας, τον τρόπο που χρησιμοποιήσατε για να κάνετε δωρεά, και το ποσό της δωρεάς σας).

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Μπορώ να κάνω μια στοχευμένη ή περιορισμένη δωρεά για να χρησιμοποιηθεί σε κάτι συγκεκριμένο;

edit

Για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Ιδρύματος Wikimedia, απαιτείται να τιμούν τους περιορισμούς του τίθενται από τους δωρητές. Αυτό σημαίνει ότι αν προσδιορίσετε ότι η δωρεά σας πρέπει να περιορισθεί για συγκεκριμένη χρήση, είτε θα ακολουθήσουμε την οδηγία σας είτε θα σας επιστρέψουμε την δωρεά. Αλλά πριν αποφασίσετε να το κάνετε αυτό, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη ότι μη περιοριστικές δωρεές μας είναι πολύ περισσότερο χρήσιμες. Κάθε περιορισμός αυξάνει την διαχειριστική ένταση και τα έξοδα σχεδιασμού, και αυξάνει την εσωτερική πολυπλοκότητα.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Γιατί υπάρχει μια ελάχιστη δωρεά;

edit

Παρότι θέλουμε οποιοσδήποτε να μπορεί να δωρίσει και να συνεισφέρει στο Ίδρυμα Wikimedia, η επεξεργασία της δωρεάς έχει συγκεκριμένα κόστη και προμήθειες. Η ελάχιστη δωρεά καλύπτει αυτά τα κόστη και επιτρέπει στην δωρεά να φτάσει εκεί που επιθυμεί περισσότερο ο δωρητής: να υποστηρίξει την ελεύθερη και ανοικτή παγκόσμια γνώση.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Τι μπορώ να κάνω για να σας βοηθήσω να διαδώσετε την είδηση;

edit

Διαδώστε την είδηση με όποιο τρόπο μπορείτε! Μιλήστε στους φίλους και την οικογένειά σας. Βάλτε πλήκτρα και banner στο blog σας. Χρησιμοποιήστε αυτό το κείμενο ως υπογραφή στο τέλος των e-mail σας: Οι δωρεές σας διατηρούν σε λειτουργία την Βικιπαίδεια! Υποστηρίξτε το Ίδρυμα Wikimedia σήμερα: http://www.wikimediafoundation.org/wiki/Δωρεές

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Ποιά είναι η πολιτική ιδιωτικότητας που έχετε;

edit

Είμαστε σοβαροί με το να προστατεύουμε τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των δωρητών μας. Παρακαλούμε δείτε την Πολιτική Ιδιωτικότητας για πλήρεις λεπτομέρειες. Σε συντομία, δεν μοιραζόμαστε, πουλάμε, ή εμπορευόμαστε την διεύθυνση e-mail σας με οποιονδήποτε.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα

Πως μπορώ να επικοινωνήσω με το Ίδρυμα;

edit

Δείτε την σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας για λεπτομέρειες.

Πίσω στην κορυφήΔωρίστε τώρα