Wikimedia Norge/Newsletter/2021-10


Hei, her kommer siste nytt fra Wikimedia Norge!

Wikimedia Norge
Wikimedia Norge
Wikipedia på bokmål nærmer seg 20 år!
Wikipedia på bokmål fyller 20 år 26. november, og dette markeres på wikitreffet 1. desember. Det blir et digitalt wikitreff med quiz og god stemning. Ønsker du å motta en 20-års-t-skjorte? Send adresse og størrelse (S–XL) til wikimedia@wikimedia.no!
Her finner du mer informasjon om wikitreffet.
Giellavahkku og samisk arbeid
Kanksje har du stusset litt over at det har vært så mye samisk over alt i sosiale medier i det siste. Årsaken er samisk språkuke, Giellavahkku, som har som formål å synliggjøre samiske språk. Samisk språk, kultur og historie er en viktig del av kunnskapsmangfoldet. Vi har samlet alt arbeidet vi gjør med samiske språk i denne bloggposten.
Lappekodisillen kom denne måneden hjem, og er nå lagret i Samisk arkiv i Kautokeino, etter en lengre prosess. Lappekodisillen er fortsatt et gjeldende regelverk for grensene i nord. Den blir også snart tilgjengelig i digital form på Wikimedia Commons.
Skeivt kulturår 2022
Gjennom hele 2022 markeres skeivt kulturår. I den anledningen har vi lastet opp 139 livsminneintervjuer fra Skeivt Arkiv til Wikimedia Commons. Vi har flere prosjekter under planlegging til neste år.
– Det at skeives erfaringer, historie og kultur ikke representeres på nett, er en hvit flekk i vår felles historie, sier Heidi Rohde Rafto, fungerende faglig leder i Skeivt Arkiv. Hun legger til at skeiv historie ikke er bare historien til homofile, lesbiske, bifile, transpersoner, interkjønn og andre skeive – men det er også historien til samfunnet som helhet.
Ved å engasjere oss i skeivt kulturår håper vi å fylle inn disse hvite flekkene i vår felles historie. Og vi gjør dette fra et mangfoldsperspektiv - det handler ikke kun om kjønn og seksualitet, men annerledeshet og de menneskene som har stått på for endring.
Language Diversity Hub
Kunnskapsmangfold gjelder ikke bare i Norge – gjennom internasjonalt samarbeid håper vi å etablere en samlingsplass for alle som arbeider med urfolks- og underrepresenterte språk. I dette prosjektet har vi med oss flere som var med på Arctic Knot-konferansen i sommer. Du kan lese mer om det på denne siden.
Retriever
Det er snart tid for ny utdeling av Retriever-tilganger. Fra den 15. november kan du sette deg opp på lista. Det blir sendt ut en påminnelse på Torget og Samfunnshuset når den åpner.
Wikimedia Sverige har fått en god avtale med Retriever i Sverige. De har mange tilganger, og vil gjerne dele dem med frivillige i Norge også. Det er kun svensk media som er tilgjengelige i den ordningen. Skriv dere opp på denne lista på svensk Wikipedia om dere er interessert i svensk Retriever.
Wikistipend
Nå har samfunnet åpnet, og det er muligheter for å ut å reise og treffe folk igjen! Det er mange aktiviteter du kan søke om wikistipend til. Alle bidragsytere til de ulike Wikimedia-prosjektene kan søke om et stipend. Maks søkesum er kr. 8 000,- Stipendet skal brukes til å gjennomføre aktiviteter som støtter opp om ett eller flere av Wikimedia-prosjektene, og søknadsfristen er 20. november.

Har du allerede betalt medlemsavgift for 2021? Hvis ikke kan du registrere deg som fortsatt medlem på denne siden.

Dette nyhetsbrevet postes av en bot. Gi tilbakemelding • Abonner eller avslutt abonnement