Stel een vraag/Veelgestelde vragen
Zakelijk
Waar kan ik meer leren over adverteren op de Wikimedia Foundation projecten?
De Wikimedia Foundation accepteert geen advertenties.
De Foundation is niet tegen de wereld van online adverteren of tegen andere organisaties die advertenties hosten, maar gelooft niet dat adverteren thuishoort in een project dat gewijd is aan educatie, in het bijzonder een dat wordt vormgegeven door de waarden die behoren bij een evenwichtige, neutrale encyclopedie. De wereldwijde vrijwilligersgemeenschap is altijd van mening geweest dat adverteren een enorme invloed zou hebben op ons vermogen om neutraal te blijven en dat advertenties uiteindelijk het algehele vertrouwen van de lezers in de artikelen zouden schaden. Zelfs als adverteerders geen druk op ons uitoefenen om de balans in de artikelen in hun voordeel te doen overhellen, kunnen lezers mogelijk vrezen dat adverteerders, al dan niet bewust, enige invloed hebben.
Daarnaast heeft de Foundation uitgesproken opvattingen over de privacy van lezers. De huidige modellen voor webreclame zijn hier niet mee in overeenstemming, met name contextuele reclame, waarbij de inhoud die u bekijkt wordt gelezen. De Foundation vindt het ook opdringerig om advertenties aan lezers te leveren op basis van hun geografie.
Als u meer wilt lezen over de geschiedenis van discussies over reclame voor Wikipedia - inclusief zowel voor- als nadelen - heeft de vrijwilligersgemeenschap er een pagina over geschreven.
Hoe kan ik Wikimedia-steun aanvragen voor mijn liefdadigheidsinstelling?
Zoals u misschien al weet, is de Wikimedia Foundation een non-profit liefdadigheidsinstelling met een zeer specifiek doel, dat is om onze reeks online open-content educatieve middelen in alle talen van de wereld te ontwikkelen en te onderhouden, die vrij aan het publiek worden verspreid. Omdat wij een non-profit organisatie zijn die in Florida, Verenigde Staten, is opgericht, verbieden lokale en nationale wetten ons om ons geld voor iets anders dan dit doel te gebruiken.
Als uw verzoek verband houdt met onze missie, kunt u deze pagina raadplegen voor meer informatie over het aanvragen van ondersteuning.
Hoe kan ik een nieuw project voorstellen of een nieuwe manier om dingen te doen op een bestaand project?
We waarderen het dat u tijd doorbrengt aan het nadenken over manieren om Wikimedia te verbeteren.
Omdat de Wikimedia Foundation de inhoud van Wikipedia of de andere sites die we beheren niet creëert of beheert - dit werk wordt gedaan door een enorme gemeenschap van vrijwilligers - zijn we niet in staat om de meeste suggesties rechtstreeks per e-mail te implementeren. Wijzigingen in bestaande projecten, zoals Wikipedia, en nieuwe projectgoedkeuringen (zoals nieuwe talen voor bestaande projecten of geheel nieuwe concepten voor sites) komen van deze gemeenschap van vrijwilligers.
Als u een geheel nieuw project wilt voorstellen, ga dan naar Projectvoorstellen. Als u ons wilt voorstellen om een nieuwe taalversie van een bestaand project te maken, ga dan naar de pagina Verzoeken om nieuwe talen op Meta. Als u een nieuwe functie wilt voorstellen voor een van onze bestaande projecten, deel dan uw mening met de vrijwilligers van dat project. Er zijn communityforums voor ideeën en suggesties. De meeste van onze projecten hebben aan de rechterkant een link naar discussiepunten in de gemeenschap, soms met titels als 'Kroeg'. De Engelstalige Wikipedia bespreekt bijvoorbeeld hier ideeën en voorstellen.
Net zoals artikelpagina's door iedereen kunnen worden bewerkt, kunnen deze discussiepagina's dat ook. Als u nog niet bekend bent met het bewerken van onze pagina's, kan de MediaWiki gids over bewerken nuttig zijn. Als u meer hulp nodig heeft, hetzij bij het redigeren of bij het vinden van een goede plek voor uw discussie, onderhoudt de gemeenschap een vrijwillig e-mailresponsteam dat u zou moeten kunnen helpen. Ze zijn te bereiken op info wikimedia org. Zorg ervoor dat u hen specifiek vertelt aan welk project en in welke taal u werkt; als u zich meer op uw gemak voelt bij het corresponderen in andere talen dan het Engels, kunnen zij in veel gevallen met u communiceren in uw moedertaal.
We hopen dat de gemeenschap ontvankelijk zal zijn voor uw idee.
Als u een zakelijk voorstel heeft dat niet een nieuw project, een nieuwe taalversie van een bestaand project of een wijziging van de praktijken op een bestaand project is, neem dan contact op met business wikimedia org.
Mag ik jullie logo's of handelsmerk gebruiken?
Om meer te weten te komen over het gebruik van de handelsmerken van Wikimedia, inclusief of uw beoogde gebruik is toegestaan, zie ons Handelsmerkenbeleid.
Aarzel niet om contact met ons op te nemen via trademarks wikimedia org als u niet zeker weet of uw gebruik in overeenstemming is met dat beleid of met de lokale handelsmerkenwetgeving.
Mag ik jullie software op mijn eigen site gebruiken?
Wij heten u van harte welkom en moedigen u aan om dit te doen! MediaWiki is vrije server-gebaseerde software die is gelicenseerd onder de GNU General Public License (GPL). MediaWiki is extreem krachtige, schaalbare software en een functie-rijke wiki-implementatie die gebruik maakt van PHP om gegevens te verwerken en weer te geven die zijn opgeslagen in een database, zoals MySQL.
De MediaWiki hoofdpagina zou alle informatie moeten bevatten die u nodig heeft om de software te installeren en te gebruiken voor uw eigen doeleinden. Hoewel de Wikimedia Foundation mensen aanmoedigt om de software voor hun eigen doeleinden te gebruiken, zijn we niet in staat om training te geven in het gebruik van de software of er vragen over te beantwoorden, maar de vrijwilligersgemeenschap is vaak in staat om te helpen. Als u het antwoord dat u zoekt over het gebruik van MediaWiki software niet kunt vinden op de helppagina op de website, is er een support-desk waar u specifieke gebruiksvragen kunt stellen op de SupportDesk. U kunt ook hulp krijgen via IRC of e-mail op pagina's met namen als "Communicatie".
Mag ik tekst of afbeeldingen van jullie sites hergebruiken?
NB: Als u geïnteresseerd bent in het hosten van een mirror of het downloaden van aanzienlijke inhoud van een of meer van onze projecten, raadpleeg dan "Mag ik jullie sites kopiëren of als mirror gebruiken?"
De Wikimedia Foundation bezit eigenlijk geen auteursrecht op het grootste deel van de inhoud op Wikipedia. Dit materiaal is over het algemeen eigendom van de vrijwilligers die inhoud op de site maken, die het royaal in licentie geven, zodat het op onze sites en elders kan worden gebruikt. In principe is het grootste deel van de tekst op onze sites onderworpen aan de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen Licentie (CC-By-SA) en kan gratis worden gebruikt voor elk doel. Een specifieke toestemming voor gebruik is niet nodig, zolang de licentievoorwaarden in acht worden genomen. Een deel van de tekst is ook beschikbaar onder de GNU Free Documentation License (GFDL).
De afbeeldingen zijn onderworpen aan een van de licenties. Daarom is het aan te raden om de bron- en/of licentieinformatie in de pagina met beeldinformatie te controleren als u een afbeelding wilt gebruiken. Als u op de afbeelding klikt, gaat u naar de pagina met informatie over de afbeelding. De meeste afbeeldingen zijn vrij te gebruiken zolang u de juiste credits geeft en de voorwaarden van de licentie volgt die op de pagina met de afbeeldingsbeschrijving wordt aangegeven.
Zie voor meer informatie onze Gebruiksvoorwaarden -- Licentieverlening voor inhoud, sectie 7(g). Er is nog een andere pagina op onze websites die ook van ons kan zijn. Hoewel geschreven door de vrijwilligers die inhoud op onze sites maken en beheren, de paragraaf Mag ik tekst of afbeeldingen van jullie sites hergebruiken? kan meer informatie bieden die specifiek betrekking heeft op media.
Let op: noch de Wikimedia Foundation noch de bijdragers van inhoud aan Wikimedia-sites kunnen juridisch advies geven. Wij willen u graag een specifieke feedback geven over de inhoud die u wilt gebruiken, maar - tenzij het een van onze logo's of zeldzame inhoud is die door ons personeel wordt gegenereerd - kunnen wij dat niet. Het is uw verantwoordelijkheid, als u inhoud van Wikimedia-sites wilt hergebruiken, om te bepalen hoe de licenties van de inhoud die wij hosten van toepassing zijn op uw beoogde gebruik. Indien u twijfelt, kunt u contact opnemen met een advocaat die in uw jurisdictie is toegelaten en die kennis heeft van het intellectueel eigendomsrecht.
Mag ik jullie sites kopiëren of als mirror gebruiken?
NB: Als u slechts een kleine hoeveelheid content van één of meer van onze projecten wilt gebruiken, zie dan in plaats daarvan "Mag ik tekst of afbeeldingen van uw sites hergebruiken?"
Aangezien het delen van informatie een belangrijk onderdeel van onze missie is, verwelkomen we de verspreiding van onze inhoud en proberen we deze te vergemakkelijken. U bent natuurlijk van harte welkom om naar onze website te linken in de traditionele zin dat u uw lezers informeert over het bestaan ervan en hen de mogelijkheid biedt om onze website te bezoeken voor meer informatie. We ondersteunen echter geen live mirroring (laden op afstand of hotlinking) van onze websites. Gezien onze unieke auteursrechtelijke situatie, is het eigenlijk beter voor u om een tekstdump van eerdere versies of lokaal gehoste kopieën van onze artikelen te hosten (zie deze sectie). Voor downloadbare dumps van de database van Wikipedia-artikelen, zie de downloadpagina van de database. Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in de Mediawiki API.
Let op: Noch de Wikimedia Foundation, noch de bijdragers van inhoud aan Wikimedia-sites zijn in staat om juridisch advies te geven. We zouden willen dat we u specifieke feedback konden geven over de inhoud die u zou willen gebruiken, maar - tenzij het een van onze logo's is of zeldzame inhoud die door onze medewerkers is gegenereerd - kunnen we dat niet. Het is uw verantwoordelijkheid, als u van plan bent om inhoud van Wikimedia-sites te hergebruiken, om te bepalen hoe de licenties van de inhoud die wij hosten van toepassing zijn op het beoogde gebruik van u. Als u twijfelt, kunt u contact opnemen met een advocaat die een vergunning heeft om in uw rechtsgebied te werken en die bekend is met intellectueel eigendomsrecht.
Wikimedia Foundation
Hoe weet ik of een "wiki" of een andere website van u is?
Omdat "wiki" een algemene term is die door iedereen kan worden gebruikt, is er soms verwarring over welke websites de Wikimedia Foundation host. Daarnaast kunnen andere sites MediaWiki software (die gratis en voor iedereen toegankelijk is) en daarom lijkt het op onze projecten. De enige projecten die deel uitmaken van de Wikimedia Foundation zijn de projecten die vermeld staan op de pagina "Onze projecten".
Als u probeert te achterhalen wie de eigenaar is van een website die niet van ons is, moet u mogelijk zoeken naar een link op de site die aangeeft dat deze 'Over' de site is of een WHOIS-hulpmiddel.
Mocht u een website tegenkomen die de merken van de Wikimedia Foundation gebruikt of aangeeft dat deze wordt gehost door de Wikimedia Foundation, maar die niet op de lijst staat, dan zouden we het op prijs stellen als u ons dit per answers wikimedia org laat weten.
Hoe kan ik meer te weten komen over vacatures bij de Wikimedia Foundation?
Bedankt voor uw interesse om voor de Wikimedia Foundation te werken!
Vacatures worden hier getoond. Als u een baan ziet die goed bij u past, klik er dan op om een volledigere beschrijving te lezen. Informatie over waar u uw cv naartoe kunt sturen, wordt opgenomen in de beschrijving. Meestal staat er onderaan een link met de tekst 'Nu toepassen'.
Als u nu geen van de werkzaamheden die er op de lijst staan, geschikt voor u lijkt, kunt u deze pagina in de gaten houden. Er worden regelmatig nieuwe vacatures vermeld.
Wat zijn de belangrijkste waarden en overtuigingen van de Wikimedia Foundation?
De Wikimedia Foundation is van mening dat alle mensen overal gelijke toegang tot informatie moeten krijgen. Het ondersteunt netwerkneutraliteit en de vrije cultuurbeweging. Het gelooft in de noodzaak om de digitale kloof te overbruggen, die resulteert in de economische of culturele marginalisering van individuen met beperkte toegang tot technologie. Het respecteert het recht van de mens op fundamentele privacy en waardigheid. De Wikimedia Foundation is ook van mening dat de omgeving belangrijk is; het streeft naar duurzaam ondernemen praktijken.
De Foundation is van mening dat censuur onverenigbaar is met haar missie. In mei 2011, toen de Board of Trustees nam zijn resolutie over het omgaan met controversiële inhoud aan, het bevestigde dat "Wikimedia-projecten niet worden gecensureerd." Het verzamelen van kennis voor een internationale gemeenschap van alle leeftijden zal zeker betekenen dat er materiaal wordt tentoongesteld dat sommigen aanstootgevend of verontrustend vinden. De Raad steunde het beginsel dat gebruikers moeten kunnen kiezen tot welke inhoud ze toegang willen hebben en moedigde het verantwoord samenstellen van inhoud aan, zodat gebruikers redelijkerwijs kunnen verwachten wat ze zullen tegenkomen bij het bekijken van een pagina of het gebruik van een functie, maar bleef zijn expliciete steun geven aan toegang tot informatie voor iedereen.
Inhoud
Hoe neem ik contact op met de mensen of entiteiten waarover op jullie sites wordt geschreven?
Hoewel de websites die we onderhouden, artikelen bevatten over een groot aantal mensen, bedrijven en bedrijven, houden we geen contactgegevens van hen bij. De contactgegevens kunnen worden opgenomen in het artikel over het onderwerp of in de links die in het artikel worden verstrekt. Zo niet, kunt u deze informatie misschien opzoeken met een zoekmachine of andere bron. Als organisatie die bijna geheel afhankelijk is van de goede wil van vrijwilligers, hebben wij niet de middelen om onderzoek van deze aard te doen.
Hoe kom ik meer te weten over onderwerpen op jullie sites?
Aangezien de inhoud van onze educatieve projecten niet wordt gemaakt, beoordeeld of gecontroleerd door een centrale autoriteit, maar door leden van het publiek die vrijwillig helpen, zijn we niet in staat om meer informatie over de onderwerpen op onze sites via e-mail aan te bieden. Als organisatie die bijna volledig afhankelijk is van de goede wil van vrijwilligers, hebben we niet de middelen om dergelijk materiaal te onderzoeken.
Het is echter mogelijk dat u aanvullende informatie op de site zelf kunt krijgen. Veel talen van Wikipedia hebben een "reference desk" - een online bron waar verschillende vrijwilligers proberen op kennis gebaseerde vragen te beantwoorden. De Engelstalige Wikipedia bevindt zich bijvoorbeeld hier. U vindt een lange lijst met referentiebureaus in andere talen onderaan de werkbalk aan de linkerkant van de pagina. Hoewel er geen garantie is dat ze een antwoord kunnen geven, kunnen ze dat vaak wel. Wees specifiek in uw vraag, zodat anderen u beter kunnen helpen.
Alles wat u hier post, wordt openbaar. Daarom raden wij u aan geen persoonlijke gegevens zoals e-mailadres of telefoonnummers te plaatsen. Als u eenmaal uw vraag hebt geplaatst, kunt u over een dag of twee weer op de website kijken of een vrijwilliger uw vraag heeft kunnen beantwoorden.
Hoe kan ik misbruik van mijn auteursrechtelijk beschermde gegevens op uw sites melden?
Het spijt ons dat u dit probleem op onze site heeft. Helaas kan het team voor belangenbehartiging van de gemeenschap, dat hier in het Hub vragen beantwoordt, niet direct bij het verwijderen van de inhoud helpen. De Wikimedia Foundation creëert of regelt geen inhoud op onze sites; dit werk wordt gedaan door een grote gemeenschap van vrijwilligers.
Er zijn verschillende manieren om inhoud te verwijderen als het uw auteursrecht schendt.
Ten eerste kunt u contact opnemen met onze aangewezen vertegenwoordiger voor een DMCA-verwijderingsverzoek (zie deze pagina voor meer informatie). U kunt daartoe e-mailen naar legal wikimedia org. Als u ons DMCA-beleid wilt bekijken, dat vindt u hier.
U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de gemeenschap van vrijwilligers om verwijdering van inhoud aan te vragen. Ze zijn beschikbaar via e-mail op info-en-c wikimedia org. Wikimedia-sites, waaronder Wikimedia Commons, hebben geen centrale autoriteit, maar de vrijwilligers die op deze e-mailadressen werken, zijn ervaren gebruikers die het beleid en de processen kennen en u kunnen helpen met dergelijke verzoeken.
Stuur geen verzoeken naar beide adressen, want dit kan de behandeling van uw verzoek vertragen. U moet uw verzoek verwerken via het juridisch team op het eerste adres of via de wachtrij die door vrijwilligers wordt behandeld.
Hoe meld ik onjuistheden in de inhoud van een project?
Onze projecten zijn "wiki's", wat betekent dat iedereen die de site bezoekt de meeste pagina's kan bewerken of aanvullen. In de meeste gevallen, als u van mening bent dat de inhoud kan worden verbeterd, vragen we u om dit zelf op de site aan te pakken.
Ten eerste kunt u bijna elke pagina rechtstreeks bewerken. U hoeft zich niet aan te melden of speciale toestemming te krijgen om lid te worden. Bovenaan elke pagina staat een label 'Bewerken'. Probeer het bijvoorbeeld eens op de zandbak op Wikipedia. U hoeft niet eens in te loggen om te bewerken, hoewel het aanmaken van een account u meer opties geeft en u helpt uw bijdragen bij te houden. U kunt een account aanmaken op onze educatieve projecten door rechtsboven op "Account aanmaken" te klikken.
Onze projecten staan open voor vrijwilligers en moedigen mensen aan om hun steentje bij te dragen. Over het algemeen kunt u informatie over hoe vinden in de zijbalk van elk project. De Engelstalige Wikipedia's Inleiding en Tutorial zijn nuttige lectuur voor het bewerken van MediaWiki-software, als u ervoor kiest om rechtstreeks bij te dragen.
Let op: hoewel bijdragen welkom zijn, hebben de vrijwilligersgemeenschappen die content creëren en regelen wel beleid en richtlijnen die zij hebben opgesteld waaraan inhoud moet voldoen. Deze zullen variëren naargelang het project dat u bewerkt en kunnen in het algemeen worden gelezen door de links links van de pagina van een bepaald project te volgen. Bijvoorbeeld, de beleid die Wikipedia regelt vraagt dat men neutraal blijft in het proza en betrouwbare bronnen biedt om de informatie die u toevoegt te bevestigen. Inhoud dat niet aan de lokale beleidsregels voldoet, kan worden gewijzigd of verwijderd.
Als u het probleem niet zelf wilt oplossen, kunt u uw bezorgdheid kenbaar maken voor beoordeling door leden van de community. Elke pagina op onze projecten heeft een bijbehorende "overlegpagina" of "discussiepagina"; U kunt dit openen door op de link "Overleg" bovenaan de pagina te klikken. U kunt vervolgens uw zorgen uiten door de link "nieuwe sectie" te selecteren in de tabbladen bovenaan de pagina. U ziet twee tekstvakken waarin u kunt schrijven: één voor een titel voor uw notitie en één voor de notitie zelf. (Zie de MediaWiki helppagina op overlegpagina's als u meer informatie wilt over het gebruik ervan).
Als andere bijdragers niet ontvankelijk zijn voor uw notitie of bewerkingen, zijn er procedures voor geschillenbeslechting die u op de sites kunt volgen. U kunt dan vaak meer informatie over vinden door op de "help"-link te klikken die u bij de meeste projecten in de zijbalk aan de linkerkant vindt. Als u de geschillenbeslechtingsprocessen voor een bepaald project niet kunt vinden, kunt u de helpdesk of het gemeenschapsportaal bezoeken om lokale vrijwilligers op dat project te vragen hoe u verder moet gaan.
Naast de procedures voor het oplossen van geschillen binnen een specifiek project (zoals het Wikipedia-project dat u aangaat), is er een cross-wiki discussiepunt genaamd "Meta" die bedoeld is om het werk tussen projecten te coördineren. Als een bepaald project interne problemen heeft die de lokale gemeenschap niet kan oplossen, is het misschien mogelijk om contact op te nemen met andere Wikimedianen voor hulp daar. Het proces dat hiervoor wordt gebruikt, heet "Verzoeken om commentaar". We raden aan om het probleem zo beknopt mogelijk uit te leggen en duidelijke "diffs" of "links" aan te bieden naar pagina's en bewerkingen die het probleem illustreren. Het is handig om de Meta-community te laten zien waar leden van de lokale community hebben geprobeerd het probleem op te lossen en hebben gefaald.
In sommige gevallen kan het gepast zijn om contact op te nemen voor informatie of hulp bij het vrijwillige e-mailresponsteam op info wikimedia org. Het vrijwillige e-mailresponsteam ontvangt elke dag een groot aantal e-mails en ze hebben niet de capaciteit of het mandaat om te helpen met de meeste kleine correcties of standaardgeschillen over inhoud. Ze kunnen echter mensen in bijzondere omstandigheden helpen. Voordat u gaat schrijven, is het een goed idee om het project waar u problemen ondervindt te controleren om te zien of er specifieke instructies zijn om contact op te nemen met vrijwilligers op dat project of specifieke informatie over hoe ze kunnen helpen. Bijvoorbeeld de Nederlandstalige Wikipedia-pagina op hun vrijwillige e-mailresponssysteem bevat specifieke details over wat te doen in verschillende omstandigheden. (U kunt deze informatie op andere projecten vinden door op het vergrootglas in de zoekbalk te drukken, "OTRS" in het vak te typen en op "Help en projectpagina's" onder het vak te drukken.) Sommige projecten bevatten die informatie in de link aan de linkerkant met het label "Contactpagina". (Zie bijvoorbeeld de Engelstalige Wikipedia's "Neem contact met ons op" pagina.)
Als u ervoor kiest om contact op te nemen met het e-mail-reactie-team van vrijwilligers, moet u er rekening mee houden dat onze projecten geen centrale redactie hebben. Hoewel vrijwilligers worden gekozen uit de vrijwilligersgemeenschap door andere vrijwilligers om hun ervaring op de projecten te tonen, kunnen zij alleen handelen in overeenstemming met de door de gemeenschap gecreëerde beleidsregels en processen van de projecten die zij dienen. In sommige uitzonderlijke omstandigheden kunnen zij u misschien direct helpen, maar indien niet, moeten zij u vaak kunnen helpen om de beste weg te bepalen.
Als u contact opneemt met het vrijwilligers-e-mail-reactie-team, leg dan duidelijk uit welke problemen u te maken heeft en, als u naar het algemene adres schrijft, vermeld dan de taal en het project waar u het probleem ondervindt (bijvoorbeeld de Franse Wiktionary; Russische Wikipedia).
Deelname
Hoe kan ik mijn eigen auteursrechtelijk beschermde gegevens doneren aan uw sites?
Bedankt voor uw interesse om gegevens te doneren aan onze projecten!
In overeenstemming met onze Gebruiksvoorwaarden, kunnen onze projecten eerder gepubliceerde inhoud accepteren die compatibel is met het project waaraan u deze wilt toevoegen. (Zie specifiek sectie 7, "Licenties voor inhoud").
De vrijwilligersgemeenschap die het grootste deel van de inhoud van onze projecten maakt en beheert, heeft processen ontwikkeld om dergelijke donaties mogelijk te maken. Aanbevolen stappen op de Engelstalige Wikipedia zijn te vinden op Doneren van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Verschillende anderstalige Wikipedia's hebben pagina's die het proces beschrijven; U kunt de lijst met talen bekijken waarin het beschikbaar is en deze openen door op "Talen" in de linkse werkbalk te klikken. Specifieke informatie over het doneren van afbeeldingen en andere mediabestanden is te vinden op Commons e-mail sjablonen. Als u vragen heeft over het doneren van auteursrechtelijk beschermde inhoud die niet op die pagina's worden beantwoord, kunt u de webgebaseerde "helpdesk" op Commons raadplegen of de "Help"-link in de linkse werkbalk gebruiken om een forum te vinden over het project waaraan u wilt doneren.
Hoe kan ik helpen met het vertalen van inhoud naar andere talen?
Wikipedia draait op vrijwilligers die alle inhoud genereren en onderhouden en ook beleid en richtlijnen creëren om de site te regelen. Het is een samenwerkingsproject, waarbij mensen uit de hele wereld hun vaardigheden en interesses brengen om gratis bij te dragen aan het samenstellen en verspreiden van kennis aan iedereen, overal. De andere projecten die we onderhouden zijn ook collaboratieve, crowdsourced projecten die afhankelijk zijn van vrijwilligers. Vertaal is een vrijwilligerswerk op onze websites, net als het maken van content.
Een algemene benadering van het vertalen van de Engelstalige Wikipedia naar andere projecten is hier te vinden. Deze aanpak zal waarschijnlijk slagen bij de meeste projecten met de meeste talen. Als u specifiek advies wilt van andere vrijwilligers, kunt u contact opnemen met het "help" of het discussieforum van de gemeenschap op het project waar u voor wilt vertalen. Deze zijn over het algemeen gelinkt vanaf de zijkant van elke pagina. Als u het niet kunt vinden, kunt u schrijven naar info wikimedia org voor meer informatie. Geef in dat geval het taalproject aan waar u wilt werken (bijvoorbeeld Italiaans Wiktionary; Franstalige Wikipedia).
Als u geïnteresseerd bent om te helpen bij het vertalen van officiële documenten die worden gebruikt voor het beheer van Wikimedia-projecten, wordt dit werk ook gedaan door vrijwilligers. Meta's pagina "Babylon" is een goede plek om te beginnen. Er is een sectie over aan de slag gaan met enkele belangrijke links, en er is ook een sectie over communicatie die u enkele van de beste plaatsen vertelt om in contact te komen met andere vertalers, die u mogelijk details over het werk kunnen geven. We raden u aan om de tutorial te lezen die is gelinkt in het gedeelte "aan de slag" voordat u begint, als u ervoor kiest om mee te doen, omdat het systeem er eigenlijk complexer uitziet dan het is.
Onderzoek
The following information is transcluded from Research FAQ page.
I want to understand the Wikimedia research community
Who manages the research community?
No single person or entity manages or directs the Wikimedia research community. Much like the Wikipedia community, the research community is composed of many different, self-directed entities with a common interest in better understanding the Wikimedia movement and its projects.
Even within the Wikimedia Foundation, the largest organization in the Wikimedia movement, no single person or team has primary responsibility for all research.
Who is involved in the research community?
Participants in the research community include:
- The Research and Decision Science group in the Wikimedia Foundation:
- The Research team and its formal collaborators
- The Design Research team
- The Product Analytics team
- The Movement Insights team
- Various staff members at Wikimedia Deutschland
- Academic researchers and students interested in Wikimedia research
- Wikimedia contributors interested in research
How do I communicate with the research community?
The best way to communicate with the research community as a whole is to use the wiki-research-l lists wikimedia org mailing list. You can also use the #wikimedia-researchverbinden IRC channel, but you may not get an answer to a general question because IRC is meant for live conversations.
Where can I meet members of the research community?
The Wikimedia Foundation Research team hosts a monthly office hour using video chat.
Wikimania, the yearly Wikimedia movement conference, is attended by many members of the research community and usually has many sessions related to research. Many other Wikimedia conferences exists; some may include members of the research community or research-related session.
There are several scholarly conferences with dedicated tracks on Wikimedia research or a long record of publications in the field. The best research on Wikipedia and other Wikimedia projects today happens at conferences such as CSCW, ICWSM, OpenSym, WWW.
What does the Wikimedia Foundation Research team do? Can it support my team’s data analysis needs?
The Wikimedia Research's mandate is to help design and test technology informed by qualitative and quantitative research methods and produce scientifically rigorous knowledge about Wikimedia's users and projects. Examples of projects led by the Research team include:
- models to detect missing citations (blog)
- recommender systems for expanding Wikipedia across languages
- multi-faceted approaches to characterizing reader behavior (blog)
- guidance of how ethics and human-centered AI should be incorporated within Wikimedia
The team can provide guidance on metric definitions, experimental design, statistical and methodological support on an ad hoc basis. Individual Audiences teams are responsible for data analysis and metric definition for their corresponding audiences. You can contact the R&D team via our (internal) department mailing list research-wmf lists wikimedia org.
What does the Wikimedia Foundation Design Research team do?
The Design Research team (DR) supports iteration of concepts and functionality toward a usable and intuitive experience for users. It also provides guidance to other WMF teams via a range of qualitative methods including, but not limited to, usability testing. See the team page how to submit requests for the team. The team also conducts generative research and collaborates with Research and Data and other teams in order to help define what products and user experiences at a high level should be built (and why) for specific types of users, based on their needs. You can contact the DR team via our (internal) department mailing list research-wmf lists wikimedia org.
I have a question about Wikimedia projects that I want answered
Where do I find Wikimedia statistics and metrics?
Wikistats is the best location for learning about high-level statistics like the number of active editors or unique devices. The numbers in Wikistats are the most vetted and "official" available.
Many other dashboards and reports are also available. For a list, see Statistics. Note that these dashboards may not be as closely vetted as Wikistats is and should be used with care in high-profile situations.
A journalist has asked me for some data. Who can I talk to?
If you need help handling a question from a journalist, please contact the Wikimedia Foundation's Communications team at talktocomms wikimedia org. If necessary, the team knows how request support from the various researchers at the Foundation.
How can I recruit a researcher to investigate my question?
Realistically, there are far more questions than there is time to answer them, so it's likely that you will not be able to find anyone willing to take up your question.
If you would still like to try, you can email the wiki-research-l lists wikimedia org mailing list. You can also add your idea to the research ideas board on Phabricator; students and volunteers looking for projects to work on sometimes look there for ideas.
If you want to try investigating the question yourself, check out the section of this page on help with your own research.
I want to pitch a new project to Research and Data, what should I do?
The Research and Data team partners with other teams in the organization, community members and academic researchers to design and run projects that typically span multiple months of work. In order to engage with the team, your project will likely be:
- a minimum of one or two quarters in projected time frame
- ahead of specific products or interventions being designed or tested
If you think your project meets these requirements, you can contact the team via this mailing list: research-wmf lists wikimedia org or by creating a Phabricator task in the backlog of the Research board. If you are looking for audience-specific metrics and statistics, please get in touch with the respective team's product owner.
I want to conduct my own research on Wikimedia projects
What data is available for my research?
There is a vast array of publicly-available data about the Wikimedia projects. A detailed list can be found at Research:Data.
Additionally, the Wikimedia Foundation collects some data for private use by highly-trusted researchers who have signed non-disclosure agreements (NDAs). In general, this category only includes staff of the Wikimedia Foundation, staff of other approved organizations such as Wikimedia Deutschland, and formal collaborators of the Wikimedia Foundation Research team. For more details on this private data, see Analytics data access policy. For details on how to propose a collaboration with the Wikimedia Foundation Research team, see their page on formal collaborations.
Does my project need approval?
Most research is conducted independently, without knowledge by or approval from the Wikimedia Foundation. Rarely, the Wikimedia Foundation will provide practical support for certain research projects, such as projects that require access to non-public data. Researchers may not claim any support, approval, or special privileges from the Wikimedia Foundation unless they have a signed, written agreement with the Wikimedia Foundation that says they do.
Observational research generally does not require approval from anyone. Interventional research projects may require cooperation from the affected communities. Before beginning an interventional research project, we recommend disclosing it at a community forum, such as the local community's village pump. You should be prepared to engage in discussion with community members and, if necessary, to modify your research plan based on their feedback. Some communities require such disclosure and discussion.
Can the Wikimedia Foundation financially support my research?
The Wikimedia Foundation sponsors research projects of strategic importance in the form of grants. Grants can be issued to individuals and organizations alike and can be awarded via calls for participation or directly allocated in the case of research commissioned by the Foundation. More information on different types of grant, and the corresponding requirements, can be found on this page. Research sponsored by a grant from the Wikimedia Foundation is subject to the terms of our open access policy.
Can the Wikimedia Foundation write a letter of support for my grant proposal?
The Wikimedia Foundation does not directly participate, unless in exceptional circumstances, in grant applications or research consortia as a partner institution, due to legal and financial constraints that come with restricted funding. However, we are happy to support individual research projects of particular strategic importance by providing formal endorsements. Letters of endorsement are signed by a C-level or by their delegate, they form part of a formal collaboration and are subject to the terms of the Wikimedia Foundation's open access policy.
Can the Wikimedia Foundation help me collect data for my study?
As a general rule, researchers at the Wikimedia Foundation have little bandwidth to provide data collection / data analysis as a service, outside of the scope of formal collaborations. We are always happy to provide guidance and recommend the appropriate tools, data sources and libraries for a given study on an informal basis. The best way to get support is to post a request to wiki-research-l (for anything related to research design, methods, state of the art on a specific research topic) or to analytics-l (for data sources and APIs maintained by the Wikimedia Analytics Engineering team). You can also get support via the corresponding IRC channels, irc:wikimedia-research and irc:wikimedia-analytics. If your request is about recruiting participants for a survey or study, see the corresponding question.
How do I get special API privileges for my research?
You can access the MediaWiki API to retrieve data from Wikimedia projects with the standard permissions that are granted to your registered username. For most types of data you will not need any kind of special privilege. In some cases the Wikimedia Foundation can grant special permissions (such as high API request limits) on a temporary basis to individual users for research purposes. When these privileges are granted by WMF staff, they form part of a formal collaboration and are subject to the terms of the Wikimedia Foundation's open access policy.
How do I release a dataset?
Releasing open data about Wikimedia projects for research purposes, while respecting our privacy and data retention policies, is in line with Wikimedia's values and mission to disseminate open knowledge. To learn more about publicly-available, open-licensed data about Wikimedia projects visit Research:Data. There is also a community-created collection of wikimedia datasets on Hugging Face. If you are in a team at WMF dealing with sensitive data, before releasing a new dataset, particularly data obtained from private sources and/or containing personally identifiable information, it is mandatory to consult with the Legal and Security teams. The Research and Data team can provide best practices on how to publish and document the dataset, once its publication has been cleared by these two teams. The release of data from Fundraising is subject to additional restrictions due to our donor policies: before publishing any reports including anonymized or aggregate data from Online Fundraising, please review these guidelines and obtain explicit approval from the team.
I want to run a survey, how do I get started?
The Learning and Evaluation team maintains the Survey Support Desk – a one-stop shop for anything related to surveys in the Wikimedia context for Wikimedia Foundation staff, Wikimedia affiliates, and volunteers. The team also maintains and provides access to survey platforms used by WMF. The Design Research team can provide overall guidance and support to other teams at WMF on survey design. The Research and Data team can provide guidance on best practices on strategies for participant recruitment on-wiki. All WMF-run surveys must be reviewed by the Legal team -- see this internal page for more information.
Surveys run by academic researchers need to meet community expectations before participant recruitment can begin. Creating a research project and discussing the proposed recruitment strategy on wiki-research-l are good, preliminary steps towards successful recruitment of participants for a study. There aren't any global policies regulating third-party research or mechanisms for large-scale subject recruitment, but best practices have been discussed in a number of contexts. en:WP:Research and en:WP:SRAG are the product of the joint efforts of the research community and the English Wikipedia community to try and satisfy two goals:
- Create a mechanism for mass subject recruitment
- Protect the community (and individuals) from the disruption that mass recruitment could cause
Along with these two documents, a few essays are available as tools for educating Wikipedians about research:
Do I need to acknowledge WMF in publications?
If your work has been supported in some way by the Wikimedia Foundation, a Wikimedia affiliate, or a Wikimedia community member, we encourage you to consider acknowledging them in your publications referring to specific usernames, groups or organizations for their specific contributions to your research.
If your work was supported by the WMF Research Fund we suggest using the following acknowledgement (Grant IDs can be found in the respective project's Grant or Research Meta page):
This research is supported [in part] by the Wikimedia Foundation’s Research Fund under Grant No. [grant ID]. The authors would like to thank [specific individuals or teams] at [the Wikimedia Foundation, another Wikimedia affiliate, or the Wikimedia community] for [help provided].
I want to learn about current research findings related to Wikimedia projects
Where can I learn about current research projects at WMF?
We run a weekly, cross-departmental research group every Thursday at 9:30am PT to discuss research in progress, present early results or get feedback on the design of new projects. The meeting is regularly attended by members of the Research and Data and Design Research teams, analysts with various Product teams and from Learning and Evaluation but it's open to anyone in the organization interested in participating. We also host more formal, public presentations on a monthly basis via our Research Showcase and at Monthly Metrics meetings, which you can attend in person if you're in the SF office or watch online via YouTube.
Where can I learn about existing research on a specific topic?
There are several places where you can learn about previous and current research. The most comprehensive resource covering research on Wikimedia projects is the Research Newsletter. The newsletter is a collaboratively maintained monthly overview of new research, edited by Tilman Bayer and Dario Taraborelli with contributions by several volunteer reviewers. It has been published monthly since 2011 and has a fully searchable archive. You can also follow the latest research updates hot off the press via the @WikiResearch handle on Twitter, by subscribing to wiki-research-l or by attending the Wikimedia Research monthly newscase (also available on YouTube). The Wikimedia Research Codex is a complementary effort to summarize past research by organizing it by topic instead of by date; it in currently in progress, and topics are prioritized depending on team needs.
I want a job researching Wikimedia projects
Are there any research and analytics jobs at the Wikimedia Foundation?
Current openings for part-time and full-time positions in Research, Analytics Engineering and Product are listed on the Wikimedia Foundation's jobs website.