This page is a translated version of the page WikiShootMe and the translation is 100% complete.

WikiShootMe

2021 Coolest Tool
Award Winner

in the category
Experience

Verwijzing:
WSM

WikiShootMe V3 (WSM) is een tool om Wikidata-items, Wikipedia-artikelen en Commons-afbeeldingen met coördinaten op een en dezelfde kaart te tonen. Zie ook het blogbericht van de aankondiging.

Video over hoe WikiShootMe te gebruiken op een mobiele apparaat, 20-06-2022
Deze pagina gaat over de WikiShootMe V3-tool. Eerdere versies worden hier niet beschreven.
Voeg bugrapporten en functieverzoeken toe aan de issue tracker, niet op deze pagina of de overlegpagina!

Gebruikersinterface

Knoppen

  • ⌖ Centreert de kaart op uw positie, indien beschikbaar
  • 🔍 Hiermee kunt u Wikidata doorzoeken om een plaats te vinden om naar te kijken

Wat u ziet

 
Screenshot van WSM V3.

WikiShootMe toont een kaart met objecten erop. Standaard zal het proberen op uw coördinaten te centreren, als u dit in uw browser toestaat. Er zijn vier soorten objecten, per bron, en elk weergegeven door een laag:

  • grotere, groene cirkels vertegenwoordigen Wikidata-items met een afbeelding
  • grotere, rode cirkels vertegenwoordigen Wikidata-items zonder een afbeelding
  • kleinere, blauwe cirkels vertegenwoordigen Commons-afbeeldingen
  • kleinere, gele cirkels vertegenwoordigen Wikipedia-artikelen in de huidige taaleditie (zie de taalkiezer in de rechterbovenhoek)

Elk van deze lagen kan afzonderlijk worden ingeschakeld. Elk object kan worden aangeklikt om een ​​pop-up met meer informatie weer te geven. Alle pop-ups bevatten:

  • de naam van het object (label, titel, bestandsnaam),
  • de objectcoördinaten (het 🏠-pictogram leidt naar een "straatweergave" op die positie, wat u kan helpen de juiste afbeelding te vinden als er geen is ingesteld),
  • een afbeelding (voor Commons-afbeeldingen en Wikidata-items met afbeelding)

Voor Wikidata-items zonder afbeelding (rode cirkel) kunnen er verschillende opties zijn om een ​​nieuwe afbeelding toe te voegen.

Afbeelding toevoegen en uploaden

 
De pop-up "afbeelding toevoegen/uploaden".

U kunt een afbeelding toevoegen aan een Wikidata-item dat er nog geen heeft (onthoud dat elk item idealiter maar één afbeelding zou moeten hebben). Wikidata-items zonder afbeelding hebben hun eigen laag en worden weergegeven als grote rode cirkels. De eerste keer dat u er op klikt, verschijnt er een pop-up waarin u wordt gevraagd om uploads te autoriseren via het OAuth-mechanisme. Klik op de knop om de instructies te volgen en u komt terug op de WSM-site.

Daarna is de pop-up voor "rode" items gewijzigd, met één knop "Afbeelding uploaden" en één knop "Toevoegen aan item". Klik op uploaden om een nieuwe afbeelding te uploaden naar Commons. Als u mobiel bent, kunt u ook de camera van uw apparaat selecteren en een nieuwe foto maken. Er wordt automatisch een nieuwe, unieke bestandsnaam gekozen op basis van het itemlabel, en de coördinaten van het item worden gebruikt voor de afbeelding. Ook wordt u automatisch ingevoerd als de houder van het auteursrecht en wordt de CC-BY-SA-3.0-licentie gekozen. Na het uploaden wordt de afbeelding automatisch aan het item toegevoegd. Al deze bewerkingen gebeuren onder uw gebruikersnaam.

In oudere browsers (bijv. IE<10) wordt een nieuw tabblad geopend wanneer u begint met uploaden, en die zal uiteindelijk de geüploade afbeelding tonen, zodat u wijzigingen en toevoegingen aan de afbeeldingsbeschrijvingspagina kunt maken. In moderne browsers wordt de afbeelding toegevoegd aan een uploadwachtrij, die de upload periodiek opnieuw zal proberen als deze mislukt, b.v. wegens verbindingsverlies op mobiel. Het geüploade/totale aantal verschijnt in de werkbalk; u kunt erop klikken om details te zien. Zodra alle uploads zijn voltooid, is er een link om de telling te wissen/verbergen. Als u alle uploads in de wachtrij wilt afbreken, laadt u gewoon de pagina opnieuw.

Een afbeelding toevoegen

De knop "Toevoegen aan item" in de pop-up met rode stip zal een afbeelding toevoegen die al bestaat op Commons, met de bestandsnaam die u invoert. Het controleert of het bestand daadwerkelijk op Commons bestaat en voegt het dan als een verklaring toe aan het Wikidata-item.

  • Klik op de dichtstbijzijnde blauwe stip - er wordt een pop-up geopend met de titel, een miniatuur van de afbeelding, de ingekorte bestandsnaam op Commons zonder het voorvoegsel "File:". Dit is in een ongelooflijk klein type.
  • Kopieer de bestandsnaam door het ongelooflijk kleine type te kopiëren, of klik op de afbeelding om de pagina op Common te zien. Als u het vandaar kopieert met de volledige bestandsnaam, dan moet u het voorvoegsel weglaten.
  • Klik op de rode stip. Er wordt een pop-up geopend. Plak de bestandsnaam in het daarvoor bestemde vakje - controleer het op juistheid en 'Toevoegen aan item'.

(U kunt elke ingekorte Commons-bestandsnaam gebruiken als de vereiste afbeelding niet is voorzien van geotags.)

Een nieuw item aanmaken

Als u een locatie kent die een item zou moeten hebben, maar dat niet heeft, kunt u met de rechtermuisknop (mobiel: lang indrukken) op de kaart klikken om er een te maken (OAuth vereist, zie hierboven). U wordt gevraagd om een label (in uw huidige taal). Een nieuw item met dat label en die locatie wordt aangemaakt op Wikidata en verschijnt onmiddellijk op de kaart. Indien mogelijk wordt de administratieve eenheid afgeleid uit nabijgelegen items.

Integratie

Link naar WikiShootMe

WSM zal standaard proberen een weergave rond uw huidige locatie te openen. U kunt URL-parameters gebruiken om WSM te openen met een specifieke weergave:

Beide varianten kunnen worden gecombineerd met een "&zoom=X"-parameter, om de initiële zoom in te stellen (18=maximale zoom).

Filter items om weer te geven

Misschien wilt u filteren welke items getoond worden, bijvoorbeeld alleen religieuze gebouwen, of alles behalve scholen. Hier staat hoe u dat kunt doen:

  1. Bereid een SPARQL-verzoek voor dat de gewenste objecten toont, met een kolom "q" voor de Wikidata-ID's en een kolom "locatie" die de punten bevat. Gebruik geen "GROUP BY"- of "SAMPLE"-voorwaardes. Zorg ervoor dat het de juiste resultaten oplevert. Er zijn verschillende manieren om een SPARQL-verzoek voor te bereiden, een populaire tool hiervoor is https://query.wikidata.org.
  2. Neem het gedeelte tussen de "WHERE{" en de laatste "}".
  3. Codeer het met behulp van een URLEncode-implementatie zoals https://urldecode.org
  4. Voeg die string samen aan het einde van https://wikishootme.toolforge.org/#lat=0&lng=0&zoom=1&layers=wikidata_no_image&worldwide=1&sparql_filter=
  5. Start die URL in uw browser

Voorbeelden

Voor enkele systematische voorbeelden, zie voorbeelden van kunstwerken.

Ontwikkeling

Broncode

Hier.

Eerdere versies

Dit is de derde versie van WikiShootMe. Eerdere versies zijn nog steeds beschikbaar: versie 1, versie 2.