Wikimedians of Bulgaria/European GLAMwiki Coordinators meeting

Срещата на координаторите на GLAM-проекти (European GLAMwiki Coordinators meeting) бе проведена по план на 16 и 17 февруари 2017 г. в централата на ЮНЕСКО в Париж. В хода на срещата бяха обменени знания, умения и опит между 33 участника, представители на различни Уикимедия сдружения и потребителски групи, както и гости от институции, сътрудничещи с Уикимедия и застъпващи се за нейните принципи. В следващите редове са поместени по-важните моменти от срещата.

Списъкът с презентациите, използвани на срещата.

Ден първи edit

 
Сградата на централата на ЮНЕСКО, където беше проведена срещата.

Библиотеки + 1Lib1Ref edit

Първият ден започна с Алекс Инохо (Amical Wikipedia), който ни даде за пример каталонските библиотеки (в и извън Каталония), които работят заедно с Уикипедия. Първоначалната мрежа започнала преди 3 години с 10 библиотеки, а към 2017 г. вече наброява 200 библиотеки, където персоналът е обучаван как да допринася в Уикипедия. Веднъж научили се, библиотекарите допринасят самостоятелно, а някои дори организират редактони в библиотеките си, без помощта на уикипедианци. Най-голяма популярност в тези среди е придобила инициативата 1Lib1Ref, която насърчава хората да добавят източници към съществуващи статии – неангажираща и лесна за нови потребители, но подобряваща значително качеството на статиите. След това Алекс Стинсън (WMF) обясни за значението и начина на работа на 1Lib1Ref – всяка библиотека, а и всеки човек се призовава да добавя източници към дадена статията, използвайки наличната си литература, като така постепенно се решава проблема с липсващи източници у много статии. Все пак, библиотеките играят централна роля, тъй като съдържат голямо количество информация, която може да е обвързана с даден географски регион и да е трудна за намиране от хората. Въпреки че това начинание формално има срокове, много хора и институции допринасят по него безсрочно, а броят им се увеличава всяка година.

Карпатска етнография edit

Марта Морачевска (Wikimedia Poland) разказа за проекта Карпатска етнография, който цели събирането на материали, свързани с етнографския регион на Карпатите. Има планове за инкорпорирането на проекта в ЦИЕ Пролет, така че да могат да участват и страни, които нямат пряка връзка с Карпатите.

Connected Open Heritage edit

Аксел Петерсон (Wikimedia Sweden) обясни за Connected Open Heritage, целящ съхраняването на архитектурното културно наследство на страни и региони, където въпросното наследство е застрашено от разрушаване, вследствие на войни, природни бедствия или нехайство. Към момента проектът включва 10 страни, сред които България не фигурира. Все пак, възможно е съдействие, чрез прехвърляне на информация от конкурса „Уики обича паметниците“ към Уикиданни.

Френските архиви edit

Реми Жербе и Ксавие Кайо (Wikimedia France) хвърлиха светилна върху сътрудничеството на Уикимедия Франция и Националните архиви на Франция. Партньорството им започва през 2013 г., като оттогава са организирани 4 редактона, добавят се източници, качват се изображения и се добавят книги към Уикиизточник. Въобще, дейността им е малко по-разнообразна от нашата, но при тях голяма част от информацията идва вече цифровизирана от архива, така че нуждата някой да ходи до сграда на архива и да снима на ръка е минимална. Работят по въпроса за Wikimedian in residence, който според тях би имал най-голяма полза за сътрудничеството. Склонни са да участват в някаква (тематична?) вариация на „Състезание Архиви“.

WikiCite edit

Алекс Стинсън (WMF) разказа за WikiCite – проект, целящ създаването на централизирана библиографска база данни за всички проекти на Уикимедия. Нуждата за такъв проект е била породена от липсата на структурирани данни при цитиране на източници. Отчасти, проблемът е решен от Уикиданни.

Европеана 1914 – 18 edit

Лиам Уайът (Europeana) говори за тазгодишното издание на Европеана, посветено на бурния период от 1914 до 1918 г. и края на Първата световна война. Потребителската ни група вече участва в проекта. Целта е създаване на набор от портфолиа, които ще бъдат представени пред Европеана през 2018 г. За целта може да бъде използвана всякаква информация (било то текст, снимки, видеа и прочие), която е свързана с този период по някакъв начин. Поощрява се сътрудничеството с местните GLAM институции, които биха съдържали ценни материали, касаещи този период. Най-големият български коз, може би, е сътрудничеството с „ДА Архиви“, които имат много снимки от ПСВ, а немалко вече са качени в Общомедия. Други примерни идеи са: снимане на паметници, посветени на ПСВ, инициатива (редактон?) за писане или превеждане на статии на дадена тематика от периода, картографиране на значими места/обекти от ПСВ в OpenStreetMap. Състезанието не е между хора, а между участващите държави като цяло. Наградите са в няколко категории, а победителите ще бъдат определени след края месец юли от жури.

Ден втори edit

 
Участници през втория ден на срещата.

Histropedia edit

Или защо Уикиданни са важни. Навино Еванс, който е един от разработчиците на проекта Histropedia, демонстрира как с просто търсене във въпросния сайт се извличат от Уикиданни текст и снимки за даден исторически период и се нанасят заедно със съответните статии в Уикипедия върху времева линия – за по-ясно представяне на събитията. Проектът все още не е завършен, но показва нагледно как Уикиданни биха били много полезни в бъдеще, дори и в контекста на ГЛАМ инициативи.

Ре-фотография edit

Вахур Пуик (Wikimedia Estonia) представи Timepatch (Ajapaik) – проект за поставяне на географски етикети на снимки. Добавят се исторически снимки в албуми, след което доброволци добавят мястото, на което е направена снимката върху карта, а след това хората са поощрявани да направят снимка в днешно време на същото място и да я добавят към картата. Популярен е основно в Естония и Финландия. Разработчиците работят по интеграция с Уикиданни и Общомедия.

GLAM инструменти edit

Мина Туртиайнен и Петри Тонтери във видео чат с Ари Хайринен (Wikimedia Finland) говориха за GLAMpipe – инструмент в разработка, който ще улесни качването и редактирането на големи количества GLAM изображения. Ще може да манипулира данни в Общомедия и Уикиданни, да прави масови качвания на изображения и метаданни и ще поддържа бот, който може да изпълнява различни досадни задачи.

Не минахме и без Pattypan, който към момента е по-опростена версия на по-горния инструмент и върши чудесна работа за масово качване на изображения. Изисква локална инсталация. И, разбира се, The Wikidata Game, която е лек и полезен начин за добавяне на допълнителни данни към Уикиданни, не само в GLAM контекст, ами въобще.

Планове edit

Бяха дефинирани планове и цели, по които е желателно да се работи през следващите 18 месеца, така че на следващата среща на GLAM координаторите да могат да бъдат обсъдени повече резултати.

Ден трети edit

Неофициално срещата завърши на 18-ти февруари с Навино Еванс (Histropedia), който се задълбочи в Wikidata Query Service. С помощта на услугата, по-запознатите с Query Language могат да пускат заявки към Уикиданни и да извеждат статии според даден критерии. В ГЛАМ контекст – например сгради без координати или личности без снимки.