Chapters Dialogue/Insights/Motivation/nl

This page is a translated version of the page Chapters Dialogue/Insights/Motivation and the translation is 100% complete.
Dialoog verenigingen

Oorzaak en motivatie

Waarom is Wikimedia zo geweldig?

Wikimedia-mensen zijn vol passie voor hun projecten en hun beweging

Van alle geïnterviewden was het eerste dat echt opviel de passie die ze hebben voor hun werk, voor Wikipedia, voor Wikimedia en voor vrije kennis. Er is een groot gevoel van trots om tot deze beweging te behoren en om de uitstekende prestaties van de Wikiverse.

De Wikimedia-zaak is enorm, complex en groots - en bovenal is het zeer belangrijk. Het heeft gevolgen voor de hele samenleving. Wikipedia, als haar belangrijkste project, veranderde de manier waarop kennis wordt geproduceerd, verdeeld en verbruikt. Brockhaus en de Encyclopædia Britannica - dingen die pas tien jaar geleden vanzelfsprekend werden gezien - raakten verouderd. Wikimedia Commons heeft bijvoorbeeld al veel grote foto-voorraadwebsites overtroffen, waarbij gratis media voor iedereen en voor elk gebruik worden aangeboden. Wikidata is de grootste systematische aanpak om gestructureerde gegevens te verzamelen in de hele wereld. Kortom: Wikimedia is een jonge beweging, maar het heeft enorme dingen bereikt.

De wereldwijde voetafdruk van de Wikimedia-projecten is enorm:

  • Het is enorm: Meer dan 80.400 gebruikers per maand bewerken regelmatig in de Wikimedia-projecten. Wikipedia alleen al is de vijfde meest bezochte pagina ter wereld.
  • Het is collaboratief: Wikimedianen hebben gezamenlijk een enorme hoeveelheid kennis verzameld, over de grenzen heen. Het is een van de grootste (of misschien zelfs de grootste) samenwerkingsprojecten ter wereld. En het is niet langer een kleine elite die een encyclopedie schrijft, maar mensen van over de hele wereld die bijdragen aan een gezamenlijke missie.
  • Het is empowering: Het is het meest empowerende project ter wereld. Het stelt mensen in staat om kennis te creëren en te delen met anderen. Wikimedianen zijn trots: "Ik ben niet langer alleen een kennisconsument, ik kan kennis creëren!"
  • De gebruiker staat centraal: De Wikimedia-projecten hebben de beste gelokaliseerde software ter wereld. De community pakt alle taalproblemen aan, of het nu gaat om schrijven van links naar rechts of van rechts naar links, speciale lettertypen, cijfers enz. Ontwikkelaars en de enorme community doen net dat stapje extra voor de gebruikers - veel grote bedrijven doen dat niet.
  • Het is gratis en toegankelijk voor iedereen: De hele wereld kan meedoen. Het is altijd up-to-date en geen enkele journalist, student, manager of docent kan zich een leven voorstellen zonder deze ongelooflijke bron van kennis.
  • Het beschermt de privacy: De Wikipedia-projecten volgen hun gebruikers niet en ze bieden volledige privacy. Dat is uitzonderlijk.
  • Het verdedigt Vrije Kennis: Overheden forceren grenzen op het internet, verkopen informatie, introduceren censuur. De Wikimedia-beweging is een anker in deze snel veranderende wereld.
  • En het heeft offline impact: Het heeft ook een enorme verandering teweeggebracht in de offline wereld. Van het gratis beschikbaar stellen van kennis met Wikipedia Zero, tot het samenbrengen van Wikimedianen van over de hele wereld voor offline bijeenkomsten en projecten, tot het beïnvloeden van de samenleving, wetgeving of lokale onderwijssystemen - er zijn talloze activiteiten en programma's gemaakt en uitgevoerd door Wikimedia.

Passie en individuele motivatie

Veel, veel Wikimedianen...
Over de hele wereld ...
houden ervan om te strijden ...
... voor vrije kennis

Wereldwijd streven Wikimedianen met passie naar Vrije Kennis. Ze zijn allemaal gefascineerd door Wikipedia en de beweging. Velen zijn verslaafd aan het. Sommigen wijden zelfs hun leven daaraan toe. De datum en het uur waarop ze zich op Wikipedia hebben aangemeld, wordt als een tweede verjaardag herinnerd; de Wikipedia-glob wordt gedragen op t-shirts en badges, zelfs als een tatoeage op de huid.

Het gevoel om iets te bijdragen dat nuttig is voor andere mensen is een belangrijke drijvende kracht voor veel Wikipedianen. Het is opwindend om deel te zijn van deze tektonische verschuiving in het creëren en consumeren van kennis. Als u ziet dat anderen Wikipedia gebruiken, misschien zelfs een artikel lezen dat u heeft gemaakt, krijgt u een gevoel van trots, vertrouwen en geluk.

"Een kaart die ik heb geüpload, werd getoond in een enorm voetbalstadion en een krant publiceerde mijn artikel. Dat is gewoon geweldig en maakt me zo trots!"

Er is een sterke identificatie en betrokkenheid. Mensen zijn bereid om enorm te investeren – of het nu gaat om een redacteur in Wikipedia, in zusterprojecten of als activist in offline activiteiten. Het gevoel "deel uit te maken van dit waanzinnig verbazingwekkende ding" overschrijdt zelfs tijdcapaciteiten en persoonlijke grenzen.

"Ik besteed 1/4 van mijn salaris aan Wikipedia-activiteiten"

"Het is gek dat ik dit allemaal doe... Ik weet niet waarom... Ik moet gewoon."

"Ik ben totaal verslaafd aan Wikipedia."

"Ik heb 30 uur per week besteed aan Wikipedia-activiteiten. Dat was bijna een fulltime baan."

Elke persoon die werd geïnterviewd is uniek. Ze wonen in verschillende landen, spreken verschillende talen, behoren tot verschillende culturen en leven onder verschillende economische en maatschappelijke omstandigheden. En ze hebben allemaal hun eigen droom over wat ze willen doen en waarom.

"Ik doe het voor mijn land."

"Ik wil kennis democratiseren."

"Ik wil onderwijs geven aan mensen in mijn land."

"Ik wil mijn lokale redactiegemeenschap steunen."

Ze willen allemaal hun enthousiasme over Wikipedia delen: "Je kent dit enthousiasme pas als je het hebt gedaan - en ik wil dit gevoel delen". Van een kleine groep redacteurs in slechts een paar taalversies van Wikipedia is een enorme wereldwijde gemeenschap geëvolueerd, met talloze subgemeenschappen, groepen, commissies, organisaties - en persoonlijkheden.

Tendentie om Wikimedia verenigingen te vormen

Er is een grote tendens onder actieve Wikimedia-vrijwilligers om groepen te vormen, om contact te maken met gelijkgestemden, om een kader te creëren voor de drang om meer te bereiken dan alleen bewerken. Waarom zou u alleen achter de computer zitten als er geweldige mensen zijn die precies hetzelfde nastreven? Waarom zou u die niet organiseren, deze opwinding en enthousiasme gebruiken en er iets nog groters van maken? Het meest gebruikelijke raamwerk voor formele groepen is Verenigingen.

Verscheidene mensen die ondervraagd werden, zien in een vereniging als het beste middel om de missie op lokaal niveau voort te zetten. Zij hebben de nodige kennis van de lokale cultuur, taal, wetten en economische situatie.

Dit stelt ze in staat om allerlei dingen te doen: ze kunnen Wikimedia-waarden aan belanghebbenden in hun land overbrengen, contact opnemen met instellingen en het bredere publiek, inhoud vrijmaken en wetgeving beïnvloeden, leren hoe Wikipedia moet worden bewerkt, nieuwe volgers en vrijwilligers krijgen, vrijwilligers in staat stellen projecten te leiden, relaties op te bouwen met donoren en de media, en nog veel meer. De verenigingen kunnen de juiste wegen vinden om de missie in hun land verder te zetten.

Bovendien wordt vrijwilligerstijd en enthousiasme beschouwd als de meest waardevolle en schaarse hulpbron van de beweging. Met hun lokale kennis beschouwen de verenigingen zich als het beste in staat om met vrijwilligers te communiceren en nieuwe vrijwilligers aan te werven.

Niet alle verenigingen zijn hetzelfde - in feite verschillen ze sterk binnen verschillende categorieën: grootte, ouderdom, ervaring, personeels- of vrijwilligerswerk, financieringsstructuur, programmaportfolio en ontwikkelingspad. En natuurlijk worden ze gemaakt door individuen die weer hun eigen droom hebben over het vertalen van de wereldwijde missie naar hun lokale activiteiten. Het vergelijken van verenigingen is daarom een uitdaging.

Wat de verenigingen verenigt is het feit dat ze zijn samengesteld uit enthousiaste mensen die een kader hebben gevonden waarin zij hun talenten en passie kunnen laten ontplooien. Er is een enorme wil om iets te bijdragen, om een verandering te maken, om een impact te hebben.

"Ik kan eindelijk samenwerken met gelijkgestemden."

“Het is het beste werk van mijn leven.”

Maar niet alleen dat, door hun activiteiten, kunnen de verenigingen bijdragen aan een zinvolle missie in het algemeen en een impact creëren in hun eigen land. Er is een groot gevoel van trots en steun voor hun eigen land. Dit leidt niet terug tot zuiver patriottisme, maar gaat in plaats daarvan naar pogingen om de juridische of leersituatie in bepaalde landen te verbeteren.

Hun vereniging geeft de vrijwilligers het gevoel dat ze deel uitmaken van iets groots. Zij kunnen de inspanningen op lokaal niveau ten goede komen aan de missie. Binnen het netwerk van Wikimedia-organisaties zien de verenigingen zichzelf als de "armen en benen" van de Wikimedia Foundation. Of de ogen: zonder hen zou de Foundation blind zijn.

Dit is een weergave.

Learn more about