This page is a translated version of the page Book tool and the translation is 99% complete.

A tervek szerint a Collection kiterjesztés egyre több WMF-wikin fog megjelenni; az eszközzel a szócikkek összegyűjtése, és PDF-be való konvertálása lehetséges. Mintához lásd a Wikipédia oldalsávjában a Nyomtatás/exportálás alatti Könyv létrehozása lehetőséget.

Printed Wikipedia-books

Bevezetés

Az eszközzel a kiválasztott lapokból könyv készíthető, ezzel a következőkre van lehetőség:

 • fejezetenkénti szerkesztés és rendszerezés
 • bővíthetőség és megoszthatóság
 • PDF-generálás (példa)
 • ODF-ként való exportálás
 • nyomtatott könyv rendelése a PediaPresstől (példa)

További információkért olvasd el a Wikis Go Printable sajtóközleményt (angolul).

A kiterjesztést a *.wikibooks.orgon 2008 októbere óta teszteljük; a német Wikipédián 2009. február 27. óta élesben működik. A kiadási ütemterv itt látható.

Hogyan működik?

Lehet, hogy azért kerested fel ezt a lapot, mert az általad használt Wikipédián hamarosan bevezetjük az eszközt. A működéshez néhány dolgot be kell állítani; ezen lapok ebben kívánnak segíteni.

Miután ezen alaplépések elvégzése megtörtént, néhány további finomhangolásra is lehetőség van:

Szójegyzék

könyv
általában oldalak (opcionálisan fejezetekkel, címekkel és alcímekkel) gyűjteménye PDF-ként, illetve nyomtatott vagy tárolt könyvként.
ideiglenes könyv
az aktuális böngésző-munkamenetben tárolt szócikk-gyűjtemény. A vonatkozó szócikkek a [[Speciális:Könyv]] lapon láthatóak.
tárolt könyv
szócikkek wikilapként feldolgozott gyűjteménye, akár a felhasználói ([[Szerkesztő:Szerkesztőnév/Könyvek/Könyvnév]]), akár a globális ([[Wikipédia:Könyvek/Könyvnév]]) névterekben. A tárolt könyvek betölthetőek; ezek másolata az ideiglenes könyv.
könyv oldala
általában a [[Speciális:Könyv]] lapra utal, ahol az ideiglenes könyv található, melynek lapjai módosíthatóak, menthetőek, rendezhetőek és exportálhatóak; a jelentés a tárolt könyvre is utalhat.
(könyv) portlet
a „könyv létrehozása” doboz megjelenése az oldalsávon (szócikk hozzáadása, könyv mutatása (N szócikk), könyv betöltése, könyv törlése és segítség hivatkozásokkal).
segítség
A portletből hivatkozott [[Segítség:Könyvek]] lap.
offline exportálás, exportálás, nyomtatásban, nyomtatott változat
a könyv digitálisan (PDF, ODF) vagy fizikailag (nyomtatás) exportált változata.
Javaslatok, javasolt lapok
azon funkció, amely az aktuális oldalakhoz kapcsolódó tartalmakat javasol

A lokalizáció megváltoztatása

Próbáld megérteni a szövegezést. Például a „Könyv mutatása (19 lap) a PDF-esetén ez 19 oldalként értelmezhető, viszont itt 19 szócikkről van szó, így a könyvben sokkal több oldal lesz. Mi az a „tiszta könyv”, ha valaki egy tárolt könyvet töltött be, ami most már ideiglenes könyv is?

Ha szükséges az üzenetek megváltoztatása, azt a translatewiki.neten (ext-collection) (a következő szoftverfrissítéstől él), vagy a wiki [[Speciális:Rendszerüzenetek]] lapon teheted meg; utóbbi esetben a „coll-*” szűréssel találhatod meg a kapcsolódó üzeneteket. A forrás áttekintése is segíthet.

Megjegyzés: A „könyv” kifejezés megfelelő minden wikin, kivéve a Wikikönyveken, ahol az alapvető koncepcióba ütközik. A translatewiki.neten történő fordításkor jó ötlet értesíteni minden, az azonos nyelvet használó projektet.

A PDF-ekben használt rendszerüzenetek is a translatewiki.neten (mwlibrl) fordíthatóak.

Kétszer is ellenőrizd, hogy a translatewiki.neten minden, a kiterjesztés által használt rendszerüzenet le van-e fordítva a nyelvedre.

A kiterjesztés által használt lapok

Minden létrehozandó lap, kategória és sablon.

Lapok

[[Speciális:Könyv?bookcmd=book_creator]] (nem kell létrehozni)
Bevezető lap (a könyvkészítő megnyitásakor látszik), amellyel engedélyezhető az eszköz és egy rövid segítség is olvasható. Az oldal neve a coll-book_creator_text_article rendszerüzenetben módosítható (Alapértelmezésben Help:Books/Book creator text; például a beállított súgó allapja).
[[Speciális:Könyv]] (nem kell létrehozni)
Az ideiglenes könyvekkel végezhető főbb tevékenységek speciális lapja.
[[Speciális:Könyv/rendering]] (nem kell létrehozni)
A létrehozás közben megjelenő oldal; a feladat elvégzése után a letöltési hivatkozás, hiba esetén a sikertelenségről tájékoztató jelenik meg. Használt üzenetek: coll-rendering_text, coll-rendering_article, coll-rendering_status, coll-rendering_page, coll-rendering_finished_text, coll-is_cached, coll-excluded_templates, coll-blacklisted_templates.
[[Speciális:Könyv/load_collection]] (nem kell létrehozni)
A tárolt könyvek betöltéséhez használt lap; csak akkor látszik, ha a felhasználó egy már létező könyvet kíván megnyitni. Használt üzenetek: coll-load_overwrite_text, coll-overwrite, coll-append, coll-cancel.
[[Wikipédia:Könyvek]] (vagy Segítség:Könyvek)
A portletből hivatkozott fő segítséglap (példa). A helye a coll-helppage rendszerüzenetben konfigurálható.
Az innen hivatkozott sablonok nem fognak megjelenni nyomtatásban. Nem javasolt ennek használata, mivel ez központosított és rugalmatlan megoldás; a [[Kategória:Nyomtatásban kihagyandó]] használandó helyette (lásd alább). A helye a coll-template_blacklist_title rendszerüzenetben konfigurálható.

Kategóriák

[[Kategória:Wikipédia:Könyvkészítő]]
A dokumentáció, valamint a kapcsolódó lapok és sablonok kategóriája.
[[Kategória:Wikipédia-könyvek]]
A tárolt könyveket gyűjtő kategória, amely azon szempontból speciális, hogy minden itt található lap betölthető a bármely lapn elérhető portleten lévő „könyv megnyitása” hivatkozásra kattintva. A tárolt könyvek így a létrehozáskor automatikusan bekerülnek a kategóriába, viszont nem tárolt könyvek nem lehetnek benne. Konfigurálása a coll-bookscategory rendszerüzenettel lehetséges. A kategóriát érdemes lehet az alapértelmezett Books-ról Wikipédia-könyvekre módosítani.
[[Kategória:Nyomtatásban kihagyandó]]
A nyomtatásban haszontalan vagy zavaró sablonok kizárása (lásd alább). A coll-exclusion_category_title-ban konfigurálható.

Sablonok

[[Sablon:Mentett könyv]]
A sablon (példa) minden tárolt könyv tetején megjelenik. A sablon testre is szabható metaadatok megjelenítéséhez. Helye a coll-savedbook_template rendszerüzenetben konfigurálható.
[[Sablon:Nem nyomtatandó]]
A sablon (példa) visszatérési értéke az első paraméterben átadott jelölőnyelv (azaz semmi). Ha hozzáadod a Nyomtatásban kihagyott kategóriában, kiválasztható a PDF-ben megjelenítendő tartalom. Nagyon hasznos tud lenni! Elnevezésében szabad kezet kapsz, azonban ne felejtsd el bekategorizálni és a haladóknak való súgóban hivatkozni rá. Megjegyzés: A lapot több helyen is gyorsan átvették, és az egyik leggyakrabban használt sablon lett, így érdemes levédeni.
[[Sablon:Csak nyomtatásban]] és [[Sablon:Csak nyomtatásban nyomtatandó]]
A sablon (példa) az első paraméterben megadott jelölőnyelvből semmit nem jelenít meg, míg a [[Sablon:Csak nyomtatásban/Nyomtatás]] (példa) igen. A */Print allap behelyettesítéséről további információt itt találhatsz. Az előtag a coll-print_template_prefix rendszerüzenetben módosítható.

Egyedi licencforrás beállítása

Néhány közösségben szükség lehet a PDF-ek licenceinek kiegészítésére. A PDF-ben megjelenő licencinformáció a MediaWiki:Coll-license_url-lel állítható be, melynek a nyers wikiszöveget tartalmazó URL-re kell mutatnia. A Wikimédia-oldalakon ez alapértelmezésben a https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/..

A nyomtatásban nem megjelenő sablonok

Sok olyan sablon van, amelynek nem kell megjelennie nyomtatásban, ezek legalább három kategóriába sorolhatóak:

Karbantartási üzenetek
Ezek nyomtatásban haszontalanok, mivel ott nem lehetséges a javítás (példa).
Figyelmeztető és segítő üzenetek
Ezek nyomtatásban haszontalanok és zavaróak, mivel a felhasználók amúgy is látják őket a kiválasztáskor (például törlési sablonok).
Navigációs tartalom
A navigációs linkek nyomtatásban haszontalanok és zavaróak (például a társprojektek listája).

Ezen sablonokat a noprint CSS-osztállyal kell megjelölni.

Javasoljuk, hogy a szükséges sablonokat már az eszköz bekapcsolása előtt jelöld meg.

A német Wikipédiában a kapcsolódó kategóriák átnézésével 130 ilyen sablont találtunk, melyek felcímkézése után egy bot besorolta őket a megfelelő kategóriába; azóta további 14-et manuálisan kellett listázni.

Tipp: Néhány sablon más sablonon alapul; ebben az esetekben elég lehet a szülősablont besorolni, így az összes többi automatikusan listázódik.

A könyvkészítő elérhetősége és a nyomtatott könyvek

Lehetőség van a lapok feldolgozására, amely a „Letöltés PDF-ként” gombra kattintva megjelenő PDF-feldolgozó lapon végezhető el. Ezen az oldalon a felhasználóknak (akik egyértelműen offline használatra szeretnének letölteni) bemutatható a könyvkészítő használatának és a nyomtatott könyvek rendelésének lehetősége.

Példáért lásd az angol Wikipédia en:Help:Books/Rendering page info text lapját, valamint a feldolgozás közbeni állapotot itt.

Ha létezik a Coll-rendering_page_info_text_article üzenetben beállított lap (példa az angol Wikipédián), akkor az megjelenik a PDF-feldolgozó lapon.

A tárolt könyvek rendszerezése

Míg egyesek saját könyveiket hoznák létre, mások szeretnék elérni a bizonyos témákban már létező gyűjteményeket.

Ezek a [[Wikipédia:Könyvek]] lapon listázhatóak. Jelenleg nincsenek kialakult szokások ezzel kapcsolatban, de alább láthatsz néhány ötletet.

A könyvlétrehozás népszerűsítése

 • Készíts útmutatót a „jó könyvek” létrehozásához:
  • megfelelő cím kiválasztása
  • bevezetés mellékelése
  • szócikkek kiválasztása
  • javasolt szócikkszám.
 • Készíts útmutatót a globális névtérben tárolható könyvekről; például:
  • ajánlott szócikkszám (például minimum 5, de max 200)
  • megfelelő cím és alcím
  • egy bizonyos témáról szól
  • a szócikkek minősége (nem vitatott tartalmú, nem szubcsonk, nem jelölték törlésre stb…).
 • Koordináld a témákat.

A könyvek elérhetővé tétele

 • Listázd a hét/hónap/év könyveit
 • Címkézd fel és tedd közszemlére a kiváló könyveket
 • A szócikkekben, kategóriákban és portálokon hivatkozz a témáról szóló könyvre
 • Hivatkozz a könyvespolcra betűrendben.

Könyvespolc

A tárolt könyvek a Wikipédia-könyvek kategóriában találhatóak, de ez hamar áttekinthetetlenné válik (a német Wikipédián 10 nap alatt közel ezer jött létre, melyek többsége a szerkesztői névtérben található); továbbá a kategória nem jeleníti meg a metaadatokat és témakör szerint sem rendezhető. Megoldható a könyvek témakör szerinti rendezése, de ez zűrzavart okoz a fő kategóriában, valamint a kategóriafát egy más névtérben meg kéne ismételni.

A könyvespolc betűrendben vagy kulcsszavak szerinti generálása bottal is elvégezhető, de erre manuálisan is van lehetőség. További információkért lásd a Könyvespolc lapot.

A kezdőlap előkészítése

A kezdőlap a portálokhoz hasonlóan többhasábos kialakítású lehet, ezek pedig rosszul jelennek meg a PDF-ekben (rögzített szélesség portréelrendezésű lapokon). De még egyszer: a legtöbb felhasználó legelőször a kezdőlapot adja hozzá új könyvéhez.

A probléma áthidalásával a kezdőlap szebben nézhet ki nyomtatásban; ehhez a Nyomtatásban kihagyandó sablon használandó, így a PDF-ben nem lesz tartalomjegyzék és csak egy hasáb lesz látható. (FIXME:example)

Más probléma a portlet láthatósága. A látogatók (nem te) egyszerűen nem vesznek tudomást az oldalsávról. Segíthet, ha a kezdőlap Wikipédiáról szóló szakaszában egy időre az új funkcióra mutató linket helyezel el.

Hibajelentés, visszajelzés és segítség kérése

a wikin belül

A kéréseket, javaslatokat, hibajelentéseket, kérdéseket és egyebeket a Meta központi visszajelzési lapján gyűjtjük (angolul). A nem angol nyelvű wikiken érdemes egy ehhez hasonló helyi oldal beállítása, és a kérések Metára való továbbítása irányelvének kidolgozása.

hibakövetés

Hibajelentéshez használd a Bugzilla „Collection” funkcióra vonatkozó lapját.

IRC

Az eszközzel kapcsolatos bejelentésekhez a #pediapress IRC-csatornát is használjuk.

Tapasztalatok

Német Wikipédia

Mi működött? Az eszköz fogadtatása általánosságban pozitív volt, és rövid idő alatt sok könyvet hoztak létre. A német szervezet által kiadott sajtóközlemény után a könyvkészítő a médiában is megjelent.

Mi nem működött? Eredetileg az eszközt csak bejelentkezett felhasználók használhatták volna, azonban valamiért ez végül nem lett beállítva. Ennek eredményeképp az aktiváláskor a dokumentáció és a fordítás még nem volt teljesen kész. Néhány felhasználónál a portlet nem jelent meg (valószínűleg gyorsítótár-hiba miatt). A kezdőlap nem volt nyomtatóbarát (lásd fentebb). Miután a népszerű Heisse magazin megjelentetett egy cikket az eszközről (story), a nagyszámú lekérések (300 körül) miatt a kiszolgáló-szerver összeomlott.

Változtatások

A módosítások – főleg a közösség figyelmét igénylő változtatások – itt láthatóak.

 • September 2014: statistics for sales have been updated till the end of 2013, at [1].
 • 3 Mar 2009 - PDF-server update & ColExt update
  • Important Change: The template substitution was changed from a prefix to a suffix */Print. The license to be included in the PDF is now configurable by setting MediaWiki:Coll-license_url
  • updated to mwlib release 0.9.11 (changelog)
  • updated to mwlib.rl release 0.9.8 (changelog)
  • Collection-Extension was updated to trunk (changelog)

mwlib + mwlib.rl are used for rendering documents, Collection-Extension implements the UI in Mediawiki