Wikimedia Foundation elections/Board elections/2009/tr

Oylama 10 Ağustos 2009'da son bulmuştur. Başka oy kabul edilmeyecektir.
Sonuçlar 12 Ağustos 2009'da açıklanmıştır.
2009 Heyet Elemeleri
Organizasyon

2009 Mütevelli Heyeti seçimleri 28 Temmuz - 10 Ağustos 2009 tarihleri arasında yapılacaktır. Wikimedia topluluğu üyeleri üç adayı iki yıllık bir süre için seçme hakkına sahiptir. Mütevelli Heyeti, Birleşik Devletler merkezli ve kar amacı gütmeyen bir kurum olan Wikimedia Foundation'ın en yüksek yetkesini oluşturmaktadır. Wikimedia Foundation, Wikipedia ve Commons gibi projeleri yürütmektedir.

Seçimler, bağımsız bir kuruluşa (Software in the Public Interest) ait sunucular üzerinde gerçekleştirilecektir. Oylar gizli tutulacak ve yalnızca seçimi denetleyen kişiler tarafından görülebilecektir. Oylama, adayları sıralama yoluyla yapılacak ve oy sayımı Schulze yöntemine göre gerçekleştirilecektir.

Seçim Kurulu, kesin sonuçları en geç 12 Ağustos'ta duyurmayı amaçlamaktadır. Ayrıntılı sonuçlara bu tarihten sonra ulaşılabilecektir.

Seçmenlere yönelik bilgiler edit

Gereksinimler edit

Herhangi bir Wikimedia viki sürümüne kayıtlı hesabınızla oy kullanabilirsiniz (sahip olduğunuz hesap sayısına bağlı olmaksızın yalnızca bir kez oy kullanabilirsiniz). Bu hesaptan oy kullanabilmeniz için hesabınızın

  • engelli durumda bulunmaması,
  • bir bot hesabı olmaması,
  • Wikimedia vikilerinde en az 600 değişikliğinin bulunması (Bu ölçüt, 1 Haziran 2009'a dek yapılan katkıları göz önüne alır ve kullanıcının birleştirilmiş hesaba sahip olduğu durumlarda katkı yapılan tüm Wikimedia viki sürümleri değerlendirilir),
  • 1 Ocak - 1 Temmuz 2009 tarihleri arasında en az 50 değişikliğinin bulunması

gerekmektedir.

Şu üyeler bu gereksinimleri karşılamadan da oy kullanabileceklerdir:

  • Wikimedia sunucusu yöneticileri,
  • Wikimedia Foundation tarafından 1 Mart 2009 tarihinden önce işe alınan ücretli çalışanlar,
  • Eski ve halihazırdaki Mütevelli Heyeti üyeleri

Nasıl oy kullanılır? edit

Oy verme hakkına sahipseniz

  1. Aday tanıtımlarını okuyun ve hangi adayları destekleyeceğinize karar verin.
  2. Oy kullanma hakkına sahip olduğunuz herhangi bir viki üzerindeki "Special:Securepoll" sayfasına ulaşın. En etkin olduğunuz viki meta.wikimedia.org/ ise meta.wikimedia.org/wiki/Special:Securepoll sayfasını ziyaret edin.
  3. Sayfa üzerindeki açıklamaları takip edin.

Adaylara yönelik bilgiler edit

Heyet üyelerinin yükümlülüklerine ilişkin daha ayrıntılı bilgi için Heyet El Kitabı'na bakınız.

Heyet üyesinin yükümlülükleri edit

Wikimedia Foundation gibi birçok sorunla boğuşmak zorunda olan bir kurumda heyet üyeliği yapmak görece çok zaman alabilir. Elde edilecek konum tümüyle gönüllülük temeline dayanır ve bu görevi üstlenen kişilere herhangi bir ücret ödenmez. Heyet üyelerinden maddi destek beklenmemesine karşın bu kişilerin topluluğa yapılan bağışları artırıcı yöndeki çalışmaları teşvik edilir.

Heyet üyelerinin yılda en az 3-4 toplantıya, Wikimania'ya (yıllık konferansımız) ve çevrimiçi toplantılar ile oylamalara katılması beklenmektedir. Heyet kendi arasındaki iletişimi e-posta, viki ve IRC aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Ayrıca bazı üyeler farklı kurum ve şirketlerle zaman zaman görüşmekte ve bu görüşmelerin sonuçlarını heyet üyelerine bildirmektedir.

Heyet üyelerinin belirli etkinlikleri (bağış toplama, Wikimania ve denetleme) yürütmeleri ve bu konulara ilişkin politika, yönerge ve çözüm önerilerinde bulunmaları beklenmektedir.

Heyet üyelerinin görev tanımları sahip oldukları konumdan ileri geldiğinden Wikimedia Foundation bünyesinde ücret karşılığı çalışmakta olan kişilerin Mütevelli Heyeti seçimlerine katılmadan önce görevlerinden ayrılmaları gerekmektedir. Bu, olası çıkar çatışmalarını engellemeye yönelik bir önlemdir.

Adaylık önkoşulları edit

Adaylığınızın kabul edilebilmesi için

  • Kayıtlı olduğunuz herhangi bir hesap altında 1 Mart 2009 tarihi itibariyle en az 600 değişiklik yapmış olmanız (hesaplarınız birleştirilmiş ise etkin olduğunuz vikilerdeki toplam değişiklik sayısı göz önüne alınır),
  • 1 Ocak - 1 Temmuz 2009 tarihleri arasında en az 50 değişiklik yapmış olmanız,
  • gerçek adınızı adaylık tanıtım sayfasında açıklamanız (heyet üyeleri resmi kayıtlara tabi olduğundan Mütevelli Heyeti adaylarının kimliklerini gizlemelerine izin verilmemektedir),
  • 18 yaşından büyük olmanız ve ülkenizde yürürlükte bulunan yasalara göre reşit sayılmanız

gerekmektedir.

Bu koşullar, Mütevelli Heyeti'nin halihazırdaki üyelerini bağlamaz.

Adaylık başvurusu nasıl yapılır? edit

Yukarıdaki koşulları sağlıyorsanız adaylık bildiriminizi aşağıdaki adımları izleyerek gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Mütevelli Heyeti'ne seçilmeniz durumunda neler yapacağınızı, kişisel görüş ve deneyimlerinizi ve konuyla ilintili olduğunu düşündüklerinizi 1200 karakteri aşmayacak biçimde özetleyin. Bu yazıyı imza listesi hazırlamak amacıyla kullanamazsınız.
  2. Adaylık başvurunuzu 6 Temmuz 2009 00:00 (UTC) ile 27 Temmuz 2009 23:59 tarihleri arasında yapın. Başvuru metni 27 Temmuz'dan sonra küçük değişiklikler ya da çeviri dışındaki bir amaçla değiştirilemeyecektir. Bu tarihten sonra yapılan tüm değişikliklerin tarihi kayıt altına alınacak ve yalnızca özgün metnin çevrilmiş olduğu dillerde etkin olan kullanıcılar tarafından görülebilecektir.
  3. Kimlik belgenizi Cary Bass'e (Gönüllü Koordinatör) 27 Temmuz 2009 tarihine dek iletin. Adaylık başvurunuzu tamamladıktan sonra bir Seçim Komitesi üyesi sizinle özel olarak iletişime geçecektir.

Yukarıdaki koşulları sağlayamayan adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Yürütme edit

Zaman çizelgesi edit

  • 1–30 Haziran 2009: İlk çeviri evresi. Alt kurul, çeviri çalışmalarını eşgüdüm içinde yürütür.
  • 6–27 Temmuz 2009: Adaylık başvuruları
  • 27 Temmuz 2009: Kimlik belgesi teslimi için son gün (geç ya da eksik başvurular geçersiz sayılacaktır)
  • 28 Temmuz – 10 Ağustos 2009: Seçimler
  • 10–12 Ağustos 2009: Oy sayımı
  • 12 Ağustos 2009: Sonuçların duyurulması

Çevirmenler edit

Wikimedia topluluğunu temsil edebilecek sayıdaki kullanıcının seçimlere katılımını sağlamak amacıyla seçim duyuruları ve aday bilgilerinin farklı dillere çevrilmesi gerekmektedir. Siz de çeviriye yardım etmek istiyorsanız çeviri sayfasına göz atabilirsiniz.