Wikiquality/Portal/nl

We willen Wikipedia nuttiger maken, en we hebben Uw hulp hierbij nodig!

Kwaliteit is belangrijk. We willen een wereldwijde gemeenschap van techneuten, testers, gebruikers en sponsoren vinden om innovatieve manieren te vinden om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van Wikipedia en haar zusterprojecten te verhogen. Als U mee wilt helpen Wikipedia nuttiger te maken, lees dan door.

Wat U kunt doen: Doneer aan de Wikimedia Foundation

Wikipedia wordt door een non-profit organisatie onderhouden, de Wikimedia Foundation. Door een financiële bijdrage kunt U meehelpen te verzekeren dat we de middelen hebben voor de ontwikkeling van innovatieve technologieën en grootschalige kwaliteitsverbetering.

Wat U kunt doen: Het testen van het waarmerken van artikelen

We willen een aantal vertrouwde gebruikers toestaan om versies van artikelen te waarmerken die nagegaan zijn op vandalisme en nauwkeurigheid. Hiervoor wordt er gewerkt aan een software uitbreiding die Flagged Revisions (gewaarmerkte versies) heet.

Een openbare Bètaversie zal de komende dagen de lucht in gaan. Zie meer informatie over deze uitbreiding en onze ontwikkelingsvoortgang.

Wat kunt U doen: Test de kleurendemo van Prof. Luca de Alfaro

Luca de Alfaro is een Associate Professor of Computer Engineering aan de University of California, Santa Cruz. Hij leidt een researchteam dat de patronen in Wikipedia-artikelgeschiedenis bestudeert. Zijn team heeft een demonstratie gemaakt die Wikipedia-artikelen kleurt naar mate van betrouwbaarheid, berekend uit de reputatie van de auteurs.

De Wikimedia Foundation steunt Luca's werk, en overweegt verschillende manieren waarop dit bruikbaar in Wikipedia kan worden geïntegreerd. Probeer Luca's demo en stuur ons uw commentaar op de wikiquality-l mailing list.

Wat kunt U doen: Bewerk de wiki. :-)

Wikipedia is en zal open blijven om te bewerken. Als U nog nooit aan Wikipedia hebt bijgedragen, bezoek dan de snelcursus. Als U bekend bent met het bewerken van Wikipedia maar U vraagt zich af wat U kunt doen, dan biedt het Gebruikersportaal veel verwijzingen om te beginnen.

Wat kunt U doen: Deel Uw ideeën - en source code!

Wij hebben sinds de start van Wikipedia methoden voor kwaliteitsbevordering besproken. Als U wilt deelnemen aan deze discussies dan kunt U zich inschrijven bij subscribe wikiquality-l, een mailing list die hierop gericht is. Als U een PHP-programmeur bent kunt U ook hier terecht bij mensen die U werkgebieden kunnen aangeven. Zie ook de ideeënpagina om te zien of Uw idee niet al bediscussieerd is. Zo niet: Bewerk de wiki en voeg hem eraan toe.

Wikipedia logo
Wikipedia logo

Over Wikipedia

Sinds het begin van Wikipedia in januari 2001 zijn door onze wereldwijde gemeenschap van vrijwilligers meer dan 6 miljoen encyclopedieartikelen in meer dan 250 talen geschreven.

Wikipedia is gratis, zonder advertenties, en vrij te gebruiken voor elk doel: Wij geloven dat kennis geen grenzen moet hebben, en dat educatie een fundamenteel mensenrecht is. Hierom gaat Wikipedia uit van een stichting, de Wikimedia Foundation.

We willen Uw vertrouwen opbouwen.

Wikipedia is een ongebruikelijke encyclopedie die continu door iedereen bewerkt wordt. We willen zo transparant mogelijk maken hoeveel mensen naar een artikel hebben gekeken, en wat ze vinden van een artikel. Dat wil niet zeggen dat we de fundamentele principes van collaboratieve samenwerking - lage drempels om mee te doen en platte hiërarchieën - willen verlaten.

Als U naar een Wikipedia-artikel kijkt willen we U exact kunnen laten zien waar U naar kijkt. Denk aan een soort voedseletikettering. Zonder deze labeling moet de inhoud steeds nagegaan worden, de geschiedenis bekeken en de aangegeven bronnen bestudeerd.

Wikipedia is van ons allen. Samen werken we eraan om het de beste encyclopedie te maken.