Vi vill göra Wikipedia mer användbart, och behöver din hjälp!

Kvalitet spelar roll. Vi vill uppbåda en grupp människor från hela världen – tekniker, testare, skribenter och människor som vill bidra ekonomiskt – som kan hjälpa oss att hitta uppfinningsrika sätt att öka Wikipedias och dess systerprojekts korrekthet och tillförlitlighet. Om du vill bidra till att göra Wikipedia mer användbar, läs vidare.

Det här kan du göra: Skänk pengar till Wikimedia Foundation

Driften av Wikipedia sköts av den ideella organisationen Wikimedia Foundation. Genom att skänka pengar ser du till att stiftelsen har tillräckliga resurser, så att de kan fortsätta att utveckla tekniska verktyg och ta storskaliga initiativ för att förbättra kvaliteten.

Det här kan du göra: Kontrollera [programmet för märkning av artikelversioner]

Vi vill låta ett mindre antal betrodda användare leta rätt på artikelversioner, som kontrolleras så de är korrekta och inte innehåller vandalism. För att göra detta finns det ett [datorprogram] som är under utveckling, som kallas Flagged Revisions.

En demonstration finns här: http://test.wikipedia.org/. Observera att servern bara klarar en begränsad mängd trafik.

En större betaversion för allmänheten (med påhittat innehåll) kommer att släppas inom en nära framtid. Se m:Wikiquality#Revision_tagging för mer information om detta, och om våra planer på [hur funktionen kan utnyttjas].

Det här kan du göra: Utvärdera det experimentella trovärdighetstestet.

Luca de Alfaro är [an Associate Professor of Computer Engineering] vid University of California i Santa Cruz. Han leder arbetet med att studera mönstren i Wikipedias artikelhistorik. Hans arbetslag har tagit fram en demonstration som märker Wikipediaartiklar med färger efter hur trovärdiga de är ([according to a value of trust]), beräknat med hjälp av ryktet för de författare som bidragit och redigerat i texten. Wikimediastiftelsen ger stöd åt ett pågående arbete som syftar till att märka upp wikipediaartiklar så att det framgår hur trovärdiga de aktuella bidragsskrivarna är. Arbetet bedrivs av University of California i Santa Cruz. Studera gärna demonstrationsprogrammet på följande länk: UCSC Wiki Lab och återkoppla dina synpunkter till en arbetsgrupp här på Wikimedia Quality via sändlistan: wikiquality-l.

Det här kan du göra: Redigera Wikipedia

Wikipedia är öppen för redigering och kommer så att förbli. Om du inte har bidragit till Wikipedia innan så är du välkommen att göra det nu. Vet du hur man gör när man redigerar Wikipedia men undrar vad du ska bidra med? Isåfall har Deltagarportalen många länkar för att komma igång. Varför inte gå med i ett projekt på Wikipedia för att systematiskt förbättra artiklar inom ett område som du har kunskap om?

Det här kan du göra: Dela med dig av dina idéer och den källkod du gjort.

Det har sedan starten av Wikipedia pågått diskussioner om systematiska förbättringar av trovärdigheten. Om du vill delta i dessa diskussioner kan du skriva upp dig på sändlistan: wikiquality-l. Om du är PHP-programmerare så är du mer än välkommen att delta i de pågående diskussionerna om hur PHP kan användas för förbättringsarbetet. Till sist så kan du läsa artikeln wikipage of ideas för att se om någon av dina idéer diskuterats förut; om inte så kan du lägga till ditt förslag på sidan.

Wikipedias logotyp
Wikipedias logotyp

Om Wikipedia

Sedan Wikipedia startades januari 2001 har vår världsomspännande grupp av frivilliga skrivit mer än 6 miljoner encyklopediartiklar på 250 språk.

Wikipedia är gratis, har ingen reklam och är fri att användas för vilket ändamål som helst: Vi tror på att kunskap inte har några gränser och att utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Det är därför Wikipedia drivs av en välgörenhetsorganisation, Wikimedia Foundation.

Vi vill vinna ditt förtroende

Wikipedia är en mycket ovanlig encyklopedi som kan uppdateras i realtid av vem som helst. Vi vill göra det så öppet och tydligt som möjligt för dig att se hur många som har tittat på en viss artikel och vad de har kommit fram till om dess kvalitet. Det betyder inte att vi vill överge de grundläggande principerna för samarbete mellan många människor: enkelhet att gå med och en platt, meritokratisk hierarki.

[När du ser en artikel på Wikipedia vill vi dock berätta för dig exakt vad det är du ser. Tänk på det som en innehållsdeklaration på information. I avsaknad av dessa etiketter ber vi dig att alltid noga kontrollera, titta på artikelhistoriken och att undersöka källor i de fall det finns sådana.]

Wikipedia tillhör oss alla. Låt oss gemensamt arbeta med att skapa en så bra encyklopedi som möjligt.