Szlovák Wikimédisták/Jelentések/2013

This page is a translated version of the page Wikimedians of Slovakia/Reports/2013 and the translation is 100% complete.

Ez a jelentés a hamarosan megalakuló Wikimédia Szlovákia 2013-as tevékenységét foglalja össze.

Állapot

Általánosságban

A címünk 2012 szeptemberi megváltoztatását követően 2013-ban bankszámlát nyithattunk, melynek köszönhetően pályázatokat adhatunk be és nagyobb projekteket is megvalósíthatunk; az első pályázatunkat egy pénzügyi partnerünk segítségével adtuk be.

A korábbi kiadásaink megtérítésére és új ötletekre beadott pályázatunk sikeres volt.

A kommunikációs infrastruktúránk két levelezőlistával bővült: Wikimedia-SK az általános megbeszélésekhez és wikimedia-sk-oznamy a bejelentésekhez.

Általános közgyűlés

A Wikimédia Szlovákia általános közgyűlésének időpontja 2013. március 23-a volt, ahol bemutattuk a 2012-es tevékenységünket és a 2013-as tervezetünket. A kuratórium talált néhány problémát, főleg a nemzetközi Wikimédia-mozgalommal kapcsolatban, mivel a szlovák szervezet még nincs elismere. A tagok nyilatkoztak, hogy követik eredeti elképzelésüket, azaz felhasználói csoport státusz nélkül kívánnak leányszervvé válni.

Kuratórium

A 2012-es közgyűlést követően az egyik alapító, Rudolf Šmehýl (Rudko) lemondott alelnöki posztjáról a közte és az elnök közti nézeteltérés miatt. A többi tag 2013. április 16-án döntött az új szerepekről; azóta az elnök KuboF, az alelnök pedig Jetam2. Rudko továbbra is támogatja a WMSK munkáját a www.wmsk.sk és www.wikilovesmonuments.sk weboldalak fenntartásával, valamint a szlovák Wikipédia szerkesztésével. A kuratórium döntésével a következő évben döntenek az új kuratóriumi tagokról.

Projektek

Wiki Loves Monuments 2013

 
Az egyik nyertes fotó 2013-ból

2013-ban a Wikimédia Szlovákia megszervezte a Wiki Loves Monument nemzetközi verseny szlovák részét. A 2012-es tapasztalatoknak, illetve a létrehozott infrastruktúrának és kialakult kapcsolatoknak köszönhetően a 2013-as esemény sokkal gördülékenyebben zajlott. A pályázati jelentés szerint 76 közreműködő 2729 fotót töltött fel, ez az előző évi szám 3,58-szorosa; a teljes méret meghaladja az öt gigabájtot. A fő partnerünk a Szlovák Köztársaság Műemlékbizottsága volt.

Pénzügyi ismeretek napja a Wikipédiával

A Pénzügyi ismeretek napja a Wikipédiával egy szócikkíró verseny volt a Wikimédia Szlovákia és a Nadácia PARTNERS alapítvány szervezésében. A szeptember 9-től 11-ig tartó versenyen 33 szócikk jött létre és 14 fejlődött. A díjakat a Nadácia PARTNERS biztosította.

A verseny lényegében a cseh változat másolata.

Wiki a diákokért, diákok a Wikiért

Elindult a Wikipédia-nagykövetek Peko által vezetett Wiki a diákokért, diákok a Wikiért programja. Az első együttműködés Prof. RNDr. Ladislav Tolmáčihoz, a pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi Tanszékének professzorához fűződik.

A Commons támogatása

 
Az egyik első, NGO-kkal való együttműködésben feltöltött fotó

Elkészült a Commonsszal kapcsolatos projektek alapvető infrastruktúrája, amelyet először a Združenie Slatinka civilszervezet használt. Ezt a kapcsolatot a továbbiakban Wikipédia-képzésekre kívánjuk hasznosítani.

Egyéb

A WMSK előadásai:

  • 2013. 05. 29. – Wikipédia az oktatásban; alap- és középfokú intézmények tanárai résztvettek a „Nyílt digitális technológiák az oktatásban” szemináriumon, amelyet az „Oktatási Információkért és Prognózisért Intézet” szervezett
  • 2013. 10. 21. – Wikipédia az iskolában; a pozsonyi általános iskolák tanárainak
  • 2013. 11. 30. – A Wikidata nevű forradalom a cseh WikiKonferencián

A WMSK a következő előadásokon volt jelen:

  • 2013. 03. 19. – Szerzői jog az iskolában a Creative Commons Szlovákia által, az „Oktatási Információkért és Prognózisért Intézet” szervezésében
  • 2013. 10. 18. – Öröm a gyerekekkel
  • 2013. 11. 13. – Innovációk és szabadság az oktatásban a „Progressbar” szervezésében

Nemzetközi együttműködés

Wikimedia Conference 2013

A milánói Wikimedia Conference 2013-nak két szlovákiai résztvevője volt (2013 április) (a szervezet állapota).

Wikimánia 2013

A 2013-as Wikimániának két szlovákiai résztvevője volt (2013 augusztus).

Wikimédia CEE Meeting 2013

 
A 2013-as CEE Meeting csoportképe

A Wikimédia SK és a Education@Internet szervezésében a Modrában rendezett Wikimedia CEE Meeting 2013-on megvalósult a Közép- és kelet-európai Wikimédisták második találkozója, amely négy napig tartott, és 17 országból/szervezetből 35-en vettek részt rajta. Az esemény tiszteletbeli támogatója PhDr. Ľuboš Blaha PhD., a Szlovák Köztársaság Európai Ügyekért Felelős Nemzeti Tanácsának elnöke volt. A programsorozat alatt került megrendezésre a V4 a Wikipédiáért projekt a visegrádi országokból érkező tagokkal; az eseményhez pályázatot nyújtottunk be, amelyet visszautasítottak, azonban a találkozó nagy részét a Nemzetközi Visegrádi Alap fedezte.