Wikiquality/Portal/bg

Wiki-Quality.png Blue Glass Arrow.svg Wikimedia-logo-meta.png
This page was recently moved from Quality Wiki.
The page probably requires cleanup – please feel free to help out. Remove this template once that is done.

Ние искаме да направим Уикипедия по-добра и за това ни е необходима вашата помощ!

Разковничето е в качеството. Бихме искали да мобилизираме световната общност от технолози, тестери, редактори и дарители, за да ни помогнат да намерим иновационни пътища, чрез които да подобрим точността и надеждността на Уикипедия и нейните сродни проекти. Прочетете тази страница и помогнете да направим Уикипедия по-полезна.

Какво можете да направите? Да подпомогнете "Фондация Уикимедия"

Уикипедия работи благодарение на организацията с идеална цел Фондация Уикимедия. Подпомагайки фондацията, ще ни осигурите ресурси, за да продължим разработката на иновационни технологии и нови инициативи които ще подобрят качеството.

Какво можете да направите? Да определите най-добрите версии на статиите

Искаме да позволим на редакторите, на които имаме доверие, да определят версиите на статиите, проверени за вандализъм и точност. В тази връзка ние разработваме програмно разширение, наречено Flagged Revisions (англ.).

Обществена бета-версия (с използване на пробно съдържание) скоро ще бъде достъпна. Повече информация (англ.) за това разширение и нашите текущи планове.

Какво можете да направите? Да изпробвате демо-версията за оцветяване на статиите на професор Лука де Алваро

Лука де Алваро е професор по компютърен инжиниринг в Университета на Калифония (Санта Круз). Той ръководи изследователска група за оцветяване на измененията в историиите на версиите на Уикипедия. Те създадоха демонстрация, която оцветява статиите на Уикипедия според доверието към редакциите, в зависимост от репутацията на авторите, които са редактирали текста.

Фондация Уикимедия поддържа работата на Лука и разработва различни пътища, за да интегрира тази полезна технология в Уикипедия. Пробвайте демо-версията (англ,), и ни изпратете вашето мнение в пощенския списък wikiquality-l.

Какво можете да направите? Да редактирате :-)

Уикипедия е отворена и ще бъде отворена за редактиране. Ако никога не сте редактирали в Уикипедия, прочетете ръководството за бърз старт. Ако знаете как да редактирате в Уикипедия, но нещо не разбирате, порталът на общността ще ви предложи множество връзки за да започнете. Защо да не се включите в някой от проектите на Уикипедия, например, за да подобрите съдържанието по тема която добре разбирате?

Какво можете да направите? Да споделяте своите идеи и изходни кодове!

Ние обсъждаме методи за систематично подобряване на статиите още от началото на Уикипедия. Ако искате да участвате в тези дискусии, можете да се запишете на wikiquality-l, пощенски списък, свързан с тези теми. Ако вие сте PHP-програмист, също има пощенски списъци, където хората могат да обърнат вашето внимание за местата където можете да направите подобрения. Накрая, моля, погледнете нашата страница за идеи (англ.), за да разберете дали вече не обсъждат вашата идея. Ако не - защо да не я добавите?

Логотип на Уикипедия

За Уикипедия

От времето, когато Уикипедия стартира през януари 2001 г., общността написа над 10 милиона енциклопедически статии на над 270 езика.

Уикипедия е безплатна, свободна от реклами и свободна за използоване за всякакви цели: ние считаме, че знанията не трябва да се ограничиват, а образованието и достъпът до знания — основно право на хората. Точно с такава цел Уикипедия е основана на благотворителен принцип благодарение на Фондация Уикимедия.

Ние искаме да спечелим вашето доверие.

Уикипедия е необикновена енциклопедия, обновявана от всеки човек в режим на реално време. Искаме да я направим колкото се може по-прозрачна за вас, за да се увери всеки в качеството на статиите. Това не означава, че ние се отказваме от фундаменталните принципи на обществено сътрудничество: ниския праг за вход и простата и понятна йерархия на ползвателите.

Когато преглеждате статия на Уикипедия, трябва да използвате същия принцип, както когато оглеждате опаковката на някой продукт. Без тази информация, два пъти проверявайте, преглеждайте историята на статията и проверявайте указаните източници.

Уикипедия принадлежи на всички нас. Хайде да работим заедно, за да я направим най-добрата енциклопедиея, която въобще би могла да съществува.