Comunicació/Centre de Recursos/Relat i missatges/Comunicar amb eficàcia la història de Wikimedia amb diferents públics

Outdated translations are marked like this.
Centre de Recursos Comunicatius

Compartir coneixement sobre les comunicacions de Wikimedia - Afegiu-ne!

Esforços de comunicació que no reben cobertura ni atenció

Problema/causa
Dediques molt esforç en redactar una nota de premsa, però cap mitjà publica la història. Per què? Després fas una presentació davant d'una audiència de desenvolupadors. És un èxit, però després d'explicar la mateixa història amb representants d'un museu, els deixes confosos. No t'entenen. Per què? Què se'n sap de la invitació que has distribuït per tota la ciutat? L'has enviat a desenes de llocs, però gairebé no hi ha ningú nou a la teva viquimarató. La gent rep la informació que els has enviat de moltes maneres diferents. No necessàriament saps com ho interpretaran. Existeixen eines per millorar l'efectivitat de la teva història? Centra't en grup destinatari, primer de tot:
Solució
Quines són les possibles diferències entre els diferents públics? En el moviment Wikimedia estem familiaritzats amb les comunitats lingüístiques, els voluntaris, els treballadors, la premsa, els òrgans del moviment com les juntes o l'FDC, els donants, els membres de les organitzacions, etcètera. Aquestes audiències –i altres audiències en general– poden tenir diferents nivells d'informació sobre un tema que vols comunicar. Alguns poden ser experts, altres poden ser novells. Alguns poden conèixer la història d'un tema, mentre que és una novetats per als altres. Alguns poden llegir les llistes de correu, altres poden participar principalment a la Viquipèdia en anglès. Alguns poden assistir a esdeveniments viquipedistes, altres poden rebre tota la informació sobre Wikimedia través de la premsa. Hi ha un sens fi de diferències quant a formalitats, hàbits culturals o expectatives. No existeix una millor manera de fer front als públics. Depèn del tema, el seu públic objectiu, la seva voluntat i els canals en què es comunica. Per on hauries de començar? Marca el teu destinatari
  1. A qui et vols comunicar? Pensa en el que ja saben i en el que no saben sobre tu i la teva temàtica.
  2. Marca't perspectives Fes un pas endavant i imagina't el "viatge" que convides a fer al teu públic destinatari. Com els arriba la teva informació? Què esperen que els expliquis? Què tendeixen a pensar quan llegeixen/escolten/observen (Simplement suposa-ho, ja està bé!)?
  3. KISS, keep it simple and straightforward (vegeu avall altres variacions de l'acrònim). Intenta no fer suposicions sobre el que sap el teu grup destinatari. En cas de dubte, explica alguna cosa. Utilitza frases curtes, evita acrònims inexplicables (com KISS) o paraules complicades (com acrònim). Poseu les coses al màxim de curtes. Poden ajudar-hi, els enllaços a informació detallada.
  4. Demana ...fer quelcom a la gent. Què t'agradaria que fes la teva audiència després de llegir/escoltar/veure la teva informació? Si vols que et comentin, diga'ls-ho. Si vols que facin quelcom en línia, explica'ls com i on fer-ho. Si vols que s'involucrin d'alguna manera, concreta'ls els passos a seguir.

Més informació

  • el Principi KISS, la simplicitat és la clau de la comunicació
  • Les "cinc W", una manera de comprovar que el teu missatge conté informació rellevant.
  • Una guia pràctica més profunda i bastant concisa sobre aquest tema: 6 steps to decoding your target audience, Forbes online, per Jayson DeMers